Editura Evenimentul si Capital

Iată ce delicii servea la cină împăratul Traian, la Roma

Banchetul la Roma. Imagine din volumul „O zi în Roma Antică. secrete și curiozități”, de Alberto Angela, Editura Corint
Autor: | | 0 Comentarii | 500 Vizualizari

Surprize culinare de acum 2000 de ani. Suntem în Roma, pe vremea împăratului Traian. Suntem invitați la un banchet, în casa unui foarte bogat cetățean roman. Oricând, însă, aceste bunătăți puteau fi prezente și la masa înfricoșătorului împărat Traian. ăAstăzi serviți: picioare de cămilă, friptură de flamingo și limbă de bâtlan în sos de miere ...

Stăpânul casei ca făcut totul ca  noi să avem multe surprize la așteptata cină din această noapte. Suntem pregătiți. Vom sta  vreo 8 ore. Stomacul trebuie să ne fie de fier. Vom avea ocazia să întâlnim oameri interesanți, dar mai ales influenți. Vom mânca și de dragul relațiilor lor, pe care le vom folosi, cine știe, cândva. Ne vor servi, mmmm, stridii, friptură de flamingo și mult, mult vin… O cină pentru cei mai importanți oameni.

 Acum să lăsăm imaginația noastră și să ne bazăm pe imaginația jurnalistului italian Alberto Angela, care a făcut o incursiune fabuloasă în viața cetății Roma, ajutat de istorici, de argheologi. Bazându-se pe cercetări științifice a scris o carte minunată – „O zi în Roma Antică, secrete și curiozități”- , plină de tablouri ale vieții romanilor. Astăzi ne-am oprit asupra plăcerii de a mânca a cetățenilor Romei. Am ales  o cină, masă la care romanii, de la împărat la oameni de afaceri și soțiile lor, mâncau tolăniți.

Cât mâncau romanii

„În Roma imperială mesele principale sunt în general

în număr de trei: micul dejun (ientaculum), prânzul (prandium) și cina (cena). Bogat, cel dintâi, frugal, cel de-al doilea. Este normal, prin urmare, să apară senzația de foame în a doua parte a amiezii, la nouă ore de la micul dejun… Una peste alta, cina are atât rolul de a satisface apetitul, cât și de a permite traversarea unei nopți întregi fără senzația de foame. Consecința este că, pentru un roman, ora cinei este diferită, în funcție de anotimp: ora a noua în lunile calde și ora a opta, în cele reci”.

Nu toată lumea își permite asta. „Familiile bogate organizează frecvent banchete, care pot dura chiar și șapte-opt ore! Este o ocazie de a te face văzut, de a strânge alianțe politice

sau de afaceri. În loc de cină se poate vorbi mai curând

de adevărate «recepții de salon», condimentate cu mâncăruri alese, precum stridii, friptură de flamingo și mult, mult vin…

(...)”

Iată compoziția aperitivelor: „«Mamele de scroafă umplute cu arici de mare!». Oaspeții au o tresărire de satisfacție: este unul dintre felurile de mâncare cele mai apreciate în cadrul cinelor festive din capitală, îmbinând savoarea dulceagă a cărnii de porc cu cea  «marină» a aricilor de mare. (...) În timp ce musafirii se delectează cu acest răsfăț culinar, alți sclavi trec printre ei, umplând cupele cu vin. Este un vin special, care însoțește aperitivele, numit muslum – mai exact,

vin amestecat cu miere”.

Ce alte bunătăți au mai inventat bucătarii din Roma Antică?

„În alte ocazii, aici s-au mâncat pe săturate stridii, carne de

pârș și friptură de flamingo. Sau vulve de scroafă în formă de

pește și limbă de bâtlan în sos de miere. O dată, senatorul și-a

uluit invitații servind o scroafă impunătoare de mistreț umplută cu sturzi vii și garnisită cu purceluși din aluat, în poziție de «alăptare»… Știm că un banchet de înaltă clasă prevede cel puțin șapte feluri de mâncare. După aperitive, urmează trei feluri întâi, două de friptură și desertul. Iar fiecare fel de mâncare presupune o revărsare de argintărie”.

Felul întâi: „Un platou mare cu o mulțime de homari umpluți cu caviar, dispuși pe marginea unui «vulcan» din gheață mărunțită. «Craterul», asemănător unei uriașe cupe,

este plin-ochi cu stridii. Urmează, de jur-împrejurul acestui

vulcan marin, un șir de murene cufundate în sos cald.”

Credeți că mesenii s-au săturat?

Ei bine „Invitații au încă gurile pline, cu toate acestea, întâmpină cu entuziasm agreabila schimbare în meniu. Își face, așadar, intrarea un platou uriaș ornat cu un sos galben, pe bază de șofran și ou, imitând nisipurile deșertului, din mijlocul căruia se înalță mormane de carne rumenită, aburindă. Sunt… «picioare de cămilă»! O adevărată delicatesă a bucătăriei romane, care se bucură de aprecierea majorității participanților la banchete”.

(...)

Urmează ciocârlii fripte, garnisite cu petale de trandafir…

 Dacă nu vi s-a făcut rău, puteți să serviți și câteva fructe - mere, struguri și smochine… și câteva prăjiturele din acestea , de pe tava de argint. Dacă doriți...

Volumul „O zi  în Roma Antică, secrete și curiozități”, de Alberto Angela, a apărut la Editura Corint Colecția Istorie.




Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate