Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Simo Hāyhā a terminat războiul pe 6 martie

Radu Ştefănescu |
Autor: | | 0 Comentarii | 3405 Vizualizari

Pe 5 martie s-au născut Henric al II-lea, Heitor Villa-Lobos, James Madison, Rosa Luxemburg, Rex Harrison, Pier Paolo Pasolini, Elaine Page, Andy Gibb, Aurică Beldeanu, Radu Stanca. Pe 6 martie s-au născut Michelangelo Buonarroti, Cyrano de Bergerac, Oscar Strauss, Valentina Tereşkova, Andrzej Wajda, Lou Costello, Dick Fosbury, Ernest Maftei, Margareta Pogonat.

Sâmbătă, 5 martie 2016, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Conon din Isauria, Conon Grădinarul, Iraida şi Marcu Pustnicul. Este sâmbăta morţilor, Moşii de iarnă.

În „Kalendar”, a cincea babă: Cosânzeana, Joiana sau Rebi. Cine îşi alege această babă şi se adevereşte, adică este timp frumos toată ziua, poate speră să arate mai bine, „mai ţanţoş”, tot anul.

Duminică, 6 martie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: 42 de Mc. din Amoreea şi Eufrosin. Este ziua Aflării Sfintei Cruci. În “Kalendar” este a şasea babă, numită, după regiune, Măriuţa, Virita sau Lucia. Cine şi-a ales această babă şi se adevereşte, va avea parte de lumină şi noroc tot anul.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi folosiţi weekendul pentru pregătirile de primăvară, dar cu atenţie, un val de frig se poate întoarce oricând. Vremea este haotică, aspră, când mai cald decât media, când mai rece.

Vă spuneam că astrologia se ocupă cu studiul timpului. Calendarul, timpul, este organizat pe criterii astrologice. De aceea, şi aşa răspund la întrebările domniilor voastre, dau calendarul creştin ortodox şi “Kalendarul”, tradiţia veche, folclorul. Ca să vedeţi ce a făcut fiecare dintre aceste sisteme de gândire cu timpul, ce încărcătură spirituală a fost adăugată fiecărei zile.

În explorarea timpului folosesc cronologii şi enciclopedii. În nici un caz nu folosesc informaţia de pe net, este mediocră, dacă nu falsă, proastă. Cronologia mea preferată este “Book of Days” o lucrare vastă, de peste opt sute de pagini, scrisă mărunt ca să încapă multă informaţie. Dar nu ocolesc nici “Cronologie Larousse” sau “Ultimate Biographical Dictionary” aceasta din urmă o lucrare uriaşă, un volum mamut de peste două mii de pagini. Sigur că aceste lucrări acoperă timpul până la sfârşitul secolului XX, dar după cum spunea marele istoric Constantin Daicoviciu: “ce este mai aproape de o generaţie, de douzeci de ani, este bârfă, nu este istorie!”.

De exemplu “Book of Days”, pentru ziua de 6 martie spune că în 1863 s-a sfârşit bătălia de la Alamo în care au pierit multe legende ale Americii. În 1853, la Veneţia, a fost premiera operei “La Traviata” a lui Verdi. În 1899 Felix Hoffman patentează acidul acetilsalicilic, aspirina, cel mai folosit medicament, din toate timpurile. În 1926 “Shakespeare Memorial Teheatre” din Stratford-upon-Avon, este distrus coplet de un incendiu misterios. În 1930 se pune în vânzare, pentru prima dată în lume, hrană congelată sub marca comercială “Birds Eye” în Springfield, Massachussets. Pentru 6 martie 1940 “Book of Days” notează, poate cu umorul negru britanic: “Pentru Simo Hāyhā, finlandezul, cel mai bun ţinatş din lume, războiul s-a sfârşi cu o săptămână mai devreme. A fost rănit grav, la faţă.”

Vă povesteam dragi lupi, padawani şi hobbiţi că acum câteva săptămâni, iată, a trecut peste o lună, ce repede trece timpul, am fost invadat de finlandezi. Prietenul meu Pekka, cu tot tribul lui, a stat o săptămână la mine, mi-au îngrăşat căţeii, i-au făcut rotunzi, mi-au băut toată ţuica şi mi-au spus o mulţime de poveşti. Apoi au plecat în drumul lor spre Grecia. Îi aştept să se întoarcă peste vreo lună-două, sunt în cercetare sociologică, Pekka a făcut rost de un “grant” şi şi-a luat neamurile cu el, la soare şi mâncare bună.

Dar una dintre istorii, care mă obsedează, a fost spusă de cumnatul lui Pekka, care este nepotul lui Simo Hāyhā. Cumnatul lui Pekka, habar nu am cum îl cheamă, s-a recomandat, dar cine poate ţine minte numele finlandeze, spune că tot ce este pe net despre unchiul său este „bullshitt”. Au făcut din el un ucigaş de ruşi, un criminal cu sânge rece. Simo a fost un tip foarte la locul lui, îşi iubea familia şi ţara. Un Săgetător tipic, iubea natura, spaţiile largi, vânătoarea. Problema vieţii lui era ca era foarte mic de statură. Avea puţin peste un metru şi jumătate. Ca să-l primească în armată au pus în acte că avea 1,60 metri. Ar fi vrut el! Zâmbeşte Eetu, da, mi-am amintit, aşa îl chemă pe finlandez, nepotul lui Simuna, bunica lui, soră cu cel mai bun ţintaş din lume.

Până în anul 1925, când Simo (Simuna) este admis în armată, el adună mai toate premiile la concursurile de tir. „Piticul” cum i se spunea, cu dragoste, era de neînvins la trasul cu puşca. Membru în „Suojeluskunta”, „Garda Albă” o miliţie tradiţională, la finici. A propos, sau by the way, să nu faceţi vreodată greşeala fatală să-i numiţi pe finlandezi scandinavi, sau vikingi. Este la fel de jignitor ca şi când le-ai spune iranienilor, arabi! Finlandezii sunt finici! Ugro-finici, înrudiţi de departe cu ungurii! Punct.

Simuna era foarte cumpătat, sora lui, bunica lui Eetu îşi aminteşte cum, după masă, strângea frimiturile care rămăseseră şi le ducea păsărelelor în curte. Un om obişnuit, îşi iubea tare mult familia, spunea poveşti vânătoreşti fermecătoare, citea ziarul, fuma dintr-o pipă de spumă de mare, nu mereu, rar. Un fermier obişnuit ca atâţia alţii în Finlanda de pe atunci. Dar, cel mai bun vânător!

La sfârşitul lui septembrie 1939 îngheţata ţară din nord, Finlanda, devine obiectul poftei lui Stalin. Cred că doar aşa, ca să se dea mare faţă de Hitler care cucerise deja Austria, Cehia, Polonia... Începe ciudatul Război Finic dintre un Goliat, imensa Armată Roşie şi un David fără praştie. Ca să vă daţi seama de proporţii, sovieticii aveau pe front trei mii de tancuri, cărora finlandezii le opuneau 10 (zece) bucăţi de blindate Matilda în stare de funcţionare. E adevărat, britanicii făcuseră un tanc foarte bun, dar zece contra trei mii?

Cam aşa era şi raportul de forţe la infanterie. Numeric vorbind. Pentru că militarii finlandezi erau, calitativ, infinit superiori sovieticilor. În primul rând îşi apărau ţara, proprietatea, familiile. Aşa, un război care trebuia să dureze o săptămână, a ţinut aproape jumătate de an! Până la urmă finlandezii au cedat, nimeni nu le-a sărit în ajutor, după cum semnaseră tratate, atenţie, tratatele nu servesc niciodată la nimic, au cerut pace şi sovieticii le-au luat o bună bucată din ţară şi un milion de locuitori.

Pe 6 martie 1940 la ora 11:41 pe linia frontului. E puţină lumină. Simuna se gândeşte că dacă, aşa cum se zvoneşte, se face pace, localitatea în care s-a născut, Rautjārvi, va rămâne la ruşi. Fatal lucru, să te gândeşti pe linia frontului! Vede o mişcare uşoară la vreo două sute de metri în stânga sa. Ocheşte, trage. Dar în acelaşi moment un glonţ blindat (nu unul exploziv, dum-dum) îi smulge partea stângă a feţei cu maxilar cu tot.

Bun, sunt o mie de inexactităţi, pe net. Hai să le lămurim. Simuna nu a fost un „lunetist”, ci un ţintaş de elită. După spusele celor din familia sa nu folosea niciodată luneta din cauza staturii sale. Folosirea lunetei însemnă şi o poziţie mai ridicată, mai expusă şi o poziţie puţin confortabilă la cei 1,53 de metri ai săi. Motivaţia că nu a folosit dispozitive optice pentru că se abureau la temperaturile de -40 grade este făcută, evident, de cei fără pregătire militară. Încă din Primul război, lunetiştii erau dotaţi cu lunete speciale care aveau partea optică acoperită cu diferite substanţe care împiedicau aburirea şi îngheţarea, fără a jena într-un fel luarea la ţintă, vizibilitatea.

Nu a folosit o carabină „modificată”, sau un Mauser făcut special pentru el în Suedia, la Huskvarna. Tot timpul a folosit aceiaşi armă militară standard, făcută în fabricile finlandeze, un M/28-30, licenţă Mosin-Nagant, seria numărul 60974. O armă scurtă şi uşoară, făcută pentru cavalerie, dar care se potrivea perfect cu “înălţimea” lui Simuna. A mai folosit, rareori, când era acoperit de puhoiul de atacatori ruşi, un pistol-mitralieră foarte eficient, Suomi 9 mm, după care ruşii au făcut “balalaicele” lor. Bun, o armă complet neprecisă la mai mult de douăzeci de metri, dar aveau 72 de cartuşe în magazie!

Bun, o să revin, dragi, lupi, padawani şi hobbiţi, acum sunt chemat în noapte. Poate s-au întors, mai devreme, finlandezii, cu alte poveşti adevărate. O să ştiu mâine, pentru că în definitiv, mâine este o altă zi!

BERBEC Sâmbătă, o parte din zodie doreşte ghiocei şi primăvară, altă parte sporturi de iarnă, la munte. Duminică programul tău se schimbă, dar nu lăsa lucrurile importante pentru nimicuri urgente. În acest weekend, mai exact sâmbătă dimineaţa, eşti pus în faţa unei decizii. Să stai acasă cu pisica sau căţeluşul sau să ieşi pe seară în frig pentru cine ştie ce fiţe la cluburi şi/sau peteceri incerte. Sau să trăbăluieşti plenar în bucătărie pentru cele cinci feluri de mâncare pentru săptămâna viitoare. Sfatul meu este să stai cu necuvântătoarele. Animăluţele nu mint, nu trădează, nu invidiază. Au după cum bine spunea Carl Sagan o capacitate deosebită de a recunoşte binele. Iar dacă le faci rău te muşcă sau zgârie, direct şi fără bârfe pe la spate. Duminică poţi să inviţi la masă un prieten bun. Ai atâta nevoie de o discuţie normală şi poate mai afli şi ceva noutăţi.

TAUR În weekend ai o strategie mai bună decât de obicei. Fii atent, ai ocazia să auzi nişte zvonuri, şoapte care pot să-ţi folosească. Pe plan sentimental se pare că ai încheiat un armistiţiu! O persoană care te-a dezămăgit, sau evitat, în ultimul timp încearcă în acest weekend să-şi răscumpere păcatele. Atenţie la datele primite, deoarece de multe ori reprezintă părerea (de rău) celui în cauză şi nu o descriere cât mai apropiată de realitate. Experienţa bate mai intotdeauna iscusinţa! Nimic din ce a fost nu mai este, dar viitorul este plin de speranţe. Trebuie sa te folosesti de bagajul de informatii din trecut ca să rezolvi o situatie prezenta. O calatorie sau o deplasare, pentru un oarecare procent dintre Taurii din ultimul decan. Duminică poţi să primeşti o veste bună, care te bucură mai mult sau mai puţin.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate