Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Marile zodii şi precesia echinocţiului

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3288 Vizualizari

Pe 23 ianuarie s-au născut Edouard Manet, Stendhal, Jeanne Moreau, Ileana Mălăncioiu, Aurel Vernescu, Mircea Horia Simionescu. Pe 24 ianuarie s-au născut împăratul Hadrian, Frederic cel Mare, John Belushi, Ernest Borgnine, Neil Diamond, Sharon Tate, Grigore Vasiliu-Birlic, Silviu Stănculescu, Stela Enache, Victor Eftimiu, Wanda Sachelarie.

Iarăşi o zi, 23 ianuarie, sâmbătă, fără conotaţii arhaice importante, tradiţionale, iar din această cauză fără sfinţi importanţi. Doar, de serviciu, în slujba eternităţii, Sfinţii Clement din Ancira, Agatanghel şi un întreg sinod, Sfinţii Părinţi de la al VI-lea Sinod Ecumenic. 24 ianuarie, duminică, este încă o zi fără sărbători tradiţionale, arhaice, importante şi de aceea nu s-a calchiat nicio sărbătoare creştină importantă. Doar Sfinţii Filon din Carpasia şi Xenia.

Şi s-ar putea argumenta, sigur, cu multe consideraţii pro şi contra, că 24 ianuarie este şi ziua de naştere a României moderne. Unirea Principatelor! Atunci, probabil, în anul 1859, a fost una dintre ultimile izbucniri ale românilor, în interesul lor. Din nefericire Principele Alexandru Ioan Cuza a fost trădat, ca mai toţi marii noştri oameni, vezi şi pe Mihai Viteazul, sau pe Decebal, şi a început perioada ruşinii în care ne aflăm şi astăzi, ca o oarecare colonie africană, trădată mereu de conducători nedemni intereselor străine, fie că erau interese occidentale sau estice, fie ele germane, ruseşti sau turceşti. O sută cincizeci de ani de interese străine, care nu corespundeau cu scopurile noastre, ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi: piaţă de desfacere a produselor scumpe şi proaste şi sursă de forţă de muncă fără drepturi şi pretenţii.

Haideţi, că nu asta voiam să vă spun. De mult nu am mai vorbit despre astrologie, marea mea pasiune, “mon violon d’Ingres”. Mă întrebaţi multe, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. O să găsiţi o parte din răspunsuri în ceea ce urmează. Acum, despre precesia echinocţiului de primăvară şi marile zodii.

Ce este fenomenul de precesie al echinocţiului de primăvară? Este fenomenul de migrare retrogradă a punctului “gamma” al echinocţiului vernal (de primăvară). În secolul al II-lea înainte de Hristos astrologul/astronomul, matematicianul (a inventat trigonometria) grec Hipparcus a observat că Soarele, în mişcarea sa în sens direct pe ecliptică, revine mai repede la punctul vernal, decît în dreptul aceleiaşi stele; altfel spus, revenirea Soarelui la echinocţiu precede revenirea sa în dreptul unei aceleiaşi stele.

Punctul echinocţiului de pe ecliptică se deplasează retrograd (invers mişcării aparente a Soarelui) cu circa 50,26 secunde pe an, ceea ce înseamnă că parcurge o constelaţie-zodie în circa 2160 de ani, iar întreg zodiacul sideral, adică toate 12 constelaţiile de pe cer, în circa 26 000 ani. Acest fenomen, explicat de Newton ca fiind datorat atracţiei Lunii şi a Soarelui asupra Terrei, considerat ca un elipsoid turtit la poli şi omogen, are ca urmare că axa Polului Nord geografic execută pe sfera cerească o rotaţie completă, trasează un mic cerc pe sfera cerească, în aceeaşi perioadă de 26 000 de ani; în prezent, Polul Nord este direcţionat către steaua “alfa” din Ursa Mică, numită Steaua Polară, fiind la circa 8 grade de stea. Polul Nord geografic va continua să se apropie de Steaua Polară, pînă la 27 minute în anul 2 100, apoi se va depărta, îndreptîndu-se spre Casiopeea, apoi spre Lebăda. Peste 12 000 de ani, faţă de prezent, “steaua polară” va fi splendida Vega din constelaţia Lira.

Pentru astrologie, precesia echinocţiurilor are o importanţă majoră, pe acest fenomen bazîndu-se teoria erelor zodiacale. Această teorie afirmă că parcurgerea de către Soare a zodiacului celest, a constelaţiilor, la fiecare 2160 de ani punctul gamma, adică al intersecţiei eclipticii cu ecuatorul celest, trecînd dintr-o constelaţie în alta corespunde cu o orientare nouă a umanităţii, o nouă era de circa două mii de ani.

Astfel, era Leului (aproximativ 10 000-8 000 î.H.) s-a caracterizat prin importanţa deosebită pe care Soarele (domiciliat în zodia Leului) a avut-o pentru micile societăţi gentilice. A fost o perioadă deosebit de fertilă în ceea ce priveşte creativitatea - cuvîntul-cheie al zodiei Leului. Prelucrarea pietrei, construcţiile megalitice, superbele picturi rupestre sînt numai cîteva ecouri îndepărtate ale acelei epoci ce a avut caracteristici leoniene. Apoi era Racului (8 000-6 000 î.H.) marcată prin matriarhat, cultul fertilităţii, trecerea la agricultură, atribute ale Lunii, protectoarea constelaţiei Cancerului. Vîrsta Gemenilor (6 000-4 000 î.H.) înseamnă marile civilizaţii - se descoperă scrisul, apar primele mari religii, se fac mari descoperiri - mai ales prin activitatea intelectuală. Epoca Taurului (4 000-2 000 î.H.), domiciliul de drept al planetei Venus, înseamnă cultul închinat taurului din Knossos, Creta, zeul egiptean Amon-Ra sau taurii înaripaţi din Nimrud, Mesopotamia. Dragostea şi crearea unor obiecte deosebite, frumoase, sînt îndeletnicirile preferate ale celor ce au trăit în era Taurului. Populaţia creşte ca număr. Urmează era Berbecului, epocă de transformări şi războaie (2 000 î.H.-0). Războiul troian, campania lui Alexandru, marile bătălii din antichitate – cu protagonişti ca egiptenii, perşii, romanii, sau cu indienii.

Era Peştilor se suprapune peste era creştină. Şi nu este întîmplător faptul că semnul de recunoaştere al creştinilor, în perioada de început, era un peşte figurat pe peretele casei unde se adunau, în secret. Credinţa, umilinţa, bunătatea şi mila, dar şi intoleranţa, fanatismul religios şi extrema violenţă s-au ilustrat în ultimii două mii de ani - caracteristici tipice ale zodiei/constelaţiei Peştilor.

În prezent, în al doilea deceniu al secolului XXI, punctul vernal al echinocţiului parcurge ultimele grade ale constelaţiei Peştilor, pregătindu-se să treacă în constelaţia Vărsătorului. Datorită influenţei Vărsătorului, în ultimul timp ştiinţa şi tehnologia au luat o mare dezvoltare. În era Vărsătorului (circa 2 100-4 260 A.D.) se va realiza tot ceea ce este posibil tehnologic. Prima eră laică, după un început sumbru, cu războaie religioase. Ştiinţa înlocuieşte religia. Promisa pace de o mie de ani. Vor fi dezvoltate mult călătoriile spaţiale. În era Vărsătorului, a idealismului nepractic, vor apărea diferite structuri socio-politice de mare amploare, care se vor înfrunta între ele. Unitatea Terrei va fi determinată de cataclisme naturale şi/sau de o ameninţare din spaţiu. Vârsta Vărsătorului mai este denumită şi “New Age”, cu toate că mulţi dau conotaţii diferite, pentru că nu cunosc termenii.

Criticii astrologiei, cum a fost, de exemplu, Voltaire, au arătat că precesia echinocţiurilor, a echinocţiului vernal, începutul anului astrologic, “contrazice” principiul zodiacului, deoarece Soarele, în timpul considerat pe calendar ca aparţinînd unei zodii determinate, se află de fapt în altă constelaţie (în zilele noastre diferenţa este de aproape o zodie, adică în timpul zodiei Berbecului, de exemplu, Soarele se află, de fapt, în constelaţia Peştilor). La această obiecţie s-a răspuns încă din secolul I al erei creştine, de către Manilius care preciza că zodiile au în comun cu constelaţiile numai numele. El nu a făcut decât să repete, să-l citeze pe Hipparcus din Niceea, care enunţase că zodiile sunt arce egale de cerc de pe ecliptică, şi că nu corespund cu constelaţiile, decât cu numele, încă din secolul II înainte de Hristos. Ceea ce este important este poziţia relativă a Soarelui, care determină anotimpurile pe Pămînt şi succesiunea timpului, viaţa oamenilor şi a tuturor făpturilor. Zodiile sunt perioade de timp terestru, nu cine ştie ce închipuire de pe cer. Am mai abordat de multe ori problema diferenţei dintre zodii şi constelaţii, acum am făcut-o în alt mod. Adevărul poate fi exprimat în multe feluri, dar întotdeauna rămâne adevăr!

Aşa se face, dragi lupi padawani şi hobbiţi că am răspuns celor care mă întrebau ce este cu marile zodii şi cu precesia echinocţiului. Dacă nu am fost suficient de clar, vă rog să-mi scrieţi, ştiţi emailul meu. Sunt în urmă cu răspunsurile, dar răspund întotdeauna la întrebări cinstite, nu din cele care îmi cer horoscope sub cele mai diverse acoperiri. Am oaspeţi din Finlanda, o să vă spun povestea la timpul potrivit, pentru că, nu-i aşa, avem speranţa permanentă, că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Emoţional, ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere. În weekend ia o pauză, odihneşte-te, relaxează-te, poate distrează-te puţin şi lasă confesiunile pe mai târziu! Oare nu ai suferit destule decepţii şi trădări ?! Se pare că nu, pentru că sâmbătă intenţionezi să te legi din nou la cap fară să te doară. Mai multă reţinere şi prudenţă – acesta este sfatul meu! O zi buna pentru activitati de rutina. Duminică călatoriile sunt bine aspectate, fie ca sunt mai lungi sau mai scurte. Dar poate că rămâi acasă, este mai prudent. Intalneşte-te cu oameni care ştiu bancuri bune, au o atitudine optimistă care să te faca sa te simti bine şi confortabil.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate