Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom'Profesor. S-a decis: nu o să mai plătim roaming-ul!

Autor: | | 0 Comentarii | 2653 Vizualizari

Pe 31 octombrie s-au născut Jan Vermeer, John Keats, Eugen Lovinescu, Dan Hatman. Pe 1 noiembrie s-au născut Salvatore Adamo, Alexandr Alehin, Larry Flynt, Gabriel Cotabiţă, Mihai Gion, N. Davidescu.

"Evenimentul Zilei", în stilul Halloween. Pe 31 octombrie 1987, de Halloween, doi tineri s-au sinucis într-un mod straniu şi misterios. Şi-au tăiat singuri capetele! Au fost găsiţi în maşina lor, cu centurile de siguranţă puse, dar capetele lor erau pe bancheta din spate a maşinii. „Jack-o-Lantern” în variantă modernă!

Maşina era închisă, portierele zăvorâte, motorul nu mergea. S-a întâmplat în Canberra, Australia. Poliţia a refuzat în mod categoric să dezvăluie cum au procedat sinucigaşii. Un post de televiziune local a oferit o sută de mii de dolari australieni pentru o explicaţie rezonabilă. Premiul nu a fost ridicat nici în ziua de astăzi. Sursă: „Book of Days”, pagina 541.

Da, este Halloween, dar nu este sărbătoarea noastră! Sigur, am preluat şi Halloween-ul, cum am preluat Crăciunul, sărbătoarea nordicului Odin, de fapt repetarea lui Moş Nicolae, apoi Sf. Valentin, care este Dragobetele, etc. Fiind o sărbătoare considerată a copiilor, treacă-meargă, ce le place mai mult decât să fie gâdilaţi, sau speriaţi?

Ne dublăm sărbătorile. Fenomenul acesta l-am întâlnit în Africa, în colonii, care aveau "sărbătorile lor" şi "sărbătorile albilor". Şi noi suntem o colonie, de ce să mă mai mir!

Vedeţi, politica sărbătorilor este foarte veche, vine de la imperiul roman. Imparatul oferea prostimii "pâine şi circ"!

Dacă nu ai suficientă pâine, oferi mai mult circ! Dublezi sărbătorile!

Halloweenul este o veche sărbătoare celtică de pomenire a moşilor şi strămoşilor, a morţilor. Se presupune că morţii se întorc ca să-şi viziteze casele, pe urmaşi. Vedeţi pe net în siturile anglofone, unele sunt erudite. A supravieţuit în areale exterioare, în Occident şi de acolo a emigrat în America, de unde ni s-a întors americanizată, amplificată, cu oferte de cadouri, cu promoţii şi măşti.

În spaţiul geto-daco-tracic avem sărbători similare de Sf. Dumitru şi în ajunul Sf. Andrei, de pomenire a strămoşilor până la Primii Strămoşi, iar apoi este, se pare Noul An dacic de Sf. Andrei! Sigur, trei zile!

Nu am fost niciodată „barbari”, am avut întotdeauna sărbători, obiceiuri, legi şi credinţă, ceea ce însemnă civilizaţie. Dar am fost prea puţini şi prea dezbinaţi, cum suntem şi astăzi. Ştiaţi că niciun popor din lume nu are vorba, sau ceva similar, cu „să moară şi capra vecinului”?

„Trick or Treat” s-ar putea traduce, de fapt adapta, cu vechea vorbă a colindătorilor noştri: „Ne daţi, sau nu ne daţi!”

Oricum, legea în Virginia este clară, pot participa la colindat doar copiii peste 12 ani şi aceia însoţiţi de un adult (de obicei un tânăr peste 21 de ani)!

Dacă aş fi fost „acasă” în Viriginia, acum m-aş fi dus să-mi pregătesc costumul de troll din Stăpânul Inelelor şi masca de portar de hokey a lui Jason, combinaţie care mi s-a părut înspământătoare şi să aştept cuminte, după uşă, cu drujba pregătită, să se facă ora 17,30 de la care poate începe în mod legal, „trick or treating-ul”! Căţeii mei s-ar fi deghizat în reni, am măşti şi corniţe de pluş! Sau în „căţeii” Predatorilor. Oribile făpturi, vezi filmul „Predators”.

Bun, toate acestea dacă aş fi fost în pădurea deasă de pe lângă Winchester, pădure lugubră şi plină de tipi cu drujbe care taie capul, ca pe un dovleac... Haide-haide, glumeam şi eu horror!

O să mă duc să văd nişte filme de Halloween, m-am oprit la ceva clasic, horror: „Dead Evil Trilogy”. Se zvoneşte că Ash se întoarce într-un serial „Ash vs Dead Evil”. Drăguţ!

Dar asta nu înainte de a vă spune ceea ce doream să vă spun. UE nu este chiar Dead Evil, sau zombi, are o mulţime de lucruri bune. A ţinut pacea până acum în Europa, i-a lăsat pe români să se ducă unde au văzut cu ochii şi o să acorde şi unele gratuităţi. Ştiţi că primesc multă maculatură de la Bruxelles şi Strasbourg, rapoarte, note, transcrieri de discursuri, programe, informări, etc etc. Printre ele am găsit şi ceea ce urmează:

Parlamentul European a decis desfiinţarea cheltuielilor de roaming şi reguli clare pentru dreptul de acces la internet începand din iunie 2017. Raportorul pentru acest subiect, d-na Pilar del Castillo a declarat ca gratie acordului obtinut, Europa va deveni singura regiune din lume care garanteaza din punct de vedere juridic un internet deschis si neutru. Principiul neutralitatii internetului va fi aplicat direct in cele 28 de state membre, ceea ce va impiedica utilizarea unui internet “cu doua viteze”. De mentionat ca deputatii europeni nu au acceptat niciun amendament la pozitia Consiliului si au adoptat noua legislatie. Astfel, costurile pentru roaming, pentru trimiterea de SMS-uri sau utilizarea internetului mobil in strainatate, pe teritoriul UE (si in tarile spatiului economic european) se vor interzice incepand din 15 iunie 2017.

Mai mult, din 30 aprilie 2016, costurile roamingului(adaugate la factura cu tariful national) nu vor putea depasi: 0,05 euro pe minut pentru apeluri date, 0,02 euro pentru SMS si 0,05 euro pe megabyte pentru internetul mobil. Daca operatorii pot dovedi ca nu pot acoperi aceste costuri si ca se afecteaza tarifele nationale, autoritatile nationale de reglementare pot autoriza impunerea unor suprataxe minimale in circumstante exceptionale, pentru acoperirea acestor costuri. Autoritatile nationale de reglementare vor putea aplica amenzi si vor putea respinge suplimentarea costurilor. Pentru a proteja sectorul de abuzuri, cum ar fi “roamingul permanent”, operatorii vor putea, in anumite situatii, sa ceara o mica redeventa pentru “utilizare echitabila”.

Detaliile exacte vor fi definite de catre Comisia Europeana si de organismele de reglementare europene in materie de telecomunicatii. In ce priveste internetul, noua legislatie constrange operatorii sa gestioneze ansamblul traficului in mod egal, adica fara a bloca sau a incetini accesul la continuturi, la aplicatii sau la servicii ce provin de la un anumit expeditor sau catre un anumit destinatar. Daca asemenea masuri de trafic sunt indispensabile, ele trebuie sa fie transparente, nediscriminatorii si proportionale si nu pot fi mentinute mai mult decat este neceas. Deputatii au stabilit ca furnizorii de acces sa ofere utilizatorilor care sunt pe punctul de a achizitiona un contract de internet fix sau mobil o explicatie clara asupra debitului si a variatiilor la care se poate astepta. Orice diferenta semnificativa, permanenta sau frecventa, poate conduce la întreruperea contractului sau la obtinerea unei despagubiri.

EBU si-a exprimat satisfactia fata de adoptarea de catre PE a unor reglementari unice si identice pentru neutralitatea internetului in Europa, aratand ca astfel se face un important pas inainte catre Piata Unica Digitala. Pachetul intitulat “Single Telecoms Market” este rezultatul a doi ani de intense negocieri la nivelul UE. Sefa departamentului afaceri europene din EBU, d-na Nicola Frank a adugat ca, in practica, implementarea noului pachet legislativ va depinde de Autoritatile Nationale de Reglementare care vor trebui sa-si asume responsabilitatile si sa aplice corect reglementarile.

Buuun, acum mă întorc la usturoi şi la drujbă. Sau să iau maceta din San Salvador? Vrăjită de un hougan, un puternic preot voodoo şi consacrată de un Baron Samedi. Artefact ceva mai vrăjit şi mai puternic nu există! Îl aştept pe călugărul Cristian, care vine împreună cu vrăjitoarea Măturoaia. Aţi auzit de blestemul pe trei voci?

 

BERBEC  În acest weekend ai mai multe impasuri, care te obsedează şi nu le găseşti soluţie. Încă nu te-ai decis asupra persoanei cu care să împărtăseşti problemele  tale. Mai aşteaptă, nu te grăbi! Sâmbăta aceasta trebuie să dai dovadă de tact şi diplomaţie în relaţiile cu cei apropiaţi. Duminică trebuie să începi să faci economii, fara sa-ti schimbi esential felul in care traieşti, nu renunţa la distracţiile de weekend – economia este arta prin care obţii maximum de la viaţă.

 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate