Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom'Profesor. Cele patru elemente

Radu Ştefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 3342 Vizualizari

Pe 6 ianuarie s-au născut Johannes Kepler, Heinrich Schliemann, Adriano Celentano, Loretta Young, David Ohanesian, Doina Badea, Ion Heliade Rădulescu, Ionel Teodoreanu, Ion Budai-Deleanu, Nicolae Ţic. În calendarul creştin ortodox este Botezul Domnului (Boboteaza) sărbătoare importantă, cu roşu în calendarul cinstit.

„A doua din ciclul celor trei zile de mare sărbătoare ale noului an, Boboteaza, Botezul lui Iisus, este o sărbătoare creştină care iese în evidenţă numai prin referire constantă la păgânismul perioadei din care face parte. Işi fac prezenţa binefăcătoare lupii, apărând ca instrumente punitive divine, îndreptate împotriva demonilor sau a oamenilor. Într-un fel putem spune că intrăm în noul sezon neoficial al Lupului (Lupul Şchiop), cu o prezenţă pregnantă în timpul Filipilor de iarnă” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 38.

La 17 zile de la începutul serbărilor de iarnă, de schimbare a anului, acum două, trei, patru, cinci, şase mii de ani ca şi acum zeci de mii de ani se încheia perioada petrecerilor, a exceselor datorate demonilor care erau liberi - prin purificare. Purificarea prin apă, unul dintre cele patru elemente primordiale, elementul anotimpului prin care trecem.

Botezul nu a fost invenţia lui Ioan Botezătorul, el însă L-a botezat pe Iisus, pe Fiul Domnului Dumnezeu. Purificarea prin apă este foarte veche, în Europa şi Orient. Să ne amintim de "purificarea totală", Potopul, care a înlăturat tot ce era păcătos, murdar, ceea ce era de... spălat!  După vechea filosofie, arcana celestă din Orient, Mesia trebuia consacrat prin cele patru elemente. Aerul, prin Arhanghelul Gabriel (Domnul este puterea mea) I-a anuţat Buna Vestire. Focul stelar, cel mai pur, Steaua, I-a arătat Naşterea. Viaţa, până atunci, I-a fost legată de elementul pământ, prin darurile Celor Trei Magi, dar şi prin lemnul pe care îl lucra, fructul pământului. Mai rămăsese apa. Botezul lui Ioan Botezătorul închide cercul celor patru elemente şi este şi un reper, o spălare. Dacă până atunci Iisus fusese doar un iudeu oarecare, un tâmplar dintr-un sat, tăiat împrejur ritual, Botezul spală toate acestea. Ca şi nisipul spălat, care scoate la iveală aurul ascuns, Botezul arată pe Iisus Învăţătorul, Fiul Domnului, din aceiaşi substanţă cu El şi făcând parte din Sfânta Treime.

Julius Lips, marele antropolog german, relatează că, demult, în Europa, societăţile secrete de războinici, (care au un urmaş direct în "Căluşarul"), aveau datoria să se spele ritual de păcate prin apă, de vina de a fi luat vieţi, prin vânătoare, sau război.  

Şeful de război turna apă pe capul fiecărui războinic, pe rând, rostind: „păcătos ai fost, curat eşti acum”. Casele, societăţile de tineri aspiranţi la titlul de războinic, doreau să se evidenţieze, să intre în rândul războinicilor. Tinerii erau, pe atunci, mai cutezători: se aruncau în apa rece ca gheaţa a unui râu şi scoteau o pietricică mai deosebită, cu care veneau repede la căldura focului, ca dovadă a curajului lor. Mai murea câte unul, din cauza şocului termic, şi atunci se spunea că demonii nu l-au lăsat pe bietul băiat să devină războinic.

Şi astăzi, televiziunile mai arată pe unii „excentrici” care fac baie la copcă, pe ger şi gheaţă, repetând ritualuri antice. Sau obiceiul scoaterii Sf. Cruci din apa rece ca gheaţa, aruncată de episcop, sau de preot! Sunt obiceiuri vechi, de zeci de mii de ani, cu o vopsea creştină! 

Se spune că în această zi începe „fuga Lupului Şchiop” care, după ce preotul declară  „Kiraleisa”, începe să fugărească, cu viteză luminii demonii întârziaţi care nu au avut timp să se ascundă.

De unde, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, ştiau oamenii din neolitic că lumina are cea mai mare viteză în Universul nostru local? Păi, de unde ştia şi Crăişorul Eminescu, sufletul şi Regele nostru, cel adevărat, rege peste patru elemente: 

"La steaua care-a răsărit   E-o cale atât de lungă   Că mii de ani i-a trebuit Luminii, să ne-ajungă!"

Multe, răsucite şi de mare uimire sunt căile magiei, ale religiei şi ale ştiinţei, dar mai de mirare sunt căile oamenilor nepereche, singulari, destine de excepţie!

Acum, cu voia domniilor voastre o să mă delectez cu articolele scrise pentru ziar de către Eminescu, o lectură plăcută şi folositoare şi care te îndreptăţeşte să spui că: „Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi şi nouă toate... De te’ndeamnă, de te cheamă, Tu rămâi la toate rece!”. Teoria ciclurilor, din astrologie, aşa de elegant formulată de adevăratul nostru Rege, al tuturor românilor, oriunde s-ar afla!

Aşa că este doar o particularizare a teoriei ciclurilor, un punct singular, când spun, ca Scarlett O’Hara, că mâine, este, în definitiv, o altă zi! 

BERBEC  Sărbătorile şi nopţile nedormite, dar şi frigul intens, obosesc, nu glumă! Acest lucru te face uşor depresiv, aşa este începutul anului, dar poţi să-ţi recapeţi forma – uită-te la o comedie! Trebuie să-ţi gaseşti echilibrul interior si pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Nu mai face atatea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa. Stelele spun sa dai dovada de bun-simt şi modestie! Măcar astăzi. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea capricioasă şi vremurile incerte ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi.

TAUR  Cei din jurul tău par mulţumiţi de tine. Astăzi eşti în formă, radiezi de mulţumire şi tot ce vrei de la viaţă este o vorbă bună, o laudă şi un zâmbet! În lumea de azi e o întreagă avere! Poţi să cumperi ceva care îţi place şi să fie şi relativ ieftin. O zi de luni aproape bună, cu unele aspecte favorabile, ceea ce poate insemna chiar încercarea de rezolvare a unei situatii financiare care te punea pe ganduri.  Cu Luna încă plină favorabilă zodiei tale, intuiţia ta creşte şi poţi rezolva mai uşor situaţiile în care sunt implicate femei, sau de natură feminină.      GEMENI  S-a terminat! Ai luat hotărârea să nu te mai lamentezi, să nu-ţi mai plângi de milă şi să acţionezi, chiar azi. Sau la bal, sau la spital. Probabil că la bal, aşa spune conjunctura, ai noroc! Uneori încercarea, căutarea, explorarea sunt mai importante decât împlinirea şi realizarea. Iată, ca exemplu, Căutarea Sfântului Graal. Plimbarea planetei protectoare, Mercur, retrograd, prin zodia Vărsătorului, te face să emiţi tot felul de platitudini sau sentinţe de genul nemuritorului „iarna nu-i ca vara”, aşa că mai bine zâmbeşte!

RAC  Anul este încă nou, cu veşti noi, îmbucurătoare. O veste primită te face să speri într-o posibilă îmbunătăţirea a situaţiei financiare, dar nu te grăbi, nu cheltui înainte ca situaţia să fie sigură! Sentimentele tale contradictorii nu sunt deloc folositoare pentru fermitatea in decizii pe care trebuie sa o arăţi anturajului. Totuşi, cineva bine plasat îţi arată bunăvoinţă. Nu te repezi să te foloseşti de cleştii nevertebratei care denumeşte zodia ta, sufocând persoana respectivă, ci dă dovadă de loialitate şi bună credinţă.

LEU   Conjunctura îţi indică să te odihneşti mai mult şi să-ţi protejezi sănătatea. Nişte vitamine, cu minerale şi metale nu ar fi o idee prea rea. Sau, aplică proverbul cu merele şi cu doctorul! Uneori este bine sa fii mai putin comunicativ şi doar sa asculţi, iar astăzi este una dintre acele zile. Vei afla o multime de noutati  nebanuite, care iti vor fi de folos. Şezi si cugeta, spune o veche zicala ardelenească, care astazi ti se potriveste perfect. Ia mai multe informatii si abia atunci poti lua o decizie buna!

FECIOARĂ  Natura ta mercuriană, agitată şi directă, trebuie ţinută astăzi în frâu. Nimeni nu doreşte remarci, adevărate, de altfel: "dar ce mult te-ai îngrăşat de sărbători!" sau: "ce cearcăne ai!" Conjunctura astrologica îţi indică să nu te repezi sa tragi concluzii greşite, sa ai suficienta rabdare, pentru că lucrurile se vor lămuri. O bârfă sau un schimb mai tăios de cuvinte te-au făcut să te îndoieşti de un prieten. Adică ţi se pune pata şi n-o să te potoleşti până n-o să afli adevărul-adevărat, ca şi când ar exista aşa ceva pe lumea asta!     BALANŢĂ  Eşti într-o formă bună, olimpică, chiar. Este foarte bine pentru că, fiind la începutul anului, cum începi, aşa continui - cel puţin o vreme! Profită de oportunităţile care ţi se oferă! Dacă ai de dat o probă, sau un interviu, sau pur şi simplu vrei să convingi pe cineva atunci astăzi este perioada! A doua parte a zilei este favorabilă vizitelor, ieşirii cu prietenii la un suc, corespondenţei, plimbărilor prin supermarketuri. Însă nu trebuie să uiţi că Saturn face să întârzie unele lucruri. De obicei cele pe care le aştepţi cu nerăbdare!

SCORPION  O dimineaţă care seamănă cu altă dimineaţă, în care rutina discuţiilor de la serviciu, sau de acasă, o receptezi ca o impresie ciudată de “déjà vu”.  Totuşi, o veste care îţi pare a fi bună! Configuraţia generală a horoscopului arata că începând de astăzi urmează o perioadă care îţi este în mod explicit favorabilă: câştiguri neaşteptate şi favoruri din partea sexului opus. O veste bună care te face să fii mulţumit(ă) pentru că ţi-a confirmat intuiţia. Magnetismul personal este în creştere.

SĂGETĂTOR   Posibile surprize plăcute. Cu siguranţă,  găseşti multă satisfacţie în faptul că primeşti veşti bune, confirmarea intereselor tale. Poţi îndrepta convenabil o situaţie confuză din trecut. Noutăţi, veşti noi, informaţii, confesiuni ale prietenilor, ale celor din jurul tău - iată baza unei noi atitudini, a unei schimbări, o adaptare necesară la ceea ce se întâmplă în lumea ta! Din nou, pentru a câta oara, ai de ales între doua posibilităţi. Sinergia faptelor te conduce, însă, către o fundătura sentimentală! Neliniştea şi nerabdarea proprii naturii tale sunt pe cale să-ţi joace o festa. Trebuie sa ai rabdare şi să aştepti, altfel strici totul!

CAPRICORN   O zi favorabilă, în sensul că, dacă te limitezi la activităţile obişnuite, este puţin probabil să ai surprize neplăcute.  Dar, astăzi poţi progresa în rezolvarea problemelor sentimentale. De azi începe o perioadă potrivită pentru promovarea intereselor personale şi avansare sociala. Luna în descreştere, în Săgetător, este un generator de idei fanteziste şi trăznite, idei pe care nu te vei gândi mult ca să le pui în practică. Un procent dintre nativi pot să aibă astăzi o surpriză plăcută: şefii sau patronii te pot aprecia în mod deosebit, pentru o periodă de realizări şi acumulări, poate un bonus târziu pentru anul trecut!   VĂRSĂTOR   Eşti un pic prea încăpăţânat şi agresiv, în opinia celor din jurul tău. Este cea mai bună confirmare că ai dreptate! Fii mai diplomat, mai zâmbitor şi fă-ţi aliaţi în susţinerea ideilor tale. Dar, astăzi, ai talent! Nimic nu pare greu, nerezolvabil, fie social, economic, sentimental sau politic! Însă, viaţa ta afectivă necesită mai multă atenţie, pentru că eşti aproape de o criză! Semnele de foc şi de aer îţi sunt favorabile, dar este mai bine să nu te iei în beţe cu cei născuţi sub zodii de pământ şi apă. Rezolvi cu mult calm discuţiile cu partenerii sau prietenii, un zâmbet şi o bătaie pe umăr pot rezolva mai multe decât o atitudine încruntată, agresiva şi neplăcută.

PEŞTI  Străluceşti, nu degeaba se spune că suntem făcuţi din pulbere de stele! Atragi atenţia şi îţi place acest lucru. Trebuie să operezi o triere, vezi cine este de calitate, ca să te poţi baza. Conjunctura indică că ar trebui să-ţi faci legăturile sociale eficiente şi productive. Ai o oportunitate, poate o perfecţionare, o propunere, ceva care cu siguranţă te scoate din monotonie. Ai unele veşti care te neliniştesc şi te îngrijorează, dar în a doua parte a zilei ori primeşti un ajutor neasteptat, ori rezolvi tu situatia ! Te afli sub protectia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indraznete, mai ales daca lucrezi in domeniul artelor. Stelele te avertizeaza asupra unei greşeli pe care poţi să o faci astăzi. Prevenit, înseamnă pregătit!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate