Editura Evenimentul si Capital

IMAGINI INCREDIBILE. Competiție între clanurile de rromi din Banat - șefii se întrec în palate kitsch. La Timișoara s-a replicat Palatul CEC, la Arad s-a construit palatul Louis Vuitton – Chanel - Mercedes

Autor: | | 17 Comentarii | 11283 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Când vine vorba să-și împodobească palatele rromii nu duc lipsă de imaginație, chiar dacă duc, cu siguranță, lipsă de bun-gust. Au apelat la cei mai mari arhitecți ca să își construiască palate impozante. Unele, s-au inspirat din clădiri celebre. La Timișoara, bunăoară, palatul unui șef de clan de rromi e copie fidelă a Palatului CEC din București. La Arad ai impresia că marile case de modă s-au reprofilat în amenajări imobiliare.

Pe strada Andrei Șaguna din Arad a apărut de ceva timp cel mai ”fashion” palat din zonă. Palatul Louis Vuitton – Chanel – Mercedes din Arad aparține unuia din cei mai bogați rromi din oraș. Impozanta clădire cu acoperiș inspirat de pagode a fost construită și decorată după gustul proprietarilor.

Jgheaburile acoperișului sunt, în colțuri, ”marca” Luis Vuitton, iar pe laterale Chanel. Siglele marilor branduri au fost reproduse cu maxima atenție pentru detalii. Un neavizat ar putea crede chiar că respectivele case de modă s-au reprofilat și acum asigură materiale de construcție.

Simbolul dolarului se repetă la fiecare metru din acoperiș, iar cercul de la  Mercedes e pus tot la înălțime. Palatul, care încă nu a fost finalizat, mai are și coloane, la intrare.

Bulibașa Bonescu are palat cu turnulețe și ferestre Versace

La Timișoara, rromii bogați și-au împodobit de mult palatele cu simboluri de ”firmă”, însă aceștia preferă Versace și Euro.

Anul trecut a fost amenadat un bulibașă care și-a pus, fără autorizație, simbolul monedei unice europene pe cornișa palatului și s-a lăudat cât e de bogat scriind, tot cu litere aurii de-o șchioapă, pe acoperiș, „BANY”.

Șeful clanului Bonescu și-a pus ferestre Versace la palatul situat într-o zonă mărginașă a Timișoarei.

Autorităţile l-au somat să renunţe la inscripţie, dar pentru că proprietarul a refuzat categoric să dea brandul jos din geamuri a fost amendat cu 8.000 de lei şi s-a ales şi cu dosar penal pentru distrugere. Palatul i-a aparţinut preşedintelui partidei romilor şi pe lângă imaginea Versace aceasta este una din casele din Timişoara care şi-a păstrat celebrele turnuleţe specifice etniei.

”Palatul CEC” de la Timișoara, proprietatea clanului Stancu

Cunoscut în comunitate drept cel mai bogat rom din Banat, Tibi Stancu deţine mai multe proprietăţi, între care şi trei palate. Casa în care locuieşte, un palat impozant, construit cu bun gust pe locul unei foste vile, se găseşte în zona zero a oraşului, cu vedere spre parcul Rozelor din Timişoara. Palatul are scări de marmură, uşi masive sculptate în lemn din esenţă scumpă, care au costat, fiecare 5.000 de euro.

Clanul Stancu și-a ridicat palat care imită arhitectura Palatului CEC din București.

Pe lângă acest palat pe care îl ocupă cu familia, Stancu a construit altul, mai mare, pe strada Avram Imbroane. Arhitectul care l-a proiectat, Nae Buşilă, declara în urmă cu câţiva ani pentru EVZ, că Tibi Stancu i-a cerut să nici mai mult, nici mai puțin decât o replică a Palatului CEC din Bucureşti, iar asemănarea e izbitoare. Anii trecuţi a mai început construirea unui al trilea palat în Timişoara. Mai are, spun romii, și alte palate în zone bine poziţionate din Timişoara şi Recaş, oraş plin de palate ţigăneşti neterminate.  (Foto: Valentin Goran / Aradon.ro, Adrian Pîclișan)

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate