Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Primele bancuri despre Brexit

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 2836 Vizualizari

Pe 27 iunie s-au născut Willie Mosconi, Jerome Carcopino, Toti Dal Monte, Anna Moffo, Isabelle Adjani, Corneliu Ion, Samson Bodnărescu, Paul Petrescu, Eugen Ciceu, Sergiu Pavel Dan, Ioan Cărmăzan, Raluca Ripan.

Pe 27 iunie, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Samson, primitorul de străini, Anect şi Ioana, mironosiţa. Începutul Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Nimic în ”Kalendar”!

Iarăși am făcut o noapte albă. Brexitul îmi ocupă mult mai mult timp decât crezusem. Trebuie să lămuresc pe unul și pe altul. Acum își amintesc că am fost foarte categoric în prezicerea rezultatului votului și că am spus că doar o minune va putea schimba hotărârea britanicilor de a ieși din UE. De ce, cum s-a putut, ce o să se întâmple, pe noi cum ne afectează, sunt întrebările obișnuite.

Văd într-un sumar al presei românești, scrisă și electronică, primele reacții, se vede că a cincea coloană rusă și SBU-ul ucrainian își fac treaba și au activat agenții din presa din Vestul Prutului. Un prilej binevenit pentru întocmirea de liste. Când Băse a zis că presa este un risc de securitate major, i-au sărit toți în cap. Adică agenții străini, rusofoni. Ei poftim Alioșa, no pagadi, ai subiecte pe măsură, arătă-ți talentul și merită-ți banii primiți de la Moscova!

Un vot rămâne un vot. Nu se poate repeta, Anglia nu este România ca să nu se țină seama de el. Vezi votul pentru reducerea numărului de ”aleși ai poporului” și modelul unicameral. Eventual, se poate vota din nou, pe acest subiect peste minim șase luni de zile. Așa este legea și britanicii au lege, Magna Carta și Parlament, pe când încă noi nu știam că vorbim latina vulgară. Mi-au plăcut întotdeauna britanicii. Bun, să nu exagerăm, scoțienii, acolo am stat mai mult, în mândra Scoție.

Dar umorul britanic mi-a plăcut întotdeauna, impropriu numit sec. Este, doar, inteligent. Unul dintre autorii mei preferați este Jerome K. Jerome și mărturisesc că încerc să-i imit stilul, mai ales cel din ”Trei într-o barcă, fără a mai socoti și cățelul!” Așa că nu m-au mirat primele bancuri despre Brexit. Iată:

Petiționarii, cei care vor să se repete votul pentru că a fost caz de forță majoră, furtuni și inundații, s-au dus la primarul Londrei să-i ceară sprijinul. Acesta a dat din umeri și a spus: ”Îmi pare rău. Așa a vrut Allah!”

Într-un pub. Doi obișnuiți ai locului. ”Ai auzit, o să ieșim din Uniunea Europeană!” Celălat răspunde: ”Ce ciudat, eu am votat să ieșim din Commonwealth!”

În Scoția, într-un vechi castel. Sir și John. Sir este în bibliotecă unde scrie istoria clanului Campbell. John intră și își drege vocea: ”Sir, votul este în favoarea ieșirii din Uniunea Euorpeană!” ”Excelent, John, excelent, așa o să ajungen și noi independenți, fii bun și anunță și fantoma lui William Wallace!”

Britanicii nu sunt nici disperați, nici entuziaști după vot. Sunt… în ceață!

Doi pescari, în Canal. ”John, ai văzut, continentul se îndepărtează de noi!” ”Nu, Jack, noi ne îndepărtăm de continent, așa s-a votat!”

Probabil o să mai iasă multe bancuri, mai bune sau mai rele. Dacă le auziți făceți-mă și pe mine părtaș la dom.profesor@gmail.com, bancurile, vorbele de duh, sunt cel mai bun indicator al stării de spirit al unui popor.

Acum, ce paradox, m-a apucat rearanjarea cărților în bibliotecă. Știți vechiul banc cu John și Sir:

Sir sună: ”John, te rog, un pahar cu apă!” Peste zece secunde mai cere unul. Și așa, cere de mai multe ori. John își drege glasul și spune: ”Sir, nu ar fi mai bine să vă aduc o carafă cu apă?” ”Excelent, John, excelent, ce idee bună, știi, a luat foc biblioteca!”

Lăsîndu-vă pe mâinile puțin recomandabile ale presei noastre electronice, eu mă duc să-l petrec la autobuz pe protosinghelul Cristian, care a fost rechemat cu smerenie și rugăminți înfocate la lavra lui. Am înțeles că starețul de acolo este grav bolnav. Nu cumva…

Apoi singur fiind, numai cu cei nouă căței, patru intra și cinci extra-muros, o să mă cufund în răsfoirea și rearanjarea cărților din bibliotecă, asta dacă o să mă lase Skype-ul în pace. Așteptând, cu pace în suflet, ca mâine să fie, în definitiv, o altă zi!

BERBEC O zi favorabilă, în care cei din jurul tău se poartă foarte frumos cu tine, probabil pentru că tu ești topit de căldură și ai uitat de încăpățânarea și agresivitatea ta. Ba chiar, zâmbești! Nu sunt semne de probleme de sănătate, de veşti foarte proaste, sau de accidente. Trebuie, totuşi să dai atenţie tocmai acestei lipse de activitate. Norocul îţi dă din nou ocolul şi cel mai bine dacă este să rişti ceva, este astăzi. Dragostea este aspectată modic, trebuie să eviţi orice discuţie legată de proiecte viitoare. Totuși, astăzi ai un program prestabilit: casă, serviciu, acasă! Există un aspect uşor nefavorabil în ceea ce priveşte deplasările tale. Dacă trebuie să te deplasezi, poţi amână călătoria pe mâine, e mai bine!

TAUR Dimineața este mai densă și obositoare, dar cu toate că ai mult de muncă, totuși, pe la prânz, s-ar putea să primești o veste care iți ofera perspectiva unei seri plăcute și relaxante. Astăzi este o perioadă relativ liniştită. Nu poate fi tulburată decît de mici inadvertenţe produse de disconfort domestic, de room service, sau de mici rateuri mecanice. Perioada este caracterizată de mici intârzieri și incidente. De aceea viteza, este de evitat. Nu te grabi inutil. Te simţi bine şi ai vrea să-ţi depasesti conditia sau sa incepi ceva nou, orice - chiar de azi! Totusi, astăzi atenţie la deciziile importante, în special la asocierea cu noi parteneri, atât în afaceri, dar mai ales în amor. Stelele spun, la fel ca un batran intelept chinez, ca prea multa insistenţă duce la dezastru, pe când cumpătarea aduce succesul!

GEMENI Azi simți nevoia să te izolezi și bine faci. Încuie ușile sufletului tău și oferă-ți ceva bun, ceva plăcut, muzică și relaxare. O zi prea călduroasă ca să faci ceva ca lumea, stai la umbră! Este o zi îmbietoare şi monotonă în acelaşi timp. Eşti dispus să faci schimbări, să pleci într-o mică călătorie, chiar dacă abia te-ai întors din alta, să găseşti ceva incitatnt şi nou, trăiri şi mirări, sa rezolvi eficient si rapid problemle pe care viaţa ti le ridica. Este momentul sa-ti faci prieteni din anturaj, dintre colegi, pentru ca s-ar putea sa ai nevoie in curand de sprijinul si ajutorul lor competent. Nu te pune în categoria invinsilor - înainte de luptă! Şi nu uita că pierzi când renunţi să mai încerci. Viitorul iti zambeste, trebuie sa lasi un pic siguranta proprie de oparte si sa fii mai îndrăzneț. Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti in propria imagine. Poate ar fi mai bine sa incepi, poate chiar de astăzi, o activitate burgheză oarecare.

RAC Zi în care poți să-ți satisfaci capriciile. Cele mici. Astăzi poți să-ți permiți fantezii uitate, o raită prin magazine și telenovele lacrimogene, nu se supără nimeni, dar te simți bine! Nu trebuie să schimbi nimic din programul pe care l-ai stabilit - chiar dacă informaţiile pe care le primeşti sunt contradictorii. Conjunctura iţi indica să nu te repezi sa tragi concluzii greșite, să ai suficientă rabdare, pentru ca lucrurile se vor lămuri. Ziua de astăzi iți oferă prilejul să inchei unele lucrari sau situatii mai vechi și să lamurești unele aspecte ale sentimentelor tale. Ocupă-te de cultură şi artă si de problemele tale familiale – dar fără să faci valuri prea mari. Astăzi, daca calatorești – mare atentie! Este pe piaţă o anumită nervozitate şi o stare foarte tensionată. Este bine să se ştie de cine trebuie că te implici în rezolvarea problemelor.

LEU Astăzi transpiri mai mult ca oricine. Adică ai o zi densă și obositoare. Ca de obicei, o să zici tu. Nu. Nu ai înțeles, e MAI obositoare, trebuie să iei măsuri, să te cruți, organizează-te. Soarele, patronul tău, se configurează mai deosebit, complex - tu pari că eşti pus în faţa unei probleme. Decizia nu-ţi este chiar la îndemână aşa că amână! Ceva cu niste intârzieri si cu niste bagaje sau mărfuri in conditiile unei aglomeratii haotice. Social şi sentimental, în aceasta perioadă simti nevoia sa te confesezi, să vorbesti despre unele dintre grijile si problemele tale, sa faci planuri de viitor. Probabil ca o sa te inchizi din nou în jungla ta, pentru ca rar, foarte rar gasesti un partener de discutie care să-ti impartaseasca sincer si corect viziunea ta despre lume si viata. Perioada nu este lipsita de necazuri, sau mai curand este preludiul la probleme, dar asa cum unul dinre visele tale a aratat – trebuie sa te folosesti de strategie ca sa reduci si sa preintampini actiunile ostile. Ca pozitie dominanta, aspectele sunt favorabile, dar nu te astepta, astăzi, la succese extraordinare.

FECIOARĂ Dispui de un amestec alchimic, de un cockteil învingător: idei noi, putere de convingere și un șarm nebun, vorba lui Caragiale. Vezi pe cine îți încerci magia, nu ține mult, ca orice minune! Pare a fi, pentru o bună parte a nativilor din zodie, o zi plăcută, de vacanţă. Semnele de foc şi de aer îţi sunt favorabile toată ziua, dar nu trebuie să ai conflicte cu cei născuţi sub zodii de pământ şi apă. Din întâmplare, sau tocmai ăsta este geniul zodiei tale reuşeşti mai întotdeauna să te găseşti la locul potrivit şi la momentul indicat, lucru care se întamplă și astăzi. Partea bună a perioadei o constituie faptul ca toate legendele tale funcționeaza si ca esti in continuare pe caii cei mari. Daca ai de făcut deplasari sau excursii, astăzi este ziua. Şi un pic-nic este bun! Schimbă locul și iți schimbi și norocul. O veste interesantă, probabil pe seară.

BALANŢĂ Este prea cald, gândurile ți se lichefiază. Și totuși, ai praguri de trecut. Dacă este un examen, un deadline, încearcă să te concentrezi la maximum. Fă efort acum, distrează-te mai târziu! Ziua de astăzi pare că este o zi plăcută, bine aspectata în domeniul sentimental. O vorba, un telefon, sau o informatie de pe net iti aduce o veste buna, dar de care erai ca şi sigur. A doua parte a zile este si mai convingatoare in presupunerile tale, în domeniul sentimental. Seara plăcută cu accente de eveniment social – poate te duci în piaţa centrală din oraş – poate este un concert, poate se dansează, sau numai, o modestă terasă! Totuşi, fii atent daca te deplasezi cu masina, trenul, dacă eşti în călătorie, în general, sau daca intalnesti persoane necunoscute. Evita locurile străine şi persoanele nerecomandate.

SCORPION Ești confuz și nu știi cum să interpretezi veștile primite. Mai așteaptă, nimic nu e fixat încă, veștile rele intră pe fereastră, dar nici tot ce zboară, nu se mănâncă. Puțintică răbdare! Nu este o zi in care să faci schimbari esențiale. Dacă ai ceva de rezolvat mai lasă ceva timp ca să evaluazi mai bine situația. Atentie la atentie, fii calm si prevazator. Atentie daca conduci, atentie dacă mănânci în oraș! Pe de alta parte poziția lui Marte, retrograd, neaspectat, în zodie arată că ți-ai creat noi invidii și gelozii într-o perioada în care toată lumea credea ca vei sta in tranşee. Totuşi, pe total, ziua îţi este favorabilă, acordă mai mult timp familiei, prietenilor vechi, te vei simţi foarte bine depanand amintiri frumoase. Și așa poate să-ți vină o idee noua, sau să-ți amintești de o relatie folositoare. In definitiv pentru ce ai amintiri, daca nu le folosesti! Evita să mănânci in oraș, pregatește-ți ceva de acasa și totul poate să fie bine!

SĂGETĂTOR Când te simți vinovat, faci cadouri - dar, de data asta nu-ți mai merge, e nevoie de ceva mai mult, dacă iubești știi despre ce e vorba, poate și întelegere și solidaritate față de partener. Trebuie sa te obișnuiești cu noul „status quo”. Lasă timpul să treacă, este avantajos. Nu te ingrijora inutil. Câştiguri mici, împărţite cu alţii. Este bine să te bucuri mai mult de ce ai şi să laşi planurile măreţe de viitor. Nu din cauza crizei Brezit, care te fapt este o schimbare, la care suntem instigati si condamnati, ci din considerente practice si familiale. Configuraţia cosmică te avertizeaza să te odihneşti mai mult şi să-ţi menajezi sănătatea. Scaderea de presiune atmosferica și vremea foarte caldă nu te avantajeaza.

CAPRICORN Astăzi este una dintre puținele zile în care nu te deranjează nimeni. Drept pentru care poți să visezi la o seară în oraș, cu prietenii, la o terasă, sau la un film, relaxat și senin. Ziua de astăzi este o zi a precauţiei. Zvonurile circula repede și deformate. Nu te întâlni cu persoane pe care nu poți sa le suferi. Esti intr-o criza de sinceritate, de fapt putin iti pasa de mutrele lor nesuferite, si lucrul asta este evident pentru preopinenţi. Mare atentie! O configuratie nefastă, împreună cu contribuţia planetelor grele te poate face astăzi sa pierzi bani. Poti sa eviti acest lucru cu usurinta, in primul rand amănând toate cheltuielile mari, sau sa nu faci investitii majore, sau sa nu dai bani cu imprumut. Sanatatea este aspectata mediocru, din cauza căldurii nesanatoase şi a variatiilor de presiune – organismul tau sufera. Puţin, din fericire!

VĂRSĂTOR Scena pe care evoluezi este din ce in ce mai strâmtă. Mulți te pândesc, mulți îți poartă sâmbetele. Astăzi ca să faci în necaz potențialilor ostili, zâmbește și fă cinste cu covrigi! Este bine să-ți vezi de treburile tale, fără prea multe proiecte de viitor și cheltuieli insemnate. Ofera-ti prilejuri de multumire si satisfactie. Odihneste-te mai mult si respira aer curat. Domeniul familiei este aspectat bine. Dragostea este usor influentata de aspectele negative ale lui Marte ceea ce amplifica vanitatea personala. Ceva neasteptat, dar nu in primul rand negativ, iti schimba programul. Nu uita ca timpul lucreaza in favoarea ta. Temporizeaza și vei caștiga! Concentrează-te acum, astăzi, ca să te distrezi mai târziu.

PEŞTI Ai multe lucruri nerezolvate, proiecte amânate, dar conjunctura arată că azi ai șansa să mai rezolvi câte ceva, ai spor in ceea ce faci și inspirație. Nu sta pe gânduri, lucrează cu energie! Datele din presă sunt contradictorii. Eşti dezorientat şi de veştile primite de la prieteni sau de la colegi. Stelele zic să continui pe drumul tău, fie că eşti la serviciu, sau acasă! O nouă idee de afacere, o propunere interesantă sau o nouă relaţie! Din toate poţi să profiţi cu ceva. Astăzi ai o zi bună, dar atenţie la deplasări sau călătorii! Norocul îţi surâde astăzi. Ai, însă, o singură şansă, ca pistolul de duel un singur glonţ! Noi situaţii şi proiecte apar astăzi şi sunt de genul care solicită atenţia ta imediată. Ziua este dinamică şi densă, de aceea nici nu ştii cînd va trece!
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate