Editura Evenimentul si Capital

IMPERIUL PUTRED al lui Dan Adamescu

Dan Adamescu a făcut „cărare” la DNA și la instanțe FOTO: EVZ
Autor: | | 7 Comentarii | 4768 Vizualizari

Procurorii anticorupţie au demarat ancheta penală împotriva omului de afaceri Dan Adamescu în al doilea dosar. În trecut, patronul de la „România Liberă„ – despre care se spune că a fost „omul de casă al Ceauşeştilor” – a devalizat clubul „Oţelul” Galaţi şi şi-a despăgubit propriul hotel prin societatea sa de asigurări

În noul dosar, în care este acuzat că a prejudiciat societatea Astra Asigurări cu aproape 800 de milioane de lei în perioada 2011-2013, Dan Adamescu a fost obligat să plătească o cauţiune- record pentru Justiţia din România, respectiv 40 de milioane de lei.

Dacă vrea să fie cercetat sub control judiciar, omul de afaceri are zece zile la dispoziţie pentru a depune întreaga sumă sau să aducă alte garanţii imobiliare.

În caz contrar, Dan Adamescu riscă să ajungă în arest preventiv. DNA îl anchetează pe Dan Adamescu pentru abuz în serviciu în formă calificată, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu, acuzaţii care i-au fost aduse la cunoştinţă în data de 7 martie.

A „sifonat” banii Astra

Concret, Dan Adamescu este acuzat că administrat defectuos Astra şi a „sifonat” către alte firme ale sale importante sume de bani din compania de asigurări. Este vorba de aproape 800 de milioane de lei, protrivit procurorilor DNA. „Inculpatul Adamescu Dan Grigore (...) a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichidităţile necesare desfăşurării activităţii de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecţia asiguraţilor şi să contribuie la menţinerea stabilităţii pieţei asigurărilor”, se arată în comunicatul DNA.

Faliment controlat

Falimentul controlat al Astra Asigurări ar fi fost asigurat, potrivit procurorilor, de către patronul de la „România Liberă”, prin complicitatea unor funcţionari din conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (n.r. – devenită ulterior ASF). Tocmai atunci când ASF trebuia să stea cu ochii „ca pe butelie” pe Astra, Adamescu folosea banii companiei de asigurări în scopuri personale sau pentru a împrumuta ilegal firme afiliate. Peste 100 de milioane au fost folosite ca împrumuturi pentru diverse firme controlate de Adamescu, fără a fi luate măsuri pentru protejarea intereselor societăţii de asigurări. Într-un alt caz, Astra a fost folosită pentru a achita integral creditul de 1,5 milioane de euro al unei firme falimentare, din care societatea de asigurare a recuperat câteva sute de mii de lei. Mai mult, susţin procurorii, Astra a ajuns să încheie poliţe a căror risc nu era acoperit, după ce Adamescu ar fi transferat în mod fictiv riscurile de reasigurare către o altă sociatate, înregistrată într-un paradis fiscal.


Adamescu avea impresia că poate cumpăra orice | Imperiul putred al lui Dan Adamescu

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate