Editura Evenimentul si Capital

”Patriot” este singura alegere. Sienkiewicz avea dreptate. Berbecii se concentrează bine, Capricornii sunt conservatori

Autor: | | 0 Comentarii | 3815 Vizualizari

Pe 21 aprilie s-au născut: Ecaterina a II-a cea Mare, regina Elisabeta a II-a, Anthony Quinn, Charlotte Brontë, Max Weber, Oana Orlea, Lorry Wallfish.

În calendarul creştin-ortodox fix sunt Sfinţii: Ianuarie, Alexandra, împărăteasa, Filipal şi Teodor din Perga. În calendarul mobil este Izvorul Tămăduirii.

”Izvorul Tămăduirii, sarbatoare închinata Maicii Domnului, este prăznuita anul acesta pe 21 aprilie. Nu are data fixa. Ea este trecuta în calendar în vinerea din Săptămana Luminata, prima dupa Sfintele Paști. La originea acestei sarbatori se afla o minune petrecuta in apropierea Constantinopolului. Potrivit Traditiei, un orb a primit vederea dupa ce s-a spalat cu apa unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorita imparatului Leon (457- 474), pe atunci neincoronat, care implineste descoperirea facuta de Maica Domnului: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape. Patrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei intunecati".” Scris de Adrian Cocoșilă, citat de pe un site religios.

Nimic, nimic în „Kalendar”, încă mai răsuna sărbătorile echinocţiului, sărbătorile elementului aer.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, de mai mult timp știam că România este pe cale să achiziționeze un, sau mai multe, sisteme ”Patriot”, de apărare antiaeriană. Acum pot să scriu și eu pentru că a apărut în presă. Înțelg foarte exact și știu căror grupuri de interes servesc articolele comandate apărute în presa românească, care pun sub îndoială necesitatea achiziției sau o caracterizează drept vechituri și cer licitație. Am râs puțin, dar m-am bucurat că, în fine sfaturile mele și ale altora ca mine, au fost ascultate. ”Patriot” poate fi revîndut peste câțiva ani, dacă amenințarea războiului este îndepăratată din Estul Europei. Oricine cumpără ”Patriot” dar nu sisteme noi, scumpe și neverificate! ”Patriot” realizarea de excepție a grupului american ”Raytheon” a fost îmbunătățită mereu, de-a lungul timpului și și-a dovedit eficiența în apărarea antiaeriană în condiții de război. Faptul că statul Israel are asemenea sisteme este pentru mine o garanție în plus, evreii nu cumpără arme proaste!

Și polonezii, pe care îi dau mereu exemplu, doresc să cumpere sisteme ”Patriot” cel puțin opt, maximum 20. Dar, nu mai are cine să semneze ordinul de achiziție! Drama polonezilor este că sunt... polonezi! De un patriotism și un curaj sublim, dar și de o mândrie, vanitate, vecină cu nebunia. În ultimul an de zile nu mai puțin de 28 de generali și 271 de ofițeri superiori și-au dat demisia și au trecut în rezervă. Șleahta pospolită, cum se spunea în vechime nobililor militari care constituiau coloana vertebrală a puternicii armate cu steagul roșu și alb, nu a fost niciodată mai furioasă pe politic, decât este în prezent. Imixtiunea politicului în armată a întrecut orice limită decentă. Printre cei care au cerut trecerea în rezervă, recent, în luna ianuarie, se numără și Șeful Marelui Stat Major, faimosul general cu patru stele Mieczysław Gocuł, în vârstă de 53 de ani, școlit în Marea Britanie și Canada, speranța NATO. Se spunea despre el că este un geniu militar, singurul general care putea combina diferitele arme în așa fel încât ieșea întotdeauna victorios în manevre, în war game. Coșmarul rușilor: ”Gocuł? Niet, numai el, nu!” Un fel de Erwin Rommel al secolului XXI, cel care se bucura de admirația, atât a propriilor militari, dar și ai posibililor ostili. Îl știu bine pe Mieczy, este un geniu, cu mutrița lui de contabil inofensif - când eram în Polonia ne-am sărbătorit ziua împreună, suntem născuți în aceiași zi, dar vai, aș putea să-i fiu tată! Este prieten cu prieteneul meu George Pihełsky, mare exportator de mașini agricole. În Iordania, Irak și Iran am trecut împreună cu George prin aventuri, de care îmi este greu să le povestesc, cu siguranță că nu o să mă credeți. Cei de la ambasadă, Crețu și mai ales Romică, făceau mereu haz de prietenul meu polonez, mare și puternic ca un urs grizzly, dar bun la suflet ca Maica Tereza. ”Măi, Georgică, vezi că un tractor de al tău și-a pierdut tunul de 120!”. Prietenul meu vindea arme. Nu știu cum făcea, dar era împăcat, un mare catolic practicant, pașnic, cu soție blondă și frumoasă și două fetițe adorabile, el fiind dintr-o familie care a dat mai mulți episcopi. De la el am auzit de nenumărate ori: ”Si Vis Pacem Para Bellum!” Dar, tot el mi-a citat ce spunea marele scriitor polonez Henryk Sienkiewicz: ”Polonezii se pot măsura cu cavalerii teutoni, cu suedezii, cu prusacii, austriecii, îi pot respinge pe ruși, îi bat oricând pe turci, dar polonezii nu se pot apăra de... polonezi!

Cred că nici românii nu se pot apăra de... români, suntem singura nație care dorește să-i moară și capra vecinului, dar în ceea ce privește ”Patriot”, fiți patrioți, cumpărații ceea ce trebuie, vă spune un pustnic care știe multe, nu are interese și pasiuni, dar vede departe. Știți cântecul: ”Pe un munte... stă un om și spune ce ne-așteaptă!”

Îl pomenim astăzi pe Anthony Quinn, anul trecut a fost centenarul lui. A jucat în foarte multe filme bune, astăzi parcă aș vrea să-l revăd în ”Secretul din Santa Vittoria”. A revenit iarna, dar pomișorii mei se luptă eroic, ca niște daco-romani cu invadatorii migratori, doar aici, pe această bucată de pământ a fost marele castru roman ”Fulmen” și o davă misterioasă, poate chiar celebrul oraș al sacerdoților.

Mai trebuie să pun o buturugă pe foc, focul aproape se stinge și țiuie, dar eu îl înțeleg, spune legende frumoase cu bărbați puternici și curajoși care își iubeau țara și cu femei frumoase și credincioase care își ridicau, râzînd, copii spre Soare. Legendele dacilor, cântecele lupilor, cele pe care o să le scriu odată și odată, acum doar le aud, pentru că mâine pot să aud altă legendă, doar este, în definitiv, altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Dimineața trebuie să te concentrezi bine ca să rămâi treaz, vremea urâtă te adoarme la loc. Conjunctura indică o perioadă relativ bună, dar atenţie la ce cumperi şi cât cheltuieşti. Ai o idee, un proiect, sau important, sau la care ţii foarte mult, deci este important sentimental, şi nu ştii dacă eşti pe drumul cel mai bun. Ei bine, stelele spun că eşti! Horoscopul tau indica astazi relatii armonice cu cei nascuti in semne de foc si aer si nefavorabile cu semnele de pamant si apa. Pentru o buna parte din nativii din Berbec veselia, entuziasmul si buna dispozitie sunt coordonatele zilei de astazi.

TAUR Ai ceva de sărbătorit, poate e ziua ta, sau celebrezi Izvorul Tămăduirii! Stelele sunt astăzi bune cu tine, aşa că s-au hotărât să te îndrume spre un loc unde te poți distra foarte bine! Supraveghează-ţi cu mare grijă dorinţa să deţii lucruri extravagante şi să faci cheltuieli foarte mari, sa investesti utopic in propria imagine. De asemenea – vechea ta problema – amorul. Cu o astfel de configuratie astrologica te indragostesti uşor şi de cine nu trebuie! Egoismul bine temperat te salveaza de deceptii. Cu toate că gandeşti prin o anumita logica, astăzi trebuie să-ţi urmezi mai ales intuiţia şi să laşi dialectica pentru altă dată; pentru că, probabil, interesele personale primeaza.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate