Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Povestea călugărului Tibetan

Radu Stefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3739 Vizualizari

Pe 13 ianuarie s-au născut Georges Gurgieff, Sophie Tucker, Charles Perrault, Robert Stack, Wyatt Earp, Minnie Theobald, Dinu Brătianu.

Nimic în “Kalendar”, iar în calendarul creştin ortodox cinstit sunt Sfinţii Ermil, Stratonic şi Iacob din Nisibe.

"Evenimentul Zilei" din 13 ianuarie 1898 a fost apariţia, în prima pagină a ziarului "L'Aurore" a celebrului articol al lui Emil Zola "J'accuse!" (Acuz!). Un articol care ar trebui studiat de toţi jurnaliştii şi politicienii, un articol în care marele scriitor acuza direct, pe faţă şi pe nume membrii ai guvernului francez şi conducători ai armatei.

Opinia publică a reacţionat, demonstraţii, bătăi pe stradă cu poliţia! Zola este condamnat că ar fi instigat la violenţă. El pleacă în Marea Britanie, de unde continuă luptă împotriva guvernului incompetent şi corupt. Toate acestea în legătură cu "afacerea Dreyfus".  Trei luni mai târziu, sub presiunea opiniei publice, guvernul cade, îşi depune mandatul. Este înlocuit de altul - istoria nu precizează dacă a fost mai corupt sau mai incompetent decât cel pe care l-a înlocuit!

Bun, în manualele de relaţii publice este un bun exemplu de campanie câştigătoare contra puterii. Un singur om, împotriva unui guvern. Da, dar îl chema Ėmile Zola!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi ştiu că luna ianuarie este depresivă. De aceea se fac şi solduri, discounturi! Ca să se mai distreze lumea, la shopping. Îmi cereţi poveşti, ca să vă mai rupeţi de la realitatea nu prea simpatică. Ca să vă mai deau un motiv de stres în plus, un fin din State care lucrează la o agenţie americană cu trei litere, mi-a spus că agentul lui de bursă l-a informat că cea mai mare migraţie a capitalurilor este spre fabricanţii de drone militare. Se pregăteşte lumea pentru pace, fără nicio îndoială, mi-a spus cu ironie americanul.

Dar până când le-om duce toate, să vă spun o poveste, aşa cum aţi poruncit. Am auzit-o şi eu acum mulţi ani, treizeci, poate, în Tibet.

Acum mai bine de două milenii, in Tibet, trăia un călugăr pe nume Rinpoche. Tibetul a fost, este şi va fi o ţară săracă, dar frumoasă ca orice ţară muntoasă, de exemplu, Elveţia. Dar Tibetul este Elveţia Elveţiilor, este Acoperişul Lumii! Rinpoche îşi iubea ţara. Alta nu avea. Tibetul a fost, este şi va fi într-o ciudată fundătură geografică şi istorică. Pe acolo nu trece Drumul Mătăsii, nu a fost Calea Năvălirilor Asiei asupra Europei, nu a fost obiectul dorinţelor şi al conflictelor dintre Marile Puteri. Cine şi-ar dori o ţară situată la patru mii de metri altitudine, unde este îngrozitor de frig, iar localnicii fumează baligă uscată de yak. Asta ca să nu le degere complet faţa şi nasul. Puţinul aur pe care îl aveau, tibetanii îl duceau la temple. Ce să facă cu aurul, într-o ţară unde nu exista nimic de vînzare?

Rinpoche era, în tinereţe, deosebit de curios. A călătorit mult, pentru că a mers tot timpul pe jos. Unii istorici sau cercetători ai ştiinţelor secrete îl confundă pe Rinpoche cu Milarepa, un întemeietor de şcolă filosofică budistă. Totuşi Rinpoche a existat, la fel cum a existat şi Milarepa. Deseori Istoria concentrează mai multe personalităţi într-una singură. De fapt, contează demonstraţia, cunoştiinţele şi ideea, mai mult decât cine, cum şi de ce le-a făcut. Astea sunt “bârfe” istorice şi nu-l interesează pe cercetătorul onest care doreşte doar să afle,  şi să-şi ofere nişte răspunsuri.

Călugărul Rinpoche a mers pe jos douăzeci de ani. A ajuns până în Caledonia. Şi cum toate drumurile duc acolo, a admirat şi măreaţa Romă. La întoarcere, s-a rătăcit într-o pădure sumbră şi misterioasă, care acum se numeşte Pădurea Neagră. Orientându-se după stele, călugărul nostru folosea adesea râurile. Lua câteva trunchiuri uscate şi îşi înjgheba în grabă o plută rudimentară. Trăia din rădăcini, ierburi şi fructe şi din mila rară a oamenilor pe care îi întâlnea. Aşa a ajuns să plutescă spre est pe unda unui fluviu ce se numea Danubius. Nu se depărta prea mult de malul stâng, care era mai accesibil.

După mai mult timp, cînd apa devenise foarte mare, a întâlnit un popor care-i amintea de cei lăsaţi acasă, în Tibet. A stat cîţiva ani în davele acelui popor primitor şi i-a învăţat multe. Era ceva misterios şi surprinzător în valorile şi modul de a înţelege viţa a noilor prieteni ai lui Rinpoche. Peste mii de leghe călugărul nostru se simţea, din nou, acasă. Aceiaşi mândrie a sărăciei pline de aur, aceiaşi lipsă totala a fricii de moarte, aceiaşi înclinare spre ezoterism şi mister, acelaşi conservatorism şi dorinţă de răzbunare. Rinpoche a vorbit mult cu Zamolxe, alt călător, ce tocmai se întorsese din Egipt. Au stat mult timp pe un munte ce urma să se cheme Kogaionon, şi au avut multe viziuni ale viitorului. Din nefericire pentru noi, sau mai bine zis din fericire, adoratorii Crengii de Aur nu doreau să scrie, chiar dacă ştiau să citească. Scrisul era, după cum au descoperit ei, o operaţie magică periculoasă prin care te poţi secătui de energie vitală şi poţi deveni vulnerabil. Rinpoche a plecat spre Tibet, cu părere de rău, dar acolo era ţara lui şi o iubea. O ţară de zece ori mai mare decât Dacia.

“Dacă doreşti să faci orice, drag prieten, dar să ai succes, trebuie să te concentrezi asupra folosirii valorilor antice, clasice – ele au intrat aproape în genele noastre, devenind o a doua natură şi nu putem să le respingem.” Aşa au spus, acum treizeci de ani, cei doi învăţători lama din Tibet. Mereu profesorii mei erau câte doi, aşa este tradiţia cea mai adâncă a locului. Ce lucru bun, cât de folositor este elevului! Atâta timp cât profesorul, profesorii, de fapt, au ca scop interesul elevului.

Cu un profesor în fruntea ţării, să ne gândim dacă educaţia şi învăţământul de la noi sunt în interesul elevilor, sau al profesorilor. Şi aceasta nu numai până mâine, răspunsul este greu şi delicat, chiar dacă mâine este, în mod sigur, o altă zi!

BERBEC    Totul pare că merge bine, în parametrii normali, atât pe plan material, spiritual şi energetic. Cele trei corpuri ale tale! Persoanele născute în semne de foc şi aer îţi sunt binevoitoare. Din trecutul tău apare o situatie uitata, dar pe care poti sa o rezolvi rapid cu ajutorul anturajului, colegii sau prietenii. Nu te baga in sufletul si problemele altora. Ofera-ti ajutorul numai daca este cerut cu insistenta. Pentru un timp este bine sa pastrezi judecatile de valoare si sentintele pentru uzul propriu. Şi nu te grăbi, nu te repezi!

TAUR  Ceea ce cauţi să spui, să te exprimi, este exact ceea ce simţi, emoţiile interiore şi sentimentele tale. Dacă nu eşti înţeles de cei din jur, este treaba lor, tu ai semnalat ce te doare! Ia, din timp, masurile care se impun, ca sa nu intri in criza de timp. Trebuie sa dai dovadă de tarie de caracter şi să-ţi impui punctul de vedere, de cate ori stii cu siguranta ca ai dreptate. Anumite indiscretii şi soapte pe furis te fac sa tragi concluzia ca in calea succesului sta numai „look-ul” tau. Schimbă-l, adica coafura sau lasă-ţi barbă, daca asta te face sa te simti mai bine in propria piele!

GEMENI   Astăzi eşti strălucitor, mercurian. Bucuria de a trăi, în persoana ta. Nimic şi nimeni nu-ţi pot rezista astăzi, în faţa amestecului savant de inteligenţă, carismă şi ironie muşcătoare! Vremea capricioasă te avantajeaza şi te inspiră să începi noi proiecte, să ai noi idei. Esti intr-o perioada creativa. Daca te-ai apucat sa scrii este foarte bine. Daca ai terminat este şi mai bine! Ai din nou trăiri pozitive şi o dispoziţie ştrengărească către escapade nocturne precum cotoii pe acoperiş.  Sanatatea este buna, atentie insa la accidente si incidente, iar banii - astăzi subiectul nu este pe ordinea de zi!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate