Hotărâre PERICULOASĂ a CEDO: Expulzarea colectivă a imigranților este ILEGALĂ

Hotărâre PERICULOASĂ a CEDO: Expulzarea colectivă a imigranților este ILEGALĂ

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a condamnat marți 1 septembrie Italia pentru condițiile în care imigranții tunisieni au fost reținuți pe Insula Lampedusa, înainte de a fi expulzați colectiv în Tunisia, în 2011.

CEDO a apreciat mai ales că imigranții au fost ținuți în condiții care „aduc atingere demnității” într-un centru de primire din Lampedusa. De asemenea, în hotărârea sa, Curtea de la Strasbourg a criticat legalitatea detenției imigranților, dar și pe cea a expulzării acestora.

În timpul Primăverii Arabe, Italia s-a confruntat cu un aflux excepțional de imigranți, circa 55.300 dintre ei debarcând pe Insula Lampedusa.

Judecătorii de la CEDO, a căror decizie poate fi atacată cu recurs, au fost sesizați de trei cetățeni tunisieni. Fugiți pe mare în 2011, ei au fost escortați de autoritățile italiene până la un centru de primire din Contrada Imbriacola, pe Insula Lampedusa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși au recunoscut caracterul excepțional al crizei umanitare cu care Italia a fost confruntată, Curtea a aprecia că condițiile din acest centru constituiau un tratament inuman sau degradant: grupuri sannitare și veceuri fără uși, suprapopulare, dormit pe jos și distribuire limitată a apei curente, interdicția contactelor cu exteriorul.

Curtea a apreciat, de asemenea, că detenția petenților a fost „ilegală. Lipsită de bază legală, petenților nu li s-a comunicat motivul detenției și au fost lipsiți de posibilitatea de a o contesta.”

Pe de altă parte, Curtea a considerat „că petenții au făcut obiectul unei expulzări colective, decretele lor de expulzare nu au făcut referire a situația lor personală”, ceea ce contravine Convenției Europene a Drepturilor Omului.