Iată cum va arăta Monumentul Marii Uniri, de la Bucureşti

Iată cum va arăta Monumentul Marii Uniri, de la Bucureşti

Proiectul şi macheta „Monumentul Marii Uniri” care va celebra Centenarul Marii Uniri (1918 - 2018) vor fi expuse la Muzeul Naţional Cotroceni, în cadrul unei expoziţii.

Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează joi, 15 octombrie 2015, orele 18.00, în Spaţiile Medievale ale muzeului, vernisajul expoziţiei „Monumentul Marii Uniri - de la proiect la inaugurare”. Expoziţia cuprinde în fotografii, machete şi multimedia imaginea monumentului pe care, artistul creator de monumente de for public Ioan Bolborea l-a realizat pentru a celebra „Centenarul Marii Uniri”, în anul 2018. Lucrarea „Monumentul Marii Uniri” reprezintă o sferă uriaşă de sticlă şi bronz, având o înălţime şi un diametru de 20 de metri, care va fi amplasată în piaţa Alba Iulia, sectorul 3, din Bucureşti.

         Potrivit academicianului Răzvan Theodorescu „Sfera este simbolul perfecţiunii de la Pitagora încoace, forma artistică perfectă la Platon şi semnul deplinului, al unităţii. Sfera lui Ioan Bolborea este ritmată de înlănţuirea a sute de personaje din bronz, siluete impecabile şi esenţializate de oameni identici în simplitatea lor anatomică, cu braţele întinse ca într-o solidaritate ce poate fi naţională, continentală sau planetară, care înseamnă unirea mult visată între indivizi, între popoare, între rase”.  Criticul de artă Pavel Şuşară este de părere că: „Realizată din nervuri de bronz, ritmate prin fante de lumină şi populate de sute de personaje în atitudini şi momente ale mişcării foarte diferite, partea aeriană este un ansamblu sculptural/arhitectonic cu o putere de sugestie impresionantă, în vreme ce partea ascunsă, subpământeană creează spaţii funcţionale, săli de expoziţie, de conferinţe, de proiecţie. Marea Unire este astfel văzută ca un monument al desăvârşirii, al împlinirii istorice, geografice şi simbolice, iar sfera este metafora desăvârşită a unei asemenea aspiraţii şi, în plan artistic, a unei asemenea viziuni”.

         Artistul plastic Ioan Bolborea este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, secţia sculptură, în anul 1981. A participat la expoziţii colective în ţară şi străinătate, dar a avut şi expoziţii personale: Sala Orizont - Atelier 35 (1982), Galeria Valle Giulia - Roma, Italia (1983), Sala Galateea - Bucureşti (1988), Sala Simeza (1992).  De asemenea, Ioan Bolborea are o contribuţie deosebită la salvarea şi restaurarea unor monumente din Bucureşti şi din ţară.  Ioan Bolborea este autorul unor impresionante monumente în oraşe din Bucureşti şi din ţară. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 15 - 30 octombrie 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News