Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. O să fie război anul acesta?

Autor: | | 0 Comentarii | 3720 Vizualizari

Pe 30 mai s-au născut Petru cel Mare, Mihail Bakunin,Peter Carl Faberge, Howard Hawks, Aleksei Leonov, Keir Dullea, Marie Fredriksson, Constantin Gogu, Doina Cornea, Mihai Botez, iar pe 31 s-au născut Walt Whitman, Clint Eastwood, Don Ameche, Brooke Shields, Saint-John Perse, John “Bonzo” Bonham, Nicu Alifantis, Adriana Bittel, Onisifor Ghibu, Răsvan Popescu.

În privinţa sărbătorilor, este o situaţie mai deosebită. În calendarul mobil creştin sâmbătă, 30 mai, este Pomenirea Morţilor, Moşii de Vară, duminică 31 mai este Cincizecimea, Duminica Mare a Rusaliilor, Pogorârea Sf. Duh, iar luni 1 iunie este tot zi liberă, Sf. Treime, dar este Ziua internaţională a copiilor, o sărbătoare mai importantă, pentru că copiii sunt de toate culorile, de toate religiile!

Trei zile... să fie o sărbătoare de la daci, asumată de creştini, după obiceiul lor?

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, un celebru dirijor străin care ne-a onorat anul acesta cu prezenţa lui, îmi spunea că România îi apare ca ţara aparenţelor. Nimic nu este ceea ce pare a fi, iar sub stratul superficial şi modern se ascund lucruri de o profunzime neaşteptată.

Dacii nu aveau sărbători mobile. Totul era reglementat foarte aristotelic şi pitagorian în funcţie de ritmurile naturale. Munceau când trebuia, se odihneau şi sărbătoreau când nu aveau de lucru. Simplu şi eficient.

Doamna Antoneta Olteanu, regina mitologie româneşti spune: „... Duminica Rusaliilor este considerată a fi punctul culminant în care se dezlănţuiau cu o deosebită forţă duhurile nemulţumite.  Imapactul deosebit de puternic al sacralităţii sărbătorii, la care se adaugă încăpăţânarea sufletelor morţilor, care nu doresc să părăsească pământul a făcut ca în fapt sărbătoarea să dureze trei zile. Acum îşi încheiau activitatea şi cetele de căluşari (magia războinică) deoarece nu mai era periculoasă şederea afară a oamenilor.”

Sunt diferite obiceiuri şi superstiţii, menţionăm doar câteva:

Dacă va ploua în ziua Moşilor de Vară, va fi anul mănos.

În noaptea Rusaliilor înfloreşte feriga. Cine o vede, are mare noroc dar trebuie să fie treaz şi curat toată noaptea şi să nu răspundă la vedenii.

Vacilor li se pune tei între coarne ca vrăjitoarele rele să nu le ia laptele.

Dacă la Rusalii va fi timp frumos, aşa va fi toată vara.

Se poate avansa ipoteză că sărbătoarea creştină mobilă a preluat, a fost calchiată, peste o sărbătoare antică, veche, poate din neolitic a vrajbei dintre elementele aerului şi cele ale focului. A devenit mobilă, dar s-a păstrat...

Apoi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, să facem şi noi ca geto-dacii. Nu vă mai ţin, că aveţi treabă, după cum şi eu am treabă. Mă duc în munte, dincolo de Sf. Mănăstire Suzana, cu treburi de taină şi de mirare. Soţi îmi sunt pustnicul Cristian şi vrăjitoarea Măturoaia, doctoriţa aceia care nu mai poate să spună decât ce gândeşte, adevărul. Spune-mi cu cine te aduni, ca să-ţi spun cine eşti! Da, şi nu! Cei doi prieteni ai mei îmi sunt bodygurazi. Probabil că nu ştiţi dar cei altfel decât noi, pe care îi numim din ignoranţă, nebuni, au o forţă extraordinară. Cu ochii mei am văzut-o pe vrăjitoarea Măturoaia că a luat un bărbat în toată firea, l-a ridicat desupra capului şi l-a aruncat peste gard! Nu ştiu cu ce-o supărase nefericitul acela, nici el nu a stat să-mi povestească pentru că a fugit mâncând pământul, pentru că doctoriţa smulsese un copac din rădăcină, pe post de bâtă!

Nu-i dau pe cei doi pe o şatră întreagă de ţigani! Nu vă mai povestesc isprăvile pustnicului Cristian, pentru că o să ziceţi că sunt prea gogonate. Da’ un tip care a inviat a treia zi, născut dintr-o fecioră, vi se pare normal! Minuni sunt mereu, ochi pentru ele nu avem!

Dacă nu dau de hora ielelor şi îmi fac canonul cum trebuie şi dau de cine şi ce e sortit, o să vă spun şi domniilor voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi ce am aflat: o să fie, sau nu, război anul ăsta! Că prea s-au strâns semne rele, de exemplu: se numără soldaţii, se strâng trupe străine, ţiganii fug din ţară!

Bucuroşi le-om duce toate... acum citiţi horoscopul, să vă fie de călăuză, pentru că, nu-i aşa, mereu mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC  În mica vacanţă de Rusalii nu te implica în lucruri importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale, în alcătuirea programului de distracţie. Nu te implica în domeniul social.

Sâmbătă, în toata aceasta dorinţă de afirmare a eului, care se exprimă, nu trebuie să pierzi din vedere să ciuleşti urechile. În cele mai multe cazuri vorbele multe determina destainuiri şi mai şi...  Duminică, simţul tău posesiv ţinut prea mult în frâu şi încăpăţânarea ta se pot răzbuna astăzi. Atenţie la discuţiile aprinse cu cineva din anturaj de la care vrei sa obţii ceva important. Până la urmă de voie, de nevoie, persoană în cauză poate să cedeze, dar nu vei obţine exact ce doreai.

TAUR   În weekendul prelungit, o perioadă puţin tensionată, de bârfe şi vorbe. Nimic foarte important. Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează.

Sâmbătă, dedică ziua lucrurilor obişnuite, de rutină. Este o perioadă furtunoasă. Cu toate că, până la urmă, se va vedea doar partea de deasupra a gheţarului, ca de obicei în astfel de poveşti.  Duminică, emoţional, tu te simţi dornic să te bucuri de deliciile perspectivei, aşa că poţi să stai mai mult pe acasă, cu cei pe care îi iubeşti, sau să pleci într-o scurtă (da, scurtă) vizită. Saturn întârzie din nou anumite lucruri, iar răspunsul pe care îl aştepţi se lasă şi el aşteptat... Nimic malefic. O întâlnire neaşteptată. Cineva te bănuieşte dar nu îndrăzneşte să zică nimic. Deocamdată...

GEMENI    În mica vacanţă eşti plin de poante răutăcioase, de ironii cinice, dar eşti iertat de cei din jur, pentru că eşti simpatic. La prînz, posibilă schimbare de program care se pare ca nu îţi place deloc.

Sâmbătă profita si găseşte-ţi echilibrul interior si pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Lasă ironiile şi cinismul măcar pentru perioada zilei de astăzi. Duminică nu mai face atatea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa. Stelele spun sa dai dovada de bun-simt şi modestie! Măcar astăzi. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea capricioasă şi vremurile aiurea ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi.  

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate