Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom'Profesor. Cele patru elemente

Radu Ştefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 3349 Vizualizari

Pe 6 ianuarie s-au născut Johannes Kepler, Heinrich Schliemann, Adriano Celentano, Loretta Young, David Ohanesian, Doina Badea, Ion Heliade Rădulescu, Ionel Teodoreanu, Ion Budai-Deleanu, Nicolae Ţic. În calendarul creştin ortodox este Botezul Domnului (Boboteaza) sărbătoare importantă, cu roşu în calendarul cinstit.

„A doua din ciclul celor trei zile de mare sărbătoare ale noului an, Boboteaza, Botezul lui Iisus, este o sărbătoare creştină care iese în evidenţă numai prin referire constantă la păgânismul perioadei din care face parte. Işi fac prezenţa binefăcătoare lupii, apărând ca instrumente punitive divine, îndreptate împotriva demonilor sau a oamenilor. Într-un fel putem spune că intrăm în noul sezon neoficial al Lupului (Lupul Şchiop), cu o prezenţă pregnantă în timpul Filipilor de iarnă” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 38.

La 17 zile de la începutul serbărilor de iarnă, de schimbare a anului, acum două, trei, patru, cinci, şase mii de ani ca şi acum zeci de mii de ani se încheia perioada petrecerilor, a exceselor datorate demonilor care erau liberi - prin purificare. Purificarea prin apă, unul dintre cele patru elemente primordiale, elementul anotimpului prin care trecem.

Botezul nu a fost invenţia lui Ioan Botezătorul, el însă L-a botezat pe Iisus, pe Fiul Domnului Dumnezeu. Purificarea prin apă este foarte veche, în Europa şi Orient. Să ne amintim de "purificarea totală", Potopul, care a înlăturat tot ce era păcătos, murdar, ceea ce era de... spălat!  După vechea filosofie, arcana celestă din Orient, Mesia trebuia consacrat prin cele patru elemente. Aerul, prin Arhanghelul Gabriel (Domnul este puterea mea) I-a anuţat Buna Vestire. Focul stelar, cel mai pur, Steaua, I-a arătat Naşterea. Viaţa, până atunci, I-a fost legată de elementul pământ, prin darurile Celor Trei Magi, dar şi prin lemnul pe care îl lucra, fructul pământului. Mai rămăsese apa. Botezul lui Ioan Botezătorul închide cercul celor patru elemente şi este şi un reper, o spălare. Dacă până atunci Iisus fusese doar un iudeu oarecare, un tâmplar dintr-un sat, tăiat împrejur ritual, Botezul spală toate acestea. Ca şi nisipul spălat, care scoate la iveală aurul ascuns, Botezul arată pe Iisus Învăţătorul, Fiul Domnului, din aceiaşi substanţă cu El şi făcând parte din Sfânta Treime.

Julius Lips, marele antropolog german, relatează că, demult, în Europa, societăţile secrete de războinici, (care au un urmaş direct în "Căluşarul"), aveau datoria să se spele ritual de păcate prin apă, de vina de a fi luat vieţi, prin vânătoare, sau război.  

Şeful de război turna apă pe capul fiecărui războinic, pe rând, rostind: „păcătos ai fost, curat eşti acum”. Casele, societăţile de tineri aspiranţi la titlul de războinic, doreau să se evidenţieze, să intre în rândul războinicilor. Tinerii erau, pe atunci, mai cutezători: se aruncau în apa rece ca gheaţa a unui râu şi scoteau o pietricică mai deosebită, cu care veneau repede la căldura focului, ca dovadă a curajului lor. Mai murea câte unul, din cauza şocului termic, şi atunci se spunea că demonii nu l-au lăsat pe bietul băiat să devină războinic.

Şi astăzi, televiziunile mai arată pe unii „excentrici” care fac baie la copcă, pe ger şi gheaţă, repetând ritualuri antice. Sau obiceiul scoaterii Sf. Cruci din apa rece ca gheaţa, aruncată de episcop, sau de preot! Sunt obiceiuri vechi, de zeci de mii de ani, cu o vopsea creştină! 

Se spune că în această zi începe „fuga Lupului Şchiop” care, după ce preotul declară  „Kiraleisa”, începe să fugărească, cu viteză luminii demonii întârziaţi care nu au avut timp să se ascundă.

De unde, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, ştiau oamenii din neolitic că lumina are cea mai mare viteză în Universul nostru local? Păi, de unde ştia şi Crăişorul Eminescu, sufletul şi Regele nostru, cel adevărat, rege peste patru elemente: 

"La steaua care-a răsărit   E-o cale atât de lungă   Că mii de ani i-a trebuit Luminii, să ne-ajungă!"

Multe, răsucite şi de mare uimire sunt căile magiei, ale religiei şi ale ştiinţei, dar mai de mirare sunt căile oamenilor nepereche, singulari, destine de excepţie!

Acum, cu voia domniilor voastre o să mă delectez cu articolele scrise pentru ziar de către Eminescu, o lectură plăcută şi folositoare şi care te îndreptăţeşte să spui că: „Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi şi nouă toate... De te’ndeamnă, de te cheamă, Tu rămâi la toate rece!”. Teoria ciclurilor, din astrologie, aşa de elegant formulată de adevăratul nostru Rege, al tuturor românilor, oriunde s-ar afla!

Aşa că este doar o particularizare a teoriei ciclurilor, un punct singular, când spun, ca Scarlett O’Hara, că mâine, este, în definitiv, o altă zi! 

BERBEC  Sărbătorile şi nopţile nedormite, dar şi frigul intens, obosesc, nu glumă! Acest lucru te face uşor depresiv, aşa este începutul anului, dar poţi să-ţi recapeţi forma – uită-te la o comedie! Trebuie să-ţi gaseşti echilibrul interior si pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Nu mai face atatea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa. Stelele spun sa dai dovada de bun-simt şi modestie! Măcar astăzi. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea capricioasă şi vremurile incerte ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi.

TAUR  Cei din jurul tău par mulţumiţi de tine. Astăzi eşti în formă, radiezi de mulţumire şi tot ce vrei de la viaţă este o vorbă bună, o laudă şi un zâmbet! În lumea de azi e o întreagă avere! Poţi să cumperi ceva care îţi place şi să fie şi relativ ieftin. O zi de luni aproape bună, cu unele aspecte favorabile, ceea ce poate insemna chiar încercarea de rezolvare a unei situatii financiare care te punea pe ganduri.  Cu Luna încă plină favorabilă zodiei tale, intuiţia ta creşte şi poţi rezolva mai uşor situaţiile în care sunt implicate femei, sau de natură feminină.      GEMENI  S-a terminat! Ai luat hotărârea să nu te mai lamentezi, să nu-ţi mai plângi de milă şi să acţionezi, chiar azi. Sau la bal, sau la spital. Probabil că la bal, aşa spune conjunctura, ai noroc! Uneori încercarea, căutarea, explorarea sunt mai importante decât împlinirea şi realizarea. Iată, ca exemplu, Căutarea Sfântului Graal. Plimbarea planetei protectoare, Mercur, retrograd, prin zodia Vărsătorului, te face să emiţi tot felul de platitudini sau sentinţe de genul nemuritorului „iarna nu-i ca vara”, aşa că mai bine zâmbeşte!

RAC  Anul este încă nou, cu veşti noi, îmbucurătoare. O veste primită te face să speri într-o posibilă îmbunătăţirea a situaţiei financiare, dar nu te grăbi, nu cheltui înainte ca situaţia să fie sigură! Sentimentele tale contradictorii nu sunt deloc folositoare pentru fermitatea in decizii pe care trebuie sa o arăţi anturajului. Totuşi, cineva bine plasat îţi arată bunăvoinţă. Nu te repezi să te foloseşti de cleştii nevertebratei care denumeşte zodia ta, sufocând persoana respectivă, ci dă dovadă de loialitate şi bună credinţă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate