Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Nikita Sergheevici, Crimeea şi barajul Sadam

Radu Ştefănescu
Autor: | | 2 Comentarii | 3724 Vizualizari

Pe 14 martie s-au născut Johann Strauss, Albert Einstein, Michael Caine, Rita Tushingham, Alexandru Macedonski, Aurel Giurumia, Iurie Darie, Carmen Galin, Cecilia Cuţescu-Stork.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Benedict de Nursia şi Alexandru preotul. Canonul cel mare. Nimic în “Kalendar”.

"Evenimentul Zilei" din 14 martie 1953 a fost alegerea ucrainianului Nikita Sergheevici Hruşciov în fruntea PCUS. Am în faţă o carte rară, în două volume: "Khrushchev Remembers" volumul I, apărut în 1971 la Sphere Books Ltd şi volumul II, apărut în 1974 la Bantam Book. Traducătorul din limba rusă, în engleză, susţine autenticitatea lucrării. Afirmă că a primit din URSS, pe căi obscure, un dosar voluminos cu mii de foi dactilografiate în limba rusă, cu o maşină de scris oficială, cu "caractere mari".

Strobe Talbot, traducătorul, susţine, “cross my heart and hope to die”, că foile primite erau transcripţia unor înregistrări pe bandă ale memoriilor, amintirilor, lui Hruşciov făcute în exil, în dizgraţie. Personal, după ce am studiat destul volumele, cred că, parţial, dacă se poate spune aşa, este adevărat, există unele amintiri ale liderului sovietic.

Am adus vorba despre acest lucru pentru că, în primul volum, Nikita Sergheevici motivează gestul ciudat pe care l-a făcut în 1954 de a disloca Crimeea de la ruşi ca să o alipească ucrainienilor. Nikita Sergheevici nu pomenşte de statul rus, sau de statul ucrainian, ci de ruşi şi ucrainieni, totul era pe atunci URSS. Iar statul ucrainian nu a existat înainte să-l traseze bolşevicii pe hartă, înglobând multe teritorii româneşti.

Cu toate că ucrainianul, provenit dintr-o familie săracă din Kalinkova (localitate de graniţă, martoră a multor fricţiuni ruso-ucrainiene) se bucura de sprijinul puternicului grup al lui Molotov, Malenkov, Bulganin si Voroşilov, avea şi mulţi duşmani în prezidiul suprem, ruşii superstalinişti, în special. Ca să demonstreze cât de puternic este şi că nu-i pasă de reacţia ruşilor, Nikita Sergheevici a făcut gestul cu Crimeea! A motivat că este în context cu serbarea a 300 de ani de la Tratatul de la Pereiaslav (un tratat semnat între cazacii zaporijieni şi reprezentanţii ţarului rus Alexei I-ul, în anul 1654). Notează, în memoriile sale, că a creat o tensiune artificială, un conflict mocnit între ruşi şi ucrainieni ca să aibă el rolul de mediator. "La ce sunt buni conducătorii decât ca să împartă “dreptatea”!"

Se pare că Nikita Sergheevici a avut dreptate, peste zeci de ani, iată că Crimeea a revenit la ruşi şi provoacă tensiuni internaţionale. De ce oare?

De ce oare?!! Pentru că în război, şi suntem în război, prima victimă este adevărul. Iată, sub ochii noştri, încă o maţocărie!

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Toată presa internaţională se văicăreşte că barajul Sadam, numit nu ştiu de ce Mosul (sic), din nordul Irakului, este gata să se “prăbuşească”. Măi, măi, da’ de ce oare? Pe mine nu m-a nimerit, dacă astrologia este pasiunea mea, profesia este hidroenergetica. Chiar am făcut parte şi din comisia barajelor înalte.

Pe la sfârşitul anilor 80’, cred că era în 1988, împreună cu directorul tehnic de la TCH, Trustul de Construcţii Hidrotehnice, cel mai mare din Europa, parcă Druţă îl chema, un basarabean, un om excepţional, un inginer inspirat şi cu multă experienţă, şi cu doi mari ingineri de la ISPH, Institutul de Studii şi Proiecte Hidroenergetice, am făcut, la cererea “Motor Columbus”, din Berna, Elveţia, care acţiona la dispoziţia germanilor de la “Hochtief Aktiengesellschaft”, o “vizită de lucru” la barajul Sadam, aşa se numea. Firma de consultanţă eleveţiană dorea doar un punct de vedere, nu un studiu sau o constatare, dar era dispusă să plătească destul de mult pentru deplasare şi câteva cuvinte pe o foaie de hârtie. Mai mult o impresie din parte unor specialişti de renume, cum erau consideraţi, pe atunci, mulţi dintre cei care lucrau în hidroenergetica românească.

Cred că, pe undeva, mai am fotografiile făcute cu acest prilej. Barajul Sadam este construit după filozofia bionică, de imitare a naturii. Este un deal, dacă îmi aduc aminte bine, înalt de 113 metri, lung de 3,4 kilometri, iar la coronament are o lăţime de 10-12 metri. Baza are o lăţime între patru sute de metri şi jumătate de kilometru. Un deal artificial! Este similar barajului de la Lotru, de la Voineasa. Baraj de anrocamente, pământ, plus un miez de lut, bine compactat, o diafragmă rezistentă la infiltrările apei.

Atunci, în anul 1988, nu am constatat nimic îngrijorător. Vizibil. Problema barajului este geologia, fundaţia. Este amplasat pe o rocă deteriorată, carst, sedimente, cretă, nisip. În mod normal ar fi fost necesare voaluri de etanşare, adică sondaje adânci şi pomparea, sub presiune, a unei combinaţii speciale, numită “lapte de ciment hidro” care, prin solidificare, ar fi consolidat subteranul şi ar fi oferit o fundaţie mulţumitoare şi rezistentă la infiltrarea apei. Lucrarea ar fi lungit termenul de execuţie cu circa 18-20 de luni. Dar Sadam se grăbea, probabil că dorea să predea barajul terminat americanilor (sic). Aşa că a impus constructorilor o soluţie rapidă, doar o galerie de epuisment.

Un astfel de baraj este aproape imposibil de distrus. Este un deal! Dar, apa se poate infiltra PE SUB baraj! Pe când mai erau ingineri în România (ironic, dar adevărat) am fost trimis de comisia marilor baraje la două astfel de accidente, unul în India şi altul în State.

Adevărul în ceea ce priveşte barajul Sadam, sau Mosul, spuneţi-i cum vreţi, el tot acolo e, este că bombardametele din zonă făcute neglijent de aviaţie (americană, sau rusă?) au produs fisuri în roca de lângă şi sub baraj, rocă de proastă calitate. Pe acolo probabil că au început să se producă infiltrări ale apei, izbucuri se numesc. Apar, din senin, bălţi de apă, sau mici râuleţe, în aval de baraj. Bombardament neglijent? Poate să mai văd o dată “Dam Busters”, un film din anul 1955, că parcă nu-mi amintesc cine se ocupa cu bombardarea şi distrugerea barajelor (sic).

În astfel de cazuri, vă dau în scris, sunt bune rugăciunile. La Dumnezeu, Yahve sau Allah, nu ştiu care se pricepe mai bine la hidroenergetică. Dar poveştile cu valuri de zeci de metri înălţime care mătură totul în cale, sunt luate dintr-un film cu Godzila. “Prăbuşirea” unui baraj de anrocamente este o problemă de timp, de zile şi săptămâni. Un baraj de pământ este în real pericol doar dacă apa necontrolată prin câmpurile deversoare şi vanele de avarie trece peste coronament. Atunci barajul se roade rapid, apa antrenează în câteva zeci de ore cantităţi impresionante de rocă şi se creează o spărtură semnificativă în baraj. Cu debite de viitură colosale.

Apa care se infiltrează pe sub baraj antrenează solul, îşi face loc, creşte debitul mereu, dar relativ încet, în zile, săptămâni. Nu ai ce să-i faci, decât să goleşti lacul de acumulare controlat, cu cele zece miliarde de metri cubi de apă şi să încerci să depistezi, în amonte, gurile de infiltrare, să cârpeşti sau, mai bine, să faci o nouă protecţie hidro, mai eficientă, pe perenul amonte al barajului şi pe o bună parte din cuva de apă. Costă enorm, cine dă banii? Aşa că…

Dar este primăvară, sau cel puţin o să vină! Ziua de 14 martie este considerată ca ziua numărului Pi = 3,1415926535… poate unde tradiţia iniţiatică consideră 14 martie ca prima zi de primăvară, o primăvară care revine mereu, mereu repetând un ciclul cosmic, dar mereu altfel. Dar explicaţia este mult mai simplă: Martie, 14, adică 3.14, numărul Pi!

Învăţaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi să despărţiţi răul de bine, minciuna de adevăr, pentru că războiul la care luăm parte nu se petrece pe front, ci în minţile noastre. Vă urează toate cele bune, corespondentul de război al domniilor voastre, la bună vedere, până mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Astăzi ocupă-te numai de problemele tale! În mod paradoxal, te foloseşti mai mult de compromis şi defensivă. Probabil că rapiditatea şi agresivitatea caracteristice te-au obosit prea mult! O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. Comunică cu prietenii. Veşti bune şi programe de distracţie.

TAUR Auzi lucruri favorabile, un zvon, o promisiune de succes! Eşti pe calea cea bună. Nu renunţa tocmai acum, nu schimba nimic. Ai potenţial, poţi să reuşeşti şi eşti motivat în ceea ce faci. Nu-ti pune nădejdia în ajutorul familiei sau al anturajului, trebuie să te descurci singur. Mare monotonie în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program supraâncărcat, sau tocmai de aceea, exceptând zvonul auzit. O realizare notabilă în a doua jumătate a zilei, mai ales pentru nativii din primul decan. Nu te lăsa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi şi să ai noi cunostiinte sau chiar prieteni. Atenţie la regimul alimentar şi la viroze.

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
22:15 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 22:06 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș

Articole salvate