Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. O țară pentru șapte milioane

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3329 Vizualizari

Pe 30 martie s-au născut: Maimonides, Vincent van Gogh, Francisco de Goya, Eric Clapton, Paul Verlaine, Richard Sims, Celine Dion, Magda Ianculescu, Ion Tripşa, Viorel Cosma.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Ioan Scărarul, Proorocul Ioad şi Euvula. Nimic în "kalendar", dacii erau oameni harnici, nu avea tot timpul sărbători şi pomeniri.

"Evenimentul Zilei" din 30 martie 1867 – Senatorul William H. Seward, Secretarul de Stat, adică ministrul de externe, însărcinat de Președinte, de Guvernul american, cumpără de la ruşi, după negocieri dure și lungi, Alaska, pentru suma de 7,2 milioane dolari, adică doi cenţi pe acru (un acru = 4.047 metri pătraţi). Alaska are o suprafață actuală de 1.518.800 kilometri pătrați. De aproape șapte ori mai mare decât România, în prezent.

Bun, țări și teritorii au fost multe vândute și cumpărate în istorie. Manhattan, de exemplu, a fost vândut de nativi către olandezi. Pe atunci New York se numea New Amsterdam. Olandezii au mai cumpărat și Suriname de la britanici. Texas a fost cumpărat. Și Mississippi, de la francezi. Un dictator din Bolivia a vândut o bucată din țară către Brazilia, pentru un cal de curse. Și exemplele pot continua, nu am pomenit nimic de Africa, cea mai tranzacționată parte a lumii, țările dar mai ales locuitorii!

Alaska, un pion din jocul de pe tabla de șah strategică mondială de la jumătatea secolului XIX. Rușii nu mai puteau să mențină controlul teritoriului aflat la mai mult de zece mii de kilometri de Moscova, iar americanii se temeau să nu intre în posesia Germaniei, sau a Marii Britanii. Dar, opinia publică americană este ostilă: „O mulţime de dolari pentru o mulţime amărâtă de gheaţă” - ”Seward's Folly” - urlă ziarele. Pe atunci nu se ştia de petrol, cupru, titan, zirconiu, mangan etc, etc - şi mai ales de poziţia excepțională strategică! Astăzi se poate spune: bună afacere, bravo senatorului Seward!

Legat de aceasta să vă arăt până unde poate merge falsul şi manipularea, în numele naționalismului. Mai multe situri ruseşti pretind că contractul de vânzare-cumpărare al Alaskăi este nul de drept, pentru că partea americană nu şi-a îndeplinit obligaţiile. Şi că Alaska trebuie să revină înapoi Federației Ruse! Adevărul este că, în faţa reacţiei negative a publicului, partea americană a dorit să renegocieze contractul, să facă plăţi parţiale în decursul câtorva ani. Addendumul a fost semnat de Congres şi Preşedinte şi trimis Ţarului, după ce se abținuse acordul lui pe cale diplomatică. Dar ţarul Alexandru al III-lea avea alte treburi! În 1868 i s-a născut un fiu, apoi au intervenit unele probleme, apoi alte probleme şi în anul 1894 a murit, pe neaşteptate. Addendumul american nu a fost semnat de partea rusă niciodată, dar americanii au plătit, în timp, în unul, sau doi ani, până la ultimul cent, cei 7,2 milioane de dolari, plus dobânda bancară aferentă, o sumă foarte mare pentru timpul acela, când cu un dolar, un dolar de argint, puteai să mănânci o săptămînă întreagă. Să mănânci bine, nu ca la fast food!

Acum, ruşii naţionalişti susţin, în siturile respective, că americanii nu şi-au respectat semnătura pe contract şi că, deci, contractul este nul de drept. Şi că sunt gata să dea înapoi americanilor cei 7,2 milioane de dolari reevaluaţi la cursul zilei. Cred că ruşii ar plăti şi 70 de miliarde de dolari pentru Alaska, cu, sau fără, madam Sarah Palin!

Alaska are multe lucruri drăguțe pe lângă resurse, bogății imense și femei frumoase. Au o zi națională a marmotei, zi liberă, pe 2 februarie. Simbolul popular al statului Alaska este floarea de nu-mă-uita! Așa cum în draga mea Virginie este pasărea cardinal, un fel de pițigoi moțat, de culoare purpurie. Sunt puțini, foarte puțini locuitorii celui mai nordic stat al Uniunii, nici opt sute de mii de persoane. Bun, nu știu cine ar vrea să locuiască într-o țară unde vara cade într-o miercuri! Dar, am în corespondența mea și doi alaskani. Nu am pomenit atâta patriotism local și iubire față de o țară înghețată! Este țara lor!

Exemplu pentru multă lume și pentru noi, cei binecuvântați de Dumnezeu cu o țară frumoasă și cu tot ce ne trebuie. Mă doare inima și capul, iau Taylenol cu pumnul, când văd reacții ca: ”Românica este o țară de hoți!”, ”România este înapoiată!”, ”România este cea mai coruptă țară” etc etc. Nuuu, nu țara este de vină! Țara ciuntită de poftele vecinilor vremelnic mai puternici, doar am fost între trei imperii, rămâne mereu ea, cea frumoasă și cu daruri, resurse nu foarte bogate, dar suficiente. România, ca stat modern este înconjurată de sate și orașe, pe teritoriul altor state ”vecine și prietene” unde se mai vorbește și astăzi românește, cu toată presiunea de integrare forțată a ”prietenilor”. România este înconjurată de români!

Vedeți, dragi lupi, padawni și hobbiți, statele, popoarele care contează au un simbol național. Francezii, cocoșul galic. Rușii, ursul. Evreii, steaua lui David. Și exemplele pot continua. România nu are niciun simbol național. Acest lucru ne listează în rândul țărilor adolescente, cu vocea mereu în schimbare și cu o superficialitate și capricii de moment, tipic pubertății. Să nu se confunde nefericita stemă cu simbolul național. Neavând, ne-au lipit străinii unul: pe Dracula! În România se cresc dragoni, vezi pe Harry Potter. Este foarte importantă o mențiune dintr-o carte de mare succesc, citită și ecranizată, vizionată de peste un miliard de persoane. Exită o propagandă mai bună? Poate rivaliza sărăcăcioasa campanie a promovării României, cu frunzuliță, sau fără, cu ”Stăpânul Inelelor”, sau cu ”Star Wars”? Este o întrebare retorică, nu vă obosiți să răspundeți.

Încet-încet se conturează în conștiința colectivă a românilor, a tinerilor, mai ales, un simbol național. L-am văzut pictat pe o mașină, o Dacia Duster, apoi în vitrina unui magazin. Pe stradă, un tânăr purta insigna în piept. Astfel de insigne se găsesc de vânzare la Muzeul Național din București. Vechiul nostru simbol: Lupul, steagul dacic! Și eu port o insignă asemănătore, în piept și pe piept. Am primit-o prin curier, cum altfel, de la unul dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani și hobbiți!

Așa cum am primit sfatul, mulțumesc lui Andrei din Richmond, să mă uit la serialul ”Shannara”. Am văzut primele episoade, este o clonă de ”Stăpânul Inelelor”, cu atmosferă din ”Game of Thrones”, personaje din ”Star Wars” și scenariu din ”Dune”. Dar este plăcut, făcut meșteșugărește, cu niște actori foarte tineri și frumoși. Nu toată lumea poate avea idei originale, iar Terry Brooks, autorul a multor cărți de ficțiune fantastică știe acest lucru. Și mai știe că dacă cineva sau ceva a avut succes, dacă imiți cu talent, poți și tu să ai aproape același succes - teoria vânzărilor nippon!

Aștept cu interes ziua de mâine, să vedem dacă ceea ce am calculat și simt se împlinește, pentru că, mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC   Munceşti, te distrezi, te odihneşti, treburi obișnuite. Dar de azi poți să începi să înlături din calea ta obstacolele ridicate de soartă, eşti pe drumul cel bun, nu mai amâna, acționează!  Cu toate că nu prea ai bani, visele tale de mărire şi de imbogăţire nu-ţi dau pace. Continuă, norocul ajută pe cei îndrăzneţi! Ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpăraturi în oraş, dar iata ceva neaşteptat te face să-ţi schimbi planurile. Este totuşi o veste bună. Perioada îţi este favorabilă în toate, mai puţin durerile de cap. La propriu şi la figurat. Despre durerile la propriu - atenţie la vremea capricioasă, îmbracă-te corespunzător şi mai ales protejează-ţi capul şi fruntea şi totul poate să fie în limite normale!  

TAUR   Eşti distrat, obosit şi dimineața nu te poţi concentra cât ai dori. Conjunctura îţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lămuri de la sine. Nu ţi se întâmplă prea des să faci ce ţi-ai dorit, confiscat de obligaţiile cotidiene şi de convenţiile sociale – dar astăzi poţi să dai curs unei vechi dorinţe. Poate este vorba de o schimbare majoră în înfăţişare „look”-ul tău, poate o atitudine curajoasă - este la latitudine ta până la urmă, pentru că stelele arată, nu obligă. „Cum vă place” – vorba lui Shakespeare. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ţi asumi obligaţii pe termen lung.

GEMENI   Te identifici prea mult cu ceea ce faci. Eşti prea pasionat, prea tensionat şi consumi prea multă energie. Mai multă cumpătare, trebuie să găsești echilibrul optim între efort și rezultat. Astazi ai o veste foarte buna de departe, care te surprinde placut! Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, scurte călătorii. Primeşti ajutorul solicitat de la rude şi prieteni. Culmea este că şi duşmanii te ajută – probabil nu te mai vorbesc de rău o perioadă! Totuşi, nu eşti prea vesel azi, de aceea e bine să-ţi faci de lucru prin oraş, să te plimbi, poate faci ceva cumpărături, în orice caz să nu stai singur şi fără treabă - pâna seara iţi vei reveni. Pentru un procent dintre nativi: cu Mercur, patronul tău cosmic, pus pe concesii, chiar dacă este prea aproape de Uranus şi supărat rău de tot pe viaţă, ai parte de o veste bună care te poate ajuta în viitor să câştigi mai mulţi bani, sau să nu pierzi bani!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate