Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Trenuleţele electrice prelungesc viaţa

Radu Ştefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 3675 Vizualizari

Dacă te-ai născut pe 29 februarie, poate că ai unele dintre caracteristicile următoarelor personalităţi, şi ele născute în această zi, de patru ori mai rară, decât restul zilelor din calendar: Gioacchino Rossini, Dinah Shore, Michelle Morgan, Ann Lee, Edward Cave, Jiro Akagawa, Wilhelm Fabini, Bartholomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

În calendarul creştin ortodox este Sf. Cuv. Ioan Casian. Dar şi Sf. Gherman din Dobrogea. Nimic în „Kalendar”.

Anecdota populară explică de ce Sf. Casian este sărbătorit odată la patru ani, pe 29 februarie. Se spune că Sf. Casian s-a dus la Domnul Dumnezeu ca să primescă şi el o zi în care creştinii să-l amintească. L-a găsit pe Creator ocupat până peste cap: Sf. Nicolae tocmai salvase o corabie şi era ud leaorcă, Sf. Gheorghe nu găsea cu ce să-şi ascute lancea, Arhanghelii se luaseră la bătaie cu dracii, Îngerii erau nervoşi şi cântau fals, Sf. Petru pierduse cheia de la Paradis - ce mai, haos, aproape ca în România. În Înţelepciune Sa, Domnul Dumnezeu I-a spus lui Casian: „Ştii ceva Sfinte, vezi ce ocupat sunt şi câte am pe cap, n-ar vrea Sfinţia ta să vină peste vreo patru ani?” Şi aşa a rămas!

John Raymond este din sudul Statelor. Mai precis, este cajun. Urmaşul unor francezi care au fugit de război, prin secolul XVIII, tocmai din Canada. Adică din Arcadia, dar cum francezii grasează, cajunii pronunţă A’cadia. Mai sunt, poate, vreun milioan, poate două, în Luisiană şi Texas, oameni frumoşi şi drepţi, care formează o populaţie mândră şi fabuloasă în obiceiuri, gastronomie, cântece şi dansuri.

John Raymond are 91 de ani. Medicul cardiolog povesteşte că l-a primit la consultaţie acum 11 ani, când avea 80 de ani. După o viaţă sedentară, cu multă bere şi ţigări, inima lui John Raymond avea nevoie de reparaţii, de un „peacemaker”. Când m-am despărţit de John Raymond, i-am spus o glumă, să-şi găsescă o pasiune care să-i facă inima să bată mai cu putere; apoi, pentru că nu l-am mai văzut, continuă medicul, am crezut ce este mai rău, dar, iată John Raymond are 91 de ani şi parcă mănâncă jeratic, parcă are o inimă nouă!

Cajunul nu făcut decât să dea curs sfatului medicului. Şi-a găsit o pasiune, de fapt a reluat ceva ce-şi dorea cu ardoare când era copil: trenuleţele electrice!

Modelismul feroviar a avut, în State, două vârfuri: epoca Walt Disney, anii 30’ şi până prin anii 50’ şi apoi anii 60’ după ce s-a zvonit că preşedintele John Kennedy era un pasionat al trenuleţelor electrice.

Mare poveste cu trenuleţele electrice! Pasiunea aceasta te pune în mişcare, nu te lasă să faci Alzheimer. Trebuie să înveţi tâmplărie ca să faci modele de gări şi case, să desenezi, să ştii să repari un trenuleţ, să cositoreşti, să faci puţină mecanică şi electricitate, poate chiar artă plastică, dacă foloseşti ghips şi lut pentru forme de relief şi tuneluri. Apoi trebuie să le pictezi, să găseşti muzică şi zgomote de fond, specifice dioramei pe care o compui. Să te documentezi, să călătoreşti chiar, dacă vrei să reproduci la scară o gară celebră, sau un triaj iscusit. Să înveţi croitorie şi modă ca să-ţi îmbraci modelele de oameni din gări şi de pe peroane. Trebuie să urmăreşti cataloagele şi ofertele, sistemele sunt multe şi diferite, sunt trenuleţe cu curent continuu, sau alternativ. Nu se potrivesc unele cu altele, de exemplu, Marklin cu Lima.

Când eram copil am visat ani întregi la un set Piko HO. Ai mei nu au reuşit să cumpere, era scump şi se găsea rar. Apoi s-au găsit toate sistemele, HO şi TT la un magazin de pe Lipscani, parcă se chema „Cireşarii”. Asta mult mai târziu, eram matur, dar nu am rezistat şi mi-am cumpărat jucăria atât de râvnită. Am rezolvat o frustrare.

Bun, sistemele sunt mai multe la modelismul feroviar: HO ceea ce însemnă o reducere la scara de 1:87, ceea ce conduce la o distanţă între şinele de cale ferată de 16,5 mm şi TT, redusă la scara de 1:120 ceea ce conduce la o ditanţă între şine de 12 mm. Mai există şi sistemul N, la scara de 1:160 dar este mai rar folosit. Sistemul HO este cel mai folosit în lume pentru că modelele sunt destul de mari pentru detalii la fel ca în realitate şi destul de mic pentru instalaţii şi diorame complexe.

Haide, haide, că o să dau curs pasiunii din copilărie şi o să intru în amănunte. Sunt cluburi şi mulţi pasionaţi, nu le duc eu grija. Iar tânăra generaţie vine în forţă, aruncând cu tableta şi mobilul deoparte în favoarea fierăstrăului şi a şurubelniţei. În State, de exemplu, premiul pentru cel mai bun feroviar modelist l-a luat, în anul 2015, un băiat de 15 ani, Allex Edder.

Ceea ce doaream să vă spun, dragi lupi, padawani şi hobbiţi este că trebuie mereu să ai o pasiune, acest lucru te ţine în viaţă, te ţine sănătos! Viaţă activă, viaţă în aer liber, mereu construind, mereu curios de ce au mai făcut alţii, de ceea ce mai e de făcut! John Raymond este martor, la cei 91 de ani ai lui, fără pacemaker, se pregăteşte pentru următorii 15 ani, deoarece atâta îi va lua să construiască, la scară, gările celebre din Paris, cum erau în anul 1955, proiectul care îi place atât de mult! Să-i urăm viaţă lungă şi cale liberă modelelor lui!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, pasiunile, hobby, nu sunt numai pentru copii şi pensionari! Sunt, mai ales, pentru cei de vârstă activă care îşi ruinează viaţa trăgând la edec pentru câte o multinaţională şi restul timpului rămân hipnotizaţi în faţa aparatului de prostit, televizorul, sau reţelele, eventual cu o doză de bere toxică în mână şi/sau cu o ţigare cancerigenă. Haideţi, doamnelor şi domnilor, smulgeţi-vă perfuzia cu idioţenie până nu este prea târziu, plecaţi din faţa televizoarelor şi începeţi să trăiţi cu adevărat. V-au lipit o viaţă falsă, morbidă, scuturaţi-vă de ea! Ce vă place să faceţi? Începeţi! Este sfatul medicului. Şi asta nu mâine, acum, chiar dacă mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Dimineaţa e favorabilă lucrurilor profesionale importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te implica în domeniul financiar. Nici nu te speti cu munca spre gloria altora! Până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că te-ai grăbit, ca întotdeauna. Nu îţi face procese de conştiinţă inutile. Viaţa merge înainte şi datele se schimbă mereu. Cu informaţiile pe care le-ai avut ai luat o hotărâre care a părut că este cea mai bună.

TAUR La serviciu o perioadă puţin tensionată, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important. Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Nu iti face iluzii inutile cu unele relaţii sociale pe care le ai, sau despre unii prietenii, care şi unii şi alţii, sunt serviabili atâta timp cit le poţi oferi ceva in schimb. Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei.

GEMENI Ţi se pare o zi ciudată, care se repetă doar la patru ani! Nicio grijă, e o altă zi. Domeniul avantajat de conjunctură este cel al comunicării, dar, atenţie, nimeni nu e profet în țara lui! Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodia Gemenilor de a rezolva problemele legate de relaţiile cu terţi, sau cu autorităţile. Poţi găsi ceva informaţii care să te îndrepte către o afacere nouă. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit imediat. Astăzi poţi să dai consistenţa necesară eforturilor şi să eviţi inactivitatea.

RAC Cu toate că totul pare o comedie, sau un scenariu care nu a fost bine regizat, te complaci in atmosfera tensionată de la locul tău de muncă, din jurul tău. Toată lumea pare că aşteaptă ceva! Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri. Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Energia ta vitală este în creştere, iar tot ceea ce te deranjează este că toţi prietenii tai sunt foarte ocupati. Poziţiile planetelor şi a indicatorilor astrologici iti indică o vreme bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor financiare, cu aplicaţie directă la bugetul familiei tale.

LEU Vine primăvara şi căldura, toată lumea se pregăteşte. Ia-ţi un moment de respiro şi vezi în ce parte merge barca vieţii tale. Poate este momentul favorabil să te gândeşti la un curs nou. Stelele spun că variaţiile bruşte de presiune, temperatură şi umiditate sunt duşmanii tăi cei mai mari. După tine însuţi, bineînţeles, care fumezi cam mult şi nu te odihneşti suficient – ba, în ultimul timp te şi enervezi aiurea. Inima, of, inima! Gata cu imprudenţele!

FECIOARĂ Profită de oportunităţi, dar cu masură, pentru ca stelele arată, nu determină desfăşurarea unui eveniment. Ceea ce cumperi astazi va face mare placere celor dragi. Trebuie să fii liniştit şi calm cu toate că stelele şi mai ales Luna, afectată, te împung ca să-ţi mărească stresul cotidian. Principiile negative trebuie arse, consumate. Sala, sauna, masaje, dar şi ceaiuri liniştitoare (tei şi sunătoare, neapărat plante din România), dar şi miere naturală de albine, tot din România!

BALANŢĂ Ai o mare capacitate de concentrare a atenției. Atenție la unul dintre păcatele tale, vanitatea, astăzi ești vulnerabil la lingușeală. Nu lua de bun ce spune primul venit, mai multă prudență! Dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Astăzi fă-ţi o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului. Ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Este un timp excelent să demonstrezi că banul nu conteză când este vorba să te simţi bine – să te duci la sală, la sauna, să faci masaj cu ulei de cocos, să dansezi la lumina lumânărilor şi să mănânci foarte bine dar nu mult!

SCORPION Nu mai cauta sa scapi de drumurile şi problemele de azi. Cu calm şi nu prea multe ţigari, reuşeşti să rezolvi aproape totul. O zi norocoasă, care trece repede, așa sunt lucrurile bune. Limitează-te la activităţile obişnuite, nu ieşi din rutina ta! Evită băncile. Astăzi, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Nu uita de promisiunile facute. Aspecte profitabile, mai ales în domeniul relaţiilor umane. Foloseşte în mod creator o veste sau o informaţie de la prieteni sau din presă, care, pe termen lung, îţi poate aduce oarece profit.

SĂGETĂTOR Azi trebuie să analizezi ultimele evenimente şi să ajustezi cursul lucrurilor. Înaintea unui nou atac, înaintea unei noi ofensive, sau al unui nou proiect, forţele trebuie să se regrupeze. Reuşeşti să te strecori printre problemele cotidiene! Chiar mai mult, reuşeşti să convingi unele persoane, potenţiale ostile, prin argumente şi un dialog din care nu lipseşte umorul! Ascultă şi ia aminte. Fii precis, concis şi eficient. Evită discuţiile cu anturajul apropiat despre viitor. Nu uita că viitorul şi trecutul sunt categorii filozofice – trăim tot timpul în prezent! Atenţie la o posibilă dispută în familie sau în anturaj cu partenerii sau colegii. Nimic neplăcut, însă, simple opinii!

CAPRICORN Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Evită graba, mai ales spre seară. Veste despre răsplata unor eforturi trecute şi a facerii de bine. Aspectele îţi dau câştig de cauză, ai o zi bună. Atât în domeniul sentimentelor, cât şi în carieră, profesie, meserie, ba şi la bani. Totuşi, nu exagera, că nicio minune nu durează mult! Pe de altă parte simţi o mişcare centrifugă de izolare, mai ales în a doua parte a zilei, pe seară, o nevoie de singurătate şi solitudine în care vântul pustiului să-ţi vindece rănile sufleteşti. Cele două tendinţe sunt în echilibru dinamic şi de aceea probabil că vei trece succesiv prin stări similare cu cele descrise!

VĂRSĂTOR Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor importante. De asemenea, o zi densă, dar plăcută, ba chiar interesantă sub aspectul relaţiilor din domeniul emoţional, sentimental, familial. Uită un pic de convenţiile sociale, de obligaţii şi de vorbe. Confiscat de toate aceste acte reflexe ai uitat tocmai de tine! Ai impresia că ceea ce faci tu hotărăşti? Oare? Nu eşti cumva marioneta momentului? Nu faci cumva ceea ce trebuie să faci? Ai uitat de tine, dragă prietene şi stelele sancţioneză acest lucru. Acum, că ţi-am adus aminte că exişti pentru tine şi prin tine, poţi începe cu adevărat să trăieşti din plin. Succes!

PEŞTI Trebuie să te concentrezi astăzi pe problemele urgente care te pot face să pierzi bani. Poți să te grăbești încet, să fii temeinic, ai talentul acesta – chiar dacă că ești în criză de timp! Din nou ţi se cere ajutorul. Toată perioada, toată ziua, stă sub semnul unei schimbări de program, de direcţie, mai mult o schimbare tactică decât o manevră startegică. Ceva-ceva te irită ca un taco prea condimentat! Familia, prietenii, anturajul. Parcă se ascunde ceva de tine! Ia pune-te pe treabă, domnule Hercule Poirot! Foloseşte-ţi micile celule gri, pardon roz, cele gri sunt la autopsie!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate