Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Ion Fierbe Piatră şi „Star Wars”

14-04/horoscop-465x390-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 9505 Vizualizari

Pe 24 mai s-au născut Regina Victoria, Bob Dylan, Jean-Paul Marat, Gary Burgfhoff, Mihail Şolohov, Fory Etterle, Radu Voinea, Anghel Rugină iar pe 25 mai: Ralph Waldo Emerson, Iosif Broz Tito, Robert Ludlum, Eugen Simion.

Nicio menţiune în calendare pentru sâmbătă 24 mai. Munciţi şi sâmbătă, ca să aveţi, că aşa făceau şi dacii!

Totuşi, în gromovnicul pentru anul 1786 se spune că, din bătrâni, ziua de 24 mai era dedicată îngrijirii florilor din grădină. Şi îngrijirea domniilor voastre, frumoase doamne!

Dar pe 25 mai, care anul acesta cade duminică, este un reper interesant în calendarul vechi.

Este Ziua Pietrei. Tradiţional, în calendarul fix este ziua lui Ioan Fierbe Piatră, Intrătunul, a treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul – nu se lucrează la câmp!

În calendarul vechi, de la daci, începeau sărbătorile tradiţionale ale verii, care dacă nu se respectă atrag represalii meteorologice şi primejduirea recoltei. “Poporul nu lucrează crezând că va fi ferit de orişice cumpănă şi furtună grea, mai ales cu fulger, trăsnet şi foc, pentru că Ion, fierbâbd piatra o duce şi o descarcă unde voieşte, mai ales pe semănăturile sau livada celui care i-a necinstit ziua. Ion Fierbe Piatra este rău de inundaţi!” (Marian, 1994, II, pagina 348)

Sărbătoarea Pietrei. Piatra care fierbe. Poate cea mai veche sărbătoare din tot calendarul. Mai înainte de Lupul Şchiop, de Cavalerul Trac şi, bineînţeles, mult, mult mai înainte de sărbătorile creştine.

Probabil că datează din timpul glaciaţiunii Wurm. C.S. Nicolaescu-Plopşor zicea: “Măi nene, zice, dacă chiar vrei o dată să zicem acum douăzeci de mii de ani!”

Sfârşit de paleolitic. Frig, foarte frig! Încă nu se inventase olăritul şi oamenii aveau nevoie de ceva cald, un lichid acolo, un fel de supă şi ceai în acelaşi timp. Fierbinte să fie! Oalele lor erau din lemn, aşa că nu puteau să le pună pe foc. Inventiv, omul preistoric a găsit o soluţie: încălzea pietre alese cu grijă până ce aproape se înroşeau apoi le cufunda în oala de lemn, în supa-ceai. Piatra înroşită fierbea lichidul!

Mai târziu, peste mii de ani, când olarii noştri de la Cucuteni făceau adevărate opere de artă, s-a stabilit ca aducere aminte această zi, când “se fierbea piatra”.

Oamenii “primitivi” au avut întotdeauna o dreaptă judecată. Să ne amintim de pieile roşii, de Winnetou al lui Karl May. Nici strămoşii noştrii nu făceau excepţie. Au stabilit pe bună dreptate ziua pietrei care fierbe ca aducere aminte de unde veneau şi cât de greu au dus-o atunci!

Peste sărbătoarea din paleolitic s-a calchiat o sărbătoare creştină, aşa cum o haină veche este din nou la modă dacă i se schimbă numele şi se adaugă accesorii noi.

Dar ceea ce doream să vă spun dragi lupi, padawani şi hobbiţi este că pe 25 mai 1977 a avut loc în State premiera fabulosului “Star Wars” – “Episode IV – A New Hope”.

Am văzut filmul după câteva luni, cred că era vară, la Sala Mică a Palatului, într-o proiecţie de avantpremieră. Am fost profund impresionat, atunci, o nouă energie, o nouă speranţă părea că renaşte în noi, spectatorii. Filmul acela, subiectul, actorii aceia tineri care jucau ca la sfârşitul carierii, regia lui George Lucas, oricum şi scenariul a fost tot al lui, ce mai, Star Wars ESTE George Lucas…

Bucureştii încă miroseau a moarte şi a moloz şi încă ne mai plângeam pe cei dispăruţi dintre noi în marele cutremur. Filmul acela ne-a dat speranţă: A New Hope! Cam de aşa ceva avem nevoie acum, nu de un cutremur, Doamne fereşte, ci de un om providenţial, de un eveniment fabulos care să strângă energiile neamului şi să ne recăpătăm speranţa!

De aceea vă numesc şi “padawani”…

Am tot primit corespondenţă. Multă. Am reţinut propunerea domniilor voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi : “Horoscopul pisicii Gina!” Sigur, şi cu poze. Uitaţi-vă pe www.animalzoo.ro pe 1 iunie şi o să vedeţi horoscopul căţeilor, pisicilor, hamsterilor, porcuşorilor de Guineea şi a tuturor animăluţelor noastre care ne fac traiul mai suportabil şi viaţa mai frumoasă. Sigur, şi cu un articolaş despre animale…

Mă puneţi la treabă, dragi padawani şi hobbiţi, dar îmi face plăcere, pentru că este, aşa cum aţi spus cu toţii, în amintirea frumoasei, blândei şi înţeleptei pisici Gina!

Până o să apară horoscopul animăluţelor, uitaţi-vă vă rog frumos la cel pentru bipezi, pentru umani, cum spunea cineva mult mai greu de întocmit. Să ştiţi că este la fel de greu, pentru că fac horoscopul cu iubire de oameni şi animale, pe toţi ne-a făcut Dumnezeu, cu speranţa de mai bine. Să vă fie de folos!

Mâine, după mâine este timp încă, pentru că mâine, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC 

Fii calm şi zâmbitor, azi cineva drag are nevoie să îl pui pe el pe primul plan şi să îi dai atenţie şi respect. Eşti cel mai bun, eşti în frunte, dar astăzi ajută-ţi jumătatea, partenerul!

Sâmbătă îţi stăpâneşti bine pornirile şi emoţiile. O veste sau o întâlnire îţi aduce aminte de un episod nu prea plăcut din trecut. Amintirile dor, uneori, dar constaţi că nu aşa de tare şi reflectezi că şi emoţiile se cicatrizează.

Duminică eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să te simţi bine. Duminică seara poţi să te distrezi la un spectacol, consert, film sau la un club pentru ca urmează o nouă săptămână densă de lucru şi trebuie să ai rezervă de bună dispoziţie.

TAUR  

Astăzi este ziua potrivită să te ocupi de consolidarea relaţiilor sociale cu colegii, cu anturajul.Trebuie sa sprijini, să ajuţi pe cineva şi acest lucru este bine cotat de cei din jur!

Sâmbătă ai ocazia să-ţi îndeplineşti o dorinţă mai veche. Dorinţele tale sunt la fel de legitime ca şi ale celor din jur, ale prietenilor şi familiei. Eşti puţin mai încăpăţânat decăt de obicei, dar asta poate fi şi o dovadă de personalitate. 

Duminică întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi.

GEMENI  

Domeniul sentimental este favorizat de conjunctură. Atenţie la vremea capricioasă! O zi care pare bună şi relaxantă pentru tine. Prietenii te ajuta astăzi chiar fără să-i baţi la cap!

Sâmbătă nu te împărţi în mai multe direcţii odată. Stabileşte o ordine de priorităţi şi respect-o! Poţi face mici schimbări, acasă, scurte vizite, loco, însă nu te aventura să pleci la munte.

Duminică ideile tale sunt constructive şi chiar au un sâmbure de entuziasm şi optimism. Nu pleca urechea la scenariile catastrofice şi la pesimiştii de serviciu. Cobitul, la români, este o artă naţională!

RAC  

Încearcă să nu cedezi impulsurilor tale de moment. O zi plină de energie pentru tine. Profită, rezolvând problemele urgente de vineri, poate cumpărături, dar şi făcând puţină mişcare.

Sâmbătă, armonia si echilibrul Cosmosului şi steaua fixa Fomalhaut te ajuta să-ţi înţelegi mai exact propria personalitate, limitele, calitaţile şi drumul pe care sa-l urmezi.

Duminică - lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul astăzi degeaba - rezolvarea nu stă în puterea ta. Te întrebi degeaba ce să faci! Distrează-te sau odihneşte-te, nu te mai tortura cu gânduri fixe şi păguboase.

LEU 

Nu te pune de-a curmezişul ideilor altora. Chiar dacă consideri că este o greşeală, lasă-i pe ei să-şi spargă singuri dinţii. Avertizează-i corect şi colegial şi du-te la umbra unui palmier!

Sâmbăta îţi este favorabilă, dar nu trebuie să-ţi supraapreciezi forţele. Stai acasă sau învârteşte-te prin apropiere.  Perioada este, de asemenea, favorabilă pe plan emoţional pentru începerea unor proiecte saurelaţii noi, dar numai după un bilanţ adevărat, mai ales în faţa oglinzii.

Duminică este dedicată micilor aranjamente în camera, căminul, apartamentul, casa, vila, palatul tău. Unde locuieşti. Puţină curăţenie şi puţină ordine că doar nu o să aştepţi turma de girafe să facă curat în locul tău!

FECIOARĂ 

Azi nu este o zi favorabilă pentru schimbări. Nu uita să apreciezi ceea ce ai şi nu mai râvni la lucruri iluzorii. Există în tine o urmă de regrete, dar şi aşa este bine! Nu pleca la drum!

Sâmbătă, probabil una sau câteva surprize plăcute. Sufletul tău bun te împinge azi spre facerea de bine şi ajutorarea prietenilor. Este şi aşa bine, dar fii generos cu cine merită.

Duminică, norocul iti este prietenul cel mai bun, care te ajuta să treci peste obstacole si dificultaţi fara sa faci prea mult efort. Dar atenţie la ce-ti doresti - sa nu fie un dar otrăvit, vreo cutie a Pandorei, un Cal Troian sau o tunică a centaurului Nessus. Ce de capcane din antichitate!

BALANŢĂ 

Mici incidente te fac să crezi că norocul nu mai e de partea ta, dar ar fi bine să fii mai atent, norocul şi-l face omul! Până diseară îţi revine optimismul şi nu mai crezi în superstiţii!

Totul se rezolvă cu bine, din fericire. În această perioadă, mai ales sâmbătă, trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci. 

Duminică, stelele te favorizeaza in achizitionarea unor obiecte de imbrăcaminte de sezon pe care o să le porţi cu placere, pentru ca iţi stau bine. Neapărat să fie din in sau bumbac de calitate, evită porcăriile din plastic.

SCORPION 

Eşti entuziast şi optimist şi de aceea totul îţi iese cu mare uşurinţă. Fii atent la ceea ce se spune în jur şi mai ales la ceea ce nu se spune pe la colţuri! Dar, pe total, o zi favorabilă!

Sâmbătă poti  finalizeza în condiţii bune promisiunile care ţi-au dat atâta bătaie de cap. Poziţia lui Venus indică prieteni noi şi petreceri reuşite.  In acest weekend probabil că trebuie să faci ceva cumpărături.

Duminică, posibile schimbări în anturaj şi veşti plăcute de departe.  În registrul mediu spre neinteresant. Nimic foarte important nu pare  că se întâmplă în această perioadă!

SĂGETĂTOR  

Nu prea ai dormit bine şi gândurile nu îţi dau pace. Situaţia pare complicată. Nu ai linişte pentru că eşti şi în urmă cu multe treburi. Fă-ţi un plan, cere sprijin. Ai nevoie de ajutor!

Sâmbăta poate aduce unora dintre nativi şi o îmbunătăţire a situaţiei materiale.  Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună urmată de o pierdere, sau mai curând rătăceşti un lucru, sau ai impresia că ai uitat ceva.  Atenţie la cumpărături.   Limitează cheltuielile la strictul necesar. 

Duminică poate la un film, nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni! Duminică seara se poate să ai de luat o decizie.

CAPRICORN  

Dimineaţa, la serviciu, la muncă, birou, fii prudent pentru că poţi să creezi o situaţie mai complicată din care vei ieşi cu dificultate. Pe seara, ceva nou, o veste sau un spectacol.

Sâmbătă: semnul de pământ al Capricornului „rodeşte” când este cald şi umed, chiar dacă nativului nu îi face mare plăcere şi mormăie tot timpul.  Este, de asemenea, o perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie. Singurul aspect negativ se referă la risc – atenţie la incidente, poate chiar accidente.

Duminică, din nou ai de ales intre mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amănunte, în analize şi procese de conştiinţă. Cere un sfat de la Leu sau de la un Geamăn.

VĂRSĂTOR  

Eşti tonic şi echilibrat şi cu toate că situaţia la serviciu pare tensionată, o poţi schimba prin calm şi arborarea permanentă a unui zâmbet. În domeniul sentimental nu te repezi, ai răbdare!

Sâmbătă, afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la prieteni.  Nu te repezi imediat ce auzi o intrigă. Uneori, adeseori poate, Vărsătorii ascultă pe primul venit fără să mai verifice. Reflecteaza cui prodest (cui foloseşte) toată ingineria asta şi nu vei cădea în cursă.

Duminică idealizează mai puţin persoana iubită şi o să ai o viaţă mai fericită. Stai puţin, fă-ţi o cafea şi gândeşte-te – gândeşte-te la tine... Ai uitat visurile tale – preocupat mereu de problemele cotidiene.

PEŞTI  

Astăzi vrei să pleci în weekend imediat după orele de serviciu. O să faci cumpărăturile pe drum, îţi zici. Schimbi locul, schimbi norocul! Emoţional, vrei să fugi de nostalgiile trecutului...

Sâmbătă informaţiile contradictorii creează dileme. Configuratia astrologică iţi indică sa nu te repezi sa tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri, ca de la sine. Cu dragostea stai bine  dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu. 

Duminică, lucruri aproape fără importanţă, detalii cotidiene iţi vor arăta că eşti un norocos şi un rasfăţat în cursa vieţii. Pe total aproximativ doua zile bune.
Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate