Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Nikita Sergheevici, Crimeea şi barajul Sadam

Radu Ştefănescu
Autor: | | 2 Comentarii | 3704 Vizualizari

Pe 14 martie s-au născut Johann Strauss, Albert Einstein, Michael Caine, Rita Tushingham, Alexandru Macedonski, Aurel Giurumia, Iurie Darie, Carmen Galin, Cecilia Cuţescu-Stork.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Benedict de Nursia şi Alexandru preotul. Canonul cel mare. Nimic în “Kalendar”.

"Evenimentul Zilei" din 14 martie 1953 a fost alegerea ucrainianului Nikita Sergheevici Hruşciov în fruntea PCUS. Am în faţă o carte rară, în două volume: "Khrushchev Remembers" volumul I, apărut în 1971 la Sphere Books Ltd şi volumul II, apărut în 1974 la Bantam Book. Traducătorul din limba rusă, în engleză, susţine autenticitatea lucrării. Afirmă că a primit din URSS, pe căi obscure, un dosar voluminos cu mii de foi dactilografiate în limba rusă, cu o maşină de scris oficială, cu "caractere mari".

Strobe Talbot, traducătorul, susţine, “cross my heart and hope to die”, că foile primite erau transcripţia unor înregistrări pe bandă ale memoriilor, amintirilor, lui Hruşciov făcute în exil, în dizgraţie. Personal, după ce am studiat destul volumele, cred că, parţial, dacă se poate spune aşa, este adevărat, există unele amintiri ale liderului sovietic.

Am adus vorba despre acest lucru pentru că, în primul volum, Nikita Sergheevici motivează gestul ciudat pe care l-a făcut în 1954 de a disloca Crimeea de la ruşi ca să o alipească ucrainienilor. Nikita Sergheevici nu pomenşte de statul rus, sau de statul ucrainian, ci de ruşi şi ucrainieni, totul era pe atunci URSS. Iar statul ucrainian nu a existat înainte să-l traseze bolşevicii pe hartă, înglobând multe teritorii româneşti.

Cu toate că ucrainianul, provenit dintr-o familie săracă din Kalinkova (localitate de graniţă, martoră a multor fricţiuni ruso-ucrainiene) se bucura de sprijinul puternicului grup al lui Molotov, Malenkov, Bulganin si Voroşilov, avea şi mulţi duşmani în prezidiul suprem, ruşii superstalinişti, în special. Ca să demonstreze cât de puternic este şi că nu-i pasă de reacţia ruşilor, Nikita Sergheevici a făcut gestul cu Crimeea! A motivat că este în context cu serbarea a 300 de ani de la Tratatul de la Pereiaslav (un tratat semnat între cazacii zaporijieni şi reprezentanţii ţarului rus Alexei I-ul, în anul 1654). Notează, în memoriile sale, că a creat o tensiune artificială, un conflict mocnit între ruşi şi ucrainieni ca să aibă el rolul de mediator. "La ce sunt buni conducătorii decât ca să împartă “dreptatea”!"

Se pare că Nikita Sergheevici a avut dreptate, peste zeci de ani, iată că Crimeea a revenit la ruşi şi provoacă tensiuni internaţionale. De ce oare?

De ce oare?!! Pentru că în război, şi suntem în război, prima victimă este adevărul. Iată, sub ochii noştri, încă o maţocărie!

Toată presa internaţională se văicăreşte că barajul Sadam, numit nu ştiu de ce Mosul (sic), din nordul Irakului, este gata să se “prăbuşească”. Măi, măi, da’ de ce oare? Pe mine nu m-a nimerit, dacă astrologia este pasiunea mea, profesia este hidroenergetica. Chiar am făcut parte şi din comisia barajelor înalte.

Pe la sfârşitul anilor 80’, cred că era în 1988, împreună cu directorul tehnic de la TCH, Trustul de Construcţii Hidrotehnice, cel mai mare din Europa, parcă Druţă îl chema, un basarabean, un om excepţional, un inginer inspirat şi cu multă experienţă, şi cu doi mari ingineri de la ISPH, Institutul de Studii şi Proiecte Hidroenergetice, am făcut, la cererea “Motor Columbus”, din Berna, Elveţia, care acţiona la dispoziţia germanilor de la “Hochtief Aktiengesellschaft”, o “vizită de lucru” la barajul Sadam, aşa se numea. Firma de consultanţă eleveţiană dorea doar un punct de vedere, nu un studiu sau o constatare, dar era dispusă să plătească destul de mult pentru deplasare şi câteva cuvinte pe o foaie de hârtie. Mai mult o impresie din parte unor specialişti de renume, cum erau consideraţi, pe atunci, mulţi dintre cei care lucrau în hidroenergetica românească.

Cred că, pe undeva, mai am fotografiile făcute cu acest prilej. Barajul Sadam este construit după filozofia bionică, de imitare a naturii. Este un deal, dacă îmi aduc aminte bine, înalt de 113 metri, lung de 3,4 kilometri, iar la coronament are o lăţime de 10-12 metri. Baza are o lăţime între patru sute de metri şi jumătate de kilometru. Un deal artificial! Este similar barajului de la Lotru, de la Voineasa. Baraj de anrocamente, pământ, plus un miez de lut, bine compactat, o diafragmă rezistentă la infiltrările apei.

Atunci, în anul 1988, nu am constatat nimic îngrijorător. Vizibil. Problema barajului este geologia, fundaţia. Este amplasat pe o rocă deteriorată, carst, sedimente, cretă, nisip. În mod normal ar fi fost necesare voaluri de etanşare, adică sondaje adânci şi pomparea, sub presiune, a unei combinaţii speciale, numită “lapte de ciment hidro” care, prin solidificare, ar fi consolidat subteranul şi ar fi oferit o fundaţie mulţumitoare şi rezistentă la infiltrarea apei. Lucrarea ar fi lungit termenul de execuţie cu circa 18-20 de luni. Dar Sadam se grăbea, probabil că dorea să predea barajul terminat americanilor (sic). Aşa că a impus constructorilor o soluţie rapidă, doar o galerie de epuisment.

Un astfel de baraj este aproape imposibil de distrus. Este un deal! Dar, apa se poate infiltra PE SUB baraj! Pe când mai erau ingineri în România (ironic, dar adevărat) am fost trimis de comisia marilor baraje la două astfel de accidente, unul în India şi altul în State.

Adevărul în ceea ce priveşte barajul Sadam, sau Mosul, spuneţi-i cum vreţi, el tot acolo e, este că bombardametele din zonă făcute neglijent de aviaţie (americană, sau rusă?) au produs fisuri în roca de lângă şi sub baraj, rocă de proastă calitate. Pe acolo probabil că au început să se producă infiltrări ale apei, izbucuri se numesc. Apar, din senin, bălţi de apă, sau mici râuleţe, în aval de baraj. Bombardament neglijent? Poate să mai văd o dată “Dam Busters”, un film din anul 1955, că parcă nu-mi amintesc cine se ocupa cu bombardarea şi distrugerea barajelor (sic).

În astfel de cazuri, vă dau în scris, sunt bune rugăciunile. La Dumnezeu, Yahve sau Allah, nu ştiu care se pricepe mai bine la hidroenergetică. Dar poveştile cu valuri de zeci de metri înălţime care mătură totul în cale, sunt luate dintr-un film cu Godzila. “Prăbuşirea” unui baraj de anrocamente este o problemă de timp, de zile şi săptămâni. Un baraj de pământ este în real pericol doar dacă apa necontrolată prin câmpurile deversoare şi vanele de avarie trece peste coronament. Atunci barajul se roade rapid, apa antrenează în câteva zeci de ore cantităţi impresionante de rocă şi se creează o spărtură semnificativă în baraj. Cu debite de viitură colosale.

Apa care se infiltrează pe sub baraj antrenează solul, îşi face loc, creşte debitul mereu, dar relativ încet, în zile, săptămâni. Nu ai ce să-i faci, decât să goleşti lacul de acumulare controlat, cu cele zece miliarde de metri cubi de apă şi să încerci să depistezi, în amonte, gurile de infiltrare, să cârpeşti sau, mai bine, să faci o nouă protecţie hidro, mai eficientă, pe perenul amonte al barajului şi pe o bună parte din cuva de apă. Costă enorm, cine dă banii? Aşa că…

Dar este primăvară, sau cel puţin o să vină! Ziua de 14 martie este considerată ca ziua numărului Pi = 3,1415926535… poate unde tradiţia iniţiatică consideră 14 martie ca prima zi de primăvară, o primăvară care revine mereu, mereu repetând un ciclul cosmic, dar mereu altfel. Dar explicaţia este mult mai simplă: Martie, 14, adică 3.14, numărul Pi!

Învăţaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi să despărţiţi răul de bine, minciuna de adevăr, pentru că războiul la care luăm parte nu se petrece pe front, ci în minţile noastre. Vă urează toate cele bune, corespondentul de război al domniilor voastre, la bună vedere, până mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Astăzi ocupă-te numai de problemele tale! În mod paradoxal, te foloseşti mai mult de compromis şi defensivă. Probabil că rapiditatea şi agresivitatea caracteristice te-au obosit prea mult! O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie.

TAUR Auzi lucruri favorabile, un zvon, o promisiune de succes! Eşti pe calea cea bună. Nu renunţa tocmai acum, nu schimba nimic. Ai potenţial, poţi să reuşeşti şi eşti motivat în ceea ce faci. Nu-ti pune nădejdia în ajutorul familiei sau al anturajului, trebuie să te descurci singur. Mare monotonie în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program supraâncărcat, sau tocmai de aceea, exceptând zvonul auzit. O realizare notabilă în a doua jumătate a zilei, mai ales pentru nativii din primul decan. Nu te lăsa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să ai noi cunostiinte sau chiar prieteni. Atenţie la regimul alimentar şi la viroze.

GEMENI Azi ai un control bun asupra emoţiilor tale. Chiar ai nevoie, pentru că ziua îţi rezervă situaţii complicate, din care poţi să ieşi doar prin rapiditate şi originalitate, calităţi zodiacale. Nu rata ocaziile din cauza comodităţii sau a superficialităţii caracteristice zodiei. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea copiilor sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent din Gemeni, cei din primul decan: în scenariul pe care-l construiesti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri şi bani nu trebuie să uiţi niciun detaliu.

RAC După muncă sau şcoală, e necesar să rezolvi unele probleme urgente, treburi de luni, cum ar fi cumpărăturile de completare, după consumul de lăsata secului. Ai timp şi de puţină distracţie! Rezistenţa zodiei te ajuta sa faci faţă diversităţii de probleme şi să gaseşti soluţii, măcar temporare, pentru problemele cotidiene. Sanatatea este bună, iar cei din nordul ţării să fie atenţi la ceaţă şi la umezeală, la zăpadă, lapoviţă şi ploaie, ceva de natura elementului apă. Sa nu te aştepţi la prea mult ca să nu fii dezamăgit!

LEU Dimineaţa ai o nouă perspectivă, “vezi în mai multe dimensiuni”! Vanitatea proprie de rege al junglei e satisfăcută din plin. Ai numai de câştigat, dar nu muşca mâna care îţi dă de mâncare! Cu o zodie bine aspectată, ar trebui ca ziua de 14 martie să fie pentru Lei şi Leoaice o zi plăcută. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile, din partea copiilor sau a fraţilor mai mici. Orice început este greu şi nesigur. Se poate să primeşti scurte veşti neaşteptate de la membrii familiei şi/sau de la prieteni.

FECIOARĂ Azi nu te grăbi să spui minciunele frumoase şi motivaţii savante. Nu o să te creadă nimeni, poţi fi doar ridicol. Zâmbeşte, gândeşte şi oferă soluţii la probleme, nu explicaţii la eşecuri! Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. O problemă personală îşi poate găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Spaţiile largi te aşteaptă: în natură şi în viaţa proprie. Trebuie să ai mai multă încredere în fortele proprii şi să nu ceri ajutor decât când este absolut necesar. Asa o sa eviţi refuzurile şi decepţiile!

BALANŢĂ Eşti într-o formă bună şi poţi obţine şi confortul spiritual dacă reuşeşti să închei o alianţă sau, măcar, un armistiţiu cu cei, după caz, din familie, colegii, prietenii, cei din jurul tău. O veste bună va fi urmată de una nu tot aşa de bună. Un Taur şi un Săgetător te pot ajuta să treci o cumpănă. Un incident neplăcut în a doua parte a perioadei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor. Mai ales cele de circulaţie. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, pe seară. Ultimile ore ale perioadei, ale zilei, sunt favorabile evenimentelor sociale sau pentru legarea unor relaţii umane.

SCORPION Fii mai atent şi exact, concentrează-te, ca să nu uiţi termene, date importante, care privesc problemele tale personale. Mai multă prudenţă cu cei care doresc doar să se folosescă de tine. Ceva dramatic ţi se întâmplă. Poate îţi rupi o unghie, poate te loveşti în cot, poate vine mama-soacră în vizită! Magnitudinea neplăcerii depinde de cât de pozitiv gândeşti. Dacă cobeşti, la rău tragi. Ai nevoie de ceva nou, neapărat! Frenezia noului te ţine puţin, după care revii la obişnuinţa cotidiană. Zi de cumpărături de completare şi poate chiar de ceva nou, relativ important pentru tine! Nu încerca să controlezi evenimentele din viaţa prietenilor impunând date şi planuri de măsuri.

SĂGETĂTOR Astăzi trebuie să te menajezi un pic, mai ales evită efortul fizic. Pe planul relaţiilor umane este timpul unor clarificări. Pune lucrurile la punct înainte să-ţi scape de sub control! Astăzi dispoziţia ta sufletească este dintre cele mai bune. Aproape nimic nu te poate întrista sau perturba. Mergi înainte pe drumul tău însorit, chiar dacă afară este încă frig, şi se anunţă vreme rea, fără să-ţi pese foarte mult de ceea ce se întâmplă în jur. Atitudinea ta este pragmatică şi utopică în acelaşi timp, performanţă rară şi notabilă, însă poţi să ratezi cu uşurinţă câteva ocazii. Dar, cui îi pasă!

CAPRICORN Redu ritmul activităţii, fă un armistiţiu cu timpul şi ocupă-te de lucruri frumoase care îţi plac - hobby, artă - după program, dacă munceşti, sau înveţi. Respectă-te, ca să fii respectat! Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Cam de multă vreme duci un fel de viaţă dublă şi lucrul ăsta a început să se ştie şi să plictisească până şi pe proprii prieteni. Mai multa discreţie nu strică! Adică joci un rol şi uneori îţi cade masca. Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă!

VĂRSĂTOR Ai tendinţa, negativă, să vezi defecte şi necazuri, catastrofe şi ameninţări, peste tot! Problema este la tine, viaţa e aşa cum o vezi tu. Zâmbeşte larg şi pune-ţi ochelarii de voie bună! Brusc, nativii din Vărsător realizează că nu au cu ce să se îmbrace. Această influenţă pamânteasca asupra unei zodii de aer poate să însemne ceva! De asemenea, trebuie să dai jos kilogramele care nu stau deloc bine pe tine. Cu toate că Vărsătorii sunt, în general, zvelţi. Nu cu cine ştie ce cură ciudată şi cu medicamente periculoase, ci cu sala de gimnastică, sauna şi multă... foame! Trage de fiare, fugi prin parcuri, şi lumea iţi va părea mai frumoasă şi mai zveltă! Perioada zilei de astăzi este benefica pentru tratamente medicale de tot felul, proceduri cosmetice de întreţinere, chiar intervenţii chirurgicale.

PEŞTI Astăzi ai o mare nevoie de tandreţe, de înţelegere, aprobare şi răsfăţ, fă în aşa fel, încât, această presiune sentimentală să găsescă neapărat cooperarea partenerului, sau partenerei tale. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri, sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Perioada zilei de astăzi nu este foarte rea, dar nici cea mai buna din anul acesta! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela cronică sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni. Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate