Horoscopul lui Dom' Profesor. Şapte superstiţii despre creier

Horoscopul lui Dom' Profesor. Şapte superstiţii despre creier

Pe 29 septembrie s-au născut Horatio Nelson, Enrico Fermi, Lech Walesa, Michelangelo Antonioni, Anita Ekberc, Silvio Berlusconi, Stanley Kramer, Jerry Lee Lewis, Ion Gheorghiu, Eudoxiu Hurmuzaki, Iorgu Iordan, Eugen Preda.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Chiriac Sihastrul, Trifon, Gudelia şi Petronia.

Tradiţional, în „Kalendar”, pe 29 septembrie: Mioi, Vara lui Mioi (Mihoi, Sân-Mihai), Chiriac, Nunta Oilor.

În perioada de cincisprezece zile cuprinsă între 29 septembrie şi 14 octombrie, când se pomeneşte Sf. Parascheva - se aşteaptă o încălzire trecătoare a timpului, este numită vara lui Mioi. La această vreme se obişnuia, şi poate se mai obişnuieşte, să se slobozească arieţii, adică berbecii, în turmele de oi, pentru reproducere. De aceea se numeşte Nunta Oilor. (Olteanu, Ghinoiu).

Ne puteți urmări și pe Google News

Povestea spune că era un cărăuş sărac, pe nume Mioi. Tot pe drumuri, ca să facă şi el un amărât de ban, cărăuşul nostru nu şi-a treierat grâul. Se gândea şi se întreba şi vorbea cu căluţii lui, ce să se facă ca să aibă timp să treiere şi el grâul, să mai fie vreme frumoasă.

Când, ce să vezi, la marginea drumului, un moşneag, bătrân ca vremea. Lui Mioi i se face milă de moş şi îl ia cu el, în căruţă. Moşul-moş, bun de gură şi înţelept, îl trage de limbă pe săracul Mioi şi află ce-l durea. La o răscruce moşul zice să-l lase acolo. Aşa face Mioi, dar apoi se întoarce să-l întrebe pe bătrân de ce l-a lăsat acolo că nu era nicio casă, niciun sat. Dar, nici urmă de moş!

Apoi, un glas puternic de au început căluţii să necheze, puternic dar blând, i-a spus lui Mioi: „Pentru că ai dovedit milă faţă de Mine, şi Eu am milă faţă de tine. Ai două săptămâni de vreme bună ca să-ţi treieri grâul!”

Şi aşa a rămas de atunci, căci ceea ce face bunul Dumnezeu, apoi numai El poate să desfacă! (Olteanu, Muşlea-Bârlea).

De cad nucile şi ghindele înainte de Sân-Mioi, iarna este aproape, se spunea în popor.

Dragi lupi, padwani şi hobbiţi aţi fost minţiţi şi despre acest subiect: creierul domniilor voastre! Dar, probabil că dezinformarea este opera unor jurnalişti suficient de stupizi ca să răstălmăcescă declaraţiile oamenilor de ştiinţă. Din nefericire, în redacţiile din Occident nu mai există jurnalişti specializaţi de ştiinţă, tehnologie, economie etc – toată lumea se pricepe la orice!

Aceasta este părerea doamnei Nadia Medjad, doctor în medicină, neurolog şi “coach”. Ca să pună lucrurile la punct a întocmit un “presse release” care a ajuns şi în posesia mea. L-am primit vineri, dar din cauza oaspeţilor nu am deschis DHL-ul. Astăzi probabil că a ajuns în presa din Occident, de pe ambele maluri ale Atlanticului şi poate mâine-poimâine şi în presa noastră cu greşelile de traducere inerente şi neînţelegerea obişnuită a subiectului.

În primul rând să vă spun că, în funcţie de ceea ce gândim, simţim, facem – creierul se modifică în fiecare secundă. Doctoriţa spune de la început, să nu mai folosim formula “celule cenuşii” – gray cells. Aşa arată celulele creierului la autopsie, cenuşii, este vorba de celule moarte. Vii şi în funcţiune, au o frumoasă culoare roz!

Iată şi cele şapte idei preconcepute despre creier, combătute de doamna doctor:

 

  1. Nu utilizăm decât 10% din capacitatea creierului”. Fals! Creierul funcţionează 100%. Nu în permanenţă, pentru că s-ar supraîncălzi. De fapt, creierul face o distribuire judicioasă a funcţionării diferitelor zone, operând o succesiune de faze mentale. În timpul somnului, creierul analizează, clasează şi arhivează, consolidează informaţiile într-o vastă „bibliotecă”! De aceea, somnul de calitate şi de durata necesară este absolut obligatoriu!
  1. Eşti mai performant la 25 decât la 65 de ani”. Din nou, fals! Este adevărat că începem să pierdem neuroni de la vârsta de 18-20 de ani, la o rată enormă de 100.000 pe zi. Dar, din fericire, avem 86 de miliarde de neuroni, iar pierderile totale din timpul vieţii nu au nicio importanţă. Se poate ca procesul de gândire la tineri să fie mai rapid, au „hard disk-ul” aproape gol şi se ajunge la un rezultat mental mai redede decât un senior care are experienţă, disk-ul lui este aproape plin şi se gândeşte mai mult, analizează, compară, sintetizează. De multe ori soluţia seniorului este mai bună, iar a tânărului mai rapidă!
  1. Când visezi cu ochii deschişi, creierul se odihneşte”. Cute, but wrooong, vorba celor doi căţei prostuţi! Creierul nu se odihneşte niciodată. În stare de reverie el clasează, ordonează, arhivează - cam ceea ce face în timpul somnului. Ţineţi bine minte – nu abordaţi lucrurile foarte grele cum ajungeţi la serviciu. Şi este obligatorie o pauză de cinci minute la fiecare 35 de minute de lucru intelectual. În plus, menţiunea mea, mai toţi lucrăm cu un monitor în faţă, la fiecare 15 minute este obligatoriu să vă dezlipiţi privirea de pe cristalele lichide şi să priviţi, undeva, în zare, la peste 50-60 de metri distanţă, cel puţin un minut. Altfel, orbiţi înainte de vreme!
  1. Creierele logice iau cele mai bune decizii”. Din nou, fals! Cele mai bune decizii sunt rezultatul unei îmbinări fericite de emoţii şi logică. A demonstrat-o neurologul Antonio Damasio în cartea sa fundamentală din anul 1995, "L'erreur de Descartes". Emoţiile, care au sediul principal în emisfera dreaptă a creierului, dar se difuzeză oricând, sunt indispensabile când se pun în practică protocoalele mentale de adaptare la mediu, la găsirea unei soluţii. Altfel spus, emoţiile nu perurbă procesul gândirii, cum spunea anticul filosof grec, ci fac parte din el! Lucraţi mai mult pe inteligenţa emoţională, care are şi capacitatea de a descifra dorinţele ascunse ale tale şi ale celor din jur. Inteligenţa “logico-matematică” şi “lingvistică” sunt singurele care se dezvoltă în procesul de educaţie şi învăţământ, în Europa, SUA în lume. Dar, nu-i de ajuns...
  1. Creatorii au emisfera dreaptă a creierului dominantă”. Nici vorbă! Cele două emisfere lucrează împreună, se coordonează, graţie punţii de legătură. Majoritatea acţiunilor şi proceselor mentale umane necesită conlucrarea dintre emisfera stângă, analitică şi raţională cu emisfera dreaptă, intuitivă şi globală. Un creator poate fi un bun matematician, care descoperă o nouă teoremă! Personal, am întâlnit contabili, ingineri, finanţişti care erau îngroziţi când i-am invitat să scrie la jurnal. „Suntem oameni ai cifrelor, nu avem imaginaţie!” Este un clişeu păgubos, o superstiţie! Înlăturaţi stresul prin dezvoltarea creativităţii domniilor voastre. Haideţi, nu este greu, aveţi un creier întreg, nu doar o emisferă!
  1. Când vrei, poţi! Este suficient să iei o hotărâre.” Creierul are o rezervă de energie foarte limitată, în cursul unei zile. Controlul cognitiv, exercitat de centrul executiv din cortexul prefrontal, serveşte la controlul emoţiilor şi blochează impulsurile noastre. Cu cât ne concentrăm mai mult pe o situaţie, cu atât creşte necesitatea de a decide şi se consumă enorm din stocul nostru de voinţă. Expediaţi repede deciziile care privesc detalii, lucrurile minore şi nu luaţi decizii importante pe seară, la sfârşitul zilei de muncă, când sunteţi deja obosiţi şi cu rezerva de energie a creierului aproape epuizată. S-au pierdut imperii din cauza unei hotărâri luate seara!
  1. Ca să reuşeşti, trebuie să-ţi crape capul!” Adică să munceşti mult. Nu neapărat. Este o superstiţie răspândită de angajatori. De cei rudimentari. Trebuie să se alterneze timpul de muncă intelectuală, cu creierul, cu multe pauze de reflecţie. Nici Arhimede nu a strigat „Evrika!” în faţa calculelor lui, ci pe când făcea baie! Pot să depun mărturie, am văzut la etajul şase al clădirii RAND din Santa Monica, un întreg compartiment, care... stătea şi se uita pe fereastră, sau în tavan! Erau cei mai bine plătiţi angajaţi. Gânditorii.

Folosiţi-vă celulele cenuşii, pardon, roz, dragi lupi, padwani şi hobbiţi, numai aşa îi putem dovedi pe netrebnicii ăştia, vorba lui Andrei Pleşu, în speranţa că morile zeilor vor măcina şi pentru noi, că vine un rând la toate, doar de aceea este mereu şi mereu, mâine, o altă zi!

 

BERBEC   Astăzi găseşti o mare satisfacţie în ajutorul pe care-l oferi în muncă, unui coleg, sau în sprijinul unui prieten. Ascultă-ţi vocea interioară şi ajută pe cei din jurul tău, pe cei dragi. Treci printr-o perioadă de iritabilitate acută, aşa că evită hotărârile pripite şi starea de nervozitate. Zâmbeşte, numără până la zece, respiră adânc - şi totul (poate) se rezolvă. Evită să te enervezi degeaba din cauza unor nimicuri sau a unor defecte de comunicare.  Fii deosebit de clar în discuţii sau în negocieri.

TAUR   Eşti distrat, confuz şi nu te poţi concentra pe cât cere ziua de astăzi, marţea cea cu trei ceasuri rele. Poate că nu o să ai niciun necaz mare, superstiţiile dau rateuri, în ultimul timp! Nu te lăsa dus de nas de intrigi şi bârfe! Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperia astazi va face mare placere celei dragi. Surprinde-i pe cei dragi făcându-le niste mici cadouri, aşa, fara nici un motiv, doar ca să le arati afecţiunea ta.

GEMENI  Conjunctura îţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţele par importante. Evită deciziile la grabă, în cursul dimineţii. Seara este mai bine aspectata pentru succesul unor afaceri-relaţii. Nu este o perioadă indicată pentru asumarea de obligaţii pe termen lung sau formarea de noi asociaţii.  Dragostea este pozitiv influenţată, la fel şi charisma proprie a nativilor din zodie.

RAC  Aspectele benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi! Uneori noul este duşmanul binelui. Nu tot ce este nou este şi bun. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Iti plac lucrurile clare si faci achizitii solide. Mai pe seară, trebuie sa verifici un dispozitiv domestic mecanic sau electronic – ca să nu-ti faca probleme pe viitor.

LEU   Eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole, în special propriile limite. Munceşti cu spor, te odihneşti eficient, eşti mai entuziast, optimist şi ai speranţă în viitor! Din nou o zi aproape favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate ca şi „rectificările” în afaceri. Seara foarte romantică, sigur, dacă ai vârsta şi dispoziţia necesare.

FECIOARĂ  Ai nevoie de mai multă mişcare, de mai mult sport. Trebuie să eviţi sedentarismul. Nu mai sta ore întregi sub duş, apa costă! Program cultural pe seară, poate un concert, poate un film. Dimineaţa este activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. După o dimineaţă interesanta, dar obositoare, este cazul să te relaxezi puţin. Nu prea mult, pentru că nu te lasă energia proprie! Poate te duci la un spectacol sau la un concert?

BALANŢĂ  În dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental, sau te poţi bucura de un avantaj. Trebuie să te concentrezi asupra cadrului general, a strategiei, în general şi atunci şi micile detalii care te obsedează şi enervează vor cădea la locul lor.  O discuţie din a doua parte a zilei îţi vor clarifica o situaţie care pare scăpată de sub control. Dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. 

SCORPION  O zi favorabilă pentru scorpionul cel sentimental. Iţi prieşte o discuţie la o cafea, cu cei dragi şi faci planuri. Prietenii te ajuta astăzi chiar fără să-i baţi la cap. Veşti bune. După program, du-te la cumpărături, te relaxezi şi vezi lumea! Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. De asemenea, în afaceri sau dragoste nu lăsa nici o neclaritate în perioada menţionată, exprimă-te clar şi concis, ba mai repetă, la fel, dacă este nevoie.

SĂGETĂTOR  Atmosfera, în jurul tău, pare a fi tensionată. Poate este vremea, capricioasă, în schimbare, sau teama generală, mută şi nedefinită. Ai şansa să-ţi clarifici un pic dorinţele şi aspiraţiile! O propunere sau chiar o ofertă, dacă nu azi, atunci mâine. Cu toate că pare foarte avantajoasă, fii foarte atent la detalii, manifestându-ţi totodată entuziasmul pentru proiect. Cere mai multe informaţii pentru a lua o hotărâre. O zi excelentă pentru promovarea cu succes a intereselor personale. Noi idei par să se contureze. Mai tot ce faci reuşeşti.

CAPRICORN   Poţi să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din anturaj. Eşti pe drumul cel bun, trebuie să laşi comoditatea şi probabil că vei reuşi ce ţi-ai propus. Stelele îţi sunt favorabile! Configuraţia stelelor arată o perioadă complexă cu multiple aspecte, care se succed rapid. Aşa cum am spus, aspectele sunt complexe, aşa că te poţi aştepta şi la veşti mai puţin plăcute, legate de întârzieri sau de persoane care se dau la fund şi nu mai raspund la telefon. Atenţie la o posibilă dispută în familie sau cu partenerii.

VĂRSĂTOR  Ceva neprevăzut. Trebuie să lucrezi în plus pentru serviciu, sau ceva de rezolvat pentru familie. Spre seară eşti obosit, dar mulţumit că ai rezolvat totul. Poţi să mergi la un film nou! Rezolvă toate problemele în cursul dimineţii. Îmbunătăţirea situaţiei financiare, veşti bune. Nu da curs unor porniri de moment. Zi favorabilă noilor înţelegeri, clarificării unor probleme, călătoriilor scurte. Veşti bune şi programe de distracţie, mai pe seară.  

PEŞTI   Trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri. Consultă-te cu cei din jurul tău, cu cei dragi, ca să vezi şi părerile şi dorinţele lor. Contează foarte mult! Astăzi planifică timpul cu atenţie, fii critic şi rezumă-te la fapte. Nu te baza pe zvonuri şi bîrfe – în perioada în cauză sunt înşelătoare. O dimineaţă plină şi cam plictisitoare, până la urmă. Urmată de o după amiază monotonă. Una dintre zilele acelea în care te întrebi mai târziu, ce ai făcut, de fapt?!