Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Horoscopul lui Dom'Profesor. Capacitatea de premoniţie

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3597 Vizualizari

Pe 5 ianuarie s-au născut Umberto Eco, Juan Carlos, Raisa Gorbaciova, DJ Bobo, George Calboreanu, Ion Numweiller III, Emil Gârleanu. În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Teopempt, Teona, Singlitichia. Este Ajunul Bobotezei. Se posteşte negru, cine nu este bolnav, sau călător. După cum am mai spus şi altădată, Ajunul Bobotezei este a doua mare sărbătoare a noului an, după Sf. Vasile.

"Aşa cum se întâmplă în calendarul popular ziua care precede sărbătoarea propriu-zisă, "ajunul", este chiar mai importantă decât sărbătoarea însăşi, atât prin numărul mare de practici magico-rituale, cât şi prin intensitatea sacralităţii ce se pogoară asupra ei. Din punctul de vedere ritual, sacralitatea ei se explică prin faptul că reprezintă ultima zi a sărbătorilor de iarnă, ziua în care se fac simţite cu deosebită forţă valenţele magice ale perioadei necurate de doăsprezece zile, deschise odată cu sărbătoarea Crăciunului. Că este aşa, ne putem da seama după numeroasele practici augurale şi propiţiatorii, ce se desfăşoară acum, ca şi în zilele precedente. Mai mult decât în prima zi a anului, în Ajunul Bobotezei se purifică vitele şi oamenii, se desfăşoară practici de stimulare a rodului de tot felul de peste an (colindul cu Kiraleisa), sunt acţionate numeroase tabuuri în vederea atingerii nivelului de bunăstare, sănătate şi rod necesare peste an."         Olteanu, CPR, pagina 33.

Cine posteşte în Ajunul Bobotezei are noroc (Gorovei). Cine spre ziua de Bobotează stă de priveghiu noaptea, vede cerurile deschizându-se şi orice ar cere i se dă de către Dumnezeu (Gorovei). În ajunul Bobotezei e rău de moarte, dacă aperi popa de căţei! (Gorovei).

Colindatul cu Kiraleisa. În ajun, sau de Bobotează colindătorii intră în curţile oamenilor şi înconjoară casele, garjdurile, ocoalele de animale, grădinile sunând din talăngi şi clopoţei, cu zarvă mare:

"Kiraleisa, Spic de grâu, Până-n brâu, Roade bune, Mană-n grâne!"

Dar, în această noapte, multe se fac şi se desfac, cine ştie ce şi cum! Solomonarii nu mănâncă, nici nu beau, până nu se înserează bine şi nu a trecut popa cu Botezul. Atunci, pe la miezul nopţii, cu o vărguţă de alun în mână, consacrată, ei repetă paşii pe care i-a făcut popa prin casă şi ciugulesc câte ceva de mâncare, din multele feluri aşezate pe o masă, dacă a gustat şi preotul din ele. Apoi fac ceea ce ştiu numai ei să facă, leagă, sau dezleagă, văd viitorul. (Olteanu, Marian)

Oamenii au fost, întotdeauna, preocupaţi de ceea ce o să le aducă viitorul. Spiritul de conservare impune acest lucru. Prevenit, înseamnă pregătit, spune o vorbă veche. Magie, religie, ştiinţă – mereu s-au găsit metode de prezicere a viitorului. La Madrasse Omar Khayyam ni s-au predat 114 metode distincte de mantici divinatorii. Buletinul meteorologic, pe care îl ascultaţi zilnic, face parte din manticile numerice, prognoze ştiinţifice, după profesorul de acolo. Meteorologia se bazează pe metode de prezicere a viitorului, a vremii care o să vină, fără nicio îndoială!

Vă gândiţi la un prieten şi mobilul sună – prietenul respectiv vă caută! Aveţi o idee fixă, sau vă treziţi cu impresia dezagreabilă că cineva este bolnav, sau, mai rău. Peste câteva ore, se confirmă! Aveţi senzaţia ciudată de „déjà vu”? 

Ei bine, prin anii 1930, psihologul american Joseph Rhine de la Universitatea Duke, din Durham, Carolina de Nord, Statele Unite, a obţinut o bursă ca să studieze capacitatea umană de a prevede viitorul, premoniţia. Pentru început, Rhine a făcut ceva simplu şi nu prea ştiinţific: a imaginat un pachet de cărţi de 25 de bucăţi, fiecare purtând un simbol: o stea, un pătrat etc. Experimentul consta în „ghicirea” de către voluntari a simbolului de pe cartea extrasă de Rhine, aleatoriu, din pachet şi ţinută cu faţa în jos, în aşa fel ca nici el să nu ştie ce este. Se experimeta premoniţia, nu capacitatea de a „citi gândurile”!

Până de curând testul respectiv a fost uşor luat în râs, o metodă hazlie de a mai trece timpul în campusul universitar. Poate pentru că rezultatele au fost clasificate, ţinute secret. Un alt Snowden, care a făcut bine şi a rămas anonim, a dezvăluit rezultatele adevărate ale testelor făcute acum aproape o sută de ani. Dintre cei 894 de voluntari, trei au „ghicit” de fiecare dată, TOATE cele 25 de cărţi! Premoniţie 100%! O femeie şi doi bărbaţi. Femeia era o clarvăzătoare căutată de public, un bărbat era jucător profesionist de cărţi, iar celălat bărbat, un avocat celebru. Cei trei îşi datorau reputaţia şi averile respectabile tocmai capacităţii de a prezice viitorul!

Prin anii 1970, în peste douăzeci de laboratoare, de o parte şi de alta a cortinei de fier, s-au făcut o serie de experienţe, de data asta mai ştiinţifice, printre care şi unele care constau din prezentare subiecţilor a unor imagini violente, neutre, sau plăcute. În acelaşi timp se monitorizau reacţiile voluntarilor: ritmul cardiac, transpiraţia, mişcările ochilor, activitate cerebrală, etc. S-a constata că la marea majoritate a celor testaţi reacţiile se instalau cu câteva secunde înaintea arătării imaginilor. Ca şi când subiecţii ar fi ştiut ceea ce urmează să vadă, ar fi anticipat viitorul!

Psihologul şi psihiatrul James Carpenter a dezvoltat o teorie, prin anii 2000, care spune că există un fel de „vedere originară” o formă de primă vedere, care, inconştient, descoperă indici, factori, ai unor evenimente care urmează să se petreacă. Iar creierul, cel mai perfecţionat şi rapid computer, cu cele 86 de miliarde de „tranzistoare” face, fulgerător, diferite scenarii. Ceea ce o să se întâmple. O activitatea specifică a creierului, dictată de instinctul de conservare.

În anul 2008 echipa lui John-Dylan Haynes de la Institutul Max Planck, din Germania, a demonstrat ştiinţific, cu probe, că: „anumite acţiuni sunt programate de creier, cu câteva secunde înainte ca fenomenul, evenimentul etc să devină conştient, să se întâmple real”! Timpul real, maxim, în care creierul este în stare să aibă capacitatea de premoniţie, să prezică viitorul, este de 8 secunde! Şi nu mereu, nu la toţi oamenii şi nici în orice condiţii. Dar, se întâmplă, într-un procent, considerat foarte mare. Acum au clasificat şi acel procent, dar o mai fi pe undeva un Snowden, ca să mai aflăm şi noi câte ceva!

Acum am premoniţia că trebuie să vă spun formula de încheiere şi nu-mi trebuie 8 secunde ca să prognozez că mâine, este, în definitiv, o altă zi!        BERBEC   O primă zi de muncă calmă şi liniştită în care îţi intri în ritmul obişnuit, după sărbători sau călătorii. Faci planuri pe anotimpuri, în acestă primă zi de marţi din 2016. Nu pleca la drum! Domeniul favorizat de stele este cel emoţional. Astăzi nu te grăbi, nu te repezi, în delicata zonă a sentimentelor trebuie să ai când planuri bine întocmite, când să te laşi în voia pasiunii.

TAUR  Astăzi, fiind vorba despre nişte probleme, poate de bani cheltuiţi fără scop, nu trebuie să înveninezi atmosfera! Fii plăcut, vorbeşte cu zâmbetul pe buze şi toată lumea o să fie de acord! O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună va fi urmată de una nu tot aşa de bună. Un alt Taur şi poate un Săgetător te ajută să treci o cumpănă. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, sau o petrecere, pe seară.

GEMENI   În a doua zi de muncă a anului orice activitate îţi apare ca muncile lui Hercule. Toate, 12! Conjunctura te ajută să aduci logica carteziană în propriile gânduri. După vacanţă, trebuie să te acomodezi! Domeniul avantajat de conjunctură este cel al comunicării, dar astăzi nimeni nu e profet în ţara lui! Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă. Mai aşteaptă!

RAC   Astăzi poţi să întâlneşti unele persoane pe care le asociezi cu perioade trecute din viaţa ta. Perioade plăcute, sau sumbre, dar ceea ce te uimeşte e nepăsarea lor, lipsa lor de orice reacţie! E bine să ai mai multă ambiţie, dar astăzi să nu exagerezi cu efortul, cere ajutor de la familie, rude, farţi, surori, prieteni. Trebuie să vrei să te simţi neapărat bine şi totul o să fie armonios, cum îţi place ţie! Cheltuielile si veniturile sunt dezechilibrate în bugetul tau personal – in perioada zilei de astăzi vrei să cheltuieşti, nu glumă! Poţi să-ţi temperzi pornirea – de fiecare dată când vrei să cumperi ceva, spune-ţi că poţi să găseşti ceva mai bun! 

LEU   Încerci să-ţi impui punctul de vedere, chiar de la începutul activităţii, până se dezmeticesc cei din jurul tău. Gândeşti că o faci şi în interesul lor, că prea sunt distraţi şi nepăsători! O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă, în presă, de exemplu.

FECIOARĂ  Astăzi nu te implica în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Ai o problemă care te obsedează de anul trecut, dar astăzi, pe o conjunctură astrologică favorabilă şi împotriva logicii, printr-o abordare directă, te poţi lămuri despre ce este vorba. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.   

BALANŢĂ  Trebuie să dai dovadă de răbdare ca să echilibrezi unele aspecte nefavorabile. Dar, ai timp şi de distracţii, pe net, sau de vizite pe la prieteni. Seară culturală, împreună cu cei dragi! Poţi să te grăbeşti încet, ai talentul acesta! Cu toate că eşti în criză de timp, reuşeşti mai întotdeauna să salvezi situaţia, comunicând la timp, cu respect, unde eşti şi cât întârzii. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. Nativele din zodia Balanţei, mai ales, sunt astăzi avantajate în relaţiile amoroase.

SCORPION  Ziua de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei de la serviciu, şcoală, cu cei din jurul tău. O veste, pe seară, te poate interesa mai mult. Afacerile personale sunt aspectate favorabil. Trebuie să fii atent la ceea ce promiţi, sau la ceea ce spui că o să faci. Nu te lansa în declaraţii fără acoperire, în familie sau cu prietenii. Oricum, bunele intenţii se uită repede! Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea copiilor, sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent din Scorpion: în scenariul pe care-l construiesti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri şi bani nu trebuie sa uiţi nici un detaliu. Orice inceput este greu şi nesigur, iar începutul anului 2016 nu face excepţie!  

SĂGETĂTOR  Îţi este greu să înţelegi motivele atitudinii unor persoane din jurul tău. Ceva s-a întâmplat în vacanţa de iarnă! Trebuie să afli despre ce este vorba, ca să-ţi adaptezi comportamentul!  Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia. Controleză anumite tendinţe extravagante, mai ales în domeniul cheltuielilor şi al promisiunilor gen „trec eu pe la tine” . Aminteşte-ţi că nu ai timp. Schimbările bruşte de direcţie trebuie evitate, în viaţă, în afaceri, în dragoste ca şi pe şosea. Afacerile personale sunt foarte bine aspectate, mai ales pe seară.

CAPRICORN   În a doua zi de lucru a anului 2016 primeşti o mulţime de informaţii, de veşti. Trebuie să dai dovadă de organizare, de tact şi să foloseşti datele care te avantajează imediat, în mod direct.  Azi ocupă-te de problemele de familie, sunt avantajate. Primeşti un cadou neaşteptat, oricum pentru un procent dintre Capricorni este ziua de naştere, sau o întâlnire neanunţată cu o persoană dragă. Seriozitatea şi consistenţa zodiei te ajuta sa faci faţă diversităţii de probleme şi să gaseşti soluţii, măcar temporare, pentru problemele cotidiene.

VĂRSĂTOR  Vrei să-ţi adaptezi imaginea, ca să placi la toată lumea. E o misiune imposibilă, rişti să fii considerat linguşitor şi neserios. Eşti uşor dezorientat la acest început de an, fii prudent! Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. 

PEŞTI  Ai un oarecare procent de noroc şi azi trebuie să acţionezi imediat, fără reţinere şi false prejudecăţi. Există o latură defensivă în zodia ta care se activează imediat ce apare o problemă! Astăzi, acţionează, nu pierde timpul.  Nu încerca să controlezi evenimentele din viaţa prietenilor impunând date şi planuri de măsuri. Mai bine cască îndelung şi „fă frumos” ca un peştişor de aur în acvariu – vei găsi imediat pe cineva care să te ia în braţe! Poate, cu acvariu cu tot!

  
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate