Ies la iveală alte din Constanța orori la care au fost supuși copiii în „Grădinița groazei”

Ies la iveală alte din Constanța orori la care au fost supuși copiii în „Grădinița groazei”

Micuții ajunseseră să le sărute mâinile la educatoare, pentru ca acestea să nu-i mai maltrateze. Se trezeazu noaptea din somn și întrebau: „Mami, am fost cuminte?”.

Părinţii copiilor maltrataţi în „Grădiniţa groazei” din Constanţa sunt mai hotărâți ca oricând să-şi caute dreptatea în instanţă pentru a obţine desfiinţarea SRL-ului neautorizat şi pedepsirea educatoarelor care i-au traumatizat pe micuţi. La aproape două săptămâni de la izbucnirea scandalului şi apariţia imaginilor în care copii erau bătuţi, târâţi, îmbrânciţi, înjuraţi, a avut loc o avalanșă de retrageri. Doar o treime dintre copii au rămas în așa zisa grădiniță.

Poliţia Municipiului Constanţa a început, ieri, audierile părinţilor care au făcut plângeri penale. În sprijinul lor au venit alţi părinţi care se oferă ca martori. Cu toții au acceptat, în exclusivitate, să discute cu reporterul EVZ. „Singura cale pentru pedepsirea celor care ne-au abuzat copiii este justiţia. Ne lovim de problema că, în momentul ăsta, nu le poate trage la răspundere nicio autoritate. Este un SRL. Deşi, după cum spun ei, funcţionează după regulile unei programe școlare”, se plânge o mamă revoltată. Aceasta, mama băiatului care a suferit cele mai multe agresiuni, recunoaşte că au fost păcăliţi de conducerea grădiniţei. Ar fi primit asigurări că, în schimbul taxei lunare de aproximativ 900 de lei şi încredinţarea, prin contract de prestări servicii, a copiilor, timp de opt ore zilnic, micuţii vor avea parte de o educaţie frumoasă.

Relațiile familiei Pufleanu

Ne puteți urmări și pe Google News

Renumele „Micului Regat” s-ar datora, spun părinţii, influenţei puternice în oraş a familiei Pufleanu care deţine grădiniţa. Relaţiile acesteia cu autorităţile locale şi mai ales politice ar fi de notorietate. Părinţii vorbesc că la înfiinţarea din urmă cu patru ani, grădiniţa a fost condusă chiar de o inspectoare de la Inspectoratului Şcolar Judeţean. Mai multe educatoare lucrează şi la stat. „O doamnă educatoare, soția unui preot influent, a fost de altfel omisă de anchetatori la plângerea inițială”, spune un tată. O altă educatoare este soţia unui consilier judeţean PDL. Directorul educativ al „Micului Regat”, văzută în imagini cum maltratează copiii, ar avea postul păstrat la o grădinţă din centrul oraşului, ea fiind în concediu de studii pentru masterat. Iar psihologul care are contract cu „Micul Regat” este și angajata Inspectoratuli Școlar Județean.

În paralel cu acţiunea în instanţă, părinţii îşi evaluează psihologic micuții. “Copiii noștri au rămas afectați pe viață. Cum poate un copil maltratat să facă față la școală? Cu toții avem temerea asta. Pe al nostru, dacă nu ne dă voie psihologul, nu-l mai ducem la școală anul acesta. Până în toamnă mergem cu toții la psiholog, să mai refacem din ce au distrus educatoarele. La prima ședință, cum l-a luat în braţe psihologul, a început să povestească cum niște doamne rele l-au bătut”, povesteşte tatăl unui băieţel.

Se loveau singuri în cap: „Sunt un obraznic!”

Abia după retragerea lor din grădiniţă, copiii au început să vorbească. Părinţii au aflat astfel că rănile şi vânătăile erau de la doamnele Cristina, Larisa, Vali. Unii dintre ei erau pedepsiţi fiind scoşi afară în frigul iernii. Vecinii grădiniţei i-au văzut şi le-au spus părinţilor. Li se inducea că toate năzbâtiile lor trebuiau pedepsite, inclusiv de către părinţi. „Copilul vroia să se tundă scurt pentru că îi smulgeau părul din cap. În condițiile în care el refuza să se tundă, avea plete până la umăr”, spune mama unui băieţel.

O altă reacţie era tendinţa copiilor de a le lua în braţe pe educatoare. Psihologul le-a spus ulterior că era o rugăminte a micuţilor de nu mai fi loviţi. „La 8 martie în 2013, îl lovește educatoarea Cristina și reacția copilului este să-i ia mâna și să i-o sărute, pentru a-i arăta că nu mai fac, sunt bun, nu mă mai lovi”. Şocantă a fost descoperirea părinţilor când s-au întâlnit prima dată, după scandal. Au constatat cu toţii că, acasă, dacă greşeau cu ceva, reacţioanu la fel, se loveau singuri în cap spunând: „Sunt un prost, sunt un obraznic”. Cel mai agresat copil se trezea noaptea brusc, deschidea ochii, întrebând: „Mami, am fost cuminte?” Părinţii vor sesiza şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa, chiar dacă reprezentanţii instituţiei au transmis că nu au nicio atribuţie.

„Vom face demersuri pentru modificarea legii, asemenea rele tratamente aplicate copiilor nu trebuie să se mai întâmple, dacă se întâmplă și în alte părți, ne-am învinovăți că nu am luptat până la capăt”, spun cu hotărâre părinţii. O simplă sancţiune contravenţională ”ar încuraja asemenea practici în grădiniţele din toată ţara”, spun părinții.

„Micul Regat” se prezintă ca paradisul copiilor

„Atmosfera specifică vârstei lor contribuie la stimularea curiozităţii şi dorinţei de a se juca învăţând şi de a invăţa jucându-se. Asigurăm un mediu sigur, primitor, curat, relaxant şi foarte bine dotat. Întreg personalul, cu experiență în lucrul cu preșcolarii, acordă copilului întreaga atenție necesară pentru ca acesta să se simtă iubit, protejat și valorificat la potențialul său maxim. Astfel, în «micul său regat» copilul devine încrezător, creativ, independent, caută şi găsește soluţii, îşi asumă riscuri şi ia decizii, se adaptează la situaţii noi”, scrie pe site-ul centrului educaţional „Micul Regat”.

Reprezentanţii aşa-zisei grădiniţe nu au vrut să stea de vorbă cu reporterul EVZ. Directorul educativ, Cristina Manolache, acuzată şi ea de rele tratamente asupra copiilor, psiholog titrat, a luat legătura cu „domnul Mitică” Pufleanu, soţul directoarei. Acesta i-a transmis că vom fi contactaţi. Nu a făcut-o.