Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. O să dispară şi ciocolata?

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4104 Vizualizari

Pe 1 martie s-au născut Sandro Boticelli, Frederic Chopin, Oskar Kokoschka, Robert Lowell, David Niven, Harry Belafonte, Glen Miller, Itzhak Rabin, Ion Creangă, Elisabeta Bostan, Elena Cernei, Gh. Asachi, Solomon Marcus.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii, de fapt, Sfintele Evdochia şi Domnina. Galant cel care a făcut calendarul religios, o zi a feminităţii este ilustrată prin două Sfinte, care, după scrierile apocrife nu erau urâte deloc, ba, dimpotrivă!

Sunt multe interpretările date zilei de 1 martie. Am primit un raport alarmant. Pe net găseşti informaţii diverse, foarte diverse, contradictorii chiar, multe incomplete şi mai multe false, sau opera incapacităţii, prostiei şi mediocrităţii intelectuale. Se ridică la rangul de folclor românesc obiceiuri săteşti, obscure, ucrainiene şi ruseşti. Coloana a cincea slavă îşi face datoria. Dezinformează, dezinformează, dezinformează – ceva tot o să se prindă!

1 martie este cap de primăvară, baba Dochia sau baba Marta, Mărţişorul, intrarea în zilele babelor, care după regiune, pot fi şapte, nouă sau chiar douăsprezece. Sunt multe tradiţii populare româneşti despre această zi, de exemplu obiceiul de a alege o zi-babă şi de a crede că aşa va fi tot anul, sau topirea de zăpadă care apoi să fie amestecată, tot anul, câteva picături, în apa de spălat ca fetele să fie mândre şi să aibă părul bogat. Înainte, baba Dochia se ţinea de femei, care nu munceau, dar acum dacă îşi fac cadouri mărţişoare între ele, se zice că au dat de pomană babei şi sunt iertate. (Speranţia).

Luna martie este considerată în prezent o lună feminină, a sărbătorilor gingaşe ale primăverii.

Iniţial numele lunii venea de la zeul războiului, Marte. În această perioadă popoarele antice se pregăteau şi chiar mergeau la război. Mereu era ceva de împărţit, o veche jignire de răzbunat, ceva de jefuit, sau câţiva metri de pământ de cucerit.

Tot în această perioadă era un obicei şi mai vechi - se retrasau hotarele, în special ale loturilor agricole. Prilej de ceartă, păruială, ciomăgeală, chiar război în toată regula.

Femeile rămâneau lăcrimând în casele pustii, pentru că soţul, fratele, tată, iubitul plecau să ucidă alţi taţi, fraţi, iubiţi. Război, în luna zeului războiului.

Magia veche a dragostei, cea mai puternică care există, a făcut ca, întîi la misterioşii etrusci, apoi la romani, femeile să împletească două fire de lână: unul alb şi unul roşu şi să le ţină pe inimă. Poate că obiceiul a început aici, în "vatră", şi s-a transmis în Sud, poate odată cu limba şi alte obiceiuri paradoxale. Dar istoricii spun că mărţişorul provine de la romani, nu se ştie dacă geto-dacii aveu ceva asemănător. Cert este că obiceiul Mărţişorului este doar la noi, la români, urmaşii biologici ai dacilor şi culturali, ai romanilor - şi la bulgari, probabil preluat de la vechea populaţie, tot de la "noi" pentru că “noi” am locuit pe ambele maluri ale Dunării!

Firul roşu simbolizează sângele şi firul alb limfa, lichidele principale ale vieţii în filozofia antică. Să ne amintim că atunci când lancea destinului, lancea lui Longinus a străpuns partea dreaptă a Mântuitorului a curs sânge şi apă, adică limfă.

Cât timp femeia ţinea pe inimă firele împletite, simbolizând viaţa bărbatului iubit plecat la război, funcţiona magia. Dacă firele se desfac, atunci este mare nenorocire, cel iubit poate fi rănit grav, sau chiar mai rău...

Treptat, mărţişorul, căci despre el este vorba şi-a pierdut rolul magic. Nici martie nu a mai fost prima lună a anului. Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, antichitatea a fost împărţită în două, din punct de vedere spiritual: puterile nordului, care aveau anul nou la solstiţiul de iarnă, (sau aproape de acea dată) din care făceau parte şi geto-dacii, dar serbau cu mare fast şi solstiţiul de vară - şi imperiile sudului, romanii, egiptenii, persanii care aveau anul nou la echinocţiul de primăvară. Pe atunci, acum mii de ani începutul lunii martie coincidea cu echinocţiul de primăvară. De aceea, luna martie era prima lună a anului. Şi în prezent, iranienii, urmaşii persanilor, serbează anul nou de echinocţiul de primăvară.

De câteva sute de ani mărţişorului i s-a adăugat o băncuţă de argint. Ion Creangă, pe care îl pomenim astăzi, spunea pe la cenaclurile Junimii că cine dintre femei nu avea bănuţul de argint în piept aceea era ori prea urâtă, sau prea bătrână. Şi hâtrul moldovean mai aduga ca aşa sunt moldovencele, tare drăgăstoase, aşa că nu sminteau nimic din obiceiul de 1 martie, vechi de când lumea, de a-şi oferi favorurile pe un ban de argint!

Cu banul acela de argint femeile cumpără vin pelin, brânză nouă, ceapă verde şi tot ce mai trebuie de pic-nicul de Armindeni. Bun, bancuri moldoveneşti, cu toate că dacă ne uităm la politikia dâmboviţeană – câtă dreptate avea Ion Creangă!

Totuşi femeile speră că dragostea va învinge moartea, până la urmă – şi poartă în continuare Mărţişorul, sigur “îmbunătăţit” de societatea de consum. Iată, sărbătorile feminine ale primăverii s-au îndesit, poate că raţiunea va învinge până la urmă şi sabia se va transforma în plug şi suliţa în floare!

Femeilor le place ciocolată, este un sondaj Gallup. Cu 37% mai mult decât bărbaţilor. Ei bine, această plăcere poate dispare, sau să fie prea scumpă. Este dezinformarea grosolană practicană de câţiva ani de o parte a presei. Se aduc argumente “ştiinţifice” cu grafice contrafăcute din care reiese o fluctuaţie negativă a recoltei de cacao. S-a găsit şi explicaţia “ştiinţifică”: El Niño influenţează negativ creştere culturilor arbuştilor de cacao!

Nici pe departe, spune Pamela Thornton, există mereu o fluctuaţie a recoltei de cacao, ca şi în cazul cafelei. Pe asta se bazează bursa! Sigur, în anul 2015 există un deficit de un sfert de milion de tone de cacao, dar acest lucru este normal. Creştere consumului este de 2,5-3% pe an. Experta continuă şi arată că dezinformarea cu terminarea ciocolatei în anul 2020 are un substrat.

Nişte “băieţi deştepţi”, nişte chimişti, au inventat o substanţă artificială organică, alfa-beta-carbo-dioxi-şi-nu-mai-ştiu-cum care ar putea înlocui cu “succes” cacaoa din ciocolată. Deocamdată totul este foarte hush-hush, se pregăteşte terenul, se frăgezesc proştii, ca în cazul vaccinurilor. Se ameninţă opinia publică cu dispariţia ciocolatei, ca apoi, hopa-mitică, să apară marea firmă, multinaţionala, care vă aduce înapoi ciocolata! Nu mai este naturală, poate este cancerigenă, sau poate produce numai bunul Dumnezeu ştie ce, dar are gust de ciocolată şi este ieftină! Ca în cazul Monsanto.

Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că am mai prins vremuri normale când alimentele mai aveau gust şi erau naturale şi îi mulţumesc şi mai mult că, aproape sigur, nu o să prind vremea ciocolatei artificiale.

Până atunci o să-mi daţi voie, cu această ocazie, dragi lupi, padawani şi hobbiţi să scot de unde am ascuns un mare baton de ciocolată Hershey’s. Nu am voie, dar este ciocolată adevărată, naturală, cea mai bună din lume!

Poate aveţi şi domniile voastre ceva ciocolată, este bună pentru serotonină şi endorfină, substanţele fericirii. În Europa cea mai bună este cea belgiană, părerea mea şi a lui Hercule Poirot, aşa că mă duc să văd un serial cu David Suchet, cel mai bun actor în rolul detectivului belgian - posibil din toate versiunile, cu speranţa că mâine Soarele va răsări, vestind o nouă şansă, o nouă zi!

BERBEC Dimineaţa, discuţii plăcute despre planul profesional, care alungă începutul unei astenii de primăvară. Este Mărţişorul, momentul în care poţi să obţii sprijin pentru interesele tale. Trebuie sa te gandeşti care este cel mai bun scenariu ca sa domini evenimentele. Mici necazuri, mai mult dezamagiri, cauzate de persoane in care ţi-ai investit, poate nemeritat, încrederea şi speranţele. Grija pe care o ai pentru alţii, poate din familie, ar trebui să se transforme în protejarea propriilor interese, in promovarea pe termen lung a carierei.

TAUR De Mărţişor poţi să-ţi satisfaci o dorinţă. Şi poţi să ai surpriza plăcută să fii ajutat de anturaj. Proiectele tale merg în direcţia corectă, nu o lua pe alte căi, care par mai uşoare! Confuzia şi dezordinea sentimentală proprie zodiei pot deveni calitati poetice, dacă dai dovada de abilitate şi nu vorbeşti prea mult! Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor importante. De asemenea o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă. Debaraseaza-te de toate prejudecatile si micile frane psihice care ti-au frant elanul si nu ti-au permis sa-ti arati adevaratele calitati.

GEMENI Astăzi nu te grăbi să schimbi ceva din rutina vieţii tale. Dacă schimbi, evenimente păguboase şi oameni mediocri te pot atrage în discuţii fără sens şi finalitate. Nu uita mărţişoarele! Cu toate ca esti uneori, adică foarte rar, o fire prudenta pe linga prudenta trebuie sa adaugi vigilenta, tact, foarte multa diplomatie si chiar şi un zambet! Exista o doza de naivitate adolescentină care te prinde, dar nu uita ca nativii din Gemeni sunt adolescenţii eterni ai zodiacului! Nu accepta cu nici un preţ sfaturi garantate şi substanţe ciudate pentru cura ta de slăbire, mult sport in aer liber este infinit mai benefic, sigur dacă nu ţi-e prea frig sau daca nu eşti prea comod!

RAC Dimineaţa eşti hipersensibil şi uşor de ofensat. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate. Armonia specifică zodiei şi Mărţişorul ar trebui să rezolve lucrurile. Amână pe mâine formularea unei concluzii, sau decizia respectiva, ca sa ai timp sa te informezi si să te documentezi in mod corespunzator. Nimeni nu te poate grabi ca sa iei o hotarare greşită. Ziua de azi este, de asemenea, un bun prilej ca sa cooperezi cu colegii, prietenii sau familia în realizarea unui proiect la care ţii foarte mult.

LEU O zi densă, mai ales prin aglomerarea lucrurilor de făcut. La orizont, ceva schimbări legate de scris, de formalităţi scrise. Dar, mărţişoarele fac ziua mai veselă şi mai uşor de suportat! Dragostea şi carisma proprie sunt foarte bine aspectate. O zi neasteptat de simpatică, in care toata lumea te intreaba ce faci si gaseşte că arăţi bine. Pana seara e clar ca te simţi excelent! Niste mici ambiţii personale, mai curind niste achiziţii, dar care nu-ţi dadeau pace, pot fi satisfacute azi spre satisfacţia dvs. nedisimulata. Încearcă să-ţi impui punctul de vedere prin paşi mici, dar siguri, renunţând la strategia, puţin recomandata: "totul sau nimic"!

FECIOARĂ Veşti despre interesele tale. Zi favorabilă relaţiilor umane, discuţiilor liniştite. Emoţional, primeşti şi oferi dovezi de dragoste şi preţuire, cuvinte plăcute şi cadouri mici, de Mărţişor. Astăzi, la serviciu sau la şcoală, sau unde munceţti evită schimbările bruşte de program şi mai ales nu lăsa anturajul, chiar bine intenţionat, să te conducă şi să-ţi organizeze viaţa. Ai impresia că ai intrat in criză de timp şi că nimic nu te mai poate salva – se apropie ameninţător un termen, un examen, cam cum se apropia gheţarul de Titanic. Fals! Calm, organizare, cere sprijin competent şi nu te mai vaicari şi, poate, gheţarul se va topi!

BALANŢĂ Convingerea că ai dreptate te face, dimineaţa, foarte încăpăţânat. Dar, chiar ai dreptate! Atitudinea ta este trecută cu vederea din cauza mărţişoarelor, florilor şi a cadourilor aferente! Dar dacă după toate dovezile de dragoste şi preţuire pe care le-ai primit, ţii încă fericirea la uşa ta, inseamnă că nu vrei să te simţi bine. Nu te repezi să spui că nimeni nu te iubeşte, în primul rând nu este adevarat, iar în al doilea rând cui ii pasă dacă cineva te iubeşte sau nu! Totuşi, astăzi ai noroc in dragoste. Configuraţia stelelor arată o perioada excelentă, mai ales in ceea ce priveste sănătatea şi amorul.

SCORPION Faci cadouri mărţişoare, însoţite de vorbe bune, alese, acum este loc de relaxare şi puţină reflecţie. De fapt ştii foarte bine ce-i de făcut, trebuie doar să aştepţi momentul potrivit. Toată lumea se grăbeşte. Tu ia-ţi un moment de respiro şi vezi în ce parte merge barca vieţii tale. Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta. Nu fii original cu orice pret, mai ales la serviciu sau într-o comunitate de oameni. Astazi ai o imagine care poate fi mult imbunataţită, mai ales dacă nu te enervezi cand eşti contrazis şi nu te răsteşti la oameni! De asemenea, trebuie sa continui cu aceleasi metode verificate de până acum, schimbările repetate de direcţie nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele, nici pe şosea!

SĂGETĂTOR De Mărţişor eşti optimist şi de aceea poţi să ai o nouă perspectivă, mai inspirată, asupra problemelor tale. Nu te lăsa în voia febrei cumpărăturilor de primăvară, nu ai credit nelimitat! Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important. Ocoleşte cu abilitatea şi diplomaţie subiectele tabu de la servicu şi de acasă. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Toate felurile de a câştiga sunt la fel de onorabile pentru un om cinstit. Nu-ti schimba direcţiile şi intenţiile, tenacitatea îţi aduce succes. Disimulează cu grija intentiile si păstrează secretele intime. Adevaraţii invingatori au fost intotdeauna discreţi şi precauţi.

CAPRICORN Azi poţi să ai o zi liniştită dacă îţi doreşti acest lucru. Sau, poţi hotărî altfel! Liberul arbitru este uneori stăpânul destinului. Trebuie, doar să iei decizia bună, la momentul potrivit! De pe 1 martie începe o perioadă în care trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o vreme tensionată şi afectată financiar. Din fericire nu este vorba despre un segmant de timp lung aşa ca pana la urma o sa te descurci. Incearca sa termini lucrurile de care te apuci. Incearcă sa fii mai cumpatat în vorbe şi să nu întrerupi tot timpul pe cel cu care vorbeşti. Ziua de azi este sub semnul discuţiilor neterminate. Ca un făcut, timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu ai timp să stabileşti ceea ce doreai de fapt. Este bine să revii şi să termini lucrurile.

VĂRSĂTOR Dimineaţa stelele indică o neînţelegere, sau o confuzie. Apoi totul se estompează din cauza mărţişoarelor şi a cadourilor. Mai multă claritate în comunicare te poate ajuta azi foarte mult! Nimic foarte important, însă, nici măcar foarte interesant. Evita cafeaua, tutunul, piperul, orice te-ar irita şi mai mult. Astăzi nu eşti în cea mai buna dintre zile, mai bine ţine o dieta uşoară şi incearca să te gandesti la lucruri placute si vesele. Poţi să te deconectezi de la izvoarele toxicităţii psihice: televiziunea, internetul, mobilul etc. Poţi să spui nu haosului, vulgarităţii, prostiei. Poţi să-ti faci şi un ceai de tei cu miere de albine! Poţi multe, trebuie să şi vrei!

PEŞTI Ai Soarele în conjuncţie largă, cu Neptun, în zodie. Cu siguranţă, azi nu o să te plictiseşti, stelele îţi indică o mulţime de evenimente, de toate categoriile, din cele mai surprinzătoare! Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Dar nu uita să te disimulezi inteligent, cum spune înţeleptul chinez. Eşti prea direct şi prea naiv, păcate dar şi calităţi ale zodiei. Astăzi nu specula nimic sentimental sau financiar. Nu te speti cu munca pentru altii şi nu fă eforturi titanice! Astăzi nu este cazul! Călătoriile scurte sunt bine aspectate, eventual delegaţii sau călătorii de afaceri, de asemenea, micile schimbari în dispunerea obiectelor la birou sau acasă.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate