Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Viitorul. Câte bordeie, atâtea obiceiuri

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3529 Vizualizari

Pe 21 ianuarie s-au născut Benny Hill, Placido Domingo, Telly Savalas, Jack Nicklaus, Paul Scofield, Christian Dior, Gena Devis, Petru Creţia, Silvian Iosifescu. În „Kalendar” nimic, iar în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Maxim Mărturisitorul, Neofit, Evghenie, Candid, Valerian şi Achila.

 

„Evenimentul Zilei” din 21 ianuarie... dar să o luăm în ordine, aşa cum le-am găsit, pe ele, evenimentele, în „Book of Days”!

În 1846, pe 21 ianuarie apărea prima ediţie a prestigiosului „Daily News” editat de Charles Dickens. Ce timpuri, ce ziare, ce jurnalişti, mon cher!

În 1907, tot pe 21 ianuarie şi tot în Marea Britanie, taxiurile au fost recunoscute în mod oficial.

În 1911, pe 21 ianuarie, de data aceasta pe bătrânul continent, la Monte Carlo, începe primul „Rally”. Învingătorul, o săptămână mai târziua, pe 28 ianuarie a fost Henri Rougier.

În 1937, tot pe 21 ianuarie, Marcel Boulestin devine primul bucătar realizator al emisiunii, la BBC TV, „Cook’s Night Out”. Deci, emisiunile de la televizor cu bucătari, au o lungă tradiţie.

În 1954, pe 21 ianuarie, Statele Unite, lansează la apă, sau mai curând subapă, primul submarin atomic din lume, care se numea, cum altfel, „Nautilus”! 

În 1976, pe 21 ianuarie are loc zborul de inaugurare a splendidului supersonic de pasageri „Concorde”. Un avion British Airways pleacă de la Londra la Bahrain şi un Air France pleacă pe cursa Paris- Rio de Janeiro. Amândouă au decolat simultan, la ora 11:40 GMT. Regret multe lucruri în viaţă. Unul dintre ele este că nu mi-am permis să cumpăr un bilet pe „Concorde”!

Am o deosebită slăbiciune faţă de cei foarte tineri, care sunt curioşi şi cer să li se spună cât mai multe, despre un subiect. Am fost întrebat, de mai multe ori şi cu insistenţă, de mai mulţi dintre domniile voastre, şi de unii foarte tineri, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, despre metodele prin care se poate „prezice” viitorul. Câte bordeie, atâtea obiceiuri! O să vă spun şi eu, cum mi s-a spus şi mie la şcoală, la Madrase Omar Khayyam. Bine că nu am rătăcit cele cinci caiete groase, de două sute de foi, de matematică, cu coperţi de plastic albastru, în care am notiţele de la cursuri.

Iată:

Aeromaţia: prezicerea observînd fenomenele meteo deosebite, din aer şi cer. Forma norilor, culoarea, tăria şi direcţia vîntului, fenomenele spectrale (halourile Lunii, aurolele) şi alte asemenea aspecte sînt folosite pentru prezicere.

Alectriomanţia foloseşte pentru prezicere o pasăre, de obicei o găină neagră sau un cocoş alb, care este pusă înr-un cerc alcătuit din litere, avînd în dreptul fiecăreia boabe de porumb. Pasărea ciuguleşte boabele (literele) care formează fraze pentru respectiva prezicere. Altă metodă este de a se recita rar alfabetul la ivirea zorilor şi a se nota literele care coincid cu cîntatul cocoşilor. Din literele astfel selectate se formează prezicerea.

Aleuromanţia foloseşte bileţele cu răspunsuri la întrebări. Bileţelele sînt încorporate în cocoloaşe de cocă care se coc. Apoi “chifla”, care este aleasă, dă răspunsul la problemă - prezicerea care se va realiza. Acest mod de prezicere a viitorului este strămoşul “plăcintei cu răvaşe”.

Alomanţia este  prezicerea cu ajutorul sării. Cei strînşi în jurul mesei luau sarea cu ajutorul vîrfului pumnalelor: era privit ca semn rău faptul de a lua prea multă sau prea puţină sare, iar dacă se vărsa sarea era o prezicere de mare nenorocire.

Antropomanţia este denumirea cultă pentru sacrificiul uman ritual din antichitate. În momentul intrării în agonie, victimei i se puneau întrebări iar răspunsurile erau considerate ca nişte  preziceri deosebit de importante. Apantomanţia este interpretarea întîlnirii întîmplătoare cu diferitele animale - din această familie a prezicerilor face parte şi “pisica neagră”. Se spune că oraşul Mexic a fost fondat în locul unde un magician aztec a văzut luîndu-şi zborul de pe un cactus gigant un vultur cu un şarpe în gheare - imagine care şi astăzi este însemnul heraldic al oraşului.

Augurii şi Auspiciile: strict vorbind, auspiciile constituiau metoda de a face preziceri observînd zborul, cîntecul, apetitul şi modul de comportare al păsărilor. Această tehnică de divinaţie, de origine etruscă era la mare cinste în Roma antică, avînd un caracter oficial. Augurii aveau ca obiect de interpretare fenomenele meteorologice, în special fulgerul şi tunetul care se socoteau a fi răspunsurile lui Jupiter la întrebările puse zeilor. Auspiciile neprevăzute (dirae) erau de natură malefică precizînd nenorociri: căderea unui obiect în templu, fluieratul în timpul ritualului (fluieratul în biserică), chiţăitul unui şoarece, stingerea unei lămpi sacre, troznetul vreunei mobile. Cicero, Valerius Maximus şi Titus Livius au făcut să ajungă pînă în zilele noastre tragica istorie a consulului roman Flaminius Nepos care, contrar interpretării clare a auspiciilor prevestitoare de mari nenorociri, a angajat totuşi lupta cu Hanibal, în anul 217 î.H. pe malul Lacului Trasimene. Rezultatul: consulul, omorît în luptă, legiunile romane decimate.

Aritmomanţia este forma veche a numerologiei, ocupîndu-se în special cu stabilirea valorii numerice a literelor şi interpretarea lor în modul unei preziceri.

Acutomanţia este metoda de prezicere folosindu-se obiecte ascuţite: acele şi andrelele. Acestea se dispun, prin aruncare, în diferite forme care apoi se interpretează.

Astragiromanţia este prezicerea obţinută cu ajutorul zarurilor, care pot avea faţetele marcate cu cifre sau cu litere.

Axiomanţia se foloseşte de un topor. Druizii foloseau un topor de argint. După modul în care respectivul topor loveşte trunchiul arborelui (în general un stejar) şi a modului în care sar şi se dispun aşchiile, se face prezicerea. 

Belomanţia, una dintre cele mai vechi forme divinatorii interpretează zborul şi modul de cădere a săgeţilor trase vertical dintr-un arc.

Bibliomanţia este tehnica de prezicere care foloseşte cărţile (de exemplu Biblia, sau I Ching).

Capnomanţia este prezicerea făcută prin observarea formelor pe care le face fumul.

Cartomanţia este metoda care foloseşte pentru prezicere cărţile de joc. O variantă deosebită este tarotul, un joc special de 78 cărţi (lame), care poartă o puternică încărcătura simbolistică.

Catoptromanţia utiliza un sistem de oglinzi (sau o oglindă) care era poziţionat astfel încît să reflecte razele lunii.

Causimomanţia era prezicerea extrasă din comportarea unor obiecte puse pe foc. Dacă ele nu se aprindeau sau ardeau mai încet decît s-ar fi cuvenit, era un semn bun.

Cafedomanţia este prezicerea care foloseşte interpretarea figurilor formate de zaţul de cafea pe ceaşcă.

Caromanţie: termenul provine din greceşte: Karos care semnifică “somn adînc”. Metoda cuprinde toate prezicerile obţinute de la persoana care se găseşte într-o stare de somn, de letargie, hipnoză, sincopă sau chiar agonie (în general, într-o stare de transă superficială sau profundă).

Cefalomanţia este ghicitul viitorului folosind un craniu sau un cap mumificat (iniţial uman, apoi înlocuit cu unul de măgar sau ţap).

Ceroscopia este o modalitate foarte spectaculoasă de prezicere, care studiază forma figurilor în care se solidifică ceara topită turnată într-un borcan cu apă rece.

Chiromanţia îşi  bazează prezicerile pe studiul liniilor mîinii, iar 

Chirognomia ia în consideraţie forma mîinilor. Clidomanţia sau Cleidomanţia foloseşte ca oracol o cheie. Este o formă rudimentară a radiesteziei.

Cromniomanţia îşi extrage prezicerile din foiţele cepei.

Cristalomanţia este clasica prezicere făcută de o clarvăzătoare, care vede viitorul într-o sferă de cristal.

Ciclomanţia foloseşte ca unealtă a oracolului o roată care se învîrteşte.

Dactilomanţia, la fel ca şi clidomanţia, se foloseşte de un obiect suspendat, în acest caz un inel.

Dafnomanţia face preziceri pe baza comportării ramurilor de laur, de dafin, puse pe foc. Cu cît în procesul arderii ramura pocneşte mai tare, cu atît semnele sînt mai bune.

Demonomanţia este o formă de prezicere (în prezent printre tehnicile magiei negre) prin invocarea demonilor.

Dendromanţia foloseşte pentru preziceri arborii. Persoana care face prezicerea se reazemă de trunchiul unui arbore mare şi sănătos, în plină vegetaţie (de obicei se alege un stejar, vara) punînd palma mîinii stîngi  pe inimă, iar cea dreaptă pe coaja copacului. După circa zece minute de relaxare, gîndul care apare în mintea celui în cauză este prezicerea aşteptată.

Geloscopia este prezicerea făcută după felul rîsului unei persoane. 

Geomanţia este o mantică divinatorie importantă. Printr-un procedeu aleatoriu se trasează figuri pe nisip sau puncte cu creionul pe o hîrtie în rînduri de cîte patru. Apoi se obţine o figură finală formată din patru rînduri care conţin fiecare unul sau două puncte (par, impar), care se interpretează după un tabel de referinţă. Procedeul este cunoscut în Madagascar şi Africa sub denumirea de Djabé sau sub numele de arab de Hadour Rāmli, iar în Brazilia şi Cuba sub numele de Fé mai precis, Voudou Fé. Metoda foloseşte un “sistem binar” şi “octeţi” ca un calculator electronic din secolul XX. Grafologia este, de asemenea, o tehnică de prezicere importantă care studiază scrisul de mînă al persoanei în cauză. Experţii grafologi sînt folosiţi şi astăzi pentru stabilirea, în justiţie, a apartenenţei diferitelor documente.

Hipomanţia era metoda de prezicere după urmele cailor şi, mai ales, ale potcoavelor. O potcoavă găsită pe drum era semn de mare noroc. Dacă potcoava respectivă se dovedea a fi a unui cal mort era un semn nefast.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate