Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Ziua Marmotei

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3494 Vizualizari

Pe 2 februarie s-au născut James Joyce, Fritz Kreisler, Talleyrand, Giscard D’Estaing, Harry Corradini, Vladimir Găitan, Ştefan Rusu, Nicolae Tatomir.

În calendarul creştin ortodox este Întâmpinarea Domnului, zi cu roşu şi Sfinţii Iordan şi Gavriil.

Tradiţional, în „Kalendar” Stretenia, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă, Martinul cel mare, Târcolitul viilor.

A noua zi a Filipilor de iarnă este dedicată femeilor.

Stretenia, vorbă slavonă, este o femeie misterioasă, rea, deosebit de periculoasă, care se ia la harţă cu Sf.Trifon şi îl dovedeşte ba mai şi pedepseşte cu lupi şi urşi mânioşi sculaţi din somn. Sigur, o reminiscenţă din matriarhat, când femeia prevala. Şi iarăşi, poate fi ecoul unei mari zeiţe europene, poate Demeter. Poate Ceres... cine mai ştie!

În timp, ca să se pozitiveze încărcătura spirituală a zilei, s-a spus că este ziua Maicii Domnului, care, în fine, reuşeşte să ajungă la Templu spre consacrarea Pruncului, la patruzeci de zile de la Crăciun!

Dar, important, pentru ziua de 2 februarie, este Târcolitul viilor, ritual de început de an viticol. După regiuni, obiceiurile diferă, dar cam oriunde în Europa, unde creşte viţa de vie, se înconjoară via de trei ori de către proprietar.

De exemplu, în Sicilia, toată familia înconjoară via, spunând în gura mare rugăciuni - să ne amintim că insula a fost colonie grecească şi că la Siracuza a murit marele Arhimede. În Franţa se fac mici ofrande la fiecare colţ al viei. La noi, în România, se face un cârnat caltaboş special numit „bundărete”. Stăpânul viei pleacă dis-de-dimineaţă cu traista cu bundăretele, ţuică, dacă vrea struguri de vin şi vin roşu, dacă vrea struguri de masă. La fiecare colţ al viei taie o ramură, o unge cu funingine din vatră şi cu untură de la Ignat, muşcă din bundărete şi bea o gură de băutură. Apoi, închinându-se către Răsărit spune: „Doamne, să-mi faci struguri cât bundăretele!”. Iar adresându-se viei „Bună dimineaţa, vie, faci struguri, sau te tai!”. Coardele tăiate se pun cruce peste piept şi se aduc acasă unde se plantează, devenind „Norocul viei”.

Un ameste de obiceiuri arhaice, precreştine (poate un simulacru de Mistere) cu o pojghiţă, o vopsea subţire creştină!

„În această zi se întâmpină iarna cu vara şi se iau la luptă!” Elena Niculiţă-Voronca, Datinile... vol. II, 1998, pagina 258.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, în anul 1993 a fost lansat filmul “Groundhog Day”, cu Bill Murray, Andie MacDowell. Regizat de Harold Ramis. Un mare succes, un film de colecţie, notat de severul IMDb cu nota 8,1. Titlul filmului a fost tradus în mod prosteşte în limba română “Ziua cârtiţei”. Şi aşa a rămas, prostia este durabilă şi de neînvins, până în ziua de astăzi.

Filmul tratează subiectul generos al unui perspnaj, un meteorolog, prins într-o buclă a timpului în Punxsutawney, unde venise să relateze despre marmota Phil, normal, pe 2 februarie. “Routine is the metronome marking most of our time on earth. Phil's gift is to see the routine and seize the day.” a spus celebrul critic Richard Corliss în “Time” referindu-se sofisticat şi filosofic atât la film, cât şi la realitate.

Pretextul filmului este un obicei local din State. El se sărbătoreşte în fiecare an, pe data de 2 februarie, in localitatea Punxsutawney, din Pennsylvania şi işi are originile în secolul XVIII cand coloniştii germani au sosit aici. Odata cu ei au adus şi sărbătoarea Întâmpinarii Domnului, pe stil protestant, pe care o sărbătorim şi noi românii, tot astăzi. Traditia germana spune ca daca soarele apare în aceasta zi şi ariciul işi va vedea umbra, înseamna că vor mai urma încă şase săptămâni de iarnă. Dacă ariciul nu-şi va vedea umbra, inseamna că primăvara va veni devreme. Nemţii şi olandezii stabiliţi in Pennsylvania au continuat aceasta tradiţie folosind mai degraba un hârciog mare, o specie de marmotă – au lăsat ariciul în poveştile Fraţilor Grimm. In mod oficial, prima Zi a Marmotei, Groundhog Day, s-a sărbatorit pe 2 februarie 1887, la Gobbler’s Knob în apropiere de Pittsburgh, deşi primele referiri despre acest eveniment, în ziarele din State, dateaza din anul 1841. Astăzi, Ziua Marmotei se sărbătoreşte în SUA şi in Canada, dar este aşteptată cu interes de tot globul pământesc.

Punxsutawney Phil, cea mai celebră marmotă din toata lumea, şi-a vazut umbra de 102 de ori, nu şi-a vazut-o de 18 ori (9 ani nu au fost „inventariaţi”) şi trebuie precizat ca are o acurateţe de doar 40-41%. Adică, ca să fim mai aprope de pronostic, să avem o acurateţe de 60%, trebuie să luăm lucrurile… pe dos!

Bun, dragi lupi, padawani şi hobbiţi pentru cei care nu au fost atenţi o să precizez de ce este Ziua Marmotei şi nu Ziua Cârtiţei. Simplu, pentru că Phil – de fapt toţi cei care au purtat acest nume în 129 de ani, sunt marmote, masculi marmote. Mult mai mari şi mai simpatici decât cârtiţele. Nici nu puteau să fie cârtiţe, deoarece cârtiţele, mici mamifere insectivore subterane, nu prea văd, au ochii foarte mici, atrofiaţi! Deci, nu ar putea să-şi vadă umbra!

Ziua Marmotei este o sărbătoare oficială, stabilită, de asemenea, pe data de 2 februarie, începând din data de 18 aprilie 2009, în cel mai nordic stat al Statelor, în Alaska. Se doreşte păstrarea tradiţiilor din Alaska, iar marmota este unul dintre cele mai simpatice animăluţe de acolo. Deocamdată nu s-au stabilit nişte obiceiuri care să însoţească această sărbătoare, în prezent este doar o mare petrecere unde se bea mult şi se mănâncă bine, se spun bancuri cu marmote şi participanţii se costumează în marmote, cel puţin unii dintre ei!

Acum, dragi lupi, padawani şi hobbiţi daţi-mi voie să mai văd odată “Ziua Marmotei”, “Groundhog Day”, varianta director’s cut, aşa o să mai filosofez despre timp, bucle temporale, blesteme şi naufragii cu salvatorii din Golful Biscaya care îmi sunt foarte recunoscători pentru că le-am dat sfaturile care, se pare, i-au scutit de necazuri şi au reuşit, foarte bine, să facă tot ceea ce şi-au propus, până acum. Dacă reuşesc să-l aducă pe “Modern Express” la ţărm, în port, în doc, sau unde vor ei, chiar sunt mulţumit, am ştiut ce sfaturi să le dau, cu speranţa, că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC E greu, astăzi tragi cât poţi de cei din jurul tău, ca să se apuce de treabă, la serviciu, sau acasă. Nu da crezare celor care vor să-ţi strice ziua cu veşti proaste, trebuie sa verifici! Astăzi ai mai multă nevoie de bani, decât de obicei. Nu prea găseşti. Sfârşitul zilei este apoteotic, cu toată turma de Berbeci umblând după bani pe la părinţi, prieteni, colegi, profesori, bănci, fonduri, cooperative de credit, cămătari etc. Pâna la urma oboseşti. Stelele nu spun dacă găseşti banii, ci doar că-i cauţi!

TAUR De dimineaţă poţi primi unele veşti. Dar, fii iscusit în modul cum le interpretezi. Nu toată lumea îţi vrea binele! Atenţie, cu gândul la rezolvarea unei probleme urgente, poţi să uiţi ceva! Astăzi planifică timpul cu atenţie, fii critic şi rezumă-te la fapte. Nu te baza pe zvonuri şi bîrfe – în perioada în cauză sunt înşelătoare. O dimineaţă plină şi cam plictisitoare, până la urmă. Urmată de o după amiază monotonă, dar, poate un film. Una dintre zilele acelea în care te întrebi mai târziu, ce ai făcut, de fapt ?! Ei, zi de marţi, trei ceasuri rele!

GEMENI Eşti surprins de o atitudine. Analizează faptele, vezi dacă eşti confortabil, sau pierzi timpul. Cineva din jurul tău te bârfeşte, dar este vina ta, pentru că ai dat din casă, cum se spune! Ai sentimentul împlinirii dar şi senzaţia că „mai sunt multe de făcut”. Nu apare nici un semn important de reorientare drastică şi dramatică a situaţiei tale. O zi favorabilă, deci, în special pentru activităţile de rutină. Comunică cu prietenii. Veşti interesante şi programe de distracţie, mai pe seară.

RAC De bine, de rău, astăzi reuşeşti să păstrezi controlul situaţiei, chiar pus în faţa unor absenţe şi întârzieri inexplicabile. Ai noroc, poţi găsi lucruri pe care le doreai, la preţ redus! Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Aşa cum am spus aspectele sunt complexe, aşa că te poţi aştepta şi la veşti mai puţin plăcute, legate de întârzieri sau de persoane care se dau la fund şi nu mai raspund la telefon. Atenţie la o posibilă dispută în familie sau cu partenerii. Dacă lucrurile se înfierbântă, poţi invoca o durere de măsele, sau o întâlnire extrem de importantă, nu intra la scandal!

LEU Eşti surprins, dezamăgit, de atitudinea unor persoane din jurul tău. Poate pentru că te-ai sprijinit prea mult pe cei neserioşi, care promit, dar nu îşi ţin cuvântul. Rabdă, dar nu uita! Noi idei par să se contureze. Mai tot ce faci astăzi, încerci săp faci în interesul tău. Mai pui încă o piatră, ca la jocul de Go, pe drumul succesului tău. Prietenii, familia, anturajul apropiat este avantajat de stele. Poţi folosi prilejul ca să petreci o seară foarte plăcută în compania lor!

FECIOARĂ O conjunctură complexă, cu multe aspecte, te îndeamna la mai multă discreţie şi la o anumita diplomaţie cu cei din jur, dar, mai ales, cu cei dragi, cu familia. Zâmbeşte şi taci din gură! În rest totul pare să fie foarte liniştit, chiar plictisitor. O dimineaţă plină şi cam monotonă, până la urmă. Poţi folosi această zi ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut. Poţi, şi trebuie să faci mici schimbări în structurile tale personale, ordonează-ţi bugetul de venituri şi cheltuieli, „cash-flow”. Detaliile sunt mai importante, astăzi! S-ar putea să ai nevoie de ajutor, chiar şi tu!

BALANŢĂ Vrei să faci pe placul celor din jur, renunţând la propriile interese. Este o politică falimentară, pentru că nu o să poţi place tuturor. Şi preţul e prea mare, încearcă, doar, să ajuţi! Dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. De asemenea, în afaceri sau dragoste nu lăsa nici o neclaritate în perioada menţionată, exprimă-te clar şi concis, ba mai repetă, la fel, dacă este nevoie. O discuţie, din a doua parte a zilei, îţi poate clarifica o situaţie care pare scăpată de sub control.

SCORPION Nu prea este uşor să găseşti colaboratori cu care să-ţi împărtăşeşti secretele. Şi apoi să nu te trădeze! Dragoste, sau afaceri, există un singur fel secret: cel ştiut de o singură persoană! Dimineaţa este activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. După o dimineaţă “interesanta”, dar obositoare, este cazul să te relaxezi puţin. Nu prea mult, pentru că nu te lasă energia proprie! Poate te duci la un spectacol, sau la un concert, sau la un film nou?

SĂGETĂTOR Se pare că totul merge bine, în această a doua zi de lucru, din februarie. După program, ai chef de o plimbare prin oraş şi te întâlneşti cu vechi prieteni. Îţi fac plăcere veştile primite! Din nou, o zi aproape favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate ca şi „rectificările” în afaceri. Seara foarte romantică, sigur, dacă ai vârsta şi dispoziţia necesare.

CAPRICORN Fii mai reţinut, nu mai face eforturi mari, măcar astăzi. Doar este luni, ai o întreagă săptămână în faţă. Lasă proiectele obositoare pentru altă dată, concentrează-te pe lucrurile uşoare! Dimineaţa te pot bântui nişte „fantome” ale trecutului. Nu ceda nostalgiei, deciziile luate au fost cele mai bune la momentul respectiv. Pe seară, mare grijă la variaţiile de temperatură! Zi favorabilă schimbărilor, călătoriilor scurte, deciziilor cu aspect financiar. Toate aspectele sunt favorabile, mai puţin cele care ţin strict de interesul tău personal, adică de iluziile care ţi le faci!

VĂRSĂTOR Astăzi nu folosi cuvinte complicate, şi nu te lansa în discuţii interminabile. Comunicarea nu este domeniul în care excelezi, aşa că mai bine zâmbeşte şi taci. Sau, recită poezii de amor! Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste. Uneori noul este duşmanul binelui. Nu tot ce este nou este şi bun. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Iti plac lucrurile clare si faci achizitii solide. Mai pe seară, trebuie sa verifici un dispozitiv domestic mecanic sau electronic – ca să nu-ţi facă probleme costisitoare pe viitor!

PEŞTI Simţi lucruri care te fac să vrei să acţionezi. Oare, ai uitat ceva? Ai făcut ceea ce trebuia? Ai luat decizia potrivită? Asta se numeşte responsabilitate, o calitate rară în ziua de astăzi! Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare. Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri. Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături inspirate. Surprinde-i pe cei dragi făcându-le niste mici cadouri, aşa, fara nici un motiv, doar ca să le arati afecţiunea ta!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate