Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Prenumele copiilor şi creşterea populaţiei

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3466 Vizualizari

Pe 16 ianuarie s-au născut Niccolo Puccini, Ethel Merman, Fulgentio Batista, Andre Michelin, Kate Moss, Sade, Radu Gheorghe, Catrinel Paraschivescu, Dragoş Alexandrescu, Radu Paladi, Virgil Calotescu. Pe 17 ianuarie s-au născut Benjamin Franklin, Pedro Calderon de la Barca, Anton P. Cehov, Muhammad Ali (Cassius Clay), Al Capone, Dalida, Jim Carrey, Anton Şuteu, Radu Theodoru, Anton Balotă.

16, 17 şi 18 ianuarie sunt cele mai importante zile din Anul Lupului, anul geto-dacilor, exceptând ziua Sf. Andrei - Anul Nou dacic.

Tradiţional, pe 16 ianuarie este Sfântul Petru cel Şchiop, Fulgerătoarele, Ciuta găinilor, Miezul iernii.

Sfântul Petru, păstrătorul cheilor Paradisului şi cel căruia Iisus i-a poruncit „tu să-Mi urmezi Mie”, adică să ţină seama de ceea ce a spus Învăţătorul, nu să facă Biserică şi să devină Papă cum a întors-o Biserica Universală ca să-şi creeze o bază divină (să ne amintim că în noaptea Crucificării, Petru „piatra” s-a lepădat de Iisus de trei ori) ei bine, Sf. Petru are, în concepţia populară o legătură strânsă cu lupii. Lupii sunt câinii lui Sân Petru, se spune în popor. Îmi vin în minte atâtea legende şi poveşti frumoase auzite aici, în ţara noastră, sau în Balcani, sau la armeni, la turci, sau la ruşi că nu ne-ar ajunge timpul până la Sfinţii Paşti. Căutaţi aceste istorii şi citiţi-le, vă îmbogăţesc sufletul cu adevărata avere, „folklore-ul”, înţelepciunea populară.

Legenda spune că acum, Sf. Petru stă la sfat cu lupii şi le hărăzeşte fiecăruia ce să prade în anul ce vine. Episodul aminteşte de Zamolxe care stătea la sfat cu Lupul Şchiop.

 

Redutabilele carnasiere au avut o legătură ciudată şi aş putea spune prietenoasă cu omul de la sfârşitul neoliticului. Haita de lupi şi echipa de vânători se ajutau, reciproc, uneori. Omul devenise cel mai redutabil prădător, suliţa cu vârf de silex, primele arcuri simple, toporul sau maiul de piatră erau arme necruţătoare. Căpriorul, iepurii, uneori chiar zimbrul, mamutul, sau chiar marile feline şi temutul ursus spelaeus cădeau în faţa armelor şi a strategiei de vânâtoare a oamenilor, strategie împrumutată de la haita de lupi. Kipling în delicioasa lui „Carte a junglei” face, de fapt, o satiră politică a partidelor politice britanice, organizate ca o haită, de la lupul alfa, şeful partidului, la ultimul venit. Organizare care dăinuieşte şi astăzi, oriunde este un partid politic, adică o haită de prădători, puşi pe jaf şi înavuţire.

În neolitic, lupul, carnasierul, a observat că omul ucide de plăcere, de cele mai multe ori mult peste posibilităţile de transport sau de conservare. Aşa că haita de lupi urmărea echipa de vânători, uneori chiar hăituind ierbivorele către suliţele oamenilor, oameni care le lăsau lupilor prada pe care nu o puteau căra. Apoi lupii s-au stabilit pe lângă aşezarea întărită a oamenilor. Au devenit, încet, încet, câini, în zeci de mii de ani. Aşa spune savantul german Julius Lips, cel care explică obârşia tuturor lucrurilor şi nu avem niciun motiv să nu credem că a fost aşa! Cine are un căţel ştie cât de inteligent este credinciosul patruped!

 

Sf. Petru, Lupul Şchiop, are o sarcină de la Domnul. Trebuie să sancţioneze exemplar, să pedepsească pe leneş, pe sperjur, pe mincinos, pe renegat. Şi mai ales pe cei care nu au grijă de animalele lor. Asta nu prea a plăcut ţăranilor noştri.

Există un sentiment fabulos în spiritul, în folclorul românesc, ba poate în întregul folclor european. O plăcere, respect, dar şi teamă şi respingere faţă de Lupul Şchiop, cel mai redutabil Filip. Şi faţă de lupi, în general.

Dacă stăm să ne gândim, niciodată cei drepţi, onorabili, credincioşi, cinstiţi şi purtători ai sarcinii de a aplica, de a realiza Cuvântul Domnului nu au fost foarte populari. Să ne amintim, de exemplu, de Torquemada, Marele Inchizitor, sau de alţi executori sau magistraţi ai credinţei, moralei, cinstei şi dreptăţii din istorie.

Sinaxar pe 17 ianuarie este Cuviosul Antonie cel Mare.

Tradiţional Antanasiile, Circovii de iarnă, Fulgerătoarele.

 

Asistăm, poate, la cea mai spectaculoasă dezvăluire a calendarelor suprapuse ale poporului român, al folclorului european. Circovii, provenind din slavonă, „ţircovnîie sviata” Sfinţii Bisericii, sunt triade de trei (rareori mai mulţi) sfinţi. Trei este numărul Sfintei Treimi, trei ciobănaşi avem în Mioriţa, trei sunt dorinţele pe care le pui, trei sunt încercările eroilor în basmele româneşti... dar sunt nenumărate exemplele puterii numărului trei. El face parte din magicul şir al Fibonacci.

16, 17 şi 18 ianuarie sunt, iarăşi, o perioadă a unei vechi sărbători europeană. Probabil a primilor locuitori, a dolicocefalilor. Nu se mai ştie cum se numea, cum se sărbătorea, la ce folosea. O sărbătoare, probabil a vânătorii, a înfrăţirii cu lupii, pecetluind legământul pe un nou an cu Lupul Şchiop, arhetipul şi totemul european.

Sunt unele ecouri în „vânătoarea regală” organizată până la Luna plină, după 16 ianuarie. M-am aplectaşi altădată asupra acestui subiect, nu îmi place vânătoarea şi nu îi accept pe vânători. Numai photo-hunting, care înlocuieşte carabina cu aparatul de fotografiat cu teleobiectiv. Aşa da, este natural, ecologic şi toată lumea este mulţumită. Mai ales sărmanele animale, iepuraşii, căprioarele, mistreţii şi chiar morocănoşii urşi.

Peste sărbătoarea cu nume uitat a vânătorilor, în calendarul păstorilor, al doilea la număr, s-au suprapus Filipii de Iarnă, lupii cei de temut, care trebuie respectaţi şi hrăniţi ca să nu facă pagube turmelor.

Al treilea calendar este cel al agricultorilor, care are conotaţii creştine. Sunt o mulţime de interdicţii în perioada Sfinţilor Petru, Antonie, Atanasie şi Chiril, în special în ceea ce priveşte lucrul. Cine nu ţine sfinţii, îl mănâncă lupul. Simplu!

Dar, doream să vă fac părtaşi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi la o nedumerirea a mea. La radioul public, la Actualităţi, acum câteva zile o duduiţă se văita că după cum arată comunicatul Institutului de Statistică Român, 2015 a fost, din nou, un an de scăderea a populaţiei, de „creştere negativă”! Şi transmitea, nu am reţinut dacă era părearea radioului, sau a celor de la Institut, sau o a treia părere, a unui om de ştiinţă, transmitea clasei politice să ia măsuri urgente pentru creşterea populaţiei în România, după modelul Franţei, care are, între toate ţările europene o creştere a populaţiei. Oops, am făcut ştiind eu ce ştiu, hexagonul nu prea are taine pentru mine. Dar îmi lipsea argumentul forte. L-am găsit în „L’Express” o inofensivă listă de nume date în anul 2015 celor născuţi în Paris. Iată lista de nume, în ordinea frecvenţei, pentru băieţi: Adam, Gabriel, Raphaël, Paul, Louis, Arthur, Alexandre, Victor, Jules şi  MOHAMED! La fete, Leila este pe locul 11.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, creşterea de populaţie în Franţa se datoreşte exclusiv celor aproape zece milioane de musulmani! Este o politică premeditată din partea lor, au şi câte o duzină de copii, pentru a trăi din ajutoarele sociale generoase, fără a mai munci. Aşa s-a ales Francois Hollande preşedinte şi aşa crede că se va realege şi Angela Merkel - cu voturile multor milioane de cetăţeni musulmani, paraziţi ai societăţii. Pentru ei şi pentru alţii ca ei, cu cât mai mulţi musulmani, cu atât mai bine, are cine să-i voteze!

Nu cred că cei de la Actualităţi, sau cei care au dat de exemplu Franţa, pentru creşterea populaţiei, chiar ştiau ce fac! Mai bine să aducem înapoi în ţară, cei aproape patru milioane de bărbaţi tineri şi atunci o să avem creştere de populaţie! Dar, de ce este necesară creşterea populaţiei?!! Pare un dinozaur comunist, o teorie dragă lui Ceauşescu. O să revin.

Nedumerirea mea este de natură eugenică. Oamenii de ştiinţă cunosc foarte bine că amestecul european-asiatic a dat naştere la specimene umane nereuşite din punct de vedere al imunităţii faţă de boli şi a nivelului intelectual. Poate, metişii respectivi sunt interesanţi, ciudaţi, dar doar din punct de vedere estetic. Cunoaşteţi vreun metis laureat al Premiului Nobel? Nu, pentru că nu există. Nu vreţi să ştiţi câte boli fac aceste persoane, rezultatul încrucişărilor de rase! Niciodată nu o să vedeţi rezultatele acestor studii, pentru că cercetătorii şi oamenii de ştiinţă respectivi pot fi învinuiţi de rasism şi alte o sută de “isme” din cauza perversităţii actului politic corect! O să râdeţi, dar toate acestea mi-au fost dezvăluite de o sursă a mea, de la Teheran. Probabil că nu ştiţi, dar iranienii sunt printre primii din lume, în genetică şi domenii conexe. Bomba atomică nu prea îi interesează, a fost o abureală ca să cadă la pace cu americanii. Au unsprezece bombe atomice, cumpărate cu generali cu tot, când a căzut URSS - şi ultimul cărăuş din bazar ştie asta!  

BERBEC În acest weekend călătoriile, drumurile nu sunt bine aspectate. Stai acasă, la căldură, cu pisica şi căţelul, cu un ceai fierbinte şi multe vorbe şi viaţa o să ţi se pară frumoasă şi lungă. Stai la căldură şi gândeşte-te. Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta. Astăzi este cazul să devii mai practic şi ceva mai diplomat, totodată; numai aşa poţi evita un mic, dar bine organizat, episod de deprimare, pe fond sentimental. Aspecte uşor nefavorabile la bani, dar foarte bune la sănătate. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes cel putin in acest weekend! Sâmbătă, trudeşti din greu la o realizare, dai un examen care poate fi şi o apriţie-şoc la o petrecere. În orice caz este vorba de un termen, de trecerea unui obstacol. În această perioadă este bine să te limitezi la zâmbete plate şi să eviţi o atitudine prea dinamică sau chiar agresivă. Evită, de asemenea, orice decizie luată în stare emotivă. Nu începe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei constata ca nu ai cui să-i ceri ajutorul!

TAUR Limitează-te la distracţiile de sâmbătă. Nu trebuie să întreprinzi nimic important financiar. Investiţiile şi achiziţiile constituie o nebunie periculoasă în această zi de weekend de iarnă continentală. Weekendul este sub semnul vitezei. Repede vine, repede trece. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce doresti, de fapt. Nu ai timp! Aşa timpul trece foarte repede, confiscat de grijile cotidiene! Sâmbata ai un prilej de distracţie, o petrecere sau participi la o zi de naştere. Chiar dacă oboseala îşi spune cuvântul, distrează-te – este singura soluţie de evitare a stresului cotidian, soluţie chiar încurajată de sistem. Oamenii care se distrează nu fac politică. Duminică ai de facut un drum. Un drum, dar cu profit, poate fi şi o expediţie de aprovizionare. Totuşi, mai bine ai sta acasă, iarna este departe de a se termina. Abia începe, cu un viscol bine temperat. Perioada de timp a acestui weekend este numai bună pentru inceperea unui mic proces de planificare, de ordonare a vieţii şi operei tale. Dacă nu te-ai apucat deja să faci curăţenie. Asta daca ai terminat cu obsesiile tale, sau alte „praguri” pe care le ai de trecut in aceasta perioadă.

GEMENI Cheltuieşti prea mult şi până la urmă pe mici lucruri inutile. Spre seară, o veste bună, de departe. Probabil un raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale. Şi o petrecere drăguţă! Aspecte favorabile in acest weekend. Sigur, nu tuturor nativilor din zodie pentru ca astrologia nu este o filosofie comunista şi nu dă tuturor in mod egal. Sâmbătă este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă, sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Tot sâmbăta probabil ca te duci la cumpăraturi, duminică o să vrei să faci puţină curătenie în casă şi în suflet. Totuşi, sâmbătă ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Nu lasa lucrurile pe mâine, fă-le astăzi. Intai fă-ti un plan, apoi acţionează cu chibzuinţă. Nu te amesteca cu cei care nu sunt ca tine. Mezalianţele şi amestecurile de religii şi rase au fost întotdeauna motive de conflicte, mai mari sau mai mici. Sfârşitul weekendului, adică duminică seara te gaseste în activitate, în orice caz muncind cu dedicaţie şi spor la ceva.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate