Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Veteranul Iuliu şi Memorial Day

Autor: | | 0 Comentarii | 2897 Vizualizari

Pe 27 mai s-au născut Isadora Duncan, Dashiel Hammett, Henry Kissinger, Cristopher Lee, Louis Ferdinand Celine, Emil Isac, Alexandru Voevidca, Constantin Ionescu-Vovu, Medeea Marinescu.

Nicio menţiune în calendarele vechi.

Însă, în calendarul creştin ortodox fix, este pomenit, printre alţi sfinţişori, soldatul Iuliu sau Iulius, veteranul. Lasat la vatră în Durostor, în Moesia Inferioară, cam pe la noi, pe aici, prin Dobrogea. De altfel, în calendarul creştin ortodox ieftin pe care îl am, numele lui este cu litere bold, ceea ce se înseamnă că este un Sfânt român, sau protoromân.

Scurtat de cap, parcă la început de secol IV, pentru că nu a vrut să respecte legea de pe atunci, să proslăvească pe împărat, mărturisind că este creştin şi că nu poate venera doi zei! Mai tot calendarul creştin fix este plin de astfel de martiri, spre buna aducere aminte şi exemplu. Se pune întrebarea, sanctificarea celor care nu au respectat legea, este un bun exemplu?

Dar, pe de altă parte tradiţia, „Legea veche” de la fundarea Romei era că fiecare cetăţean poate să adore ce zeu vrea, avea libertate religioasă, atâta vreme cât slujea interesele Romei. Iulian era veteran, îşi dăduse cei mai frumoşi ani din viaţă în slujba Romei! Morala, într-un sistem dictatorial şi corupt, dacă nu respecţi legea, poţi să ajungi chiar Sfânt! Postmortem, bineînţeles!

Acum un an de zile începeam un proiect la care nu o să renunţ niciodată. Să nu-i uităm pe cei care au luptat pentru România! Pe cei care au avut norocul să supravieţuiască. Pe veterani. Care, iată, şi ei s-au stins discret şi modest, majoritatea. Mai sunt câţiva supravieţuitori de care statul român îşi bate joc, nimeni nu-i mai pomeneşte, nimeni nu mai vrea să le asculte istoriile adevărate ale vieţii lor de sacrificiu.

Am dat de exemplu, acum un an de zile, pe marele aviator, pe omul de excepţie, Dan Valentin Vizanty. Instructorul de zbor al tatălui meu.

Cel care pe 10 iunie 1944 a scris o pagină întreagă în istoria războiului şi a aviaţiei mondiale. A reuşit să salveze Bucureştii şi Ploieştii de la un bombardament îngrozitor, proiectat să scoată România din război, cu pierderi umane şi materiale enorme. A rezistat cu grupul lui de luptă Paris, de vreo două-trei duzini de IAR-80 şi IAR-81C contra unui inamic superior la toate capitolele, circa o sută de teribile avioane de vânătoare Lightning Lockheed P-38, cele care spintecau în două un Zero japonez, cu o singură rafală. Luftwaffe numise pe P-38 Der Gabelschwanz-Teufel , diavolul cu două cozi. Un avion de vânătoare extrem de solid şi cu o putere de foc nimicitoare. Aliaţii au trimis, din Italia, norul acesta de avioane de vânătoare cu misiunea să... dar ce vă spun eu, este istorie!

În anul care a trecut am primit multe informaţii, de peste ocean, care completează sau pun într-o cu totul altă lumină tot ce se ştia şi s-a scris despre ziua de 10 iunie 1944. Şi despre curajul nebunesc al lui Dan Vizanty care a angajat un inamic de trei ori mai numeros şi infinit mai puternic. O să vă povestesc la momentul potrivit, nu aveţi grijă, nu scăpaţi de mine!

În timp ce la noi nimeni nu se mai ocupă de veterani, vorbesc de clasa politică, alta este situaţia în State. Familia mea, de care mă plângeam ieri că mă scoală noaptea din somn, s-a dus în weekend, de Memorial Day, la Boston. Boston, ce oraş frumos, plăcut, civilizat, curat, chiar european, aş putea spune!

În parcul central din Boston, în faţa statuii veteranilor, celor care le pasă şi ţin amintirea vie, au înfipt 37.126 de steguleţe cu culorile americane. Atâţia militari a pierdut statul Massachusetts începând de la Războiul de Independenţă şi până ieri, în Afghanistan. A fost şi un serviciu religios şi multe alte manifestări printre care amintesc trei jocuri ale Red Sox.

Vedeţi, de aceea Statele sunt prima superputere mondială şi noi o colonie din lumea a treia! La ei nimeni nu este lăsat în urmă, nu este uitat, mai ales dacă este, sau a fost, militar!

Am mai spus şi altă dată, dar îmi face plăcere să repet, răspunzând multelor dumneavoastră întrebări, dragi lupi, padawani şi hobbiţi.

„În definitiv, mâine este o altă zi!” spune Scarlett O’Hara în finalul, poate celui mai bun film, „Gone with the Wind”. Pentru mine ESTE cel mai bun film!

Cred că titlul celebrul roman a fost tradus neinspirat în limba română: „Pe aripile vântului”. Romanul a fost printre primele cărţi pe care le-am citit şi apoi răscitit aproape anual. Mai corect ar fi fost titul „În bătaia vântului” sau „Ca o frunză în furtună”. „Pe aripile vântului” este prea pompos şi pretenţios, sună ca o lozincă comunistă. Iar tot romanul, considerat a fi de dragoste, este într-adevăr dragoste, dar pentru proprietate, pentru moşia Tara. Un roman despre oameni care, faţă de vitregiile soartei, vântul care bate, furtuna timpului, se lasă purtaţi de vânt, dar revin mereu la dragostea lor, la proprietate.

„În definitiv, mâine este o altă zi!” 

 

BERBEC    Astăzi mai pui o pietricică în jocul de Go al vieţii tale. Nu-ţi face griji, nu mai fii tensionat! Ziua este favorabilă unor proiecte, dar numai pe drumul strategic al intereselor tale.

O zi placută, în primul rând pentru ca ziua se măreşte şi promisiunile verii sunt relativ aproape. Nu prea te simţi în apele tale, însă, la serviciu sau la şcoală, sau unde îţi petreci dimineţiele şi uneori, toată ziua. Ai nevoie de un impuls, de o motivaţie suplimentară. Dar astăzi eşti receptiv la propunerile şi sfaturile celor din jur. Ascultă şi vei găsi soluţia ca să îţi faci viaţa profesională mai uşoară.

TAUR  O zi plăcută, cu multă lume în jur, te relaxezi şi faci planuri. Cineva te urmăreşte cu multă atenţie, de parcă te vede pentru prima oara. S-ar putea să fie interesant, fii atent la amănunte!

O zi foarte potrivita ca să iei iniţiative curajoase, atât in domeniul tău de activitate, cat mai ales in relatiile tale sentimentale. Confuzia si dezordinea sentimentala proprie zodiei pot deveni calitati poetice, adică acceptate de anturaj daca dai dovada de abilitate si nu vorbesti prea mult! Pe plan emoţional, nu te repezi, din nou, să faci promisiuni şi să cataloghezi oamenii şi faptele. Este o activitate păguboasă pentru tine din care te alegi cu inamici şi certuri.

GEMENI   Te zbaţi să înţelegi ce se întâmplă în jurul tau şi ai frustrări, ba chiar migrene. Ziua de azi îţi aduce unele răspunsuri şi o promisiune de mai bine. Cu speranţă, o să reuşeşti!

Responsbilitatea îţi pare foarte grea, vei constata în cursul dimineţii. Simţi o oarecare presiune a evenimentelor care te obligă să-ţi organizezi efortul în viaţa profesională. Poate se apropie un examen, poate un obstacol de trecut. Trebuie să faci aranjamentele necesare, să iei deciziile care se impun, chiar să faci mici cumpărături pentru efortul de ordonare a activităţii. Intuiţia te îndreaptă în direcţia bună. Urmeaz-o! Pe plan sentimental simţi o dorinţă impetuoasă să revii în trecut, la persoane şi sentimente din trecut.

RAC  Astăzi eşti cam dezamăgit de ceea ce ţi se întamplă. Nu reacţiona, taci din gură, rabdă ca de obicei! Totuşi eşti ceva mai mai senin şi accepţi că trebuie să faci şi unele compromisuri.

Primele ore ale zilei nu iti sunt colosal de prielnice, dar cu moderaţie, mai ales la relaţiile cu anturajul şi la cumpărături, vei evita neplăcerile. Trebuie neaparat sa analizezi evenimentele din ultimul timp, sa tragi concluziile care se impun si sa iei imediat masurile necesare. De asemenea, trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de pana acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele! Se face simţit un dezechilibru între activitate şi odihnă. Trebuie să încerci să te relaxezi mai mult şi să te culci mai devreme.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate