Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Ion Fierbe Piatră şi „Star Wars”

14-04/horoscop-465x390-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 9619 Vizualizari

Pe 24 mai s-au născut Regina Victoria, Bob Dylan, Jean-Paul Marat, Gary Burgfhoff, Mihail Şolohov, Fory Etterle, Radu Voinea, Anghel Rugină iar pe 25 mai: Ralph Waldo Emerson, Iosif Broz Tito, Robert Ludlum, Eugen Simion.

Nicio menţiune în calendare pentru sâmbătă 24 mai. Munciţi şi sâmbătă, ca să aveţi, că aşa făceau şi dacii!

Totuşi, în gromovnicul pentru anul 1786 se spune că, din bătrâni, ziua de 24 mai era dedicată îngrijirii florilor din grădină. Şi îngrijirea domniilor voastre, frumoase doamne!

Dar pe 25 mai, care anul acesta cade duminică, este un reper interesant în calendarul vechi.

Este Ziua Pietrei. Tradiţional, în calendarul fix este ziua lui Ioan Fierbe Piatră, Intrătunul, a treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul – nu se lucrează la câmp!

În calendarul vechi, de la daci, începeau sărbătorile tradiţionale ale verii, care dacă nu se respectă atrag represalii meteorologice şi primejduirea recoltei. “Poporul nu lucrează crezând că va fi ferit de orişice cumpănă şi furtună grea, mai ales cu fulger, trăsnet şi foc, pentru că Ion, fierbâbd piatra o duce şi o descarcă unde voieşte, mai ales pe semănăturile sau livada celui care i-a necinstit ziua. Ion Fierbe Piatra este rău de inundaţi!” (Marian, 1994, II, pagina 348)

Sărbătoarea Pietrei. Piatra care fierbe. Poate cea mai veche sărbătoare din tot calendarul. Mai înainte de Lupul Şchiop, de Cavalerul Trac şi, bineînţeles, mult, mult mai înainte de sărbătorile creştine.

Probabil că datează din timpul glaciaţiunii Wurm. C.S. Nicolaescu-Plopşor zicea: “Măi nene, zice, dacă chiar vrei o dată să zicem acum douăzeci de mii de ani!”

Sfârşit de paleolitic. Frig, foarte frig! Încă nu se inventase olăritul şi oamenii aveau nevoie de ceva cald, un lichid acolo, un fel de supă şi ceai în acelaşi timp. Fierbinte să fie! Oalele lor erau din lemn, aşa că nu puteau să le pună pe foc. Inventiv, omul preistoric a găsit o soluţie: încălzea pietre alese cu grijă până ce aproape se înroşeau apoi le cufunda în oala de lemn, în supa-ceai. Piatra înroşită fierbea lichidul!

Mai târziu, peste mii de ani, când olarii noştri de la Cucuteni făceau adevărate opere de artă, s-a stabilit ca aducere aminte această zi, când “se fierbea piatra”.

Oamenii “primitivi” au avut întotdeauna o dreaptă judecată. Să ne amintim de pieile roşii, de Winnetou al lui Karl May. Nici strămoşii noştrii nu făceau excepţie. Au stabilit pe bună dreptate ziua pietrei care fierbe ca aducere aminte de unde veneau şi cât de greu au dus-o atunci!

Peste sărbătoarea din paleolitic s-a calchiat o sărbătoare creştină, aşa cum o haină veche este din nou la modă dacă i se schimbă numele şi se adaugă accesorii noi.

Dar ceea ce doream să vă spun dragi lupi, padawani şi hobbiţi este că pe 25 mai 1977 a avut loc în State premiera fabulosului “Star Wars” – “Episode IV – A New Hope”.

Am văzut filmul după câteva luni, cred că era vară, la Sala Mică a Palatului, într-o proiecţie de avantpremieră. Am fost profund impresionat, atunci, o nouă energie, o nouă speranţă părea că renaşte în noi, spectatorii. Filmul acela, subiectul, actorii aceia tineri care jucau ca la sfârşitul carierii, regia lui George Lucas, oricum şi scenariul a fost tot al lui, ce mai, Star Wars ESTE George Lucas…

Bucureştii încă miroseau a moarte şi a moloz şi încă ne mai plângeam pe cei dispăruţi dintre noi în marele cutremur. Filmul acela ne-a dat speranţă: A New Hope! Cam de aşa ceva avem nevoie acum, nu de un cutremur, Doamne fereşte, ci de un om providenţial, de un eveniment fabulos care să strângă energiile neamului şi să ne recăpătăm speranţa!

De aceea vă numesc şi “padawani”…

Am tot primit corespondenţă. Multă. Am reţinut propunerea domniilor voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi : “Horoscopul pisicii Gina!” Sigur, şi cu poze. Uitaţi-vă pe www.animalzoo.ro pe 1 iunie şi o să vedeţi horoscopul căţeilor, pisicilor, hamsterilor, porcuşorilor de Guineea şi a tuturor animăluţelor noastre care ne fac traiul mai suportabil şi viaţa mai frumoasă. Sigur, şi cu un articolaş despre animale…

Mă puneţi la treabă, dragi padawani şi hobbiţi, dar îmi face plăcere, pentru că este, aşa cum aţi spus cu toţii, în amintirea frumoasei, blândei şi înţeleptei pisici Gina!

Până o să apară horoscopul animăluţelor, uitaţi-vă vă rog frumos la cel pentru bipezi, pentru umani, cum spunea cineva mult mai greu de întocmit. Să ştiţi că este la fel de greu, pentru că fac horoscopul cu iubire de oameni şi animale, pe toţi ne-a făcut Dumnezeu, cu speranţa de mai bine. Să vă fie de folos!

Mâine, după mâine este timp încă, pentru că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC 

Fii calm şi zâmbitor, azi cineva drag are nevoie să îl pui pe el pe primul plan şi să îi dai atenţie şi respect. Eşti cel mai bun, eşti în frunte, dar astăzi ajută-ţi jumătatea, partenerul!

Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează.

Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Duminică seara poţi să te distrezi la un spectacol, consert, film sau la un club pentru ca urmează o nouă săptămână densă de lucru şi trebuie să ai rezervă de bună dispoziţie.

 

TAUR  

Astăzi este ziua potrivită să te ocupi de consolidarea relaţiilor sociale cu colegii, cu anturajul.Trebuie sa sprijini, să ajuţi pe cineva şi acest lucru este bine cotat de cei din jur!

Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate