Editura Evenimentul si Capital

Ilegal în România, atractiv pentru părinți! Românii care refuză școala și își educă copiii acasă

14-07/18mainshutterstock-173854394-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1558 Vizualizari

Cum școlile românești au ajuns să fi e hulite, fi e pentru lipsa de implicare, fi e pentru excese în instruirea elevilor, din ce în ce mai mulți părinți se îndreaptă spre un model occidental de educație, homeschooling-ul sau educația acasă.

Homeschooling reprezintă educarea copiilor în afara unei școli publice sau private. Însă elevii școliți la domiciliu sunt înscriși în ceea ce se cheamă școală-umbrelă, care asigură o evaluare la distanță și foaie matricolă.

În România, astfel de școli nu există, sistemul nefiind legalizat, însă părinții care vor să își educe astfel copiii au varianta de a intra în sistemele din țări precum Ungaria sau state din vestul Europei. A n d r e - ea Ursua este o fostă profesoară de limba română care este hotărâtă să aleagă pentru fiul ei acest sistem.

„Copiii nu învață doar acasă”

„În ciuda faptului că mare parte din învățare se produce acasă, acesta nu este nici pe departe singurul loc unde copiii învață, părinții creând cadrul de socializare pentru copiii lor”, explică tânăra profesoară. Dezamăgită de sistemul educațional din România, de faptul că elevii sunt contrânși să studieze, Andreea a părăsit învățământul, sperând în găsirea unei alternative. „De la primul articol citit despre educația acasă, am simțit, după ușorul șoc inițial, că este mai mult decât simpla evitare a școlii, că are valoare în sine și reprezintă mai degrabă un stil de viață”.

Tratați la fel ca cei care merg zi de zi la școală

În Marea Britanie, spre exemplu, unde homeschooling- ul este legal, elevii educați acasă, care obțin diplome de liceu de la școliumbrelă, au aceleași opțiuni ca și elevii școliți normal. „Pot să dea Bac-ul și se pot înscrie la facultate. Venind cu foi matricole și note la testări mari, ei nu diferă de cei ce au mers la școală, din punctul de vedere al autorităților”, a mai explicat dascălul.

În România însă, hom e s c h o o - ling-ul nu este agreat, deși au fost demersuri de legalizare din partea Asociației Homeschooling România, cât și a deputatului PDL Carmen Axenie. Aceasta a citit în Parlament o declarație privind oportunitatea introducerii în sistemul de învățământ românesc a homeschooling-ului. Educația acasă nu a intrat însă în planurile Misterului: „Pentru copiii cu cerințe educative speciale, sau nedeplasabili din motive medicale, se poate organiza învățământ la domiciliu sau pe lângă unitățile de asistență medicală. În aceste problema copiilor care necesită într-adevăr școlarizare la domiciliu este deja rezolvată. Ceilalți elevi beneficiază de școlarizare prin formele prevăzute în textul legii (învățământ cu frecvență frecvență re- dusă), care le asigură condiții superioare de pregătire, sub supravegherea cadrelor didactice calificate, garantându-le socializarea, antrenarea în activități extrașcolare, exercitarea unor influențe educative autorizate”, a motivat Ministrul de atunci, Daniel Funeriu, refuzul legalizării școlii acasă.

Educație la domiciliu pentru materiile deficitare

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:26 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate