Iată noua doctrină a lui Putin: Efort diplomatic şi militar pentru a reechilibra relaţiile cu SUA.

Iată noua doctrină a lui Putin: Efort diplomatic şi militar pentru a reechilibra relaţiile cu SUA.

Era anul 2005 când Vladimir Putin, în faţa Dumei reunite, a afirmat: ''Destrămarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX''. În Occident, fraza a fost interpretată ca un fel de pornire nostalgică pentru comunism. În realitate, ceea ce a spus Putin n-a fost o consideraţiune istorică, ci o analiză punctuală despre dezechilibrul global determinat de sfârşitul Războiului Rece.

Aceasta nu punea în discuţie necesitatea de a dezvolta ''democraţia şi libertatea'' în ţările eliberate de comunism, ci punea în discuţie problema despre cum ordinea internaţională ar fi putut se se redeseneze în momentul în care Statele Unite rămâneau unica putere mondială.

Şi tocmai asupra acestui lucru astăzi Rusia intenţionează să intervină. Noua Doctrină a politicii externe ruse, aprobată de Vladimir Putin în noiembrie trecut, reprezintă cel mai important document strategic al Moscovei şi va determina opţiunile şi alegerile ruse îm următorii ani. Rămâne importantă necesitatea integrării spaţiului post sovietic cu Uniunea Economică Eurasiatică şi are ţinta de a transforma Moscova în ''unul din centrele de influenţă ale lumii contemporane''. Aceasta întărind capacităţile militare, dezvoltând implicarea diplomatică şi de război pentru soluţinarea crizelor regionale.

''Pentru prima oară, însă'', scriu strategii lui Putin, Rusia ''intenţionează să construiască cu regiunea euro-atlantică o perspectivă pe termen lung orientată spre formarea unui spaţiu comun de pace, securitate şi stabilitate''. În acest sens, o mişcare importantă a Moscovei va fi ''intensificarea relaţiilor bilaterale cu Germania, Franţa, Italia şi Spania''. Fundamentală va fi relaţia cu noua Americă a lui Trump mai ales asupra temelor de securitate internaţională, controlul global al armamentelor şi lupta împotriva terorismului văzut ca ''principala ameninţare a lumii contemporane''.

Ne puteți urmări și pe Google News

Strategii ruşi reţin ''scăzut riscul unui război de mari dimensiuni, chiar şi nuclear, scrie Il Giornale, între ţările lider, pericolul ca acestea să fie atrase în conflicte regionale şi în escaladarea crizelor, este însă foarte mare''. Avertismentul lui Putin e clar:  în Ucraina, ca şi în Siria, ca şi în restul Orientului Mijlociu, crizele regionale necesită soluţii cu responsabilităţi împărţite. Pentru aceasta Moscova intenţionează să întărească ONU ca garant al Dreptului internaţional.