Editura Evenimentul si Capital

În 1940, anul urcării pe tron a Regelui Mihai: Primul mare CUTREMUR din România contemporană | VIDEO

Panciul este singurul oraş din România care a dispărut în proporţie de 99% în urma cutremurului din 1940
Autor: | | 2 Comentarii | 962 Vizualizari

Un cutremur devastator lovea ţara noastră pe 4 martie 1977, seara, la ora 21:22. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Conform statisticilor, seismul a provocat decesul unui număr de 1.570 de persoane, la care s-au adaugat 11.300 răniţi. De-a lungul vremii s-a vorbit atât de mult despre cutremurul din 1977, încât aproape că nu se mai știe faptul că înaintea lui a fost un altul - și acesta considerabil.

A avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter și s-a întâmplat în noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940! La ora 3.39, epicentrul a fost in zona Vrancea la o adâncime de 133 m. Presa vremii nota despre acest cutremur că “s-au mişcat lămpile până la Moscova”…

Mai multe replici Unii spun că a avut 7,6 grade sau chiar 9,1! Un alt cutremur, mai mic, avusese loc pe 22 octombrie 1940, ora 8,37, apoi un altul pe 8 noiembrie, ora 14, de 5,5.  Au urmat mai multe replici, cea mai puternica fiind pe 11 noiembrie, ora 8,34, de 5,5 grade.

Circa  25% din zona construită din Bucureşti a fost afectată. Aici au existat aproximativ 300 de morţi, majoritatea la prăbuşirea blocului Carlton, structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Din cei aproape 300 de locatari din Blocul Carlton, doar patru  au fost salvaţi.

Panciul este singurul oraş din România care a dispărut în proporţie de 99% în urma cutremurului din dimineaţa zilei de 10 noiembrie 1940. Din 371 case de zid, numai  5 au rămas în picioare, împreună cu 57 case de paiantă sau din bârne aflate la periferie.

Prima apariţie publică

Anul 1940 era “cutremurat” la propriu în România: mari pierderi teritoriale, abdicarea forţată a Regelui Carol al II-lea şi urcarea pe tron (6 septembrie 1940) a Regelui Mihai, instaurarea dictaturii militaro-legionare şi proclamarea Statului Naţional-Legionar. Când s-a produs cutremurul, Regele Mihai se afla la Săvîrşin cu  mama sa. În zilele care au urmat a vizitat locurile afectate de dezastru şi a  urmărit operaţiunile de salvare: era la prima sa apariţie publică după înscăunarea ca rege al României. Conform documentelor vremii, în toamna acelui an, în sudul Moldovei au fost resimţite mai multe cutremure minore, la Panciu şi Focşani.

O scuturătură verticală

Mai mulți supravieţuitori ai cutremurului din 1940 au declarat că i-a trezit brusc din somn “o scuturătură verticală care arunca în sus obiectele din interiorul locuinţelor”!

A fost primul mare cutremur din România contemporană,  având o durată de 45 de secunde. Efectele lui au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei, dar şi în Muntenia. Numărul victimelor a fost estimat la 1.000 de morţi şi 4.000 de răniţi, majoritatea în Moldova. Din cauza contextului în care s-a produs, cifra exactă a victimelor nu a fost cunoscută, informaţiile fiind cenzurate în timpul războiului. Numai în Bucureşti, au fost 600 de oameni evacuaţi. Cutremurul a avut mai multe replici, unele chiar importante. Seria de replici a continuat până la începutul lunii decembrie 1940.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate