Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Vinilul şi casetele audio, la modă

Radu Ștefănescu. Horoscopul lui Dom' Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 3653 Vizualizari

Pe 26 mai s-au născut John Wayne, Philip Michael Thomas, Lenny Kravitz, Edmond de Goncourt, Vintilă Corbul, Radu Păun, Stan Golestan, Aurel Popa.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Ap. Carp şi Alfeu, din cei 70. Averchie şi Elena.

Iar nimic în "Kalendar", după zăbava de ieri, când a fost o sărbătoare dinaintea dacilor. Doar o singură zi, deci dinaintea geto-dacilor. Să ne amintim, sau să ţinem minte, că la daci sărbătorile ţineau, neapărat şi întotdeauna, trei zile!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, în Occident şi în America Latină, dar şi în State a revenit moda discurilor de vinil şi a casetelor audio. Înregistrări vechi, de pe la mijlocul secolului trecut, fac deliciul licitaţiilor şi a vânzărilor on-line. Mai mult, din cine ştie ce depozite uitate au fost scoase tiraje de viniluri şi casete audio, “noi-nouţe”, ale lui Beatles, Pink Floyd, Jimi Hendrix, Queen, Deep Purple, etc etc. După aventura digitalului, neconvingătoare, cunoscătorii se întorc la muzica adevărată, cea înregistrată analogic. Nu o să vă fac o demonstraţie tehnică, nu o să vă înec în date şi specificaţii, dar vă propun un experiment. Ascultaţi aceiaşi piesă muzicală, hai să zicem Peer Gynt, de Grieg, în mp3, versus analogic, fişier audio. Sigur că în conversia mp3 fişierul este mult mai mic, dar ascultaţi! Ascultaţi muzica! Diferenţa este evidentă. Cunoscătorii păstrează muzica în fişiere audio. Cu atât mai mult cu cât stocarea muzicii în format audio, analogic, nu mai este o problemă. Au apărut HDD externe de 3TB, accesibile ca preţ, în care se poate stoca multă muzică, foarte multă, dar nu toată.

Aşa că nu m-a surprins când am citit ieri, în curierul de la UE:

In ce fel va putea lumea sa-si conserve inregistrarile cinematografice, filmele de televiziune si benzile sonore in urmatoarele decenii si in secolul urmator? Raspunsurile la aceste intrebari vor fi cautate la Dublin, in Irlanda, in perioada 1-3 iunie 2016, intr-o importanta conferinta internationala la  Royal Irish Academy. Delegati si conservatori ai arhivelor audio-vizuale din lumea intreaga se vor alatura organismelor reprezentative pentru patrimoniul cultural mondial in cadrul evenimentului intitulat  Archiving Tomorrow 2016, organizat anul acesta de arhivele RTE si Digital Repository  din Irlanda. Printre vorbitori se vor afla producatorul de film David Puttnam, laureat Oscar, dar si Richard Ranft de la British Library si Dominique Saintville de la programul mondial al UNESCO, Memory of the World. O initiativa mondiala intitulata  Archives@Risk  va fi prezentata de Sue Malden, sefa Federatiei Bibliotecilor Audiovizuale Comerciale, Focal, in ideea de a putea salva arhivele audiovizuale amenintate. “O mare parte din arhivele audio-vizuale din lume se afla pe suporturi perimate şi necesită o interventie urgenta daca dorim ca ele sa supravietuiasca actualului mileniu”, a declarat Sue Maldon. “Nu avem la dispozitie decat 10-15 ani pentru a salva aceste comori, iar conferinta de la Dublin va furniza o platforma importanta pentru dezbaterea acestei provocari esentiale pentru finantarea viitorului documentelor esentiale ale secolului al XX-lea.”- a adaugat ea.

Cei interesati pot gasi informatii pe http://archivesatrisk.com/, unde se afla si un film intitulat “Calauşari”, considerat unul dintre cele mai preţioase documente video referitoare la dansul traditional romanesc intrat in patrimoniul mondial al UNESCO. De fapt, un ritual de protecţie, venit tocmai din neolitic, care a îmbrăcat forme creştine.

Din ceea ce am citit este evidentă intenţia de digitalizare a patrimoniului mondial. Din puctul de vedere al informaticienilor, al politicienilor şi al marelui public totul pare că este în regulă. Este mai uşor de stocat, mai uşor de manipulat, de transportat. Dar, ceea ce conservă ei, nu este muzică. Muzica, natura, în general, este continuă, analogică, nu digitală!

Şi pentru mine ca şi pentru ceilalţi prieteni ai muzicii lucrurile sunt la fel de clare. Niciodată nu o să-l ascult pe Sviatoslav Richter mutilat într-un mp3! Aşa că din toată sărăcia mea de pustnic fac eforturi mari, renunţând la cele zilnice, ca să mai adaug, acum, câteva viniluri şi casete audio la cele pe care le am, deja. Probabil că sunt sute de milioane de prieteni ai muzicii în toată lumea şi au simţit uscăciunea şi lipsa de contrast a muzicii digitale, de aceea s-a relansat moda vinilurilor şi a casetelor audio. Ca o ultimă ofertă făcută lumii la lucrurile de calitate.

Lucruri de calitate? În curând lumea o să se întreabe ce sunt acelea. De exemplu, am primit de ziua mea, din State, Windows 8.1 şi 10 şi Office 2013 şi 2016. Cu serii de instalare şi activare, licenţiate, legal şi scump. M-am bucurat că intru şi eu în rândul lumii, că aveam Windows 7 şi Office 2007. Am instalat repede, am un PC-Epic, cu 16 GB RAM şi SSD.

Frumos, ca o tabletă – Windows 8.1. Apoi au început dezamăgirile. Cea mai importantă este că Windows 8.1 şi 10 nu au “Advanced Appearence Settings”, pur şi simplu au uitat. Ce este AAS? Reglarea din “Control Panel” a culorilor componentelor tuturor “ferestrelor”. Să vă spun un secret, despre subsemnatul. Nu este ceva misterios, am “sindromul hârtiei albe”. În faţa unei hârtii albe, strălucitor de albă, mă blochez, nu ştiu ce să scriu, cum să încep. Probabil, şi aici fac pe psihologul, este un blocaj din copilărie, de la trei-patru ani, când luam o hârtie albă şi un creion şi doream să “scriu”. Nu ştiam, nu puteam, mă blocam, aşa că începeam să desenez: flori, avioane, căţei, oraşe, pisici etc.

Începînd cu Windows 3.11 eu schimbam din AAS culoarea albă a “foii de hârtie” într-un frumos galben-verzui de pergament vechi. Blocajul îmi dispărea imediat şi scriam, scriam. Acum ce să fac? Am încercat să mă întorc la bătrânul meu W7 dar ticăloşii de corporatişti nu mă lasă! Pe undeva, pe la începutul instalării W7, se blochează, îmi dispare mausul. Am citit pe net că este o practică a Microsoft – odată ce ai instalat o versiune superioară de Windows ăla eşti, nu te poţi întoarce, de exemplu, de la Windows 10, la Windows XP. XP-3 pe care îl consider cel mai stabil, dintre toate porcăriile furnizate la preţuri nejustificat de mari de Microsoft. Office 2013 este o mare deziluzie, făcut neglijent şi urât. L-am dezinstalat imediat. Să trec la Linux, voi ce ziceţi?

Acum o să mă duc să văd un film cu John Wayne, astăzi îl pomenim. O să văd un western, ce simplu, infantil de simplu, erau lucrurile pe atunci. Pac, şi gata! Şi dacă era mai greu, venea cavaleria federală, întotdeauna de la stânga la dreapta! Sau mai bine un film de război, cu submarine, “Operation Pacific”. Şi Ronald Reagan are un film foarte bun cu submarine, “Hellcats of the Navy”. Văd eu ce văd, dar neapărat un film alb-negru. Merge cu vinilurile şi casetele audio. Da, lucrurile s-au complicat în momentul în care valorile tradiţionale mic burgheze au fost călcate în picioare. Şi înlocuite, cu ce? Tare aş vrea să ştiu...

Trebuie să ne răspundem singuri la multe întrebări, talentul este cum formulezi întrebarea, până la urmă răspunsul chiar nu contează, pentru că lumea se schimbă, şi nu în bine, aşa că degeaba găsim răspunsuri, nimeni nu are nevoie de ele, tot ceea ce este important este că, automat, în această mecanică celestă nemiloasă, dar care ne dă speranţă, mâine este o altă zi!

BERBEC   Ar trebui să stai mai mult în aer liber, curat. După program, o bicicleta ar fi ideala, dar şi mersul pe jos, prin parc, nu-i de lepădat! Binele, sănătatea ta, se hrăneşte din aer şi soare! Domeniul sentimental este favorizat de conjunctură. Atenţie la vremea capricioasă! Ziua de astăzi trebuie sa-ti aminteasca de vorba populara „strângeţi hora nu fiţi hoţi, că de nu, vă tai pe toţi ”. Ai mai toate planetele grele în aspecte bune, ceea ce înseamnă că vei avea un „feed back” pozitiv din partea anturajului, prietenilor şi... colegilor.

TAUR  Astăzi ţi se reproşează lucruri pe care nu le înţelegi. Se pare că ai unele probleme de comunicare. Nu poţi să placi la toată lumea, nimeni nu-i perfect. Zâmbeşti şi vezi-ţi de ale tale! Şi afacerile sunt bine aspectate, dar apare în continuare semnul acela de schimbare şi de redirecţionare spre o alta situaţie. Nu avea grijă, ai în continuare aceiaşi  „prieteni credincioşi”, dar pe total mediul se schimbă. Nu uita că numai în dragoste sunt duşmani o dată pentru totdeauna. În politica şi afaceri alianţele şi duşmăniile se schimbă în funcţie de interesul momentului. De aceea există vorba „nu este nimic personal”...

GEMENI   Eşti, în acelaşi timp, Zorro şi un haiduc care fură inimi. E bine că iei apărarea celor slabi, e foarte bine că iubeşti! Azi încearcă să nu exagerezi, să fii logic, ca să ai aliaţi loiali! După o dimineaţă plină este bine să eviţi izbucnirile emoţionale şi să te relaxezi. Nu este indicată schimbarea la care te gândeşti. La serviciu, zi ideală pentru analize, întâlniri şi şedinţe pentru stabilirea unor noi direcţii de dezvoltare şi amplificarea celor vechi. Nu te enerva din lucruri mărunte cum ar fi incidentele casnice sau întîrzierile.

RAC   O zi calmă şi cuminte, cum nu ai mai avut de mult şi de aceea eşti tandru şi înţelept, iar norocul îţi surâde.  Poţi să speri că şi pentru tine viaţa are o felie de tort pusă la păstrare. Păstrează-ţi serenitatea şi buna dispoziţie. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, având impresia, pe undeva,  că eşti oglinda conştiinţei lor. Totuşi, este bine să nu rişti nimic, nu promite nimănui nimic şi nu pleca la drum lung.

LEU   Eşti aproape umit de ziua de astăzi! Ai o formă de zile mari şi chiar şi serviciul îţi apare într-o lumină ceva mai favorabilă! Sunt mulţi cei care te plac, şi câţiva chiar vor să te ajute! Ziua de azi este numai bună pentru finalizarea unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi  foarte bine – ai o mare putere de focalizare pe termen scurt, însă. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes.  De mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu puţin noroc. 

FECIOARĂ   Potenţialul tău de acţiune este concentrat pe calitatea vieţii. Poate nu este cea mai bună zi, dar, ai prilejuri de satisfacţie şi mulţumire. Prietenii te sprijină, viaţa este frumoasă! Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia. Renunţă la cei care te copleşesc cu sfaturile de la tv, ziare, net, reţele şi gândeşte cu capul tău, în interesul tău. Energia suplimentară furnizată de Cosmos te face să te risipeşti mai ales in activităţi nesemnificative şi distracţii, asta mai pe seară, după program

BALANŢĂ   Azi nu te obosi prea tare, oboseala cronică şi eforurile din ultimul timp încep să se vadă. Dar, reuşeşti să transmiţi celor din jur armonia care te caracterizeză, ca supus al planetei Venus. Este una din ocaziile în care şarmul, carisma ta minunată cu care iei ochii celor din jur, poate să fie şi profitabil. Adică cineva, care nu ştie că prea multe despre un supus al lui Venus, are încredere în tine şi în inteligenţa ta. Dacă reuşeşti să te concentrezi asupra a ceea ce faci şi să laşi superficialitatea de o parte, norocul este al tău!

SCORPION    Realizezi că faci parte dintr-un mare plan, astrele încep să se uite mai atent la viaţa ta. Norocul ajută pe cei îndrăzneţi! Ai tot ce îţi trebuie ca să reuşeşti, iar ziua este favorabilă. Sub lumina misterioasă a Lunii  se pot petrece multe lucruri. Fanteziile tale se pot realiza, în sfârşit. Nimic din ce a fost nu mai este! Dar amintirea lucrurilor bine făcute şi a trăirilor puternice nu te părăseşte. Lasă totul în urma ta spune conjunctura, începe să trăieşti cu adevărat şi transformă-ţi pasiunea în ceva palpabil! Pentru că tu nu poţi să faci ceva dacă nu-ţi place cu adevărat. Nevoia imperioasă să fi în armonie cu anturajul, cu mediul, cu lumea te conduce către concluzia că totul are o legătură şi că vrei să faci parte din ceva important şi permanent. Indrazneşte şi poţi reuşi!

SĂGETĂTOR    Dimineaţa, la serviciu, ai o revelaţie! Parcă înţelegi ceva ce îţi era intrzis până în acest moment. E de bine, procesul de spiritualizare îţi aduce pace sufletească, echilibru şi intuiţie! Relaxeaza-te şi încearca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, nu stă în puterea ta să le rezolvi problemele. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună va fi urmată de una nu tot aşa de bună. Activităţile legate de speculaţiile comerciale sau comertul cu amanuntul sunt avantajate. Un incident neplăcut în a doua parte a zilei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor, mai ales de circulaţie.

CAPRICORN   Cu toate că eşti perfecţionist şi bine intenţionat, parcă azi nu ţi-ai rupe oasele pentru alţii, mai ales că ştii că sunt pui de lele. Zâmbeşte, pupă-i în bot şi papă tot, vorba din popor! Încearcă să găseşti azi soluţii care să-ţi convină şi să rezolve situaţia, lăsată, după cum arată planetele grele Saturn şi Uranus, în suspensie, sau cu o rezolvare parţială temporară. Configuratiile şi aspectele planetare oferă posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Călătoriile sunt sub un semn fast. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la convorbirile la mobil sau pe reţea, evită confuziile. Nativele, frumosele native din Capricorn, mai ales, pot fi avantajate în relaţiile amoroase.  

VĂRSĂTOR   Ziua îţi aduce posibile răspunsuri, posibili colaboratori şi o promisiune de mai bine. O zi probabilistică. Entropia este mare, dar rămâne speranţa. Relaxează-te, altfel poţi avea probleme! Îţi focalizezi atenţia către domenii care pot aduce rezultate imediate. Ai nevoie de un succes, de confirmarea valorii tale atât faţă de tine, dar, mai ales, în ochii celor dragi, familiei. Spaţiile largi te aşteaptă: în natură şi în viaţa proprie. Trebuie să ai mai multă încredere în fortele proprii şi să nu ceri ajutor decât cand este absolut necesar. Asa o sa eviti refuzurile si deceptiile. Nu acceptaţi discuţii cu necunoscuţii, mai ales dacă sunt evident membrii unei secte.  Concentrează-te pe interesele tale!

PEŞTI   Azi nu cumpăra nimic important, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Nu forţa când nu trebuie, ai, însă, o teribilă poftă să te faci util, să ajuţi pe cei din jur şi să primeşti mulţumiri! Situaţiile care se edifică în jurul tău nu corespund chiar exact dorinţelor tale. Merge, dacă este ceva tenporar, fii atent ca ceea ce nu-ţi convine să nu fie definitiv! Cineva aşteaptă un răspuns, lasă-l să aştepte! O zi explicită, directă, clară, aşa că fii atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au şi ele un moment de transparenţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie.  Evita  împrumuturile de bani, nu vinde pielea ursului din pădure. Până la urmă ziua de astăzi îţi poate aduce şi unele surprize plăcute.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:33 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:00 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 11:48 Tineretul liberal îi face BAGAJELE lui Dragnea și PSD-ului. Care este DESTINAȚIA 11:21 Când s-a produs RUPTURA ÎN PSD? Olguţa a devoalat: „Episodul Plumb - Shhaideh, moment INADMISIBIL” 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!” 07:23 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 23:39 ANUNȚ de ultimă oră făcut de PNL! „Formarea unei noi majorități parlamentare, în jurul celui mai important partid de opoziție...” 21:14 Tudose ŞI-A DAT DEMISIA! Declaraţii incredibile după mazilire: ACUM, RELAŢIA CU DRAGNEA ESTE BUNĂ. Fifor, următorul premier? Update

Articole salvate