Editura Evenimentul si Capital

EVZ 26 ani

Horoscopul lui Dom' Profesor. Charlie Hebdo. Un an după

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3510 Vizualizari

Pe 7 ianuarie s-au născut Sf. Bernadette de Lourdes, Nicolas Cage, Zora Neale Hurston, Elena Ceauşescu, Ioana Bulcă, Ion Minulescu, Octav Băncilă, Mircea Sântimbreanu. La Mulţi Ani! Tuturor celor care îşi sărbătoresc astăzi onomastica, sau ziua de naştere. O zi bună, un nume puternic. Ziua Sfântului Ioan, cel care l-a botezat pe Iisus, reprezintă punctul final în sărbătorile de iarnă.

Sărbătoarea creştină a Sf Ioan Botezătorul, apărătorul pruncilor, a moaşelor şi a femeilor, în general, a fost calchiată peste o foarte veche sărbătoare feminină de iniţiere şi înfrăţire care datează, probabil, din perioada matriarhatului.

Femeile se „iordănesc”. Adică petrec toată noaptea şi neglijează bărbaţii, nici de mâncare nu le fac. Niciun bărbat nu poate să zică sau să facă nimic şi trebuie să se supună obiceiului, pentru că altfel va fi mâncat de lupi în anul ce urmează. Lupii apar din ce în ce mai evident ca justiţiari şi executori ai tradiţiei şi a voinţei Domnului.

Femeile tinere, măritate în anul ce a trecut, sunt primite în comunitatea „surorilor” prin stropire cu apă sfinţită. După regiune, sunt multe ritualuri elaborate, unele chiar ciudat de interesante. Cea mai în vârstă dintre femei le şopteşte la ureche tinerelor iniţiate multe lucruri de ale femeilor şi le spune cuvintele de recunoaştere cu alte „surori”.

În timp, probabil din cauza misoginismului, a apărut şi o „iordăneală” a flăcăilor care, însă, se lasă cu beţii şi cu capete sparte.

Peste toată „iordăneala” apare şi Lupul Şchiop, care şi-a terminat vânătoarea de demoni şi este obosit. Cele câteva zile frumoase din jurul Bobotezei - tradiţia spune că le datorăm Lupului Şchiop, care a cerut protectoarei lui, Sfânta Maică a Domnului, puţină căldură ca să se odihnească şi să mai prindă putere.

În această zi se fac unele remarci oraculare asupra mersului vremii, dar de când cu „încălzirea globală” produs al nebuniei şi prostiei omeneşti, nebunie care a detonat mii de dispozitive atomice în atmosferă, la sol, subsol şi chiar în spaţiu, experienţe inspirate de diavol – ei bine, natura a fost mutilată şi este greu să mai prevezi ceva.

Ştiţi deja, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că am, nu am treabă, sunt în Bucureşti, în Prahova submontană, în pădurile Virginei, sau pe Amazon (am un proiect) curierul mă găseşte în fiecare miercuri, oriunde aş fi şi îmi înmânează coletul cu cartea de telefon de la Uniunea Europeană. Cred că mă monitorizează după mobil. Ei bine, câteva rapoarte mi-au atras atenţia. Istoria cu negocierile TTIP, dintre europeni şi americani, de fapt trădarea UE faţă de crescătorii de animale şi agricultorii europeni o las pentru alţii mai bine plasaţi. Cu toate că nu cred că ştirea completa va ajunge până la public. Eu am în faţă un raport de două sute de pagini, foarte critic la adresa modului în care este condusă negocierea, din partea reprezentanţilor europenilor.

O notă scurtă, pe la sfârşitul informării, m-a emoţionat. Iat-o:

La un an dupa atacul terorist asupra “Charlie Hebdo” din Paris, jurnaliştii din redactia revistei satirice au scos o carte în care sunt adunate desenele copiilor şi adolescentilor care si-au manifestat sustinerea fata de munca lor. Simbolistica desenelor este tulburatoare, pentru ca tinerii povestesc din creion si din culoare istoria unei ţări si a unei generaţii care nu işi gaseste drumul si locul in societate. Miile de desene sosite la redactie s-au dorit a fi un omagiu pentru victime, jurnalisti si desenatori cu prestigiu, dar si o maniera de exprimare a durerii sau a furiei fata incapacitatea de reactie a societatii franceze. Cartea cu cele 150 de desene selectionate apare astăzi, pe 7 ianuarie si se numeste “#Jedessine: tinerii deseneaza pentru Charlie Hebdo dupa 7 ianuarie”, are 136 de pagini si costa 19,90 euro. Desenele au fost grupate in sapte capitole tematice: Sustinere, Libertate de expresie, Simboluri si valori ale Republicii, Libertate de constiinta, Impreuna suntem egali, Nu, terorismului si Creatie. Comentariile lui Boris Cyrulnik îl ajuta pe cititor sa decripteze mesajele desenelor care, potrivit jurnalistilor din redactie, au constituit un sprijin moral puternic pentru familiile celor dispăruţi şi pentru prietenii lor.

După cum probabil că ştiţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, „Charlie Hebdo” se găseşte de vânzare şi în Bucureşti. Când sunt acolo, în Bucureşti, îl cumpăr pe Charlie de la Universitate, sau de la Gara de Nord. Să fii desenator, să fii caricaturist, ce lucru deosebit, o înobilare de facto, o gândire volumică şi... comică. Am avut onoarea şi privilegiul să-l cunosc pe ANDO, care a fost, poate, cel mai bun caricaturist din România, cu tot respectul, să nu se supere ceilalţi. Pe undeva am o caricatură a mea, făcută de el. Am pus-o bine, cu grijă, la pastrare, ca pe ceva foarte preţios, de aceea nu o mai găsesc! În câteva linii m-a descris, m-a înălţat, dar şi m-a desfinţat. În caricatura lui sunt eu, cu cultura şi cunoştiinţele mele, cu discuţia interesantă şi curiozitatea mea, dar şi cu prostia mea funciară, cu obtuzitatea mea nepractică şi cu lipsa de interes faţă de realitate, până la urmă, faţă de interesele mele.

Ştiu cum gândeşte un caricaturist. Mătuşa mea, Cornelia, desenatoare tehnică de mare clasă, mai făcea un ban în plus cu unele caricaturi, la „Urzica”. Ea m-a învăţat să desenez şi aşa am înţeles cum gândeşte un desenator, un caricaturist. Ei bine, urmărind, un an de zile revista, ştiu cum gândesc cei de la „Charlie Hebdo”, i-am descifrat. Este o mare furie în desenele lor. Nu atât contra nenorociţilor de musulmani, cât contra statului francez. Raportul de la UE nu cuprinde o altă carte. „Chérie, je vais à Charlie” sunt ultimile cuvinte auzite de Maryse, de la soţul ei, celebrul caricaturist Georges Wolinski, asasinat în redacţia martiră. Văduva a scris o carte, plină de durere şi de mânie. Nu am primit cartea, o aştept cu nerăbdare şi atunci o să vă fac părtaşi şi pe domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. “Patruzeci şi şapte de ani de viaţă comună, distrusă. Mă zbat între coşmar şi insomnie, între uimire siderată şi negaţie totală, între reţinere cultivată şi durere absolută, obsedată numai de această întrebare: cum s-a putut produce un asasinat, o scenă de război, în Franţa, în redacţia unui săptămânal satiric?” Cartea apare tot astăzi, pe 7 ianuarie, la prestigioasa editură “Seuil”. Vinovaţi suntem cu toţii. Cine mai ştie istorie, cine mai îşi aminteşte de papa Pius al V-lea, Sfânt al Bisericii Universale, care, după victoria navală de la Lepanto a spus: “Un singur musulman în Europa şi acesta este prea mult!” Acum sunt 50 de milioane! Avem nevoie de un “El Cid”, de stăpânul care să ne redea Europa înapoi! Nu cred că boierul Neagu Djuvara are dreptate. Nu este niciodată prea târziu. Au fost momente şi mai disperate în istoria Europei, dar mereu a apărut omul providenţial, care a scufundat flota turcilor, a depresurat Viena, sau i-a alungat pe mauri din Spania şi pe turci din Grecia. Am făcut un pact cu Arhanghelul Gabriel, să mai mă lase să văd cum va fi redată Europa, europenilor! Apoi… eu mă duc să ascult “Gloomy Sunday” pentru că mâine este o altă zi, mereu este o altă zi!

BERBEC Ai multe proiecte personale amânate, rămase în suspensie de anul trecut, dar astăzi ai multă energie, poţi accelera activitatea în interesel tău, ai spor în ceea ce faci şi inspiraţie! Eşti pregătit moral şi material pentru schimbările care se profilează şi, în sinea ta, eşti mândru şi mulţumit pentru că vremurile nu te iau pe nepregătite. În activitate, la munca de zi de zi, eşti creativ şi inspirat în a găsi metode care să-ţi simplifice şi să-ţi uşureze viaţa profesională. Trebuie să fii mai reţinut şi să nu trâmbiţezi adevăruri care dor – acest lucru în domeniul sentimental. Nu exagera problemele de sănătate şi nu lua aiurea medicamente neprescrise de medic.

TAUR Eşti influenţat pozitiv de conjunctură, dar şi de onomasticile Ionilor şi Ioanelor. Ritmul zilnic e posibil să se accelereze, dar tu trebuie să ţii bine hăţurile! Nu exagera cu efortul. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Perioada zilei de astăzi nu este rea deloc, dar nici cea mai buna din viaţa ta, exceptând domeniul amorului! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela cronică, după sărbători sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni.

GEMENI Combină farmecul personal cu tact şi calm şi poţi obţine acordul, aprobarea de care ai atâta nevoie. Fie că este din domeniul sentimental, sau profesional, aspectele îţi dau şanse de succes! Mai multă ordine în alimentaţie! Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Mergi înainte pe drumul tău însorit, chiar dacă afară poate ploua, sau ninge, fără să-ţi pese foarte mult de ceea ce se întâmplă în jur. Atitudinea ta este pragmatică şi utopică în acelaşi timp, performanţă rară şi notabilă, însă poţi să ratezi cu uşurinţă câteva ocazii. Pagubă-n ciuperci!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:00 Toader l-a „atins” pe Iohannis după episodul LECTURA CONTINUĂ: „Întrebarea corectă este când va termina de înțeles?” 16:39 Asociaţia Magistraţilor din România intervine în scandalul provocat de condamnarea lui Liviu Dragnea: „Nesocotesc independența judecătorului” 15:37 În cursa pentru Cotroceni, PSD ARE UN RIVAL pentru Iohannis. „Pentru a elibera țara asta, eu voi candida în 2019!” 12:22 Orban nu-i menajează pe social-democraţi: „PSD preferă statutul de grup infracţional organizat” 10:26 Strategia secretă a lui LIVIU DRAGNEA în lupta cu Laura Codruța KOVESI. DOCUMENT INTERN al PSD 10:21 Cum putea SCĂPA DRAGNEA de CONDAMNARE. DEZVĂLUIRI de ULTIMĂ ORĂ din partea avocatului BOMBONICĂI PRODANA 10:01 Dragnea: Nu demisionez! Statul Paralel TREBUIE să DISPARĂ. NU mă SPERIE nici IOHANNIS, nici HELLVIG, nici PAHONȚU, nici KOVESI, nici alții 10:01 PSD pleacă la RĂZBOIUL TOTAL. SUSȚINERE UNANIMĂ pentru Dragnea, după CONDAMNARE, în LUPTA IMEDIATĂ contra Statului Paralel 09:50 Reacţie DURĂ a ICCJ după declarațiile social-democraților. Replica lui Toader: „Să ne cunoaștem și sa ne respectăm competențele” 08:57 EXPLOZIV - Dragnea a DEMISIONAT din TOATE FUNCȚIILE după ce a fost CONDAMNAT în 2015. Ce va face acum liderul PSD? 08:56 MIRCEA BADEA și CONDAMNAREA lui DRAGNEA. Reacție UIMITOARE din partea prezentatorului cu privire la șeful PSD 08:52 Pentru salvarea PSD și a guvernării, Liviu Dragnea trebuie să facă pasul înapoi! Gândul lui Ion Cristoiu 19:10 DECIZIE UNANIMĂ a CEx PSD: SUSȚINERE pentru Dragnea și Dăncilă; ACCELERAREA modificărilor la Legile justiției și Coduri; CONSOLIDAREA Curții Constituționale - DOCUMENT 15:49 Protest al USR în fața biroului lui Dragnea. Ce i-au transmis liderului PSD 14:35 Orban, apel la PSD înainte de CEx. „Trebuie să aleagă între a fi FIDELI României și a fi SLUGI” 08:57 REACȚIA lui MIHAI FIFOR la CONDAMNAREA liderului PSD. Ministrul Apărării susține că GUVERNUL îl preferă pe DRAGNEA la CONDUCERE 08:26 Sorina Matei, despre DRAGNEA și MODIFICAREA LEGILOR: „N-AI CUM CU ĂȘTIA!” 07:14 Ce se întâmplă în PSD după CONDAMNAREA lui DRAGNEA? PRIMA REACȚIE venită din VÂRFUL PARTIDULUI 22:16 Liderii PSD FAC SCUT în jurul lui Dragnea! Reacție de ULTIMĂ ORĂ din partid. Întrunire de URGENȚĂ în CEx 18:51 Băsescu, PRIMA reacție după CONDAMNAREA lui Dragnea. „ACUM!” „Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi trebuie să demisionezi”

Articole salvate