Editura Evenimentul si Capital

În pragul falimentului Republicii Moldova, a prăbușirii depline a statului, un intermezzo de reflecție și responsabilitate | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 1 Comentarii | 1369 Vizualizari

Situația de la Chișinău amenință să alunece fie spre un șah etern, spre reorientare strategică, fie spre aruncarea în aer a economiei, finanțelor, statului Republica Moldova.

 Ba mai mult, radicalizarea străzii, turbată pe tentativa de monopol politic a PDM și a lui Vladimir Plahotniuc, antrenează valuri de mânie, ură în stare pură, emoții fundamentale alimentate de umilința continuă care orbesc lumea din stradă în a vedea gestul suicidal al distrugerii totale. Însă în acest marasm de agende suprapuse și adevăruri unilaterale, în polarizarea continuă ce anunță războiul total care nu mai lasă piatră peste piatră, e nevoie de un licăr de lumină, o clipă de luciditate, un crâmpei de responsabilitate.

Lupta e fratricidă și amenință să curățe totul în cale. Toți au dreptatea proprie, și nimeni nu mai vede rațiunea și nuanțele. Totul sau nimic. Ori câștig deplin, ori înfrângere totală, aneantizare. Radicalismul discursurilor așterne pâcla peste mințile tuturor celor din jur. Unii vâd exclusiv bătălia și mâna dezinformării și manevrelor de compromitere și preluare a jocului pe linie geopolitică, cu estul sau cu vestul, alții văd la fel de exclusiv doar moartea prin arestare și decont sau supraviețuirea politică a lui Plahotniuc. Guvernul ales în formula rușinoasă de 23 de minute de alergătură procedurală în Parlamentul asediat și jurământ în miez de noapte, unul tern și fără personalități, fără perspective, e imaginea continuității și a neputinței, a improvizației și amânării deznodământului. În această încleștare, voințele scrâșnesc și pregătesc explozia înfruntării finale. Deși ambele tabere știu că nu există victorie absolută și înfrângere totală. Aici e rolul minților limpezi, care să ceară temporizarea înfruntării și a iminentei auto-distrugeri în grup, și o perioadă de respiro până la gândirea ieșirii legale, legitime, previzibile, predictibile. Și un apel la pauza de reflecție și un intermezzo de căutat soluții e util.

Nici cei ce pierd și pleacă, mai devreme sau mai târziu, nu pot renunța. Nici cei care vin șiși doresc preluarea puterii, nu o pot lua. Nici întoarcerea din drum spre Est nu mai e posibilă, decât cu costuri infinite pe care nu mai e cine să le achite. Și milioanele de profesori, funcționari, medici, așteaptă plata salariilor și pensiilor și luna asta. Și cea viitoare. Deci o tranziție trebuie să cuprindă un acord al ambelor părți, cu garantarea menținerii orientării strategice. Aia criticată a nu fi cu adevărat europeană, din faptele guvernanților actuali. Cea care garantează abordarea reformelor, construcția instituțională și funcționarea organismelor de combatere a corupției, integritate și lustrare a neaveniților pentru că sunt fie incapabili, fie hoți, fie corupți. Iar aceste mecanisme se instalează în timp și doar prin orientarea occidentală. Doar așa DNA-ul, DIICOTul, ANI, Consiliul Concurenței pot trece cu adevărat Prutul. Și poate o asemenea pauză ajută la detensionare și la revenirea la simțiri a unora dintre cei prea înfirbântați, din toate părțile. Unii realizează că s-a terminat, că e nevoie de negociere reală cu toți cei implicați și că drumul e fără întoarcere pentru unii, cei vechi. Pentru alții, poate realizează că drumul ales, revoluția, eliminarea cu orice preț a adversarului, nu duce decât la distrugerea totală a tuturor. Cu riscul ca alții să profite, pescuitori în ape tulburi sau singurele vehicole de partid suficient de elaborate pentru a traversa o epopee electorală în cursul acestui an. O așezare a gândurilor și descoperire a soluțiilor de compromis. Fie și guvernul de profesioniști care să permită tuturor, fie revenirea și restructurarea reală, fie înscrierea și construirea viitoarelor forțe politice. Cei care ar putea atrage noi resurse de oameni, personalități și voințe și aduce o sevă nouă și reguli europene în viața politică de la Chișinău. După armistițiu și stabilirea tranziției.

La treabă deci!

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:25 Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei 07:05 Ultimul șef al SIPA: „Raportul Comisiei mi se pare unul superficial” 00:00 O nouă diversiune de tip securistic marca Tudorel Toader: Falsificarea Listei SIPA | ROMÂNIA LUI CRISTOIU 00:00 Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA 21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate