Editura Evenimentul si Capital

Impozitul pe venitul global, mai mic pentru bogaţi

Autor: | | 1 Comentarii | 927 Vizualizari

Ministerul Finanţelor a făcut public primul document de lucru al proiectului de lege privind noul Cod Economic. Abonamentele la fitness sau la clinici private sunt deduceri care vor scădea dările doar pentru românii cu venituri peste medie, defavorizând categoriile vulnerabile

Primul draft al legii privind noul Cod Economic realizat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ridică mai multe întrebări decât lămuriri. Specialiştii în economie şi finanţe sunt la unison în a aprecia că, în această formă, legea nu este fezabilă. Mai mult, pentru a beneficia de deduceri, trebuie să ai cu ce plăti serviciile decontate de stat.

Termeni explicativi

Pentru a clarifica termenii, MFP a definit gospodăria ca fiind „un grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc sau nu locuiesc efectiv la același număr cadastral”.

Conform realizatorilor draftului de lege, persoanele care datorează impozit pe gospodărie şi care sunt numite în continuare contribuabili sunt: „persoana fizică rezidentă, desemnată ca reprezentant al gospodăriei; persoanele fizice nerezidente care desfăşoară o activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România şi persoanele fizice nerezidente care desfăşoară activităţi dependente în România”.

Venitul anual global se determină la nivelul fiecărei gospodării fiscale și reprezintă suma veniturilor, câștigurilor nete sau brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepția veniturilor neimpozabile, cum ar fi cele ale pensionarilor. Impozitul pe venitul anual global pe gospodărie va fi de 10%, în cazul în care suma venitului depăşeşte 2.000 lei. Sub această valoare nu se percepe niciun impozit.

Deduceri la venitul net anual

În vederea uşurării fiscale şi susţinerea unor activităţi cultural sportive şi accesul la servicii private (pensii şi sănătate), autorii acesui draft au stabilit deductibilităţi din venitul net anual.

Astfel vor putea fi „decontate”: contribuția de asigurări sociale și contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate și plătite de către persoanele fizice; primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească nivelul unui salariu minim pentru un muncitor necalificat pe gospodărie; fonduri de pensii private; prime de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament; asigurările obligatorii pentru casă și masină (RCA), programe educaţionale şi recreere pentru copiii aflaţi în întreţinere: grădiniţe particulare, programe tip before/after school, taxe școlare, tabere sau excursii școlare, cursuri de limbi străine, arte, sport, cursuri de pregătire tip meditaţii; taxe şcolare; abonamente sală fitness, gimnastică, dans şi alte activităţi sportive; achiziții de cărţi şi produse de papetarie; bilete sau abonamente la teatru, cinema, spectacole; servicii balneo-climaterice, fiziterapeutice, kinetoterapeutice; medicamente pentru boli cronice şi grave; întreținere și reparații gospodărie; susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, conform legii.

Ceea ce nu s-a luat în calcul este faptul că aceste deduceri favorizează pe cei cu venituri mai mari, cei care câştigă bani mai puţini nu au de unde plăti abonamente la fitness, şcoli de balet sau burse private, ca să poată să le deducă la sfârşit de an. Astfel, baza impozabilă în cazul categoriilor sărace va fi mai mare, în lipsa deducerilor.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:01 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:38 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate