Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. O să dispară şi ciocolata?

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 4111 Vizualizari

Pe 1 martie s-au născut Sandro Boticelli, Frederic Chopin, Oskar Kokoschka, Robert Lowell, David Niven, Harry Belafonte, Glen Miller, Itzhak Rabin, Ion Creangă, Elisabeta Bostan, Elena Cernei, Gh. Asachi, Solomon Marcus.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii, de fapt, Sfintele Evdochia şi Domnina. Galant cel care a făcut calendarul religios, o zi a feminităţii este ilustrată prin două Sfinte, care, după scrierile apocrife nu erau urâte deloc, ba, dimpotrivă!

Sunt multe interpretările date zilei de 1 martie. Am primit un raport alarmant. Pe net găseşti informaţii diverse, foarte diverse, contradictorii chiar, multe incomplete şi mai multe false, sau opera incapacităţii, prostiei şi mediocrităţii intelectuale. Se ridică la rangul de folclor românesc obiceiuri săteşti, obscure, ucrainiene şi ruseşti. Coloana a cincea slavă îşi face datoria. Dezinformează, dezinformează, dezinformează – ceva tot o să se prindă!

1 martie este cap de primăvară, baba Dochia sau baba Marta, Mărţişorul, intrarea în zilele babelor, care după regiune, pot fi şapte, nouă sau chiar douăsprezece. Sunt multe tradiţii populare româneşti despre această zi, de exemplu obiceiul de a alege o zi-babă şi de a crede că aşa va fi tot anul, sau topirea de zăpadă care apoi să fie amestecată, tot anul, câteva picături, în apa de spălat ca fetele să fie mândre şi să aibă părul bogat. Înainte, baba Dochia se ţinea de femei, care nu munceau, dar acum dacă îşi fac cadouri mărţişoare între ele, se zice că au dat de pomană babei şi sunt iertate. (Speranţia).

Luna martie este considerată în prezent o lună feminină, a sărbătorilor gingaşe ale primăverii.

Iniţial numele lunii venea de la zeul războiului, Marte. În această perioadă popoarele antice se pregăteau şi chiar mergeau la război. Mereu era ceva de împărţit, o veche jignire de răzbunat, ceva de jefuit, sau câţiva metri de pământ de cucerit.

Tot în această perioadă era un obicei şi mai vechi - se retrasau hotarele, în special ale loturilor agricole. Prilej de ceartă, păruială, ciomăgeală, chiar război în toată regula.

Femeile rămâneau lăcrimând în casele pustii, pentru că soţul, fratele, tată, iubitul plecau să ucidă alţi taţi, fraţi, iubiţi. Război, în luna zeului războiului.

Magia veche a dragostei, cea mai puternică care există, a făcut ca, întîi la misterioşii etrusci, apoi la romani, femeile să împletească două fire de lână: unul alb şi unul roşu şi să le ţină pe inimă. Poate că obiceiul a început aici, în "vatră", şi s-a transmis în Sud, poate odată cu limba şi alte obiceiuri paradoxale. Dar istoricii spun că mărţişorul provine de la romani, nu se ştie dacă geto-dacii aveu ceva asemănător. Cert este că obiceiul Mărţişorului este doar la noi, la români, urmaşii biologici ai dacilor şi culturali, ai romanilor - şi la bulgari, probabil preluat de la vechea populaţie, tot de la "noi" pentru că “noi” am locuit pe ambele maluri ale Dunării!

Firul roşu simbolizează sângele şi firul alb limfa, lichidele principale ale vieţii în filozofia antică. Să ne amintim că atunci când lancea destinului, lancea lui Longinus a străpuns partea dreaptă a Mântuitorului a curs sânge şi apă, adică limfă.

Cât timp femeia ţinea pe inimă firele împletite, simbolizând viaţa bărbatului iubit plecat la război, funcţiona magia. Dacă firele se desfac, atunci este mare nenorocire, cel iubit poate fi rănit grav, sau chiar mai rău...

Treptat, mărţişorul, căci despre el este vorba şi-a pierdut rolul magic. Nici martie nu a mai fost prima lună a anului. Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, antichitatea a fost împărţită în două, din punct de vedere spiritual: puterile nordului, care aveau anul nou la solstiţiul de iarnă, (sau aproape de acea dată) din care făceau parte şi geto-dacii, dar serbau cu mare fast şi solstiţiul de vară - şi imperiile sudului, romanii, egiptenii, persanii care aveau anul nou la echinocţiul de primăvară. Pe atunci, acum mii de ani începutul lunii martie coincidea cu echinocţiul de primăvară. De aceea, luna martie era prima lună a anului. Şi în prezent, iranienii, urmaşii persanilor, serbează anul nou de echinocţiul de primăvară.

De câteva sute de ani mărţişorului i s-a adăugat o băncuţă de argint. Ion Creangă, pe care îl pomenim astăzi, spunea pe la cenaclurile Junimii că cine dintre femei nu avea bănuţul de argint în piept aceea era ori prea urâtă, sau prea bătrână. Şi hâtrul moldovean mai aduga ca aşa sunt moldovencele, tare drăgăstoase, aşa că nu sminteau nimic din obiceiul de 1 martie, vechi de când lumea, de a-şi oferi favorurile pe un ban de argint!

Cu banul acela de argint femeile cumpără vin pelin, brânză nouă, ceapă verde şi tot ce mai trebuie de pic-nicul de Armindeni. Bun, bancuri moldoveneşti, cu toate că dacă ne uităm la politikia dâmboviţeană – câtă dreptate avea Ion Creangă!

Totuşi femeile speră că dragostea va învinge moartea, până la urmă – şi poartă în continuare Mărţişorul, sigur “îmbunătăţit” de societatea de consum. Iată, sărbătorile feminine ale primăverii s-au îndesit, poate că raţiunea va învinge până la urmă şi sabia se va transforma în plug şi suliţa în floare!

Femeilor le place ciocolată, este un sondaj Gallup. Cu 37% mai mult decât bărbaţilor. Ei bine, această plăcere poate dispare, sau să fie prea scumpă. Este dezinformarea grosolană practicană de câţiva ani de o parte a presei. Se aduc argumente “ştiinţifice” cu grafice contrafăcute din care reiese o fluctuaţie negativă a recoltei de cacao. S-a găsit şi explicaţia “ştiinţifică”: El Niño influenţează negativ creştere culturilor arbuştilor de cacao!

Nici pe departe, spune Pamela Thornton, există mereu o fluctuaţie a recoltei de cacao, ca şi în cazul cafelei. Pe asta se bazează bursa! Sigur, în anul 2015 există un deficit de un sfert de milion de tone de cacao, dar acest lucru este normal. Creştere consumului este de 2,5-3% pe an. Experta continuă şi arată că dezinformarea cu terminarea ciocolatei în anul 2020 are un substrat.

Nişte “băieţi deştepţi”, nişte chimişti, au inventat o substanţă artificială organică, alfa-beta-carbo-dioxi-şi-nu-mai-ştiu-cum care ar putea înlocui cu “succes” cacaoa din ciocolată. Deocamdată totul este foarte hush-hush, se pregăteşte terenul, se frăgezesc proştii, ca în cazul vaccinurilor. Se ameninţă opinia publică cu dispariţia ciocolatei, ca apoi, hopa-mitică, să apară marea firmă, multinaţionala, care vă aduce înapoi ciocolata! Nu mai este naturală, poate este cancerigenă, sau poate produce numai bunul Dumnezeu ştie ce, dar are gust de ciocolată şi este ieftină! Ca în cazul Monsanto.

Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că am mai prins vremuri normale când alimentele mai aveau gust şi erau naturale şi îi mulţumesc şi mai mult că, aproape sigur, nu o să prind vremea ciocolatei artificiale.

Până atunci o să-mi daţi voie, cu această ocazie, dragi lupi, padawani şi hobbiţi să scot de unde am ascuns un mare baton de ciocolată Hershey’s. Nu am voie, dar este ciocolată adevărată, naturală, cea mai bună din lume!

Poate aveţi şi domniile voastre ceva ciocolată, este bună pentru serotonină şi endorfină, substanţele fericirii. În Europa cea mai bună este cea belgiană, părerea mea şi a lui Hercule Poirot, aşa că mă duc să văd un serial cu David Suchet, cel mai bun actor în rolul detectivului belgian - posibil din toate versiunile, cu speranţa că mâine Soarele va răsări, vestind o nouă şansă, o nouă zi!

BERBEC Dimineaţa, discuţii plăcute despre planul profesional, care alungă începutul unei astenii de primăvară. Este Mărţişorul, momentul în care poţi să obţii sprijin pentru interesele tale. Trebuie sa te gandeşti care este cel mai bun scenariu ca sa domini evenimentele. Mici necazuri, mai mult dezamagiri, cauzate de persoane in care ţi-ai investit, poate nemeritat, încrederea şi speranţele. Grija pe care o ai pentru alţii, poate din familie, ar trebui să se transforme în protejarea propriilor interese, in promovarea pe termen lung a carierei.

TAUR De Mărţişor poţi să-ţi satisfaci o dorinţă. Şi poţi să ai surpriza plăcută să fii ajutat de anturaj. Proiectele tale merg în direcţia corectă, nu o lua pe alte căi, care par mai uşoare! Confuzia şi dezordinea sentimentală proprie zodiei pot deveni calitati poetice, dacă dai dovada de abilitate şi nu vorbeşti prea mult! Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor importante. De asemenea o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă. Debaraseaza-te de toate prejudecatile si micile frane psihice care ti-au frant elanul si nu ti-au permis sa-ti arati adevaratele calitati.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate