Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Horoscopul lui Dom' Profesor. Veteranul Iuliu şi Memorial Day

Autor: | | 0 Comentarii | 2893 Vizualizari

Pe 27 mai s-au născut Isadora Duncan, Dashiel Hammett, Henry Kissinger, Cristopher Lee, Louis Ferdinand Celine, Emil Isac, Alexandru Voevidca, Constantin Ionescu-Vovu, Medeea Marinescu.

Nicio menţiune în calendarele vechi.

Însă, în calendarul creştin ortodox fix, este pomenit, printre alţi sfinţişori, soldatul Iuliu sau Iulius, veteranul. Lasat la vatră în Durostor, în Moesia Inferioară, cam pe la noi, pe aici, prin Dobrogea. De altfel, în calendarul creştin ortodox ieftin pe care îl am, numele lui este cu litere bold, ceea ce se înseamnă că este un Sfânt român, sau protoromân.

Scurtat de cap, parcă la început de secol IV, pentru că nu a vrut să respecte legea de pe atunci, să proslăvească pe împărat, mărturisind că este creştin şi că nu poate venera doi zei! Mai tot calendarul creştin fix este plin de astfel de martiri, spre buna aducere aminte şi exemplu. Se pune întrebarea, sanctificarea celor care nu au respectat legea, este un bun exemplu?

Dar, pe de altă parte tradiţia, „Legea veche” de la fundarea Romei era că fiecare cetăţean poate să adore ce zeu vrea, avea libertate religioasă, atâta vreme cât slujea interesele Romei. Iulian era veteran, îşi dăduse cei mai frumoşi ani din viaţă în slujba Romei! Morala, într-un sistem dictatorial şi corupt, dacă nu respecţi legea, poţi să ajungi chiar Sfânt! Postmortem, bineînţeles!

Acum un an de zile începeam un proiect la care nu o să renunţ niciodată. Să nu-i uităm pe cei care au luptat pentru România! Pe cei care au avut norocul să supravieţuiască. Pe veterani. Care, iată, şi ei s-au stins discret şi modest, majoritatea. Mai sunt câţiva supravieţuitori de care statul român îşi bate joc, nimeni nu-i mai pomeneşte, nimeni nu mai vrea să le asculte istoriile adevărate ale vieţii lor de sacrificiu.

Am dat de exemplu, acum un an de zile, pe marele aviator, pe omul de excepţie, Dan Valentin Vizanty. Instructorul de zbor al tatălui meu.

Cel care pe 10 iunie 1944 a scris o pagină întreagă în istoria războiului şi a aviaţiei mondiale. A reuşit să salveze Bucureştii şi Ploieştii de la un bombardament îngrozitor, proiectat să scoată România din război, cu pierderi umane şi materiale enorme. A rezistat cu grupul lui de luptă Paris, de vreo două-trei duzini de IAR-80 şi IAR-81C contra unui inamic superior la toate capitolele, circa o sută de teribile avioane de vânătoare Lightning Lockheed P-38, cele care spintecau în două un Zero japonez, cu o singură rafală. Luftwaffe numise pe P-38 Der Gabelschwanz-Teufel , diavolul cu două cozi. Un avion de vânătoare extrem de solid şi cu o putere de foc nimicitoare. Aliaţii au trimis, din Italia, norul acesta de avioane de vânătoare cu misiunea să... dar ce vă spun eu, este istorie!

În anul care a trecut am primit multe informaţii, de peste ocean, care completează sau pun într-o cu totul altă lumină tot ce se ştia şi s-a scris despre ziua de 10 iunie 1944. Şi despre curajul nebunesc al lui Dan Vizanty care a angajat un inamic de trei ori mai numeros şi infinit mai puternic. O să vă povestesc la momentul potrivit, nu aveţi grijă, nu scăpaţi de mine!

În timp ce la noi nimeni nu se mai ocupă de veterani, vorbesc de clasa politică, alta este situaţia în State. Familia mea, de care mă plângeam ieri că mă scoală noaptea din somn, s-a dus în weekend, de Memorial Day, la Boston. Boston, ce oraş frumos, plăcut, civilizat, curat, chiar european, aş putea spune!

În parcul central din Boston, în faţa statuii veteranilor, celor care le pasă şi ţin amintirea vie, au înfipt 37.126 de steguleţe cu culorile americane. Atâţia militari a pierdut statul Massachusetts începând de la Războiul de Independenţă şi până ieri, în Afghanistan. A fost şi un serviciu religios şi multe alte manifestări printre care amintesc trei jocuri ale Red Sox.

Vedeţi, de aceea Statele sunt prima superputere mondială şi noi o colonie din lumea a treia! La ei nimeni nu este lăsat în urmă, nu este uitat, mai ales dacă este, sau a fost, militar!

Am mai spus şi altă dată, dar îmi face plăcere să repet, răspunzând multelor dumneavoastră întrebări, dragi lupi, padawani şi hobbiţi.

„În definitiv, mâine este o altă zi!” spune Scarlett O’Hara în finalul, poate celui mai bun film, „Gone with the Wind”. Pentru mine ESTE cel mai bun film!

Cred că titlul celebrul roman a fost tradus neinspirat în limba română: „Pe aripile vântului”. Romanul a fost printre primele cărţi pe care le-am citit şi apoi răscitit aproape anual. Mai corect ar fi fost titul „În bătaia vântului” sau „Ca o frunză în furtună”. „Pe aripile vântului” este prea pompos şi pretenţios, sună ca o lozincă comunistă. Iar tot romanul, considerat a fi de dragoste, este într-adevăr dragoste, dar pentru proprietate, pentru moşia Tara. Un roman despre oameni care, faţă de vitregiile soartei, vântul care bate, furtuna timpului, se lasă purtaţi de vânt, dar revin mereu la dragostea lor, la proprietate.

„În definitiv, mâine este o altă zi!” 

BERBEC    Astăzi mai pui o pietricică în jocul de Go al vieţii tale. Nu-ţi face griji, nu mai fii tensionat! Ziua este favorabilă unor proiecte, dar numai pe drumul strategic al intereselor tale.

O zi placută, în primul rând pentru ca ziua se măreşte şi promisiunile verii sunt relativ aproape. Nu prea te simţi în apele tale, însă, la serviciu sau la şcoală, sau unde îţi petreci dimineţiele şi uneori, toată ziua. Ai nevoie de un impuls, de o motivaţie suplimentară. Dar astăzi eşti receptiv la propunerile şi sfaturile celor din jur. Ascultă şi vei găsi soluţia ca să îţi faci viaţa profesională mai uşoară.

TAUR  O zi plăcută, cu multă lume în jur, te relaxezi şi faci planuri. Cineva te urmăreşte cu multă atenţie, de parcă te vede pentru prima oara. S-ar putea să fie interesant, fii atent la amănunte!

O zi foarte potrivita ca să iei iniţiative curajoase, atât in domeniul tău de activitate, cat mai ales in relatiile tale sentimentale. Confuzia si dezordinea sentimentala proprie zodiei pot deveni calitati poetice, adică acceptate de anturaj daca dai dovada de abilitate si nu vorbesti prea mult! Pe plan emoţional, nu te repezi, din nou, să faci promisiuni şi să cataloghezi oamenii şi faptele. Este o activitate păguboasă pentru tine din care te alegi cu inamici şi certuri.

GEMENI   Te zbaţi să înţelegi ce se întâmplă în jurul tau şi ai frustrări, ba chiar migrene. Ziua de azi îţi aduce unele răspunsuri şi o promisiune de mai bine. Cu speranţă, o să reuşeşti!

Responsbilitatea îţi pare foarte grea, vei constata în cursul dimineţii. Simţi o oarecare presiune a evenimentelor care te obligă să-ţi organizezi efortul în viaţa profesională. Poate se apropie un examen, poate un obstacol de trecut. Trebuie să faci aranjamentele necesare, să iei deciziile care se impun, chiar să faci mici cumpărături pentru efortul de ordonare a activităţii. Intuiţia te îndreaptă în direcţia bună. Urmeaz-o! Pe plan sentimental simţi o dorinţă impetuoasă să revii în trecut, la persoane şi sentimente din trecut.

RAC  Astăzi eşti cam dezamăgit de ceea ce ţi se întamplă. Nu reacţiona, taci din gură, rabdă ca de obicei! Totuşi eşti ceva mai mai senin şi accepţi că trebuie să faci şi unele compromisuri.

Primele ore ale zilei nu iti sunt colosal de prielnice, dar cu moderaţie, mai ales la relaţiile cu anturajul şi la cumpărături, vei evita neplăcerile. Trebuie neaparat sa analizezi evenimentele din ultimul timp, sa tragi concluziile care se impun si sa iei imediat masurile necesare. De asemenea, trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de pana acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele! Se face simţit un dezechilibru între activitate şi odihnă. Trebuie să încerci să te relaxezi mai mult şi să te culci mai devreme.

LEU  Conjunctura te împinge către viaţă bună şi răsfăţ, fie că meriţi, sau, nu! Poţi să-ţi oferi câteva momente de lux boieresc şi calitate, răsplata trebuie să vină în primul rând de la tine!

Mai multe obligaţii uitate se fac simţite mai ales spre sfârşitul zilei de astăzi. Nu incerca sa impui anturajului si lumii intregi propriul sistem de referinta, ci mai bine respecta regulile jocului ca sa obtii ce vrei. Stelele iti recomanda sa nu intri astazi in competitie cu persoane nascute in zodia Berbecului sau a Săgetătorului, in general cu alte semne de foc. Nu-ti schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes. Stelele spun sa te plimbi prin Mall, sau macar printr-un supermarket local in cautarea unui obiect dragut, util şi poate chiar si ieftin. Astazi poti sa ceri un favor sau o inlesnire de la anturaj, adica de la prieteni sau de la familie, acestea fiind domeniile favorizate!

FECIOARĂ  O zi favorabilă, pentru că eşti în stare să ieşi din situaţiile mai delicate pe care le întâlneşti. Totuşi, încearcă să discuţi mai mult, să afli interesele şi motivările celor din jur.

Permite lucrurilor să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Nu te baga in chestiuni care nu te privesc, mai ales daca este viata intima a unui coleg, limiteaza-te la trancaneala mondena obisnuita. Nu uita vorba : „câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”. Astazi evita schimbarile bruste de program. O realizare care te bucură în mod deosebit, mai ales că este rezultatul unor eforturi trecute. Numeroase planete, adică vreo patru, îţi sunt favorabile aşa că poţi să-ţi realizezi unele dorinţe. Dupa efortul monoton de la serviciu sau unde activezi, Luna bine aspectată iti recomanda un joc pe tabletă, un biliard, sau o paradă de moda. Sau un tratament de întreţinere, masaj, poate.  Şi de ce nu, să mergi să dansezi undeva, am auzit că la Bucureşti chiar există un „Club de Tango” în buna tradiţie argentiniană.

BALANŢĂ  Dimineaţa este favorabilă, îţi pot veni unele idei interesante. Astăzi nu e bine să faci declaraţii lungi şi complicate,  dar nici să să spui numai “da” sau “nu”, găseşte calea de mijloc!

La serviciu, sau unde îţi desfăşori activitate trebuie să începi o acţiune prin care să demonstrezi că eşti de neânlocuit sau că eşti de bună credinţă.  Evita încăpăţânarea, nerăbdarea şi graba, mai ales spre seară. Nu accepta cu nici un pret sfaturi garantate si substante ciudate pentru cura ta de slabire, mult sport, multa mişcare sunt infinit mai bune. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, duşmanii au şi ei problemele lor aşa încât te mai slăbesc un pic. Stelele sunt cam glumeţe si iti pregatesc o intreaga telenovelă cu intrigi, marturisiri si declaratii infocate.  Daca iti place genul... Nu uita că in dragoste, ca si in politica, este relativ uşor sa castigi increderea, dar este extrem de greu sa-ti respecti promisiunile facute!

SCORPION   Eşti tare şi convingător, dar nu te implica în conflicte cu alte semne de apă. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O zi plină de evenimente şi trăiri emoţionale!

Astăzi treci printr-o perioadă sensibilă, vulnerabilă, când ochii se umezesc uşor la vederea unui pui de pisică rătăcit. Nu te forţa inutil să porţi o mască de duritate, o mască de fier, cum îi stă bine unui Scorpion veninos. Ai un suflet sensibil şi senzual care îşi cere drepturile. De fapt nu ai un suflet, eşti un suflet care are un corp! Eşti mai rezonabil, mai raţional şi mai tolerant decât de obicei, aşa că poţi face ceva şi pentru tine. Renunţă la un obicei prost, sau măcar începe să renunţi. Răreşte ţigaretele, de exemplu. Pe plan sentimental ziua de astăzi, aflată sub semnul pasiunii, poate deschide o poartă către o lume nouă, unde visurile se pot concretiza.

SĂGETĂTOR  Poţi fi şi bun şi înţelept, iar norocul este cum ţi-l faci. Este o zi cuminte, cum nu ai mai avut de mult. Începi să speri că şi pentru tine viaţa are o felie mare de tort pusă la păstrare!

Ziua de astăzi este ziua noutăţilor.  Atât în sensul de veste, informaţie, sau eveniment social cât şi cu înţelesul de obiecte, imagini şi oameni noi.  Sunt mai multe aspecte mediocre generale, dar cred ca se referă la evenimente sociale şi la relaţiile dintre oameni care sunt prost aspectate. Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.  Ziua de astăzi, perioada dimineţii, este un bun prilej să recapeţi iniţiativa.  Este, de asemenea o perioadă propice pentru relansarea unor proiecte mai vechi, dar nu pentru închiderea, finalizarea lor.  Călătoriile şi drumurile rămân în continuare bine aspectate.

CAPRICORN  Acordă atenţie planului legăturilor umane. Viaţa ta sentimentală îşi cere drepturile. O perioadă favorabilă pentru interesele şi reuniunile de familie, sau o seară plăcută cu prietenii.

Astăzi este o zi de legătură. Pentru că face legătura dintre două module, între pregătire şi desfăşurare, între plan şi acţiune, intre mental si material. Lucrurile devin mai serioase, ascultă cu atenţie, descifrează sensul ascuns al lucurilor. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza si sinteza. Cel mai adese lucrurile sunt dezarmant de simple. Trebuie să recuperezi timpul pierdut; de asemenea este bine să reconfirmi înţelegerile şi promisiunile făcute, cele care îţi convin, binânţeles – în sensul verificării dacă partenerii sunt capabili să se ţină de cuvânt, iar pe de altă parte poţi adăuga nuanţe favorabile ţie.  Timpul se recuperează în dauna altui timp!

VĂRSĂTOR  Eşti distrat şi pari a fi foarte departe de problemele cotidiene. Ceea ce poate fi o reţetă psihologică de succes pentru lumea de azi. Dacă nu te implici, nu suferi, aşa spune Buddha!

O decizie se impune si parca timpul a început sa vina. Nu este nici o grabă, configuraţia care te avantajeaza în luarea unor decizii intelepte si profitabile se intinde pe o perioadă mai lunga de timp, pana pe la sfârşitul lunii mai. Dar trebuie sa te gandesti la deciziile pe care trebuie să le iei şi la modul în care acestea trebuie să prinda viaţa. Domeniile de aplicare sunt în primul rand meseria, profesia şi relatiile de afaceri, dar si prietenii si dusmanii stiuti si nestiuti. Schimbarea este necesară si face parte din masurile sigure şi verificate de supravieţuire. Atentie la ce si când maninci. Ai o atitudine dispretuitoare fata de stomac si el se razbuna cum poate. Cruta-te mai mult, cu eleganta si diplomatie!  

PEŞTI   Problemele, lipsa de comunicare, frustrările, încep să te îngrijoreze astăzi. Nu exagera neplăcerile, continuă cu optimism, adu-ţi aminte şi de lucrurile bune. Apoi, mâine este o altă zi!

Mici favoruri din partea anturajului, în special a sexului opus. Orele dimineţii sunt mai puţin favorabile. Succese, din nou neaşteptate, pentru că vin târziu, când nu te mai aşteptai, în carieră sau în familie. Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Dupa această perioada vei obţine recunoaşterea unor eforturi trecute.  Este timpul unor mai mari sau mai mici decizii. Pe care este bine să nu le amani. Mai bine acţionează! După o perioda pe care ai caracteriza-o drept mediocra ai, în sfârşit, o zi care începe o perioadă nouă. Paşi mici, dar fermi pe drumul care ţi l-ai ales. Realizări mici, însă pline de bucurii. Te vei simţi foarte bine citind o carte, sau vizionand un film bun, pe seară, poate!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
11:13 Portretul-robot al viitorului premier. Cine vine la Palatul Victoria 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 07:36 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 07:30 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 07:16 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate