Editura Evenimentul si Capital

Ignorat în țară, admirat în străinătate | Istoriile lui Alex Ștefănescu

Autor: | | 5 Comentarii | 2786 Vizualizari

În alte țări, în mediile culturale, faci o impresie bună dacă spui că vii din țara în care trăiește Valeriu Butulescu. În România nu se vorbește despre acest scriitor.

Cine este Valeriu Butulescu? Este cel mai valoros autor de aforisme din România, din toate timpurile, și unul dintre cei mai valoroși din lume. Cărțile lui au apărut în toate limbile pământului și pretutindeni au fost comentate cu admirație. A primit numeroase premii în străinătate. La noi, critica literară, paralizată de snobism, consideră aforismul un gen minor, fără să mai reconsidere vreodată această idee. Este adevărat că în România există în momentul de față nu zeci, nu sute, ci mii de autori de cugetări neinteligente și emfatice, de cugetări-kitsch. Drept urmare multă vreme și eu am disprețuit aforismele în general, mergând pe urmele lui George Topîrceanu care, într-o poezie satirică, reproducea o „cugetare” dintr-un imaginar album al unei domnișoare: „Amorul e un lucru foarte mare”... „și iscălește: Guță Popândău”. Dar l-am descoperit, încă dinainte de 1989, pe Valeriu Butulescu și am fost entuziasmat.

L-am citit de-a lungul timpului cu nesaț. Multe dintre aforismele lui le pot reproduce din memorie. Cu unul am succes la orice petrecere: „La început, îndrăgostiții folosesc între ei ca apelative nume de animale mici. Apoi, pe măsura trecerii timpului, recurg la nume de animale tot mai mari.”

Ce concizie elegantă! Ce umor nebun! După ce citim aforismul, începem să-l dezvoltăm în minte. Numele de animale mici? Da, vrăbiuță, iepuraș... Apoi, nume de animale tot mai mari: porc, capră... și tot așa până la vacă și bou sau chiar pachiderm și balenă!

Iată câteva dintre aforismele pe care le știu pe de rost:

● „Doamne, ai fost atât de generos! Benzina ţâşneşte din adâncurile bogate ale patriei noastre. E suficient să înţepi o conductă.

● Naufragiaţii se agaţă unul de altul şi mor în grup compact. Naufragiul ridică la cel mai înalt nivel coeziunea socială. ● Femeia este atrasă irezistibil de pieptul bărbatului − locul în care acesta îşi ţine portofelul.

● Să respectăm planeta. Este groapa noastră comună.

● Am avut un şef atât de capabil, încât lua singur decizii colective.

● Nimeni nu observă că vulturul e şchiop.

● «...din moarte pre moarte călcând, iar celor din mormânturi, viaţă dăruindu-le!» Asta da, ofertă electorală!

● Clemenţa justiţiei înseamnă injustiţie.

● Alfabetizând prostul, îi asiguraţi acces neîngrădit la cărţile proaste. Citind, el îşi va lărgi ignoranţa.

● La câte utopii propovăduia Isus, pare ciudat că dintre toţi apostolii doar Iuda a cedat nervos.

● Memorarea lucrurilor inutile cere un efort enorm, care le face de neuitat.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate