Editura Evenimentul si Capital

Pe 23 ianuarie s-au născut Edouard Manet, Stendhal, Jeanne Moreau, Ileana Mălăncioiu, Aurel Vernescu, Mircea Horia Simionescu. Pe 24 ianuarie s-au născut împăratul Hadrian, Frederic cel Mare, John Belushi, Ernest Borgnine, Neil Diamond, Sharon Tate, Grigore Vasiliu-Birlic, Silviu Stănculescu, Stela Enache, Victor Eftimiu, Wanda Sachelarie.

Iarăşi o zi, 23 ianuarie, sâmbătă, fără conotaţii arhaice importante, tradiţionale, iar din această cauză fără sfinţi importanţi. Doar, de serviciu, în slujba eternităţii, Sfinţii Clement din Ancira, Agatanghel şi un întreg sinod, Sfinţii Părinţi de la al VI-lea Sinod Ecumenic. 24 ianuarie, duminică, este încă o zi fără sărbători tradiţionale, arhaice, importante şi de aceea nu s-a calchiat nicio sărbătoare creştină importantă. Doar Sfinţii Filon din Carpasia şi Xenia.

Şi s-ar putea argumenta, sigur, cu multe consideraţii pro şi contra, că 24 ianuarie este şi ziua de naştere a României moderne. Unirea Principatelor! Atunci, probabil, în anul 1859, a fost una dintre ultimile izbucniri ale românilor, în interesul lor. Din nefericire Principele Alexandru Ioan Cuza a fost trădat, ca mai toţi marii noştri oameni, vezi şi pe Mihai Viteazul, sau pe Decebal, şi a început perioada ruşinii în care ne aflăm şi astăzi, ca o oarecare colonie africană, trădată mereu de conducători nedemni intereselor străine, fie că erau interese occidentale sau estice, fie ele germane, ruseşti sau turceşti. O sută cincizeci de ani de interese străine, care nu corespundeau cu scopurile noastre, ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi: piaţă de desfacere a produselor scumpe şi proaste şi sursă de forţă de muncă fără drepturi şi pretenţii.

Haideţi, că nu asta voiam să vă spun. De mult nu am mai vorbit despre astrologie, marea mea pasiune, “mon violon d’Ingres”. Mă întrebaţi multe, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. O să găsiţi o parte din răspunsuri în ceea ce urmează. Acum, despre precesia echinocţiului de primăvară şi marile zodii.

Ce este fenomenul de precesie al echinocţiului de primăvară? Este fenomenul de migrare retrogradă a punctului “gamma” al echinocţiului vernal (de primăvară). În secolul al II-lea înainte de Hristos astrologul/astronomul, matematicianul (a inventat trigonometria) grec Hipparcus a observat că Soarele, în mişcarea sa în sens direct pe ecliptică, revine mai repede la punctul vernal, decît în dreptul aceleiaşi stele; altfel spus, revenirea Soarelui la echinocţiu precede revenirea sa în dreptul unei aceleiaşi stele.

Punctul echinocţiului de pe ecliptică se deplasează retrograd (invers mişcării aparente a Soarelui) cu circa 50,26 secunde pe an, ceea ce înseamnă că parcurge o constelaţie-zodie în circa 2160 de ani, iar întreg zodiacul sideral, adică toate 12 constelaţiile de pe cer, în circa 26 000 ani. Acest fenomen, explicat de Newton ca fiind datorat atracţiei Lunii şi a Soarelui asupra Terrei, considerat ca un elipsoid turtit la poli şi omogen, are ca urmare că axa Polului Nord geografic execută pe sfera cerească o rotaţie completă, trasează un mic cerc pe sfera cerească, în aceeaşi perioadă de 26 000 de ani; în prezent, Polul Nord este direcţionat către steaua “alfa” din Ursa Mică, numită Steaua Polară, fiind la circa 8 grade de stea. Polul Nord geografic va continua să se apropie de Steaua Polară, pînă la 27 minute în anul 2 100, apoi se va depărta, îndreptîndu-se spre Casiopeea, apoi spre Lebăda. Peste 12 000 de ani, faţă de prezent, “steaua polară” va fi splendida Vega din constelaţia Lira.

Pentru astrologie, precesia echinocţiurilor are o importanţă majoră, pe acest fenomen bazîndu-se teoria erelor zodiacale. Această teorie afirmă că parcurgerea de către Soare a zodiacului celest, a constelaţiilor, la fiecare 2160 de ani punctul gamma, adică al intersecţiei eclipticii cu ecuatorul celest, trecînd dintr-o constelaţie în alta corespunde cu o orientare nouă a umanităţii, o nouă era de circa două mii de ani.

Astfel, era Leului (aproximativ 10 000-8 000 î.H.) s-a caracterizat prin importanţa deosebită pe care Soarele (domiciliat în zodia Leului) a avut-o pentru micile societăţi gentilice. A fost o perioadă deosebit de fertilă în ceea ce priveşte creativitatea - cuvîntul-cheie al zodiei Leului. Prelucrarea pietrei, construcţiile megalitice, superbele picturi rupestre sînt numai cîteva ecouri îndepărtate ale acelei epoci ce a avut caracteristici leoniene. Apoi era Racului (8 000-6 000 î.H.) marcată prin matriarhat, cultul fertilităţii, trecerea la agricultură, atribute ale Lunii, protectoarea constelaţiei Cancerului. Vîrsta Gemenilor (6 000-4 000 î.H.) înseamnă marile civilizaţii - se descoperă scrisul, apar primele mari religii, se fac mari descoperiri - mai ales prin activitatea intelectuală. Epoca Taurului (4 000-2 000 î.H.), domiciliul de drept al planetei Venus, înseamnă cultul închinat taurului din Knossos, Creta, zeul egiptean Amon-Ra sau taurii înaripaţi din Nimrud, Mesopotamia. Dragostea şi crearea unor obiecte deosebite, frumoase, sînt îndeletnicirile preferate ale celor ce au trăit în era Taurului. Populaţia creşte ca număr. Urmează era Berbecului, epocă de transformări şi războaie (2 000 î.H.-0). Războiul troian, campania lui Alexandru, marile bătălii din antichitate – cu protagonişti ca egiptenii, perşii, romanii, sau cu indienii.

Era Peştilor se suprapune peste era creştină. Şi nu este întîmplător faptul că semnul de recunoaştere al creştinilor, în perioada de început, era un peşte figurat pe peretele casei unde se adunau, în secret. Credinţa, umilinţa, bunătatea şi mila, dar şi intoleranţa, fanatismul religios şi extrema violenţă s-au ilustrat în ultimii două mii de ani - caracteristici tipice ale zodiei/constelaţiei Peştilor.

În prezent, în al doilea deceniu al secolului XXI, punctul vernal al echinocţiului parcurge ultimele grade ale constelaţiei Peştilor, pregătindu-se să treacă în constelaţia Vărsătorului. Datorită influenţei Vărsătorului, în ultimul timp ştiinţa şi tehnologia au luat o mare dezvoltare. În era Vărsătorului (circa 2 100-4 260 A.D.) se va realiza tot ceea ce este posibil tehnologic. Prima eră laică, după un început sumbru, cu războaie religioase. Ştiinţa înlocuieşte religia. Promisa pace de o mie de ani. Vor fi dezvoltate mult călătoriile spaţiale. În era Vărsătorului, a idealismului nepractic, vor apărea diferite structuri socio-politice de mare amploare, care se vor înfrunta între ele. Unitatea Terrei va fi determinată de cataclisme naturale şi/sau de o ameninţare din spaţiu. Vârsta Vărsătorului mai este denumită şi “New Age”, cu toate că mulţi dau conotaţii diferite, pentru că nu cunosc termenii.

Criticii astrologiei, cum a fost, de exemplu, Voltaire, au arătat că precesia echinocţiurilor, a echinocţiului vernal, începutul anului astrologic, “contrazice” principiul zodiacului, deoarece Soarele, în timpul considerat pe calendar ca aparţinînd unei zodii determinate, se află de fapt în altă constelaţie (în zilele noastre diferenţa este de aproape o zodie, adică în timpul zodiei Berbecului, de exemplu, Soarele se află, de fapt, în constelaţia Peştilor). La această obiecţie s-a răspuns încă din secolul I al erei creştine, de către Manilius care preciza că zodiile au în comun cu constelaţiile numai numele. El nu a făcut decât să repete, să-l citeze pe Hipparcus din Niceea, care enunţase că zodiile sunt arce egale de cerc de pe ecliptică, şi că nu corespund cu constelaţiile, decât cu numele, încă din secolul II înainte de Hristos. Ceea ce este important este poziţia relativă a Soarelui, care determină anotimpurile pe Pămînt şi succesiunea timpului, viaţa oamenilor şi a tuturor făpturilor. Zodiile sunt perioade de timp terestru, nu cine ştie ce închipuire de pe cer. Am mai abordat de multe ori problema diferenţei dintre zodii şi constelaţii, acum am făcut-o în alt mod. Adevărul poate fi exprimat în multe feluri, dar întotdeauna rămâne adevăr!

Aşa se face, dragi lupi padawani şi hobbiţi că am răspuns celor care mă întrebau ce este cu marile zodii şi cu precesia echinocţiului. Dacă nu am fost suficient de clar, vă rog să-mi scrieţi, ştiţi emailul meu. Sunt în urmă cu răspunsurile, dar răspund întotdeauna la întrebări cinstite, nu din cele care îmi cer horoscope sub cele mai diverse acoperiri. Am oaspeţi din Finlanda, o să vă spun povestea la timpul potrivit, pentru că, nu-i aşa, avem speranţa permanentă, că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Emoţional, ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere. În weekend ia o pauză, odihneşte-te, relaxează-te, poate distrează-te puţin şi lasă confesiunile pe mai târziu! Oare nu ai suferit destule decepţii şi trădări ?! Se pare că nu, pentru că sâmbătă intenţionezi să te legi din nou la cap fară să te doară. Mai multă reţinere şi prudenţă – acesta este sfatul meu! O zi buna pentru activitati de rutina. Duminică călatoriile sunt bine aspectate, fie ca sunt mai lungi sau mai scurte. Dar poate că rămâi acasă, este mai prudent. Intalneşte-te cu oameni care ştiu bancuri bune, au o atitudine optimistă care să te faca sa te simti bine şi confortabil.

TAURUL Aspecte favorabile, mai puţin în ceea ce priveşte călătoriile. Ocupă-te de programul tau obişnuit, sâmbătă seara du-te la un spectacol, la o cafea şi stelele spun ca totul o sa fie bine. Promisiunea succesului îţi dă aripi şi cu toate că te-ai pregătit în acest weekend pentru o activitate obişnuită, veştile îţi oferă motive pentru un efort sporit. Sâmbătă odihneşte-te mai mult şi evită discuţiile în contradictoriu, mai ales astăzi, când un vechi prieten te poate decepţiona – nu-i lăsa şansa să se facă de râs! Duminică nu eşti deosebit de inspirat aşa că lasă bizanteriile pentru altă dată. Odihneşte-te, relaxează-te, dă curs comodităţii şi simte-te bine!

GEMENI Sâmbăta o zi neaşteptat de bună, în care toată lumea te întreabă ce faci şi găseşte că arăţi bine. Până seara chiar că te simţi excelent! Tot ceea ce începi duminică poate aduce rezultate. Sâmbătă ai de făcut un serviciu unui prieten, serviciu pe care respectivul îl va aprecia şi va rămâne îndatorat, chiar dacă nu va arăta imediat acest lucru. Duminică cruţă-te un pic. Aşteaptă rezultatele demersurilor trecute. Uneori trebuie sa apeşi pe frâna, alteori pe accelerator. Astazi – ambreiajul! Adică, deconectează-te de la toate sursele de toxicitate, materială sau spirituală şi fă în aşa fel ca să fie sărbătoare în jurul tău!

RAC Se pare că nu eşti deloc convins că ceea ce faci în weekend este în interesul tău. Prea mult efort, chiar dacă te distrezi! Oferă-ţi o pauză, să vezi cum poţi să ieşi convenabil din situaţie. Sâmbăta aceasta, dacă nu poţi rezolva ceva, amână, dacă depinde de tine şi nu este ceva obligatoriu. Uneori situaţiile se rezolvă de la sine pentru Timpul găseşte cele mai bune soluţii! Sâmbătă gândeşte bine înainte de a face sau accepta ceva. Stelele arată că dacă stai bine-merci rezolvi mai multe probleme decât dacă te agiţi! În acest weekend din nou te nemultumeste un obiect mecanic sau electronic, sau serviciile unei persoane. Calitatea nu mai este ceea ce a fost cândva!

LEU În acest weekend carisma ta funcţionează. O persoană importantă pentru tine, Geamăn, sau Scorpion, promite că te va ajuta. Atenţie la solicitarea nervoasă, duminica este pentru odihnă! Sâmbătă primesti o veste total lipsita de sens. Poate unde ziua este slab aspectata astrologic, sau cam aşa ceva. Sau poate unde peste tot este haos si dezordin. Duminică este bine să te trezeşti târziu şi să te culci devreme, dar mai tot ce faci ar trebui să-ti iasă în puţinul timp cât eşti treaz. Sigur, să nu fie ilegal, imoral şi să nu îngraşe.

FECIOARĂ Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Capacitatea ta de a te exprima se traduce şi prin reciclarea unor idei vechi, sau emise de alţii, în concepte noi şi profitabile. Viaţa, care nu tine deloc, dar deloc, seama de micile noastre planuri si dorinte, impinge viitorul unde vrea ea. Cam asta este toată filosofia. Stelele arata că sâmbătă ar trebui sa treci printr-un mic necaz personal, şi conform modului tau de a fi, iti trebuie solitudine si putin timp ca sa te obisnuiesti cu noile date. Duminica este mai bună, dacă lipsa de evenimente te mulţumeşte.

BALANŢĂ Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie, pentru asta este weekendul. Implică-te mai mult în rezolvarea problemelor domestice, casnice, solidaritatea familiei este importantă. Perioada este buna, astrologic vorbind, dar trebuie neapărat să termini proiectele începute în casă, sau pentru casă. Nu uita că suntem ceea ce ştim. Iar pentru marea majoritate a populaţiei inseamnă că, ei sunt, ceea ce văd ei la televizor! Duminică evită cheltuielile extravagante, iar stelele sunt foarte sigure să te sfătuiască sa nu călătoreşti sub niciun motiv.

SCORPION Sâmbătă, o zi obositoare şi aglomerată. Onorează promisiunile făcute. Duminică supraveghează cu atenţie cheltuielile şi nu exagera. Nu lua decizii importante, relaxează-te şi odihneşte-te! Nu te grabi inutil cand orice ora este bună. O veste buna si una - aşa şi aşa. Nu uita că ai nişte proprietăţi aici, sau aiurea, casa în care stai, care au nevoie de atenţia ta. „Ochiul stapanului îngraşe turma de oi” – spune un proverb macedo-român. Iar daca nu ai nimic-nimic, nici o pisică acolo, eşti fericit că ai scapat de griji!

SĂGETĂTOR Ai probleme mai greu de rezolvat, acasă. Abordarea logică a situaţiilor îţi furnizeaza datele necesare rezolvarii. Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp! O perioadă excelentă pentru finalizarea unor lucruri incepute, pentru înţelegeri strategice, în familie, cu pratenerul, pe termen lung. Comunicarea ta este favorizata. Trebuie să ai aerul unui gânditor profund şi preocupat de mari probleme. Asta te ajuta sa rezolvi multe probleme de imagine. Duminică ai vrea să te duci până la munte, dar pe de altă parte ai vrea să zaci în pat, la căldură şi cu pisica torcând hipnotic lângă tine! Parcă mai bine stai acasă! Cu pisica.

CAPRICORN Ai nevoie de certitudini, ca să te simţi în siguranţă. În weekend evită deciziile care duc la schimbări. Nu judeca cu asprime, lucrurile, persoanele pot întârzia din cauze obiective, meteo. În acest weekend horoscopul tau este bine aspectat, mai ales in partea de “distracţii, petreceri şi pierdut timpul”. Şi cu norocul stai bine! Sigur, necazurile sunt tot cele pe care le stii, dar un necaz care dureaza mai mult de doua luni devine viaţă cotidiana. In orice caz trebuie, cu orice preţ, să termini ceea ce ai inceput. Mereu amâni, mai târziu, şi mai târziu. Atenţie, să nu devină prea târziu!

VĂRSĂTOR Sâmbătă te cuprinde dorinţa să faci gospodărie, să mergi la piaţă. Imaginezi o mâncare delicioasă şi chiar porneşti la fapte, dar, atenţie, nu exagera cu cheltuielile şi căută marfă bună! Sâmbătă este o zi favorabilă planurilor de viitor, în care visurile par uşor de realizat. Nu te repezi, asteapta confirmarile. Ai şi un drum de făcut la capătul căruia te aşteaptă o discuţie cu partenerul de viaţă despre casă, maşină, împrumuturi... Timpul, însă, lucreaza in favoarea ta! Duminică, aspecte favorabile cu veşti bune de la prietenii, partenerii sau rude de la mare distanţă. Organizează mici distracţii şi mici petreceri-surpriză, ca în perioada sărbătorilor de iarnă!

PEŞTI Prudenţa si diplomaţia trebuie sa te caracterizeze în weekend, fiind comportamentul oficial preventiv pe drum, sau faţă de anturaj, în general. Dedică cele două zile relaxării şi odihnei. Sâmbătă amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau decizie majoră. A doua parte a perioadei, adică duminică, este mai bună. Concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează, problemele sentimentale care trenează de ceva timp. Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Mirări mari, dar pe măsură!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate