Imposibil de stins. Focul care arde de peste 6.000 de ani

Imposibil de stins. Focul care arde de peste 6.000 de ani

De peste 6000 de ani, în Australia, există o flacără care arde fără întrerupere.

Prima pagină › D:News vezi toate articolele din D:News › D:News

Focul care arde de peste 6.000 de ani. Este practic imposibil de stins

Trimite pe email Roxana Ruscior | 26.01.2015 | 3 Comentarii Focul care arde de peste 6.000 de ani. Este practic imposibil de stins     )Foto: Department of Environment, Climate Change and Water) + zoom [Focul care arde de peste 6.000 de ani. Este practic imposibil de stins] Galerie foto (1)

Ne puteți urmări și pe Google News

În Australia se află cel mai persistent foc de pe planetă, care arde fără întrerupere de peste 6.000 de ani.

Este practic o ardere mocnită de cărbune, care se află la 30 de metri adâncime, sub Muntele Wingen, numit şi Muntele Care Arde, aflat în New South Wales. La suprafaţă este vizibilă doar o dâră de fum, care miroase foarte urât.

Nimeni nu ştie exact când şi de ce s-a aprinse cărbunele din această mină, dar despre focul care arde continuu vorbeşte tribul de aborigeni Wanaruah. Timp de mii de ani, membrii tribului au folosit acest foc ca să facă mâncare, unelte şi pentru a se încălzi.

Oficial, la Muntele Wingen se află focul natural care arde de cel mai mult timp.

Este posibil ca totul să fi început de la un fulger, de la un foc de pădure sau de la aborigeni care au aprins aici un mic foc, declanşând astfel fără să ştie incendiul mocnit de cărbune.

Regiunea a devenit în ultimii ani o atracţie turistică. Temperatura la suprafaţa solului atinge aici 350 de grade Celsius, iar mirosul de sulf este foarte puternic.

Specialiştii cred că pe planetă există aproximativ 1.000 de astfel de incendii de cărbune, cele mai multe având o durată de ardere foarte îndelungată.

Un foc de acest fel este practic imposibil de stins, spune Guilleromo Rein, expert la Universitatea din Edinburgh.