Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Trick or Treat?

Autor: | | 0 Comentarii | 2731 Vizualizari

Pe 31 octombrie s-au născut Jan Vermeer, John Keats, Eugen Lovinescu, Dan Hatman.

Nimic în calendar şi tot nimic în "kalendar"... dar e Halloween!

"Evenimentul Zilei", în stilul Halloween. Pe 31 octombrie 1987, de Halloween, doi tineri s-au sinucis într-un mod straniu şi misterios. Şi-au tăiat singuri capetele! Au fost găsiţi în maşina lor, cu centurile de siguranţă puse, dar capetele lor erau pe bancheta din spate a maşinii. „Jack-o-Lantern” în variantă modernă!

Maşina era închisă, portierele zăvorâte, motorul nu mergea. S-a întâmplat în Canberra, Australia. Poliţia a refuzat în mod categoric să dezvăluie cum au procedat sinucigaşii. Un post de televiziune local a oferit o sută de mii de dolari australieni pentru o explicaţie rezonabilă. Premiul nu a fost ridicat nici în ziua de astăzi... Sursă: „Book of Days”, pagina 541.

Da, este Halloween, dar nu este sărbătoarea noastră! Sigur, am preluat şi Halloween-ul, cum am preluat Crăciunul, sărbătoarea nordicului Odin, de fapt repetarea lui Moş Nicolae, apoi Sf. Valentin, care este Dragobetele, etc. Fiind o sărbătoare a copiilor, treacă-meargă, ce le place mai mult decât să fie gâdilaţi sau speriaţi?

Da' să nu prind pe cineva cu "Trick or Treat" că mă transform în balaur... din ală rău! Haide-haide, ştiţi că nu mă supăr, nu sunt rău, am pregătit ciocolata, bomboanele, nucile şi merele...

Ne dublăm sărbătorile. Fenomenul acesta l-am întâlnit în Africa, în colonii, care aveau "sărbătorile lor" şi "sărbătorile albilor". Şi noi suntem o colonie, de ce să mă mai mir!

Vedeţi, politica sărbătorilor este foarte veche, vine de la imperiul roman. Imparatul oferea prostimii "pâine şi circ"!

Dacă nu ai suficientă pâine, oferi mai mult circ! Dublezi sărbătorile!

Halloweenul este o veche sărbătoare celtică de pomenire a moşilor şi strămoşilor, a morţilor. Se presupune că morţii se întorc ca să-şi viziteze casele, pe urmaşi. Vedeţi pe net în siturile anglofone, unele sunt erudite. A supravieţuit în areale exterioare, în Occident şi de acolo a emigrat în America, de unde ni s-a întors americanizată, amplificată, cu oferte de cadouri, cu promoţii şi măşti.

În spaţiul geto-daco-tracic avem sărbători similare de Sf. Dumitru şi în ajunul Sf. Andrei, de pomenire a strămoşilor până la Primii Strămoşi, iar apoi este, se pare Noul An dacic de Sf. Andrei! Sigur, trei zile!

Nu am fost niciodată „barbari”, am avut întotdeauna sărbători, obiceiuri, legi şi credinţă, ceea ce însemnă civilizaţie. Dar am fost prea puţini şi prea dezbinaţi, cum suntem şi astăzi. Ştiaţi că niciun popor din lume nu are vorba, sau ceva similar, cu „să moară şi capra vecinului”?

„Trick or Treat” s-ar putea traduce, de fapt adapta, cu vechea vorbă a colindătorilor noştri: „Ne daţi, sau nu ne daţi!”

Rudele din State îmi spun că ultima modă în Virginia este să se aplice cuvânt cu cuvânt vorba veche. Mai toate casele sunt împodobite cu leduri colorate şi cu fantomiţe ca să se ştie că se participă la Halloween. Dar, a apărut ceva în plus. Copiii sau tinerii din casă îi sperie pe cei care colindă, când se deschide uşa. Nu foarte tare ca să nu se ivească complicaţii cu urlete şi plânsete, dar suficient cât să-i facă să fugă! Aşa se face economie de daruri! Politică de criză!

Nu prea am mai auzit de aşa ceva, probabil că este un nou obicei în pădurea deasă de pe lângă Winchester, pădure lugubră şi plină de tipi cu drujbe de tăiat capul, ca pe un dovleac... Haide-haide, glumeam şi eu horror!

Oricum, legea în Virginia este clară, pot participa la colindat doar copiii peste 12 ani şi aceia însoţiţi de un adult (de obicei un tânăr peste 21 de ani)!

Acum mă duc să-mi pregătesc costumul de troll din Stăpânul Inelelor şi masca de hokey a lui Jason, combinaţie care mi s-a părut înspământătoare şi să aştept cuminte, după uşă, cu drujba pregătită, să se facă ora 17,30 de la care poate începe în mod legal, „trick or treating-ul”! Căţeii mei s-au deghizat în reni, le-am pus corniţe de pluş!

Poate vine şi vreun activist să-mi cerşească de Halloween, în ultima zi, votul! Mamă, ce-o să-l sperii!

BERBEC  Încăpăţânarea berbecească a trezit uneori o reacţie contrara şi rezultate nedorite. Astăzi, mai ales cu cei din jur, apropiaţi, cu familia, nu trebuie sa te lupţi, ca şi cu morile de vânt!  Astăzi este cazul să te gândeşti dacă trebuie să munceşti foarte mult pentru bani foarte puţini. Ai prilejul de excepţie să întâlneşti o persoană deosebită. Priveşte în jur cu atenţie, oamenii de calitate nu sar în ochi. O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv şi nu te repezi.

TAUR    Nu te mai ascunde după ceilalţi, ai o zi fastă, transparentă, favorabilă celor întreprinzători. În astfel de zile obstacolele, încercările de orice fel, se trec mai uşor, cu noroc şi succes.

Zâmbeşte, ţine capul sus şi vei reuşi, norocul ajută pe cei curajoşi!  Astazi poti sa ceri o favoare sau o inlesnire de la prieteni sau de la familie, pentru că la serviciu nu ai nicio secundă liberă! Mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept sau o nouă idee.

GEMENI   Epuizat? Obosit peste poate? Haide-haide, nimeni nu  crede că argintul viu poate sta pe loc! Adună-ţi forţele şi joacă-ţi rolul tău, preferat, de joker! Norocul ajută pe cei îndrăzneţi!

Este o zi de reflecţie în care este bine să te limitezi la activităţile obişnuite. O zi bună în care nu te mai doare capul, nici la propriu, nici la figurat. Necazurile au trecut, de azi norocul îţi surâde din nou! Nu te repezi să tragi concluzii după ce ai evaluat situaţia cateva minute, lasă decizia până mâine, că noaptea este un sfetnic bun!

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate