Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Românul este frate cu codrul?

12-09/horoscop_01-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 2765 Vizualizari

Pe 31 iulie s-au născut Louis de Funes, John Ericsson, Geraldine Chaplin, Wesley Snipes, Andrei Partoş, Nicu Constantin, Mircea Baniciu.

O notă specială pentru marele artist francez Louis de Funes, pe care îl pomenim astăzi. Doamne Dumnezeule, ce mai râdeam la comediile lui, acum cincizeci de ani, la terasă, seara, la cinematograful „Florida” din Obor. Cu toată familia, străbunici, bunici, părinţi, mătuşi, unchi, veri, fini, naşi etc etc. Cam trei-patru rânduri din sala de cinematograf. Familia era numeroasă şi puternică... şi eu mă simţeam tare bine!

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, ceea ce ar trebui să se reproşeze în primul rând societăţii de astăzi este distrugerea, atomizarea, familiei... de aici vin toate relele!

"Evenimentul Zilei" din 31 iulie 1950 a fost deschiderea primului "magazin cu autoservire" european, „Sainsburys”, la Croydon, normal, în Marea Britanie. Timp de o lună de zile cumpărătorilor, la intrare, li se făcea un întreg instructaj. Primeau şi un mic cadou în valoare de un shiling!

La noi, în România, primele magazine cu autoservire au fost "Bitolia" în Piaţa Dorobanţilor şi "Piaţa Palatului" în piaţa cu acelaşi nume, deschise la începutul anilor '60. În Bucureşti, desigur. Nu mai îmi amintesc exact, dar parcă în anul 1964 îmi făceam deja cumpărăturile la "autoservirea" de la Bitolia. Nu exista niciun instructaj, dar la ieşire, nişte persoane îmbrăcate în halate albastre, te controlau în poşetă sau servietă! 

Tradiţional, în "kalendar" este Macoveiul Ursului. În vechime, de fapt până de curând, în această zi se ducea de mâncare urşilor în pădure, mai ales ursoaicelor cu pui, ca să nu coboare, de foame, spre turme şi sate. Nici „fraţii lupi” nu erau uitaţi şi mai ales Lupul Şchiop cu Filipii lui, Cavalerii Jedi sau Purtătorii Inelelor din lumea animalelor!

Dar acum şi aceste obiceiuri, hrănirea animalelor sălbatice, altădată sarcini de serviciu ale pădurarilor şi ale asociaţiilor de vânători, astăzi sunt uitate sau neglijate cu o criminală indiferenţă.  

Nu vă mai indignaţi când sălbăticiunile, urşii în special, de foame, coboară în oraşe şi se apucă să vanadalizeze tomberoanele de gunoi. O fac de foame, sunt animale, nu academicieni! S-au pierdut obiceiurile şi românul nu mai este „frate cu codrul”, nu mai face parte din natură, ci o distruge.

Iată, în prezent sunt inundaţii! Oare de ce... Nimeni nu îşi pune problema că inundaţiile apar numai şi numaI în aval de locuri unde s-au făcut defrişări sălbatice, a rămas pământul sărac. Apa nu mai este reţinută de pădure, de vegetaţia respectivă şi şiroieşte toată deodată pe versanţi producând valuri de viitură. Românul este frate cu codrul... precum Cain cu Abel!

M-am întâlnit cu multe animale pe care alţii le-ar fi ocolit, chiar şi cu haitele de maidanezi ale lui Oprescu. Pentru că ale lui sunt! Sunt pe proprietatea privată a primăriei? Sunt!

Şi cu animale sălbatice, unele foarte periculoase. Pe unele chiar am vrut să le întâlnesc. O ursoaică cu un pui grăsuliu şi jucăuş, mai sus de Poiana Preotului lângă mânăstirea Suzana, un lup uriaş, cenuşiu, şchiop, poate chiar Lupul Şchiop, pe Zăganul, în munte, spre Ciucaş. O gorilă mascul în estul oraşului Conakry, în Guineea. Tot acolo, o panteră superbă. O haită de lupi caucazieni, iarna în munţi, la sud de Bazarghan, lângă mânăstirea Karakelissa, la graniţa Turciei cu Iranul. O cobră regală în India, la Jaipur, în spatele Observatorului. Un scorpion gigant care a trecut pe lîngă piciorul meu gol, în timp ce îmi stropeam curtea, la Saveh. L-a omorât inginerul topometrist. Mi-a părut rău.

Şi multe alte întâlniri cu maimuţe, şerpi, elefanţi, girafe, bivoli... Nu m-am întâlnit niciodată cu un hipopotam, se spune că este cel mai periculos animal din lume. Nici cu un crocodil. Dar mai am timp...

Vedeţi, niciunul dintre animalele acelea periculoase nu m-a atacat, nici Oprescu, pardon, căţeii lui, pentru că nici eu nu le doream răul şi nu-mi este frică de ele. Simţeam doar o mare plăcere să le văd frumoase, agile şi în libertate. Nu am fost niciodată la o grădină zoologică şi nici la "dresura" de la circ. Le găsesc înjositoare pentru condiţia umană. Cum vrei să fii liber dacă ţii alte fiinţe în cuşcă! Îţi sunt inferioare?! Haide-haide... chiar aşa! Hai să facem un test IQ şi EQ! Dacă îmi eşti inferior, mă laşi să te bag într-o cuşcă? Aşa au făcut naziştii...

Să nu vă supăraţi pe mine, îmi cer iertare, nu sunt foarte optimist astăzi, pentru mine ziua de 31 iulie este o zi grea, ca şi pentru toată familia mea. Pisica Gina ar fi împlinit 19 ani...

BERBEC  Trebuie să-ţi păstrezi sângele rece, chiar pe această căldură toridă. Astăzi eşti supărat pe termomentrul afectiv! Ai impresia că nu primeşi la fel de multă tandreţe pe cât dăruieşti tu...

Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, sau de o proprietate. Astăzi este o zi în care stelele te avantajează să termini proiecte sau acţiuni care au fost amânate, reprogramate sau întârziate. Sau, cel puţin să faci paşi esenţiali către finalizarea proiectelor respective.

TAUR    Conjunctura te îndeamnă să nu rămâi singuratic, să nu te izolezi. În vacanţă fiind, sau după muncă, poţi să găseşti multe ocazii de distracţie, relaxare, împreună cu familia sau prietenii!

În cursul dimineţii evită disensiunile, mai ales dacă discuţi cu mai mulţi oameni, un colectiv de oameni. Nu da ocazia formării unor opinii colective, mai ales dacă sunt dezavantajoase pentru tine. Nu lăsă pe mâine cînd poţi să laşi pe poimâine, dar la un moment dat lucrurile se aglomerează şi intri în criză de timp, apoi lasi lucrurile neterminate.

GEMENI   Eşti cu moralul la pământ, fără vreo explicaţie valabilă. Poate căldura este de vină! Poţi să ieşi la cumpărături, sau să discuţi mult şi divers cu prietenii, poate îţi schimbi starea!

Se apropie timpul când pleci în vacanţă (dacă nu ai fost deja) şi stelele din nou sunt favorabile călătoriilor şi distracţiilor, vai, aşa de plăcute dar care consumă aşa de mult timp. Astăzi este ziua concesiilor.  Nu, nu sunt cedări în faţa altora – cum este definit termenul. Ci în faţa adevăratelor tale interese!

RAC   Primeşti o veste total lipsită de sens. Dacă este de la Fisc, este evident lipsită de sens. Poate unde peste tot este haos şi nepăsare. Eşti aproape de o soluţie pentru o problema financiară.

O dimineaţă foarte dinamică, cu multe întâlniri în care se discută din nou despre vechi proiecte şi idei. Ziua de care vorbim te ajută să pui lucrurile tale materiale şi spirituale într-o anumită ordine care te face să te simţi bine şi în siguranţă. Respectă-ţi cuvântul dat, mai ales ţie însuţi!

LEU   Conjunctura te îndreaptă către pace şi armonie, concepte care îţi sunt un pic străine. Dar senzualitatea îţi este proprie, aşa că azi ai o zi aşa cum meriţi, toridă la propriu şi figurat!

Lucruri aproape fara importanta, detalii cotidiene iti vor arata ca esti un norocos si un rasfatat al cursei vietii. Lucrurile îţi par mai serioase decât de obicei şi ai un dar special să punctezi exact ceea ce trebuie şi când trebuie şi să asculţi cu atenţie.

FECIOARĂ   Eşti în formă, cu toată căldura şi inundaţiile şi alte veşti negative! Încearcă să păstrezi cât mai mult starea de astăzi pentru că echilibrul, calea de mijloc, cumpătarea, duc către succes!

Domeniile avantajate de stele sunt astazi cele legate de partenerul de viata, pentru cei în duo. Fa-i un mic cadou, asa, fara nici un motiv aparent! Pe de altă parte perioada este lovită de inconsistenţă, dar, cu un Mercur favorabil eşti mai sensibil la comunicare şi mai abil în analiză şi sinteză.

BALANŢĂ   Astăzi eşti pasionat de întreceri, concursuri, curse către succes. În jurul tău, la serviciu, sunt multe locuri goale, se pleacă masiv în concediu, vacanţe, croaziere. Cu cine să te întreci?

Solo, mai faci o încercare să-ţi găseşti "sufletul pereche", în duo amorul este sidefat şi nuanţat. Evenimente sociale şi/sau din sfera culturii şi a artei. Tu ai, însa, tendinţa să vorbesti mai mult, sa cauti solutii la problemele şi la incertitudinile tale, în general sentimentale.

SCORPION   Îngroapă securea războiului şi treci la tratative! Observă situaţia cu atenţie şi apoi, cu multă diplomaţie, trebuie să-ţi joci atuurile pe care le ai. Aşa poţi să prevalezi, să câştigi!

Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Un mijloc de transport, sau ceva mecanic, un aparat, acolo -  îţi face necazuri. Vinde-l, schimba-l, repara-l - nu lasa obiectele sa te enerveze! Fii pragmatic. Analizează cu atenţie şi dă curs deciziilor profitabile.

SĂGETĂTOR   Trebuie să-ţi defineşti clar şi precis obiectivele strategice şi regulile după care vrei să te conduci. Dacă te laşi la cheremul vieţii, eşti doar o epavă pe valuri! Hotăreşte-ţi destinul!

Limitează-te doar la activităţile de rutină, pentru că ziua este incertă pentru promovarea propriilor interese. Relaţiile sociale sunt, însă, bine aspectate. Este bine sa-ti vezi de treburile tale, fara prea multe proiecte de viitor si cheltuilei insemnate. Ofera-ti prilejuri de multumire si satisfactie, respectă-te, ca să fii respectat!

CAPRICORN  Foloseşte ziua de astăzi ca să faci lucrurile acelea neplăcute, dar necesare, pe care le-ai tot amânat. După aceea, pe seară, o să te simţi mult mai bine, eliberat de presiunea obligaţiilor!

Odihneste-te mai mult si respira aer curat. Domeniul familiei este aspectat bine.  Dragostea este usor influentata de aspectele negative ale lui Marte din Scorpion, ceea ce amplifica vanitatea personala. Ceva neasteptat, dar nu in primul rand negativ, iti schimba programul. Nu uita că timpul lucreaza in favoarea ta. Temporizeaza si vei câştiga!

VĂRSĂTOR   Te tot gândeşti la o plecare, fie că ai fost, sau nu, în vacanţă. Trebuie să te desprinzi cu orice preţ de mentalitatea negativistă şi figurile tragice care te înconjoară! Alege binele!

Crede in fortele tale si in ajutorul celor ce te privesc drept in ochi. Decat o mie de prieteni de petreceri, mai bine unul singur de încredere! Calităţile tale magnetice şi carisma te avantajează, foloseşte-le fie în afaceri, fie în dragoste. Nu amesteca, însă, plăcutul cu utilul. Nu-ţi fă planuri pe termen lung, poţi să zăpăceşti anturajul şi aşa cam prostuţ!

PEŞTI   Trădare, şopteşte vântul! Dezamăgire, spun stelele! A rămas doar un spin în inimă. Totul apare confuz, dar în definitiv, totul s-a născut din haos! Ai răbdare să se clarifice situaţia!

Ei, ai probleme! Te doare sufletul? Foarte bine, însemnă că-l ai! Evită, în special, în a doua parte a zilei, promisiunile, angajamentele, sau asociaţiile. Tot ceea ce este început în perioada în chestiune, astăzi adică, se poate să sfârşească prost, chiar dacă este vorba de o distracţie.
Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate