În 2014, 19 persoane au ajuns la spital după ce au consumat substanţe psihoactive

În 2014, 19 persoane au ajuns la spital după ce au consumat substanţe psihoactive

Un număr de 19 de persoane din Caraş Severin au avut nevoie, anul trecut, de intervenţie medicală după ce au consumat substanţe psihoactive, a declarat ieri, la şedinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin, Sorin Andriţoi, coordonatorul Centrul Judeţean de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.

„Pe parcursul anului trecut, s-au adresat centrului patru persoane, dintre care trei au beneficiat de servicii de specialitate într-un număr de şase şedinţe de caz. Problemele puse de consumul de substanţe psihoactive se remarcă şi prin faptul că, dacă în 2013 au existat 12 persoane care au ajuns la spitalele din judeţ, în 2014, numărul acestora a crescut la 19. Toate aceste cifre nu sunt relevante pentru că, pe de o parte, nu toţi consumatorii ajung la spital şi, pe de alta, există o reticenţă din partea lor de a ni se adresa, unii alegând să obţină consiliere în alt judeţ, cu toată confidenţialitatea de care aceştia beneficiază dacă apelează la serviciile noastre", a afirmat Sorin Andriţoi.

Conform coordonatorului CPECA pe Caraş-Severin, fenomenul consumului de etnobotanice a evoluat, având ca principal efect scăderea vârstei consumatorilor. Se înregistrează tot mai multe cazuri de consumatori de produse etnobotanice în rândul elevilor de liceu, cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani.

Potrivit datelor prezentate luni, la nivelul judeţului Caraş-Severin, consumul de droguri nu este alarmant, însă drogurile care continuă să câştige tot mai mult teren în rândul consumatorilor sunt marijuana şi SNPP, denumite generic etnobotanice, în fapt canabinoizi sintetici.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Caraş-Severin, CPECA funcţionează cu un singur angajat, din 2012. Acesta este ofiţer de poliţie şi are atribuţii pe linia prevenţiei însă, pentru ca echipa să fie completă, ar mai fi necesar psiholog, medic şi asistent social. În condiţiile în care din echipa terapeutică lipsesc specialiştii, activitatea de consiliere pentru consumatori şi aparţinători este derulată, atunci când sunt solicitări, de către specialistul din cadrul Centrului Regional Timişoara.

Întrucât numărul celor care se adresează Centrului nu este foarte mare, completarea posturilor nu este o prioritate, a precizat, la rândul său, subprefectul judeţului Caraş-Severin, Nicolae Miu Ciobanu.

„Consider că, deşi numărul de funcţii ar trebui să fie mai mare, centrul poate să îşi desfăşoare activitatea şi în această formulă şi datorită problematicii cu care s-a confruntat în 2014. Judeţul Caraş-Severin este printre ultimele din ţară în ceea ce priveşte pericolele şi riscurile consumului şi distribuirii de droguri. În plus, primeşte sprijin de la colegii din Timişoara. Cred că printr-o mai bună organizare şi prin atragere de parteneriate cu autorităţile administraţiei publice locale şi cu alte instituţii care pot contribui la activitatea de prevenire, rezultatele pot fi îmbunătăţire în acest an",  a subliniat subprefectul judeţului Caraş-Severin.