Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Teoria conspiraţiei. Au fost inginerii germani obtuzi?

Autor: | | 0 Comentarii | 3098 Vizualizari

Pe 26 iunie s-au născut Mildred „Babe” Zaharias, Pearl S. Buck, Abner Doubleday, Willy Messerschmitt, Temistocle Popa, Petre Pandrea, Vasile Ghe. Radu.

Pe 26 iunie ne silim să-l amintim pe Cuviosul David din Tesalonic, care, prin ascetism stâlpnic, vieţuind trei ani într-un migdal, a dobândit darul facerii de minuni, fiind sfătuitorul multora. Se pare că numitul David a fost primul consultant politic, atestat documentar „pre mulţi ajutând şi vindecând cu sfatul”!  Aşa cum, zic unii în glumă, şarpele a fost primul consultant pe probleme matrimoniale. Nu prea avea o bază de date, dar, oricum, reuşita a fost 100%! Şi mai este, în calendarul creştin ortodox şi Sf. Ioan, Ep. Goţiei, de bună amintire!

De data asta, nimic, în „kalendar”!

Dar, mai ales, astăzi este Ziua Drapelului Naţional. Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Îmi amintesc, în State, câtă grandoare se dădea zilei similare. Cum toată lumea arbora acasă drapelul „Star and Stripes” şi se petrecea, se spuneau poveşti eroice, din război, la un grătar. Ferească Dumnezeu să uiţi să scoţi drapelul în faţa casei!

Acum, trebuie să fiu drept, în localitatea din Prahova submontană unde îmi fac stagiul de pustnic în rodaj, sunt mai multe tricoloruri, prin ogrăzile oamenilor, fluturând mândru. La mai multe steaguri, oriunde în România!   

Astăzi îl mai pomenim şi pe celebrul inginer german Wilhelm Emil "Willy" Messerschmitt. Cu un nume predestinat, “Messerschmitt” însemnând “fierarul de cuţite”. Iar avionul proiectat de el, Me Bf 109, în anul 1934, a fost regele cerului în al Doilea război mondial. Lui Willy guvernul german i-a dat toate sumele necesare pentru perfecţionarea continuă a prototipului, nu cum s-a întâmplat cu IAR-80! 

Me 109 a fost cel mai produs avion de luptă în Germania, la peste 35.000 de bucăţi şi cu “replici” în multe ţări.  Avioanele lui Messerschmitt erau perfecte în tunelul aerodinamic. În construcţia avionului, inginerul german, alesese cele mai bune, mai potrivite “profile Göttingen”. Profile aerodinamice obţinute în ani şi ani de cercetări, studii şi experienţe la celebra universitate germană, vestită pentru tunelul ei aerodinamic. Acolo s-au pregătit şi Dorin Pavel, Nicu Constantinescu, Dumitru Dumitrescu şi mulţi alţi ingineri români, mari specialişti în mecanica fluidelor.  

La comentariile lui Albert Speer, ministrul armamentului şi al producţiei de război, cum că Me 109 ar fi cam nărvaş, când i se ataşau mitraliere şi armament, Willy Messerschmitt a răspuns: ”Mein Herr, eu proiectez avioane, dumneata le faci arme!” 

După război, Willy a fost anchetat timp de trei ani ca să i se găsescă o “pată”. Valoarea, celebritatea, patriotismul nu sunt iertate! Willy Messerchmitt şi-a servit ţara, nu pe Hitler. Era greu de admis aşa ceva. Aşa că au făcut o lege specială pentru “simpatizanţi ai nazismului” ca să-l bage pe Willy câţiva ani la puşcărie, să-l compromită. Este greu să contrazici o lege care condamnă gândurile. Până şi vechiul cântec patriotic german spune: “Die Gedanken sind Frei!”  Gândurile sunt libere! Dar ticăloşii nu acceptă acest lucru!

Am primit, de la prietenii mei din Virginia, un “salam” de DVD-uri. Cu filme, documente desecretizate privind al Doilea război mondial. Ca să se înceapă unul nou, trebuie terminat ultimul, iar difuzarea documentelor secrete este un fel de sfârşit al WW2. Se încearcă să se stabilească adevărul independent de propagandă şi interese. 

Unul dintre lucrurile comune, hai să spunem teoria conspiraţiei, despre WW2 a fost că germanii au pierdut WW2 din cauza “obtuzităţii inginerilor”. Că au făcut arme din ce în ce mai bune, dar puţine şi nestandardizate. Că nu existau resurse. Că obtuzitatea inginerilor prelungea prea mult timpul de la prototip la producţia de serie. Şi se dă ca exemplu Me 163 Komet, avionul-rachetă revoluţionar, al cărui zbor ca prototip a fost la începutul anului 1941, dar producţia de serie la sfârşitul lui 1944, când Germania, de fapt, pierduse deja războiul. 

Filmele pe care le-am văzut, majoritatea germane, dublate în americană, dărâmă această teorie a conspiraţiei. Sunt filmate şedinţe ale Marelui Stat Major german, cu Adolf Hitler în centrul acţiunii. Un pictor, este adevărat, de talent, hotăra probleme dificile inginereşti! Dar am mai văzut asta, nu?

Este edificator un episod. L-am văzut astă noapte. Albert Speer, împreună cu doi ingineri de la Krupp şi un chimist de la IG Farben, propunea Marelui Stat Major, producţia de mare serie a unui tanc mediu, Panzer V Mark VI şi, în aer, a unui avion multirol, FW 190. Speer dorea să standardizeze producţia de armament la câteva tipuri şi să le producă în mare serie. Ceea ce au făcut ruşii şi americanii. Nu, nu şi nu a bătut din picior Adolfică. Militarul german merită cea mai bună tehnică! “Perfecţionaţi Tigerul, perfecţionaţi, perfecţionaţi, perfecţionaţi, vreu armele mele secrete!”  Şedinţa a avut loc în octombrie 1939, imediat după începerea WW2. Dacă Adolf Hitler nu ar fi dat atunci dovadă de lipsă de viziune, probabil că lumea ar fi arătat astăzi altfel!

Nu, inginerii germani nu au fost şi nu sunt obtuzi. Tell me, cine a făcut Mercedesul?

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi când un conducător ţine toate frânele ţării, iese prost! Noi am mai avut experienţa asta cu Ceauşescu. Şi acum îi permiteţi lui Herr Johannis să încerce să facă la fel?

 

BERBECUL  În limite acceptabile, azi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o conjunctură favorabilă. Nu o să faci mare lucru, sistemul te limitează, aşa că du-te la cumpărăturile de vineri! În limite acceptabile, astăzi poţi să reuşeşti în mai tot ce faci, deoarece ai o configuraţie favorabilă. De azi începe o perioadă potrivită pentru promovarea intereselor personale şi avansare sociala, odată cu intrarea lui Jupiter în aspecte bune pentru tine. Ai un mod original de a amâna problemele care te obsedeaza de ceva timp şi nu le poţi găsi o rezolvare adecvată.  

TAURUL  O zi norocoasă, care trece repede, aşa sunt lucrurile bune. Îndreaptă-ţi atenţia către profesia, sau meseria ta. Cere ce ţi se cuvine.  Dar nu juca la loto, pariuri etc, ai noroc, nu eşti Ali Baba! Dimineaţa încearcă să nu exgerezi, nici cu vorba, nici cu fapta. Nu mai face atâtea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa! Un procent dintre nativi pot să aibă astăzi o surpriză plăcută: şefii sau patronii te pot aprecia în mod deosebit, pentru o periodă de realizări şi acumulări. O veste bună care te face să fii mulţumit(ă) pentru că ţi-a confirmat intuiţia şi aşteptările.

GEMENI  Poţi, în rapiditatea ta, să te grăbeşti încet, ai talentul acesta! Cu toate că eşti în criză de timp, astăzi reuşeşti mai întotdeauna să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat! Gaseşte-ţi echilibrul interior şi pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Uneori te înşeli în privinta oamenilor, pentru ca îţi faci păreri rapide şi preconcepute. Evită dezamagirea, fiind mai pragmatic în relaţiile cu colegii, prietenii, anturajul. Sigur că astăzi poţi intra în criză de timp, este talentul zodiei şi nici banii nu îţi ajung pentru proiectele tale, dar îţi faci planuri grandioase pentru astăzi şi, mai ales, pentru weekend.   RAC   Metalul benefic al zodiei este argintul. Aproape toată lumea ştie acest lucru, că îţi plac bijuteriile de argint, de aceea de ziua ta o să primeşti ceva care îţi poate face multă plăcere. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea toridă şi vremurile aiurea ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi. Zodia ta este, oricum, bine aspectată, aşa că îndrăzneşte să-ţi afirmi personalitatea şi opţiunile. Cu Luna, patroana ta, care pare a fi în toane bune pentru tine, intuiţia ta creşte şi poţi rezolva mai uşor situaţiile în care sunt implicate femei, sau de natură feminină. Sau, probleme cu, sau despre, dragoste!    LEU  Pragul tău de suportabilitate este depăşit. Nu te simţi confortabil, te plângi de vreme, fie că ai rămas acasă, fie că eşti în concediu. Soluţia este să fii la munte, în pădurea de conifere! Sau, gândeşte-te la urşi polari! Ai unele veşti care te neliniştesc şi te îngrijorează, dar în a doua parte a zilei ori primeşti un ajutor neaşteptat, ori rezolvi tu situaţia, aproape din întâmplare! Dar, cu siguranţă că “întâmplarea” se numeşte iscusinţă şi competenţă.  Totuşi, ai configuraţii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amănuntul, comerţului, în general. Adică, poţi să cumperi ceva care îţi place şi să fie şi relativ ieftin!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate