Editura Evenimentul si Capital

În România, doar 3% din deșeurile municipale au fost reciclate în 2013, mult sub media UE de 43%

KARMENU VELLA
Autor: | | 0 Comentarii | 172 Vizualizari

EDITORIAL PENTRU EVENINMENTUL ZILEI, SEMNAT DE COMISARUL EUROPEAN PENTRU MEDIU, AFACERI MARITIME ȘI PESCUIT, KARMENU VELLA

Abordarea „luăm- producem- aruncăm” își trăiește ultimele clipe – este timpul ca Europa să își asume un angajament serios față de modelul „reciclăm-reparăm-reutilizăm”.

Presiune scăzută asupra resurselor, mai multe joburi

La începutul fiecărui an, majoritatea oamenilor își iau un scurt răgaz pentru o analiză retrospectivă. Mulți dintre noi ne vom lua angajamentul de a trăi și de a mânca mai sănătos și de a face mai mult sport. Însă nu doar noi trebuie să ne schimbăm. Ar trebui să ne îndreptăm gândul și către lumea care ne înconjoară.

Planeta noastră se încălzește, speciile dispar, iar resursele sunt tot mai puține. Într-o lume în care populația continuă să crească, iar standardele de viață devin tot mai ridicate, un model economic diferit se impune. Avem nevoie de o economie circulară.

Prin menținerea circulației materialelor în interiorul economiei se va reduce presiunea asupra resurselor și mediului înconjurător, generându- se totodată oportunități de afaceri.

O astfel de economie poate da naștere unei noi generații de întreprinderi europene care să producă și să comercializeze, la nivel global, bunuri și servicii ecologice.

Aceasta poate genera o paletă largă de locuri de muncă la nivel local, în întreaga Europă, în domenii cum ar fi proiectarea ecologică, prevenirea deșeurilor, reparațiile și reciclarea, precum și noile servicii bazate pe închirierea sau partajarea bunurilor.

Astfel, s-ar putea înregistra economii anuale de 600 de miliarde de euro la nivelul întreprinderilor din UE, reducând-se totodată emisiile anuale de gaze cu efect de seră cu 2 % până la 4 %.

Însă nu este niciodată suficient doar sa avem o rezoluție bună.

Unde vă reparați bunurile?

Din acest motiv, Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune pentru a îndrepta Europa în direcția unei economii mai circulare, acesta conținând propuneri referitoare la proiectare, producție, consum, reciclare și reintroducere în producție. Planul de acțiune conține, totodată, propuneri privind noile obiective în materie de reciclare.

Majoritatea oamenilor ar opta mai des pentru reparare și reutilizare, dacă ar ști cum. Știți unde să vă duceți pantalonii sau mobila atunci când doriți să le schimbați? Cum ar fi dacă ați avea un ghid care să vă explice cum și unde să vă reparați bunurile? Cum ar fi dacă ați primi un stimulent financiar pentru returnarea produselor vechi în scopul reutilizării materialelor și pieselor?

Noi credem că întreprinderile și consumatorii ar trebui să dispună de aceste informații. Vrem ca producătorii să conceapă produse cu o durată de viață mai îndelungată și mai ușor de reparat. Dorim totodată ca producătorii să aibă beneficii financiare atunci când concep astfel de produse. Pentru a pune lucrurile în mișcare, vom incepe prin a explora ceea ce ar putea stimula şi face mai avantajoasă demontarea produselor, cum ar fi televizoarele cu ecran plat, pentru ca acestea să nu ajungă la gunoi, irosindu-se astfel materiale valoroase.

Miza este mare. În prezent, UE generează aproximativ 600 de milioane de tone de deșeuri anual. Totuși, dacă în unele țări ratele de reciclare se ridică la 80 %, în altele acestea se situează sub 5 %.

În România, doar 3 % din deșeurile municipale au fost reciclate în 2013, cu mult sub media UE de 43 %. Noi venim cu propunerea unui plan de creștere a acestei medii, luând totodată în considerare diferențele dintre statele membre.

UE este deja avansată în materie de tehnologii cu emisii scăzute de dioxid de carbon, eficiente din punctul de vedere al consumului de energie și al utilizării resurselor, însă acest avantaj competitiv trebuie consolidat. Cele mai în măsură să genereze această transformare sunt întreprinderile mici și mijlocii, multe dintre ele fiind deja pregătite să facă acest pas.

Bani europeni pentru investiții în inovare și soluții ecologice

Fondurile UE pot constitui un sprijin. Pentru a consolida inovarea în legătură cu economia circulară și a atrage investitori, UE mobilizează fondurile structurale și de investiții europene, programul său emblematic pentru cercetare și inovare – Orizont 2020, colaborând totodată strâns cu Banca Europeană de Investiții.

Inițiativa „Industria 2020 în economia circulară” va aloca peste 650 de milioane de euro pentru programe demonstrative de inovare.

De asemenea, Comisia va orienta investițiile viitoare, direcționându-le către opțiuni mai ecologice și reducând progresiv investițiile în activitățile nesustenabile.

O economie circulară ar putea fi cea mai inteligentă rezoluție pentru anul 2016. Este momentul să începem să transformăm economia noastră, astfel încât costurile pentru întreprinderi să fie mai mici, să se creeze locuri de muncă, iar mediul să devină mai curat. Iată o rezoluție care merită pusă în practică.

(Text oferit „Evenimentului zilei” de Comisia Europeană)
Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate