Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Naţiunea sfinţilor

Autor: | | 0 Comentarii | 1597 Vizualizari

Pe 26 decembrie s-au născut Mao Ze Dong, Steve Allen, Richard Widmark, Maurice Utrillo, I.G. Duca, Neagu Rădulescu, Vintilă Ivănceanu.

A doua zi de Crăciun. Şi cu asta am spus totul!

Se duc oamenii „cu colacul” la naşi. Colacul tradiţional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui sau alte orătănii (fazani, prepeliţe), o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune „De la noi puţin, de la Dumnezeu mult!” (Şezătoarea, nr. 1, 1922, pagina 24).

De la Crăciun şi până la Boboteaza în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase. Că altfel nu se mărită! (Olteanu, Speranţia)

Dacă a doua zi de Crăciun va bate tare vântul se va strica recolta ce va să vie şi toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă.

În aceste zile, nu până demult, se adoptau copiii orfani, rămaşi după războaie şi molime. Că, spune Scriptura, şi Sf. Iosif l-a primit în casa lui pe Iisus, chiar dacă nu îi era fiu, dar a primit vestea şi gândul bun cu smerenie şi bucurie.

Şi astăzi prin unele locuri se mai adoptă copiii, dar cel mai adesea sărmane animale rămase fără stăpân. Luaţi şi domniile voastre, mândri boieri şi gingaşe domniţe, câte o fiinţă amărâtă, o pisicuţă sfrijită, un căţeluş costeliv, şi răscumpăraţi-vă din păcate! Şi aşa o să terminăm cu căţeii fără stăpân (urăsc termenul maidanezi)! Nu cu moarte, ci cu iubire...

Am primit multă corespondenţă, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Mulţi dintre domniile voastre aţi considerat că există o apropiere de subiect între articolul meu de ieri, 25 decembrie şi Cuvântul de Crăciun al Patriarhului Daniel: cei trei Crai de la Răsărit, înţelepţii, Regii-Magi.

Şi sunt întrebat dacă există o legătură şi care este ea. Legătura este respectul şi admiraţia care i-o port Patriarhului Daniel, aşa cum am purtat-o regretatului Marelui Alb, patriarhul Teoctist. Cu acesta din urmă mă cunoşteam bine, deoarece unul dintre unchii mei a fost cel de bună amintire, mare teolog, profesor şi gospodar, episcopul Roman Ialomiţeanul. Cu Patriarhul Teoctist m-am întâlnit uneori la Mânăstirea Suzana şi multe sfaturi de taină am purtat în chilioară dinspre nord de sf. biserică. Eu umblam mult prin spaţiul islamic, studiam Islamul la faţa locului, iar Patriarhul Teoctist abia aştepta să se minuneze de ceea ce îi povesteam despre fundamentalismul islamic.

Nu, nu m-am întâlnit niciodată cu Patriarhul Daniel, dar cred că momentul acela nu este departe. M-am întâlnit cu ayatolahul Khomeini, cu Patriarhul Ecumenic de la Constantinopole, cu Catolicosul de la Isfahan, cu, iată, Sf. Ioan Paul al II-lea şi nu o să mă întâlnesc eu cu Patriarhul meu?

Mă întrebaţi dragi lupi, padawani şi hobbiţi de unde ştiu atâta istorie şi mai ales istoria religiilor. Nu v-am ascuns niciodată că Mircea Eliade a fost profesorul şi modelul meu de viaţă. Tata a fost un mare istoric al poporului nostru. Am trăit în istorie, am respirat istorie, am văzut şi auzit istorie. Nu, nu am învăţat la Universitate. Am făcut Politehnica, trei ani la ASE şi patru ani la Madrasse Omar Khayyam, plus cursuri în Cipru şi State. Cu tot respectul, istoria este pentru mine o mare pasiune, nu un mod de a face bani, o profesie. Şi, mai recent, timp de trei ani de zile am ajutat un foarte bun prieten să-şi ia doctoratul în teologie, pe o temă din istoria veche a creştinismului. Am citit sute, poate o mie de cărţi şi i-am fişat, am cercetat arhive şi biblioteci, i-am indicat sursele cele mai de încredere. Cum să nu ştiu istoria creştinismului?

Mă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, care este cea mai bună religie. Evident, cea care ţi se potriveşte şi răspunde la întrebările tale spirituale! Am cutreierat lumea cincisprezece ani de zile, iar răspunsul l-am găsit tot acasă. Ortodoxia. Mă întrebam ieri de ce religia păcii nu se poate înţelege cu religia iubirii! Ascultând "Urbi et Orbi", pe papa Francisc, evident supărat şi trist, după convorbirea la telefon avută cu creştinii vânaţi de Califatul islamic.

Trebuie să vă mărturisesc, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, că am fost iubit de Dumnezeu, chiar dacă am avut nenorociri mari în viaţă: mi-am găsit jumătatea! O femeie frumoasă, deşteaptă şi foarte cultivată. Care m-a urmat în aventura islamică, a venit după mine în Iran. O adevărată camaradă de viaţă, căreia îi datorez multe, totul, de fapt, dar mai ales faptul că a fost mereu lângă mine, la mult, sau la puţin, la rău şi la bine, aici şi pretudindeni. Cu un sfat, cu o idee, cu o informaţie, cu acel nu-ştiu-ce feminin, care face cât toate cărţile din lume...

Aşa încât nu m-am mirat când soţia mea mi-a spus în ziua de Crăciun: "... ia imagineză-ţi că toţi sfinţii din toate religiile s-ar aduna la un loc!" Cred că ar forma o naţie foarte fericită şi bucuroasă, a fost răspunsul meu. Naţiunea sfinţilor, nu este chiar aşa de utopică şi îndepărtată, aşa cum vi se pare. Iată, se pare că, până în 2016, Biserica Universală se va reîntoarce la Biserica Mamă. Sau, altfel... în orice caz creştinismul trebuie să se unească ca să devină compatibil cu islamul. Religia iubirii şi religia păcii! Ce-o fi aşa de greu...

Sigur, acest lucru nu o să se întâmple mâine, chiar dacă mâine este o altă zi, a treia zi de Crăciun!  

BERBECUL  Trebuie să te concentrezi mai mult, mai ales în prima parte a zilei. Poţi să finalizezi unele lucruri importante în a doua parte a zilei, după prânz. După mica sau marea petrecere din ultimele zile ai un start mai dificil. Marte şi Venus indică „fructele unor eforturi trecute”. Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Ascensiunea ta din ultimul timp şi ultimile mişcări profitabile atrag invidii şi bârfe. Este şi o zi cînd se pot petrece evenimente neplăcute în sfera familiei şi a prietenilor, care sunt malefic aspectate.  Afacerile sentimentale sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel.  Domeniul prieteniei şi al relaţiilor sociale nu este aspectat, deschizînd cutia Pandorei, a neprevăzutului. Pentru că şi Astrologia, această cale regală, are limitele ei. De fapt în cazul neaspectării respective, contează aspectele horoscoapelor persoanelor de care te apropii pe respectivele domenii. 

TAURUL Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Încetează să fi nemulţumit de performanţele membrilor familiei tale. Fiecare are modul lui de a reacţiuna, fiecare este o persoană diferită de tine având propria scară a valorilor şi propriile aspiraţii. Nu te poţi substitui lor, nu poţi impune propriile gusturi. După prânz primeşti o vizită, sau ai o întâlnire care nu-ţi face nicio plăcere. Ba, din contră. După întîlnire te gîndeşti că sunt mulţi proşti pe lume. Atenţie, şi partenerul tău de discuţie poate că gândeşte acelaşi lucru! Logica şi interesul tău nu este similare, în majoritatea cazurilor cu cele ale anturajului, colegilor, rudelor. Fiecare este o fiinţă unică, „făcută din pulbere de stele”. Zâmbeşte acestui gând luminos şi aşa a mai trecut o zi, a doua zi de Crăciun!

GEMENII  Fii foarte atent la surselor tale de sentimente şi emoţii. Analizează, sintetizeză, decide şi controlează. Poate este vremea să-ţi diversifici relaţiile umane. Vin vremuri foarte grele, în curând probabil că economia se va prăbuşi, şi tot oamenii cinstiţi o să sufere, aşa că trebuie să te pregăteşti de pe acum, chiar din a doua zi de Crăciun. Astăzi ai o informaţie care te interesează şi poţi să o valorifici mai tîrziu. Nu te mai gândi la emigrare, ca la „calea de aur”. Situaţia este foarte grea în toate ţările civilizate şi acolo ei nu privesc cu ochi buni pe noii veniţi. Nicăiei nu sunt „câini cu covrigi în coadă”!

RACUL    Anumite evenimente şi o justă evaluare a situaţiei te fac să preţuieşti încă o dată ajutorul prietenilor adevăraţi şi să dispreţuieşti din nou pe inamicii personali sau conjuncturali. Este o zi profitabilă şi densă. Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent, Luna, protectoarea ta, este în conjunctură facorabilă. Saturn face ca mai toate lucrurile să întârzie sau să fie amânate, dar nimic nu se contramandează sau se anulează. O întâlnire, o vizită, poate, importantă la mijlocul zilei, la prânz, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate