Editura Evenimentul si Capital

În România, doar 3% din deșeurile municipale au fost reciclate în 2013, mult sub media UE de 43%

KARMENU VELLA
Autor: | | 0 Comentarii | 176 Vizualizari

EDITORIAL PENTRU EVENINMENTUL ZILEI, SEMNAT DE COMISARUL EUROPEAN PENTRU MEDIU, AFACERI MARITIME ȘI PESCUIT, KARMENU VELLA

Abordarea „luăm- producem- aruncăm” își trăiește ultimele clipe – este timpul ca Europa să își asume un angajament serios față de modelul „reciclăm-reparăm-reutilizăm”.

Presiune scăzută asupra resurselor, mai multe joburi

La începutul fiecărui an, majoritatea oamenilor își iau un scurt răgaz pentru o analiză retrospectivă. Mulți dintre noi ne vom lua angajamentul de a trăi și de a mânca mai sănătos și de a face mai mult sport. Însă nu doar noi trebuie să ne schimbăm. Ar trebui să ne îndreptăm gândul și către lumea care ne înconjoară.

Planeta noastră se încălzește, speciile dispar, iar resursele sunt tot mai puține. Într-o lume în care populația continuă să crească, iar standardele de viață devin tot mai ridicate, un model economic diferit se impune. Avem nevoie de o economie circulară.

Prin menținerea circulației materialelor în interiorul economiei se va reduce presiunea asupra resurselor și mediului înconjurător, generându- se totodată oportunități de afaceri.

O astfel de economie poate da naștere unei noi generații de întreprinderi europene care să producă și să comercializeze, la nivel global, bunuri și servicii ecologice.

Aceasta poate genera o paletă largă de locuri de muncă la nivel local, în întreaga Europă, în domenii cum ar fi proiectarea ecologică, prevenirea deșeurilor, reparațiile și reciclarea, precum și noile servicii bazate pe închirierea sau partajarea bunurilor.

Astfel, s-ar putea înregistra economii anuale de 600 de miliarde de euro la nivelul întreprinderilor din UE, reducând-se totodată emisiile anuale de gaze cu efect de seră cu 2 % până la 4 %.

Însă nu este niciodată suficient doar sa avem o rezoluție bună.

Unde vă reparați bunurile?

Din acest motiv, Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune pentru a îndrepta Europa în direcția unei economii mai circulare, acesta conținând propuneri referitoare la proiectare, producție, consum, reciclare și reintroducere în producție. Planul de acțiune conține, totodată, propuneri privind noile obiective în materie de reciclare.

Majoritatea oamenilor ar opta mai des pentru reparare și reutilizare, dacă ar ști cum. Știți unde să vă duceți pantalonii sau mobila atunci când doriți să le schimbați? Cum ar fi dacă ați avea un ghid care să vă explice cum și unde să vă reparați bunurile? Cum ar fi dacă ați primi un stimulent financiar pentru returnarea produselor vechi în scopul reutilizării materialelor și pieselor?

Noi credem că întreprinderile și consumatorii ar trebui să dispună de aceste informații. Vrem ca producătorii să conceapă produse cu o durată de viață mai îndelungată și mai ușor de reparat. Dorim totodată ca producătorii să aibă beneficii financiare atunci când concep astfel de produse. Pentru a pune lucrurile în mișcare, vom incepe prin a explora ceea ce ar putea stimula şi face mai avantajoasă demontarea produselor, cum ar fi televizoarele cu ecran plat, pentru ca acestea să nu ajungă la gunoi, irosindu-se astfel materiale valoroase.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate