Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Trenuleţele electrice prelungesc viaţa

Radu Ştefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 3686 Vizualizari

Dacă te-ai născut pe 29 februarie, poate că ai unele dintre caracteristicile următoarelor personalităţi, şi ele născute în această zi, de patru ori mai rară, decât restul zilelor din calendar: Gioacchino Rossini, Dinah Shore, Michelle Morgan, Ann Lee, Edward Cave, Jiro Akagawa, Wilhelm Fabini, Bartholomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului.

În calendarul creştin ortodox este Sf. Cuv. Ioan Casian. Dar şi Sf. Gherman din Dobrogea. Nimic în „Kalendar”.

Anecdota populară explică de ce Sf. Casian este sărbătorit odată la patru ani, pe 29 februarie. Se spune că Sf. Casian s-a dus la Domnul Dumnezeu ca să primescă şi el o zi în care creştinii să-l amintească. L-a găsit pe Creator ocupat până peste cap: Sf. Nicolae tocmai salvase o corabie şi era ud leaorcă, Sf. Gheorghe nu găsea cu ce să-şi ascute lancea, Arhanghelii se luaseră la bătaie cu dracii, Îngerii erau nervoşi şi cântau fals, Sf. Petru pierduse cheia de la Paradis - ce mai, haos, aproape ca în România. În Înţelepciune Sa, Domnul Dumnezeu I-a spus lui Casian: „Ştii ceva Sfinte, vezi ce ocupat sunt şi câte am pe cap, n-ar vrea Sfinţia ta să vină peste vreo patru ani?” Şi aşa a rămas!

John Raymond este din sudul Statelor. Mai precis, este cajun. Urmaşul unor francezi care au fugit de război, prin secolul XVIII, tocmai din Canada. Adică din Arcadia, dar cum francezii grasează, cajunii pronunţă A’cadia. Mai sunt, poate, vreun milioan, poate două, în Luisiană şi Texas, oameni frumoşi şi drepţi, care formează o populaţie mândră şi fabuloasă în obiceiuri, gastronomie, cântece şi dansuri.

John Raymond are 91 de ani. Medicul cardiolog povesteşte că l-a primit la consultaţie acum 11 ani, când avea 80 de ani. După o viaţă sedentară, cu multă bere şi ţigări, inima lui John Raymond avea nevoie de reparaţii, de un „peacemaker”. Când m-am despărţit de John Raymond, i-am spus o glumă, să-şi găsescă o pasiune care să-i facă inima să bată mai cu putere; apoi, pentru că nu l-am mai văzut, continuă medicul, am crezut ce este mai rău, dar, iată John Raymond are 91 de ani şi parcă mănâncă jeratic, parcă are o inimă nouă!

Cajunul nu făcut decât să dea curs sfatului medicului. Şi-a găsit o pasiune, de fapt a reluat ceva ce-şi dorea cu ardoare când era copil: trenuleţele electrice!

Modelismul feroviar a avut, în State, două vârfuri: epoca Walt Disney, anii 30’ şi până prin anii 50’ şi apoi anii 60’ după ce s-a zvonit că preşedintele John Kennedy era un pasionat al trenuleţelor electrice.

Mare poveste cu trenuleţele electrice! Pasiunea aceasta te pune în mişcare, nu te lasă să faci Alzheimer. Trebuie să înveţi tâmplărie ca să faci modele de gări şi case, să desenezi, să ştii să repari un trenuleţ, să cositoreşti, să faci puţină mecanică şi electricitate, poate chiar artă plastică, dacă foloseşti ghips şi lut pentru forme de relief şi tuneluri. Apoi trebuie să le pictezi, să găseşti muzică şi zgomote de fond, specifice dioramei pe care o compui. Să te documentezi, să călătoreşti chiar, dacă vrei să reproduci la scară o gară celebră, sau un triaj iscusit. Să înveţi croitorie şi modă ca să-ţi îmbraci modelele de oameni din gări şi de pe peroane. Trebuie să urmăreşti cataloagele şi ofertele, sistemele sunt multe şi diferite, sunt trenuleţe cu curent continuu, sau alternativ. Nu se potrivesc unele cu altele, de exemplu, Marklin cu Lima.

Când eram copil am visat ani întregi la un set Piko HO. Ai mei nu au reuşit să cumpere, era scump şi se găsea rar. Apoi s-au găsit toate sistemele, HO şi TT la un magazin de pe Lipscani, parcă se chema „Cireşarii”. Asta mult mai târziu, eram matur, dar nu am rezistat şi mi-am cumpărat jucăria atât de râvnită. Am rezolvat o frustrare.

Bun, sistemele sunt mai multe la modelismul feroviar: HO ceea ce însemnă o reducere la scara de 1:87, ceea ce conduce la o distanţă între şinele de cale ferată de 16,5 mm şi TT, redusă la scara de 1:120 ceea ce conduce la o ditanţă între şine de 12 mm. Mai există şi sistemul N, la scara de 1:160 dar este mai rar folosit. Sistemul HO este cel mai folosit în lume pentru că modelele sunt destul de mari pentru detalii la fel ca în realitate şi destul de mic pentru instalaţii şi diorame complexe.

Haide, haide, că o să dau curs pasiunii din copilărie şi o să intru în amănunte. Sunt cluburi şi mulţi pasionaţi, nu le duc eu grija. Iar tânăra generaţie vine în forţă, aruncând cu tableta şi mobilul deoparte în favoarea fierăstrăului şi a şurubelniţei. În State, de exemplu, premiul pentru cel mai bun feroviar modelist l-a luat, în anul 2015, un băiat de 15 ani, Allex Edder.

Ceea ce doaream să vă spun, dragi lupi, padawani şi hobbiţi este că trebuie mereu să ai o pasiune, acest lucru te ţine în viaţă, te ţine sănătos! Viaţă activă, viaţă în aer liber, mereu construind, mereu curios de ce au mai făcut alţii, de ceea ce mai e de făcut! John Raymond este martor, la cei 91 de ani ai lui, fără pacemaker, se pregăteşte pentru următorii 15 ani, deoarece atâta îi va lua să construiască, la scară, gările celebre din Paris, cum erau în anul 1955, proiectul care îi place atât de mult! Să-i urăm viaţă lungă şi cale liberă modelelor lui!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, pasiunile, hobby, nu sunt numai pentru copii şi pensionari! Sunt, mai ales, pentru cei de vârstă activă care îşi ruinează viaţa trăgând la edec pentru câte o multinaţională şi restul timpului rămân hipnotizaţi în faţa aparatului de prostit, televizorul, sau reţelele, eventual cu o doză de bere toxică în mână şi/sau cu o ţigare cancerigenă. Haideţi, doamnelor şi domnilor, smulgeţi-vă perfuzia cu idioţenie până nu este prea târziu, plecaţi din faţa televizoarelor şi începeţi să trăiţi cu adevărat. V-au lipit o viaţă falsă, morbidă, scuturaţi-vă de ea! Ce vă place să faceţi? Începeţi! Este sfatul medicului. Şi asta nu mâine, acum, chiar dacă mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Dimineaţa e favorabilă lucrurilor profesionale importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te implica în domeniul financiar. Nici nu te speti cu munca spre gloria altora! Până la urmă iei o hotărâre, dar vei constata că te-ai grăbit, ca întotdeauna. Nu îţi face procese de conştiinţă inutile. Viaţa merge înainte şi datele se schimbă mereu. Cu informaţiile pe care le-ai avut ai luat o hotărâre care a părut că este cea mai bună.

TAUR La serviciu o perioadă puţin tensionată, mai ales de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important. Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Nu iti face iluzii inutile cu unele relaţii sociale pe care le ai, sau despre unii prietenii, care şi unii şi alţii, sunt serviabili atâta timp cit le poţi oferi ceva in schimb. Astăzi te afli sub protecţia binevoitoare a stelelor care te favorizeaza cu idei noi si indrăzneţe, mai ales dacă lucrezi in domeniul creatiei.

GEMENI Ţi se pare o zi ciudată, care se repetă doar la patru ani! Nicio grijă, e o altă zi. Domeniul avantajat de conjunctură este cel al comunicării, dar, atenţie, nimeni nu e profet în țara lui! Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodia Gemenilor de a rezolva problemele legate de relaţiile cu terţi, sau cu autorităţile. Poţi găsi ceva informaţii care să te îndrepte către o afacere nouă. Trebuie să-ţi îndreptaţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit imediat. Astăzi poţi să dai consistenţa necesară eforturilor şi să eviţi inactivitatea.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate