Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Românul este frate cu codrul?

12-09/horoscop_01-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 2773 Vizualizari

Pe 31 iulie s-au născut Louis de Funes, John Ericsson, Geraldine Chaplin, Wesley Snipes, Andrei Partoş, Nicu Constantin, Mircea Baniciu.

O notă specială pentru marele artist francez Louis de Funes, pe care îl pomenim astăzi. Doamne Dumnezeule, ce mai râdeam la comediile lui, acum cincizeci de ani, la terasă, seara, la cinematograful „Florida” din Obor. Cu toată familia, străbunici, bunici, părinţi, mătuşi, unchi, veri, fini, naşi etc etc. Cam trei-patru rânduri din sala de cinematograf. Familia era numeroasă şi puternică... şi eu mă simţeam tare bine!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, ceea ce ar trebui să se reproşeze în primul rând societăţii de astăzi este distrugerea, atomizarea, familiei... de aici vin toate relele!

"Evenimentul Zilei" din 31 iulie 1950 a fost deschiderea primului "magazin cu autoservire" european, „Sainsburys”, la Croydon, normal, în Marea Britanie. Timp de o lună de zile cumpărătorilor, la intrare, li se făcea un întreg instructaj. Primeau şi un mic cadou în valoare de un shiling!

La noi, în România, primele magazine cu autoservire au fost "Bitolia" în Piaţa Dorobanţilor şi "Piaţa Palatului" în piaţa cu acelaşi nume, deschise la începutul anilor '60. În Bucureşti, desigur. Nu mai îmi amintesc exact, dar parcă în anul 1964 îmi făceam deja cumpărăturile la "autoservirea" de la Bitolia. Nu exista niciun instructaj, dar la ieşire, nişte persoane îmbrăcate în halate albastre, te controlau în poşetă sau servietă! 

Tradiţional, în "kalendar" este Macoveiul Ursului. În vechime, de fapt până de curând, în această zi se ducea de mâncare urşilor în pădure, mai ales ursoaicelor cu pui, ca să nu coboare, de foame, spre turme şi sate. Nici „fraţii lupi” nu erau uitaţi şi mai ales Lupul Şchiop cu Filipii lui, Cavalerii Jedi sau Purtătorii Inelelor din lumea animalelor!

Dar acum şi aceste obiceiuri, hrănirea animalelor sălbatice, altădată sarcini de serviciu ale pădurarilor şi ale asociaţiilor de vânători, astăzi sunt uitate sau neglijate cu o criminală indiferenţă.  

Nu vă mai indignaţi când sălbăticiunile, urşii în special, de foame, coboară în oraşe şi se apucă să vanadalizeze tomberoanele de gunoi. O fac de foame, sunt animale, nu academicieni! S-au pierdut obiceiurile şi românul nu mai este „frate cu codrul”, nu mai face parte din natură, ci o distruge.

Iată, în prezent sunt inundaţii! Oare de ce... Nimeni nu îşi pune problema că inundaţiile apar numai şi numaI în aval de locuri unde s-au făcut defrişări sălbatice, a rămas pământul sărac. Apa nu mai este reţinută de pădure, de vegetaţia respectivă şi şiroieşte toată deodată pe versanţi producând valuri de viitură. Românul este frate cu codrul... precum Cain cu Abel!

M-am întâlnit cu multe animale pe care alţii le-ar fi ocolit, chiar şi cu haitele de maidanezi ale lui Oprescu. Pentru că ale lui sunt! Sunt pe proprietatea privată a primăriei? Sunt!

Şi cu animale sălbatice, unele foarte periculoase. Pe unele chiar am vrut să le întâlnesc. O ursoaică cu un pui grăsuliu şi jucăuş, mai sus de Poiana Preotului lângă mânăstirea Suzana, un lup uriaş, cenuşiu, şchiop, poate chiar Lupul Şchiop, pe Zăganul, în munte, spre Ciucaş. O gorilă mascul în estul oraşului Conakry, în Guineea. Tot acolo, o panteră superbă. O haită de lupi caucazieni, iarna în munţi, la sud de Bazarghan, lângă mânăstirea Karakelissa, la graniţa Turciei cu Iranul. O cobră regală în India, la Jaipur, în spatele Observatorului. Un scorpion gigant care a trecut pe lîngă piciorul meu gol, în timp ce îmi stropeam curtea, la Saveh. L-a omorât inginerul topometrist. Mi-a părut rău.

Şi multe alte întâlniri cu maimuţe, şerpi, elefanţi, girafe, bivoli... Nu m-am întâlnit niciodată cu un hipopotam, se spune că este cel mai periculos animal din lume. Nici cu un crocodil. Dar mai am timp...

Vedeţi, niciunul dintre animalele acelea periculoase nu m-a atacat, nici Oprescu, pardon, căţeii lui, pentru că nici eu nu le doream răul şi nu-mi este frică de ele. Simţeam doar o mare plăcere să le văd frumoase, agile şi în libertate. Nu am fost niciodată la o grădină zoologică şi nici la "dresura" de la circ. Le găsesc înjositoare pentru condiţia umană. Cum vrei să fii liber dacă ţii alte fiinţe în cuşcă! Îţi sunt inferioare?! Haide-haide... chiar aşa! Hai să facem un test IQ şi EQ! Dacă îmi eşti inferior, mă laşi să te bag într-o cuşcă? Aşa au făcut naziştii...

Să nu vă supăraţi pe mine, îmi cer iertare, nu sunt foarte optimist astăzi, pentru mine ziua de 31 iulie este o zi grea, ca şi pentru toată familia mea. Pisica Gina ar fi împlinit 19 ani...

BERBEC  Trebuie să-ţi păstrezi sângele rece, chiar pe această căldură toridă. Astăzi eşti supărat pe termomentrul afectiv! Ai impresia că nu primeşi la fel de multă tandreţe pe cât dăruieşti tu...

Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, sau de o proprietate. Astăzi este o zi în care stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor respective.

TAUR    Conjunctura te îndeamnă să nu rămâi singuratic, să nu te izolezi. În vacanţă fiind, sau după muncă, poţi să găseşti multe ocazii de distracţie, relaxare, împreună cu familia sau prietenii!

În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni, un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective, mai ales dacă sunt dezavantajoase pentru tine. Nu lăsă pe mâine cînd poţi să laşi pe poimâine, dar la un moment dat lucrurile se aglomerează şi intri în criză de timp, apoi lasi lucrurile neterminate.

GEMENI   Eşti cu moralul la pământ, fără vreo explicaţie valabilă. Poate căldura este de vină! Poţi să ieşi la cumpărături, sau să discuţi mult şi divers cu prietenii, poate îţi schimbi starea!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate