Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Trei discursuri de Crăciun

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 2909 Vizualizari

Pe 26 decembrie s-au născut Mao Ze Dong, Steve Allen, Richard Widmark, Maurice Utrillo, I.G. Duca, Neagu Rădulescu, Vintilă Ivănceanu. Pe 27 decembrie s-au născut Louis Pasteur, Marlene Dietrich, Jacques Bernoulli, Tudor Vianu.

În calendarul creştin ortodox cinstit, pe 26 decembrie este Soborul Maicii Domnului. Sfinţii: Nicodim de la Tismana şi Eftimie din Sarda. Pe 27 decembrie sunt Sfinţii: Ap. Ştefan şi Teodor Mărturisitorul.

Până de curând, calendarele erau cinstite! Ce înseamnă un calendar cinstit? Un calendar care are zilele săptămânii cu cifre de culoare neagră şi duminica în roşu! Ca să ştie creştinul că săptămâna este pentru muncă, iar duminica, ca să se roage la biserică. Am umblat mult şi bine pe la chioşcurile de ziare ca să găsesc un calendar pe 2016, din acelea cu foi zilnice, care nu are toate zilele săptămânii cu roşu. Până la urmă am găsit, ultimul. Oamenii le-au cumpărat pe cele normale, cu zilele săptămânii în negru şi duminica în roşu! De ce se fac lucruri inutile, de exemplu, calendare cu toate zilele anului cu cifre de culoare roşie? Cred că nu ştiu să răspund la întrebarea aceasta.

Cum nu ştiu cum au apărut în calendarul creştin ortodox, a doua şi a treia zi de Crăciun, tot sărbători cu roşu în calendar! Pe timpuri, doar Sf.Paşti puteau să aibă trei zile, Săptămâna Mare fiind singura săptămână liturgică din calendar, care avea, virtual şi teologic, nouă zile. Iar Crăciunul avea o zi, Naşterea Domnului. Nici în „Vieţile Sfinţilor” nu se pomeneşte de a doua şi a trei zi de Crăciun! Sunt invenţii fantasmagorice ale unui cler debusolat şi transformat într-un SRL, cu plan economic de încasări şi întrecere la vânzarea de lumânări, spre bucuria unei prostimi puturoase care are pretextul lenii unor sărbători noi, trecute cu roşu în calendar!

Dar, sunt tradiţii vechi de respectat! De exemplu, pe 26 decembrie, „colacul”.

Se duc oamenii „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!” (Şezătoarea, nr. 1, 1922, pagina 24).

De la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită! (Olteanu, Speranţia)

Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă.

În aceste zile, nu până demult, se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime. Că, spune Scriptura, şi Sf. Iosif l-a primit în casa lui pe Iisus, chiar dacă nu îi era fiu, dar a primit vestea şi gândul bun cu smerenie şi bucurie.

Şi astăzi, prin unele locuri se mai adoptă copiii, dar cel mai adesea sărmane animale rămase fără stăpân. Luaţi şi domniile voastre, mândri boieri şi gingaşe domniţe, câte o fiinţă amărâtă, o pisicuţă sfrijită, un căţeluş costeliv, şi răscumpăraţi-vă din păcate! Şi aşa o să terminăm cu căţeii fără stăpân (urăsc termenul maidanezi)! Nu cu moarte, ci cu iubire, aşa ne învaţă Sfinţii Părinţi!

De Crăciun, în ultimile zile, am primit, sau am fost martor, la trei mesaje, trei discursuri de Crăciun. Primul a fost mesajul de Crăciun al Regelui Mihai al României. Abdicat, sau debarcat de la putere, trebuie să fim drepţi, regele se comportă ca un rege! Într-o pagină, doar, Regele a făcut o fotografie pertinentă a stării naţiunii şi a ceea ce trebuie de făcut. Se vede că a fost educat, învăţat şi crescut ca să fie un conducător de popoare. Tragic destin, de piesă de Shakespeare! Prea tânăr şi crud când a avut puterea, prea în vârstă şi obosit când, poate, îi va veni rândul. O restauraţie este posibilă în România, pentru că, după cum observaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, soluţiile politice nu prea mai există! Nu, nu sunt monarhist, republica aristocratică este modelul meu politic preferat, ceva similar cum este în State, dar nu pot să-i nu-i acord Regelui Mihai, respectul şi admiraţia care i se cuvin. Bun, o restauraţie în România ar fi prilejul apariţiei încă unei, a unei noi pături de profitori şi de fixarea în fruntea ţării, pe toată durata vieţii lor, a unor personaje cel puţin dubioase, dacă nu necorespunzătoare. Aşa, în republică, ai măcar speranţa, iluzia, că poţi să schimbi ceva, prin vot, odată la cinci, sau patru ani.

Al doilea mesaj pe care l-am auzit la radio a fost Cuvântul de Crăciun al Patriarhului Daniel. Superbă intervenţie! Dar, de un nivel prea înalt şi de o durată prea lungă. Un sfert de oră de teologie la un nivel de doctor în ştiinţe, este greu de urmărit, greu de înţeles. Din nou Patriarhul se situează în afara turmei lui. De data aceasta, la un nivel prea înalt!

Al treilea mesaj pe care l-am văzut şi auzit a fost, pe un canal tv italian, „Urbi et Orbi” al Papei Francisc. M-a izbit, încă de la început, atmosfera tensionată, figurile fără zâmbete. Am aflat, mai apoi, că Papa Francisc fusese ameninţat. Să ne amintim că Sf.Ioan-Paul al II-lea a fost împuşcat de un musulman. Papa care a devenit Sfânt şi-a revenit doar datorită Graţiei Divine. Sfântul Părinte Francisc, care, cu siguranţă va intra în istorie şi-a sfidat posibilii asasini nepurtând vestă antiglonţ şi pomenind despre „refugiaţi şi migratori” – diferenţă care face totul! Adevărul este că mi-e dor de un papă în armură care să-şi conducă în luptă nenumăratele armate ale creştinătăţii împotriva inamicilor. Cât mai este încă timp şi nu ne împresoară de tot musulmanii. Nu mă luaţi cu politicul corect, sau alte excepţii, în acest caz nu există. Dacă nu ştiaţi, fetiţe şi băieţi, România este în război, este angajată în războiul împotriva terorismului prin recurgerea la articolul 5 al Tratatului NATO, de către SUA, după 911. România şi-a trimis cu onoare şi curaj tinerii războinici să lupte împotriva terorii, împotrivă răului. Rugaţi-vă pentru aceşti tineri, care apăra pe câmpul de luptă interesele şi onoarea României!

Dragi cititori ai EVZ gândiţi bine, vorbiţi cu bunătate, trăiţi frumos, lăsaţi răutatea şi egoismul, căutarea permanentă a Viţelului de Aur, nesimţirea şi mitocănia - realizaţi că aveţi mereu încă o şansă, poate ultima, să veniţi de partea Luminii, de partea pozitivă a Forţei, pentru că vreme trece, vreme vine, mâine, după mâine, este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Trebuie să te concentrezi mai mult, mai ales în prima parte a zilei de sâmbătă. Poţi să finalizezi unele lucruri importante în a doua parte a zilei, după prânz. După mica sau marea petrecere din ultimele zile ai un start mai dificil. Marte şi Venus indică „fructele unor eforturi trecute”. Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Ascensiunea ta din ultimul timp şi ultimile mişcări profitabile atrag invidii şi bârfe. Este şi o perioadă cînd se pot petrece evenimente neplăcute în sfera familiei şi a prietenilor, care sunt malefic aspectate. Afacerile sentimentale sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel. Duminică, domeniul prieteniei şi al relaţiilor sociale nu este aspectat, deschizînd cutia Pandorei, a neprevăzutului. Pentru că şi Astrologia, această cale regală, are limitele ei. De fapt în cazul neaspectării respective, contează aspectele horoscoapelor persoanelor de care te apropii pe respectivele domenii.

TAUR Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Încetează să fi nemulţumit de performanţele membrilor familiei tale. Fiecare are modul lui de a reacţiuna, fiecare este o persoană diferită de tine având propria scară a valorilor şi propriile aspiraţii. Nu te poţi substitui lor, nu poţi impune propriile gusturi. Sâmbătă primeşti o vizită, sau ai o întâlnire care nu-ţi face nicio plăcere. Ba, din contră. După întîlnire te gîndeşti că sunt mulţi proşti pe lume. Atenţie, şi partenerul tău de discuţie poate că gândeşte acelaşi lucru! Logica şi interesul tău nu este similare, în majoritatea cazurilor cu cele ale anturajului, colegilor, rudelor. Fiecare este o fiinţă unică, „făcută din pulbere de stele”. Zâmbeşte acestui gând luminos şi aşa a mai trecut un weekend, ultimul al acestui an!

GEMENI Fii foarte atent la surselor tale de sentimente şi emoţii. Analizează, sintetizeză, decide şi controlează. Poate este vremea să-ţi diversifici relaţiile umane. Vin vremuri foarte grele, în curând probabil că economia mondială se va prăbuşi, şi tot oamenii cinstiţi o să sufere, aşa că trebuie să te pregăteşti de pe acum, chiar din acest ultim weekend al anului. În acest weekend ai o informaţie care te interesează şi poţi să o valorifici mai tîrziu. Nu te mai gândi la emigrare, ca la „calea de aur”. Situaţia este foarte grea în toate ţările civilizate şi acolo ei nu privesc cu ochi buni pe noii veniţi. Nicăiei nu sunt „câini cu covrigi în coadă”!

RAC Anumite evenimente şi o justă evaluare a situaţiei te fac să preţuieşti încă o dată ajutorul prietenilor adevăraţi şi să dispreţuieşti din nou pe inamicii personali sau conjuncturali. Este o perioadă profitabilă şi densă. Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Sâmbătă stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent, Luna, protectoarea ta, este în conjunctură facorabilă. Saturn face ca mai toate lucrurile să întârzie sau să fie amânate, dar nimic nu se contramandează sau se anulează. Duminică, o întâlnire, o vizită, poate, importantă la mijlocul zilei, la prânz, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general.

LEU Dacă vrei să rişti ceva bani la cazino, sau aiurea la cumpărături, că negustorii au deschis tarabele pentru că lăcomia este mare, este o perioadă neutră, cu multe planete în aspecte tari, aşa că nu o să pierzi prea mult. Ca să fiu mai clar, astrologii sunt cam confuzi uneori, aşa le este felul, ei bine – nu te sfătuiesc să rişti, mai ales bani, pentru că o să regreţi. Distracţii, vizite, petreceri! Dar, în acest weekend nu fă plăţi, mai ales nu da avansuri - nu pune mâna pe cash, pe carnetul de cecuri sau pe cartea de credit, mai ales pentru sume importante - că este pagubă curată. Sunt mai multe aspecte disarmonice, cuadraturi, care fac perioada neinteresantă. Nu te apuca de lucruri noi mai ales din afara sferei tale, cel puţin în această perioadă. Sunt avantajate, însă, întâlnirile sociale, discuţiile, petrecerile, vizitele pe eveniment – tot ceea ce ţine de comunicare în economic-social-politic-dragoste!

FECIOARĂ Poţi rezolva treburi importante şi lua deciziile care se impun – o zi excelentă pentru planuri strategice şi hotărâri cu greutate. “Cel ce înnmulteşte cuvintele se va face urît tuturor … pentru ca este spor care aduce omului paguba şi este câştig spre nenorocire.” Biblia, Intelepciunea lui Iisus Sirah, 20:7,8 Aşa că astăzi nu duce vorba, nu bârfi si nu iniţia intrigi şi mici comploturi. Totuşi ai o veste despre nişte pagube, nişte pierderi de bani. La o verificare mai atentă vei vedea că pierderile respective nu sunt nici aşa de mari şi ca nici nu te interesează pe tine personal în mod deosebit. Aşa că ia lucrurile uşor, dar nu duce vorba, nu trîmbiţa veştile prietenilor, colegilor, rudelor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor. Nu aşa devii interesant şi popular.

BALANŢĂ În weekend trebuie să ai curaj şi răbdare ca să-ţi atingi scopurile. În timpul zilei de sâmbătă, mai ales pe seară, se pare că ai nevoie să te confesezi despre temerile tale dar vei sfârşi prin a te retrage în cochilia ta sprituală. Cu Saturn ostil şi planetele stranse in emisfera diurnă a horoscopului, veştile proaste circuă cel mai repede şi intrigile iau în consideraţie doar jumătatea goală a sticlei. Trebuie să-ţi modulezi comportamentul de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de emoţii să asigure încasări relativ constante din produsul numit dragoste – este concluzia zilei de duminică. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Aparenţele înşeală, cel mai adesea!

SCORPION Este o zi căldicică, la propriu, ca şi la figurat. Prima parte a weekendului, sâmbăta, este sub semnul unor simţăminte de preaplin şi lipsă de comunicare, cu toate că mulţimea oamenilor zumzăie în jurul tău. În a doua parte a perioadei, duminica, trebuie să te fereşti de omul sau oamenii care, pentru a-ţi fi pe plac, îţi spun numai lucruri bune şi frumoase. Oricum, prin intuiţia ta şi prin sistemul ajustărilor succesive o să obţii ceea ce doreşti. Apare o nouă cunoştiinţă, o nouă relaţie socială, sau de petreceri. În perioada menţionată afacerile de inimă (nu cardiologice) sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări. Viaţa de famile este bine aspectată, cu noutăţi şi bucurii. Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de emoţii şi să iei măsurile care se impun. Nu apare nici o ameninţare serioasă, nici în stele, nici din cozonac!

SĂGETĂTOR O perioadă, perioada weekendului, foarte bună pentru stat acasă şi primit vizite, sau orice are de a face cu domiciliul, reşedinţa, camera, căminul, castelul sau casa ta. Pe termen lung atât configuraţia astrologică cât şi viziunile tale coincid: trebuie să păstrezi status quo, situaţia prezentă care este supusă unui acţiuni duble de shimbare, exterioară şi interioară. Schimbarea nu îţi este prielnică. Schimbă ciorapii, ţigările, chiar şi maşinile şi casele dar în nici un caz să nu schimbi situaţia şi poziţia ta oricât de tentante ar fi propunerile care ţi se fac, mai ales duminică. Îţi este mult mai convenabil să fi producătorul şi regizorul piesei decât unul dintre actorii de pe scenă. Poate o să ai mai puţină glorie şi aplauze, dar cu siguranţă mai multă stabilitate şi mai mulţi bani!

CAPRICORN Sâmbăta este ziua teatrului, a reprezentaţiilor dramatice. La propriu şi la figurat. „Privitor ca la teatru”, cum spune poetul dar în acelaşi timp şi interesat de desfăşurarea intrigii şi de performanţa actorilor. Nu numai în planul distracţiilor, dar, şi, mai ales în anturaj, în plan social şi sentimental. De o decizie a ta, sau de o lipsă de implicare a ta, din această zi sau în perioada următoare depind multe din viitorul tău personal şi al anturajului tău. Planetele spun clar să-ţi urmezi prima părere, intuiţia, abilitatea şi înţelepciunea ta care nu te-au trădat până în prezent. Prima părere este cea bună! Duminică eşti dispus să porţi conversaţii lungi, despre subiecte diverse. Mercur in aspecte şi toane bune te influenţează favorabil si debitul verbal are volumul unei Niagare. In toata aceasta dorinţă de afirmare a Eului, care se exprimă, nu trebuie să pierzi din vedere să ciuleşti urechile. În cele mai multe cazuri vorbele bine plasate determina destăinuiri şi mai şi!

VĂRSĂTOR Weekendul este mai putin favorabil in prima jumatate si relativ favorabil in a doua jumatate. Fii atent (mai ales în cursul zilei de sâmbătă) la cheltuielile care ţi se propun sau doreşti să le faci; modul de a cheltui banii este un indicator sensibil al stării emoţionale şi al stimei pe care şi-o arată fiecare. Evită discuţiile în contradictoriu cu cei dragi, sau familia în ceea ce priveşte programul zilei, vizite sau acasă. Duminică, o decizie din trecut nu se dovedeşte foarte inspirată. Trebuie să continui cu datele pe care le ai, pentru că situaţia în cauză nu a fost sub controlul tău. La mijlocul zilei, la prânz, te simţi ca un martir. Şi din cauza mâncărurilor grele şi indigeste, sau a licorilor volatile. Doreşti o schimbare, ceva nou, orice, numai să nu mai auzi şi să simţi aceleaşi lucruri, majoritatea plictisitoare si neinteresante. Evită deciziile care duc la schimbări majore.

PEŞTI Poziţiile reciproce ale lui Venus, Marte şi Mercur indică reuşită şi succes. De asemenea, mici cheluieli dar şi posibile distracţii şi petreceri, sau vizite şi relaţii foarte profitabile. În special dimineaţa şi prânzul sunt bine aspectate şi norocoase. Sunt o serie de evenimente, însă, provocate de Mercur care până la urmă au o latură comică şi o mare doză de neprevăzut. Singurele influenţe negative sunt date de Saturn, care provoacă întârzieri şi neânţelegeri. Duminică, călătoriile sunt bine aspectate, iar actele de cultură şi artă sunt sub auspicii favorabile. Pe total: weekend favorabil, sau noi planuri de dezvoltare. Duminică, după masa de prânz evită întîlnirile de amor, sau să te afli în mijlocul unui public numeros!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate