Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Sinuciderea asistată

Radu Ștefănecu. Horoscopul lui Dom' Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 3198 Vizualizari

Pe 30 mai s-au născut Petru cel Mare, Mihail Bakunin, Peter Carl Faberge, Howard Hawks, Aleksei Leonov, Keir Dullea, Marie Fredriksson, Constantin Gogu, Marcu Beza, Doina Cornea, Mihai Botez.

 

Astăzi, nimic în “Kalendar”, iar în calendarul fix creştin ortodox Sfinţii Isaachie, Varlaam şi Natalie.

Dragi lupi, padawani și hobbiți în weekend am citit o carte tocmai primită în pachetul de ziua mea primit din State. ”Death on Demand: Jack Kevorkian and the Right-to-Die Movement” o carte din anul 2015 a reputatului dr. Michael DeCesare șeful catedrei de sociologie de la ”Merrimack College” din Massachusetts. Mai bine nu se putea. În atmosfera care domnește referitor la știrea numărul unu, ”sinuciderea” lui Dan Condrea, o carte care tratează despre sinuciderea asistată mi-a dat multe idei și mi-a răspuns la unele întrebări.

Dar cine este Jack Kevorkian? Un armean, bineînțeles, la a doua generație de americani. Un patologist, ieșit la pensie. Dar, care a impus Statelor Unite să răspundă la o întrebare incomodă: este un drept al omului să hotărească propria moarte, în cazuri excepționale?

Dezbaterea asupra sinuciderii la cerere, asistată a început în timpul războiului. Să fi fost al Doilea mondial, Coreea, Vietnam – numai bunul Dumnezeu știe, Statele Unite au fost mereu implicate în războaie, în ultimul secol. În război militarii mor. Mai rău, sunt răniți așa de grav încât își doresc singuri moartea. Ce să mai facă un soldat mutilat de explozia unei mine, fără mâini, cu picioarele retezate și cu mațele curgând din el? Urlă la un prieten, dacă îi este prieten, să tragă în el un ”mercy bullet”! De cele mai multe ori prietenul trăgea, dar rămânea marcat pe toată viața, își ucisese cel mai bun prieten, camaradul lui. Mai mult, au fost câteva cazuri în care cei în cauză au ajuns în fața Curții Marțiale. Pentru lauda justiției militare, trebuie să menționăm că ofițerii superiori au dat dovadă de clemență și au dat  pedepse simbolice în cazurile de sinucidere asistată pe câmpul de luptă. Fuseseră și ei la război.

Da, dar ce te faci în tembelismul vieții civile? Unde Biserica este atotputernică și trebuie să controleze tot, nașterea, viața, moartea. Mă refer în primul rând la Biserica Universală, dar și la cele protestate. Nici Ortodoxia noastră nu este mai brează în cazul sinuciderii asistate, sinuciderea din milă.

Până în iunie 1990. Până atunci se vorbea odată pe an despre sinuciderea asistată, despre dreptul omului la o moarte decentă. Exista o mișcare, câțiva activiști, câteva ONG-uri și o fundație. Adică, nimic. În iunie 1990 dr. Jack Kevorkian o ajută pe Janet Adkins să-și sfârșească mizerabila viață pe bancheta din spate a anticului ei microbuz Volkswagen, unde făcuse prima dată amor. Janet avea toate bolile din lume, SIDA și Alzheimer fiind cele mai ușoare. Era o epavă, o masă coloidală care durea, durea îngrozitor. De doi ani cerșea să fie lăsată să se sinucidă. Oare erau doctori cei care i-au refuzat dreptul de a pune capăt unei suferințe imense, fără nicio speranță?

”Doctor Death” asistă peste o sută de sinucideri în anii 90. Este arestat. Este târât în patru procese, condamnat, face greva foamei, este eliberat urmare unei campanii publice imense.

Dr. Jack Kevorkian inventează ”Mercitron” un aparat care te asistă în sinuciderea blândă, euthanasie, cum se mai numește după un termen grec. Dacă grecii aveau un termen însemnă că foloseau sinuciderea asistată. Este o întrebare retorică.

Jack Kevorkian devine celebru, de exemplu, la Toronto un restaurant servește ”Big Kevorkian” un burger imens, cu multe condimente, grăsime și sare multă. Sinucidere curată!

Jimmy Cold avea 17 ani. Centru atacant. Frumos ca un viking, cu plete blonde, mustață a la d’Artagnan și ochi albaștri.  La colegiu toate fetele erau îndrăgostite de el. Are un accident, tâmpit ca toate accidentele. Râmâne complet paralizat. Cu toate eforturile începe să putrezească, începând de la extremități. Când se reușește să se ia legătura cu Jimmy, printr-un aparat gen Stephen Hawking el a transmis un singur lucu: ”Chemați-l pe dr. Kevorkian!”

Acum nu o să vă povestesc toată cartea. Cert este că dr. Jack Kevorkian a impus Americii un nou mod de viață, a legalizat sinuciderea asistată. În statul Oregon, începând din anul 1997. Între anii 2008 și 2014 alte patru state au adoptat legi clare privind acceptarea sinuciderii la cerere, asistată. În iulie anul acest și California va intra în rândul statelor care admit sinuciderea, sigur, în anumite circumstanțe. Alte 14 state au pe ordinea de zi discutarea unor legi similare. Cu un procent național de 72,34% în favoarea acceptării sinuciderii asistate, mai devreme sau mai târziu, aceasta va deveni o lege federală, adică adoptată de toate statele care s-au unit în federația americană.

Când la noi se vorbește despre sinucidere, se face cu fereală, parcă ar fi un lucru rușinos. Dar, ia spuneți-mi, băieți și fete, strămoșul nostru, regele Decebal, nu s-a sinucis? Iar anumite surse, apocrife, arată că însuși Iisus s-a bucurat de o sinucidere asistată. Cornelius Longinus, centurionul roman, din milă, i-a împuns partea dreaptă a pieptului de a curs ”apă și sânge”, scurtând chinurile groaznice ale Mântuitorului. Episodul este prezentat cu viclenie de Biserica Universală, papistașii susținând că Mesia era deja trecut din această viață. Bun, dacă este așa de ce L-a mai împuns Longinus, dacă nu din milă, să-I sfârșescă agonia?

Ei, sunt multe se spus, multe de povestit, mult răspunsuri și multe întrebări. Ca să le obținem haide să te îndreptăm cu speranță spre ziua de mâine, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi.

BERBEC   Astăzi poți să ai satisfacții meritate. Primești vești bune, sau, măcar, interesante. Termină ce ai început şi ia în serios sfaturile celor care țin la tine. Măcar ascultă, nu costă nimic! Dimineaţa este favorabilă lucrurilor şi lucrărilor profesionale importante, sau punerii lor pe un drum critic. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Totuşi, nu trebuie să dai dovadă de mai multă încăpăţânare decât de obicei. Trebuie să dai mare atenţie felului cum te adresezi şi cum formulezi replicile tale. Mai toată lumea este „cu capsa pusă, sau fitilul aprins” – vorbă veche și înțleptă de când armele de foc erau declanșate cu ajutorul unui fitil, sau a capsei, care se punea în momentul tragerii.

TAUR   Dimineața eşti mai sociabil, mai plăcut şi lucrul acesta este apreciat de cei din jurul tău. Poţi să vorbeşti despre proiectele şi visurile tale, poți fi ascultat cu simpatie și aprobare! Nu te implica în domeniul financiar. Nu te speti cu munca spre gloria altora! Un obicei prost este cauza lipsei tale de vitalitate. Probabil că este vorba de faptul că mănânci repede şi aiurea şi ai o atitudine dispreţuitoare faţă de stomac. Vorba lui Ilf şi Petrov! Dacă nu ai tu grijă de tine, cine vrei să aibă? Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Ai răbdare şi încredere. În Dumnezeu şi în capacitatea ta de muncă. Până la urmă astăzi este o zi echilibrată aşa că ar fi culmea să ai un necaz, dar nu imposibil!

GEMENI   Cu Venus în conjuncție largă cu Soarele, în zodie, viaţa ta sentimentală nu este deloc simplă şi un bun exemplu este ziua de astăzi. Abordează problemele pe rând, într-o ordine firească! Dar, în lumea de azi, orice este posibil, din ce în ce mai multe domenii se comportă haotic, ca scăpate din Planul lui Dumnezeu. Ziua de astăzi îţi prilejuieşte episodul în care eşti înconjurat de colegi sau un colectiv care nu are nici pe departe energia şi rapiditatea ta. De aceea,  azi eşti plin de poante cam rautacioase, de ironii cinice, dar eşti iertat de anturaj, pentru că eşti simpatic. La prînz, posibilă schimbare de program care se pare ca nu iţi place de loc. Pluteşte un aer de dezastru proaspăt, de aventură neaşteptată şi abruptă – de tragedie aeronautică -  reflectezi cinic că te prăbuşeşti şi tu împreună cu toată ţara. De fapt nu este chiar aşa, dar ţie îţi place să exagerezi!

RAC  O zi plină, densă, în care poți să ai unele realizări, întrecute doar de rafinamentul unei cine aşa cum îţi place, cu salate savante şi sosuri secrete înmiresmate. Vezi să nu mănânci singur! Căutarea permanentă a adevărului absolut şi a perfecţiunii armonioase te fac să pari din altă lume. Atenţie la gafe şi neânţelegeri, colegii tăi sunt mult mai rudimentari decât credeai. Trebuie să-ţi găseşti cuvintele potrivite pentru că anturajult tău pare confuz şi distrat. Toată lumea pare că aşteaptă ceva! După orele de program este necesar să faci puţină mişcare, puţin sport, orice vârstă ai avea. Stephen Hawking glumea cum că şi el face sport. Sportul circumvoluţiunilor!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate