Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom'Profesor. Capacitatea de premoniţie

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3602 Vizualizari

Pe 5 ianuarie s-au născut Umberto Eco, Juan Carlos, Raisa Gorbaciova, DJ Bobo, George Calboreanu, Ion Numweiller III, Emil Gârleanu. În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Teopempt, Teona, Singlitichia. Este Ajunul Bobotezei. Se posteşte negru, cine nu este bolnav, sau călător. După cum am mai spus şi altădată, Ajunul Bobotezei este a doua mare sărbătoare a noului an, după Sf. Vasile.

"Aşa cum se întâmplă în calendarul popular ziua care precede sărbătoarea propriu-zisă, "ajunul", este chiar mai importantă decât sărbătoarea însăşi, atât prin numărul mare de practici magico-rituale, cât şi prin intensitatea sacralităţii ce se pogoară asupra ei. Din punctul de vedere ritual, sacralitatea ei se explică prin faptul că reprezintă ultima zi a sărbătorilor de iarnă, ziua în care se fac simţite cu deosebită forţă valenţele magice ale perioadei necurate de doăsprezece zile, deschise odată cu sărbătoarea Crăciunului. Că este aşa, ne putem da seama după numeroasele practici augurale şi propiţiatorii, ce se desfăşoară acum, ca şi în zilele precedente. Mai mult decât în prima zi a anului, în Ajunul Bobotezei se purifică vitele şi oamenii, se desfăşoară practici de stimulare a rodului de tot felul de peste an (colindul cu Kiraleisa), sunt acţionate numeroase tabuuri în vederea atingerii nivelului de bunăstare, sănătate şi rod necesare peste an."         Olteanu, CPR, pagina 33.

Cine posteşte în Ajunul Bobotezei are noroc (Gorovei). Cine spre ziua de Bobotează stă de priveghiu noaptea, vede cerurile deschizându-se şi orice ar cere i se dă de către Dumnezeu (Gorovei). În ajunul Bobotezei e rău de moarte, dacă aperi popa de căţei! (Gorovei).

Colindatul cu Kiraleisa. În ajun, sau de Bobotează colindătorii intră în curţile oamenilor şi înconjoară casele, garjdurile, ocoalele de animale, grădinile sunând din talăngi şi clopoţei, cu zarvă mare:

"Kiraleisa, Spic de grâu, Până-n brâu, Roade bune, Mană-n grâne!"

Dar, în această noapte, multe se fac şi se desfac, cine ştie ce şi cum! Solomonarii nu mănâncă, nici nu beau, până nu se înserează bine şi nu a trecut popa cu Botezul. Atunci, pe la miezul nopţii, cu o vărguţă de alun în mână, consacrată, ei repetă paşii pe care i-a făcut popa prin casă şi ciugulesc câte ceva de mâncare, din multele feluri aşezate pe o masă, dacă a gustat şi preotul din ele. Apoi fac ceea ce ştiu numai ei să facă, leagă, sau dezleagă, văd viitorul. (Olteanu, Marian)

Oamenii au fost, întotdeauna, preocupaţi de ceea ce o să le aducă viitorul. Spiritul de conservare impune acest lucru. Prevenit, înseamnă pregătit, spune o vorbă veche. Magie, religie, ştiinţă – mereu s-au găsit metode de prezicere a viitorului. La Madrasse Omar Khayyam ni s-au predat 114 metode distincte de mantici divinatorii. Buletinul meteorologic, pe care îl ascultaţi zilnic, face parte din manticile numerice, prognoze ştiinţifice, după profesorul de acolo. Meteorologia se bazează pe metode de prezicere a viitorului, a vremii care o să vină, fără nicio îndoială!

Vă gândiţi la un prieten şi mobilul sună – prietenul respectiv vă caută! Aveţi o idee fixă, sau vă treziţi cu impresia dezagreabilă că cineva este bolnav, sau, mai rău. Peste câteva ore, se confirmă! Aveţi senzaţia ciudată de „déjà vu”? 

Ei bine, prin anii 1930, psihologul american Joseph Rhine de la Universitatea Duke, din Durham, Carolina de Nord, Statele Unite, a obţinut o bursă ca să studieze capacitatea umană de a prevede viitorul, premoniţia. Pentru început, Rhine a făcut ceva simplu şi nu prea ştiinţific: a imaginat un pachet de cărţi de 25 de bucăţi, fiecare purtând un simbol: o stea, un pătrat etc. Experimentul consta în „ghicirea” de către voluntari a simbolului de pe cartea extrasă de Rhine, aleatoriu, din pachet şi ţinută cu faţa în jos, în aşa fel ca nici el să nu ştie ce este. Se experimeta premoniţia, nu capacitatea de a „citi gândurile”!

Până de curând testul respectiv a fost uşor luat în râs, o metodă hazlie de a mai trece timpul în campusul universitar. Poate pentru că rezultatele au fost clasificate, ţinute secret. Un alt Snowden, care a făcut bine şi a rămas anonim, a dezvăluit rezultatele adevărate ale testelor făcute acum aproape o sută de ani. Dintre cei 894 de voluntari, trei au „ghicit” de fiecare dată, TOATE cele 25 de cărţi! Premoniţie 100%! O femeie şi doi bărbaţi. Femeia era o clarvăzătoare căutată de public, un bărbat era jucător profesionist de cărţi, iar celălat bărbat, un avocat celebru. Cei trei îşi datorau reputaţia şi averile respectabile tocmai capacităţii de a prezice viitorul!

Prin anii 1970, în peste douăzeci de laboratoare, de o parte şi de alta a cortinei de fier, s-au făcut o serie de experienţe, de data asta mai ştiinţifice, printre care şi unele care constau din prezentare subiecţilor a unor imagini violente, neutre, sau plăcute. În acelaşi timp se monitorizau reacţiile voluntarilor: ritmul cardiac, transpiraţia, mişcările ochilor, activitate cerebrală, etc. S-a constata că la marea majoritate a celor testaţi reacţiile se instalau cu câteva secunde înaintea arătării imaginilor. Ca şi când subiecţii ar fi ştiut ceea ce urmează să vadă, ar fi anticipat viitorul!

Psihologul şi psihiatrul James Carpenter a dezvoltat o teorie, prin anii 2000, care spune că există un fel de „vedere originară” o formă de primă vedere, care, inconştient, descoperă indici, factori, ai unor evenimente care urmează să se petreacă. Iar creierul, cel mai perfecţionat şi rapid computer, cu cele 86 de miliarde de „tranzistoare” face, fulgerător, diferite scenarii. Ceea ce o să se întâmple. O activitatea specifică a creierului, dictată de instinctul de conservare.

În anul 2008 echipa lui John-Dylan Haynes de la Institutul Max Planck, din Germania, a demonstrat ştiinţific, cu probe, că: „anumite acţiuni sunt programate de creier, cu câteva secunde înainte ca fenomenul, evenimentul etc să devină conştient, să se întâmple real”! Timpul real, maxim, în care creierul este în stare să aibă capacitatea de premoniţie, să prezică viitorul, este de 8 secunde! Şi nu mereu, nu la toţi oamenii şi nici în orice condiţii. Dar, se întâmplă, într-un procent, considerat foarte mare. Acum au clasificat şi acel procent, dar o mai fi pe undeva un Snowden, ca să mai aflăm şi noi câte ceva!

Acum am premoniţia că trebuie să vă spun formula de încheiere şi nu-mi trebuie 8 secunde ca să prognozez că mâine, este, în definitiv, o altă zi!        BERBEC   O primă zi de muncă calmă şi liniştită în care îţi intri în ritmul obişnuit, după sărbători sau călătorii. Faci planuri pe anotimpuri, în acestă primă zi de marţi din 2016. Nu pleca la drum! Domeniul favorizat de stele este cel emoţional. Astăzi nu te grăbi, nu te repezi, în delicata zonă a sentimentelor trebuie să ai când planuri bine întocmite, când să te laşi în voia pasiunii.

TAUR  Astăzi, fiind vorba despre nişte probleme, poate de bani cheltuiţi fără scop, nu trebuie să înveninezi atmosfera! Fii plăcut, vorbeşte cu zâmbetul pe buze şi toată lumea o să fie de acord! O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună va fi urmată de una nu tot aşa de bună. Un alt Taur şi poate un Săgetător te ajută să treci o cumpănă. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, sau o petrecere, pe seară.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate