Editura Evenimentul si Capital

Ilegaliștii, falșii eroi creați pentru a-i legitima pe comuniști

Închisoarea Doftana, locul în care erau închiși cei mai mulți comuniști ilegaliști FOTO: HISTORIA.RO
Autor: | | 4 Comentarii | 1689 Vizualizari

Ilegaliştii au reprezentat seminţele plantate de Partidul Comunist în solul neproductiv, deşertic al României interbelice în privinţa apetenţei pentru extrema-stângă, o Românie care respingea categoric dogmele radicale ale bolşevismului revoluţionar, şi care au înflorit după 1944 sub atenta protecţie a Moscovei.

Singura pretenție de legitimitate reală a comuniștilor români este dată de activitatea ilegaliștilor din perioada dintre cele două războaie.


FOTO: Filimon Sârbu era însărcinat cu organizarea de acte de sabotaj economic în ConstanțaImagine hiperbolizată

Reacţiile disproporţionate ale autorităţilor în raport cu influenţa neglijabilă a PCdR a permis acestuia să îşi construiască o biografie de luptă împotriva regimului, o imagine hiperbolizată a martiriului existent într-o mică măsură. Desigur, partidul a promovat o politică îndreptată împotriva României Mari, a fost legat ombilical de Moscova, a fost exponentul sectarismului sufocant şi autoizolării faţă de realităţile momentului respectiv, dar nu poate fi trecută cu vederea doza de idealism a unui număr de militanţi ai PCdR.


Reacțiile disproporționate ale autorităților în raport cu influența neglijabilă a PCdR a permis acestuia să își construiască o biografie de luptă împotriva regimului.


Tineri săraci și cu educație precară

Aceștia au crezut în postulatele propovăduite de Kremlin și au suferit efectiv pentru ele în închisorile din România. Majoritatea adepţilor era formată din tineri proveniţi din familii cu venituri mici, cu o educaţie precară, fără o perspectivă de viitor clară. Idealismul lor este cu atât mai vizibil, cu cât posibilitatea instalării unei regim comunist era cvasinulă utopică, într-o Europă dominată de naţionalism, România fiind şi ea acaparată de flagelul naţionalismului excesiv


FOTO: Vasile Roaită este cel care a tras sirena care i-a chemat pe muncitorii de la Uzinele ”Grivița” la grevă, în februarie 1933Portretul reacționarului la tinerețe

Debutul perioadei de ilegalitate a venit în urma adoptării Legii Mârzescu, în decembrie 1924. Iniţial, două ordonanţe militare ale Corpului II Armată – 5 aprilie şi 23 iulie – interziseseră orice activitate comunistă, dar excepția de incompetență ridicată de avocații comuniști a dus la anularea lor și eliberarea acuzaților.


FOTO: Nicolae Ceaușescu, în perioada ilegalistă: arestat de poliția din Târgoviște (1936) FOTO: WIKIPEDIA.ORGPromovau interesele sovietice

Acţiunile statului au venit în contextul discuţiilor eşuate de la Viena cu Uniunea Sovietică în privinţa Basarabiei, PCdR promovând punctul de vedere sovietic, şi anume organizarea unui plesbicit care să determine voinţa cetăţenilor din provincia alipită în 1918, şi a revoltei orchestrate de comuniştii din Ucraina în zona Tatarbunar, eveniment petrecut în septembrie.

În fapt, activitatea partidului nu a fost interzisă în totalitate. Au fost înființate organizații-paravan care reprezentau interfața legală a PCdR – Blocul Muncitoresc-Țărănesc, Liga Muncii sau Blocul Democratic.

Acelaşi statut ambiguu îl regăsim şi în presă. Ziare sau publicaţii care transmiteau mesajele cele mai digerabile din repertoriul comunist erau lăsate de autorităţi să se manifeste. Toate acestea au luat sfârşit odată cu victoria Uniunii Sovietice în Al Doilea Război Mondial. Prezenţa trupelor sovietice pe teritoriul României a dus la legalizarea Partidului Comunist şi, într-un final, accederea acestuia la putere.

Va începe un proces de legitimare, activitatea din ilegalitate constituind un pilon de bază în tentativa de legitimare a noii puteri totalitare. Anii ’50 au fost, din acest punct de vedere, un teren fertil pentru naşterea şi consolidarea mitului ilegalist, PMR hrănindu-se din faptele de vitejie revoluţionară etalate de membrii săi în perioada interbelică.


Ilegalistul provenea dintr-o familie modestă, cu venituri insuficiente, cunoștea de mic abuzurile patronilor sau moșierilor.


Consolidarea mitului

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate