Huliganii politici din spatele mișcărilor populare. Editorial de Simona Ionescu

Huliganii politici din spatele mișcărilor populare. Editorial de Simona Ionescu

Trecând ca jurnalist prin toate mișcările populare, care au avut loc din 1989 încoace, sunt aproape convinsă că și în spatele mitingului din 10 august 2018 s-au aflat forțe politice interesate de menținerea sau obținerea puterii.

După cum ușor se sesizează, nu mă pot pronunța asupra apartenenței politice a celor care au creat scenariul pentru că m-aș lansa în speculații fără probe. Singura ceritudine este că la „butoanele” instituțiilor de forță se află oamenii PSD. Interesele orchestrării unui miting violent și sângeros pot încețoșa, însă, și mințile Opoziției care se vrea la putere prin provocarea de alegeri anticipate. Sunt analiști politici care semnalizează amestecul Rusiei sau al ambasadorului SUA, care-și plimba câinele prin parcul de lângă Piața Victoriei, fix în prima după-amiază a mitingului.

Dacă se va păstra tradiția anchetelor procurorilor militari, speculațiile vor fi supulberate de aceștia după un timp, iar adevărul va fi scos la iveală. „Păpușarii” sau măcar o parte din ei vor fi inculpați și vor plăti atât pentru orchestrarea violențelor împotriva unei mase populare și a jandarmilor, cât și pentru disoluția unor instituții ale statului.

Pentru mine, acești vașnici „păpușari” sunt, de fapt, huliganii politici care s-au aflat mereu în culisele marilor evenimente: revoluția, mineriada din iunie 1990, mineriada din septembrie 1991, cazul Colectiv din 2015, mitingul din 1 februarie 2017. A nu se înțelege că este vorba strict de politicieni, ci și de angajați ai instituțiilor de forță, obedienți celor de la putere, care au executat orbește ordine ilegale. Atenție, acum e rândul procurorilor și, ca în toate cazurile menționate mai sus, al deținătorilor de informații! SRI chiar a ieșit cu un comunicat dur, legat de ceea ce s-a întâmplat la mitingul de vineri. „

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciul Român de Informații condamnă ferm orice încercare de atragere a instituției în dispute politice, organizare de proteste sau teorii ale conspirației menite de a dezinforma opinia publică cu privire la rolul și locul SRI în arhitectura de securitate a României”, se arăta în comunicatul oficial, dat publicității sâmbătă.

N-ar fi de mirare ca, la un moment dat, să ne pleznească niște informații care să-i trimită pe unii în fața instanței, așa cum s-a întâmplat cu generalul Chițac la mineriada din 1990, când în mâinile jurnaliștilor a ajuns o înregistrare de pe stațiile de emisie-recepție prin care ministrul ordona incendierea propriilor autobuze din Piața Universității.

Mitul huliganilor nu a apărut la mineriade ci la revoluția din 89 și a traversat, ca un fir roșu, toate marile proteste ale românilor. Spre aducere aminte pentru cei mai tineri, am să evoc fapte. Și sper cu sinceritate, ca acestea să-i cutremure zdravăn pe huliganii politici din spatele violențelor de la Mitingul Diasporei, căci, așa cum am mai spus, nu vor ști când legea penală îi va lovi în moalele capului. 17 decembrie 1989, Timișoara. Cu o zi înainte avuseseră loc incidente majore între locuitorii orașului și forțele de ordine. Comuniștii lui Ceaușescu au fost primii care ne-au vorbit despre huliganii din Timișoara, care au devastat magazine și au ripostat violent împotriva militarilor și milițienilor.

Colonelul Filip Teodorescu, locțiitorul de la Direcția de Contraspionaj a Securității avea să relateze în cartea sa „Un risc asumat” episodul de neînțeles care a declanșat valul de violențe ce nu a mai putut fi oprit, episod care se regăsește descris pe larg în dosarul de cercetare judecătorească din ”Procesul Timișoara”, însoțit de documente. Se consemnează că generalul Vasile Milea, ministrul Apărării, a ordonat ca două coloane de militari în uniforme de paradă să defileze prin centrul orașului, ca la o sărbătoare. În jurul orei 11.00, acești militari cu steaguri în mână și cu armament ca la paradă (nu aveau gloanțe) au pornit să mărșăluiască prin oraș. În zona centrală au fost atacați cu pietre, sticle și ciomege de grupuri de tineri. Din acel moment, totul a fost scăpat de sub control. Colonelul (r) Ioan Radu, fost ofiţer la UM Predeal, indică într-o declaraţie din 18 noiembrie 2006 cum a fost sfătuit de șefii ierarhici să le prezinte soldaților ”manifestările huliganice” din Timișoara:

„Mi-au spus ce trebuie să conţină cuvântarea mea în sensul că la Timişoara nu sunt adevăraţi demonstranţi, care îşi cer drepturile, ci sunt nişte huligani, iar în situaţia în care vom fi trimişi într-o misiune să executăm ordinele scrise. În legătură cu uzul de armă, le-am precizat că trebuie să respecte prevederile uzului de armă (Regulamentul de gardă şi de garnizoană)”.

Despre condamnarea generalului Chițac am scris, dar iată că, după mai bine de 26 de ani de la evenimentele din 13-15 iunie 1990, procurorii militari din Parchetul General i-au pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității, în dosarul Mineriadei, pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director al SRI Virgil Măgureanu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu. Și ei motivaseră că s-a intervenit în forță când golanii/huliganii au produs dezordine. Procurorii militari susţin că există probe potrivit cărora aceştia ar fi organizat şi coordonat direct atacul împotriva populaţiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împuşcare a patru oameni, rănirea prin împuşcare a trei, vătămarea integrităţii fizice şi psihice a 1.269 de oameni şi privarea de libertate a altor 1.242.

În septembrie 1991, ca să cadă Guvernul Roman, s-a „organizat” o mineriadă ce s-a soldat cu moartea prin împușcare a Auricăi Crăiniceanu și a lui Andrei Frumușanu, de către un ofițer SPP. A murit și un jandarm, arzând ca o torță de la un cockteil Molotov.

Huliganii au apărut și la mitingul din 1 februarie 2017, cel legat de Ordonanța 13. S-a spus că cei care s-au bătut cu jandarmii, au incendiat și au distrus magazine din zona Guvernului sunt niște huligani, apoi ultrași din galeriile de fotbal. Poliția a identificat și reținut 79 de persoane. Dar Parchetul nu a deschis niciun dosar în care să cerceteze cum s-a ajuns la violențe. Doar SRI a atenționat-o public pe Carmen Dan că a furnizat toate datele și informațiile Ministerului de Interne „cu privire la intențiile de organizare sau deturnare a acțiunilor publice de protest”.

De data aceasta, pentru haosul creat în Piața Victoriei și pentru cele 425 de victime ale jandarmilor, un procuror militar care era de serviciu s-a dus la fața locului și a doua zi a deschis dosar penal in rem. E un început că, într-o zi, vom afla cine sunt huliganii politici din spatele acestui protest ce s-a vrut pașnic.