Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Mari personalităţi, mari băutori (II)

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 2930 Vizualizari

Pe 29 decembrie s-au născut Pablo Casals, madame de Pompadour, Andrew Johnson, Emil Fuchs, Charles Macintosh, Charles Goodyear, Jon Voight, regina Elisabeta a României (Carmen Silva), Ovid Densuşianu, Sergiu Dan.

Nimic în "kalendar", anul nou al dacilor a fost acum o lună, iar în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Marcel şi Tadeu şi cei 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod. Cercetătorii evrei spun că cifra pruncilor ucişi este mult exagerată, cum sunt multe “minuni” prin scrierile lor. Probabil - atunci lumea era mică şi erau puţini oameni, nu cred că, acum două mii de ani, existau în tot Orientul Apropiat şi Mijlociu 14.000 de prunci în acelaşi moment!

Ce trist, ce decepţie! Ascultam, ieri, pe la ora 11-12, ca deobicei, radioul public, Actualităţile. Un radio de însoţire, adică de şoferi de camioane, acolo a ajuns. Dar, mai are zvâcnirile lui. O informaţie interesantă: trei bărbaţi din Ploieşti vor, sau chiar fac, un lucru civilizator care în alte ţări este ceva obişnuit: oferă, cu sprijinul Ambasadei Finlandei trusouri noilor născuţi. Ce lucru frumos, slavă celor trei bărbaţi ploieşteni, ce prilej pentru a sublinia Crăciunul! Ratat cu dezinvoltură! Cel care prezenta, nu are importanţă numele, i-a recomandat pe cei trei bărbaţi ca pe… ajutoarele lui Moş Crăciun!!! Păcat! Trei bărbaţi care fac cadouri pruncilor! Evident, Cei trei Crai de la Răsărit era motivul biblic care ar fi trebuit folosit. Dacă cei de la Actualităţi ar fi fost animaţi de Spiritul creştin al Crăciunului şi nu de o reclamă la Coca-Cola. Poate s-au gândit, cei de la radio, că domiciliul impostorului este în Finlanda. Când am fost acolo, prietenul meu Pekka, penticostalul, era furios… ca un finlandez, pe faptul că o reclamă la o băutură dubioasă îşi făcuse domiciliul virtual tocmai în Finlanda! Nu este nimic de reproşat, se ratează mult, enorm, în România, doar m-am necajit puţin.

La necaz, unii îşi găsesc alinarea în băutură. Mă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi ce beau. Nimic, mai nimic. Rar, rar de tot, poate la câteva săptămâni, numai dacă menu-ul cere, un pahar de “Retsina”, vin alb grecesc sec, de producător, făcut cu răşină, poate cel mai vechi vin din lume, făcut şi trimis de Costas, prietenul meu din Alexandropolis. Sigur, de Crăciun şi de Sf.Paşti mai beau şi un păharel de ţuică de Văleni, adevărată, de la vecina mea Dorina şi poate şi un pahar din vinul din State, produs de cumnatul meu, în grădina lui din spatele casei. Cam atât. Haideţi acum să vedem ce beau personalităţile, mari oameni, mari băutori:

Alexandru cel Mare. Sean Braswell îl pune pe marele macedonean pe lista marilor băutori pentru simplul fapt că sursele istorice susţin că cel care a cucerit lumea cunoscută, în secolul IV, înainte de Iisus, bea zilnic cam o amforă de vin tare, macedonean. Braswell ca orice american naiv şi fără cultura istoriei, spune că bea “trei sticle de vin” pe zi. O amforă cu vin avea cam trei litri jumătate, sticlele s-au inventat mult mai târziu! Pe de altă parte autorul american poate nu ştie că mai toată lumea, în antichitate bea vin, sau bere şi aproape deloc apă care era, de cele mai multe ori, infectată. Alexandru mai bea şi hidromel, băutura zeilor, obţinută prin fermentarea mierii de albine. Orgii lui erau ceva obişnuit în antichitate, dar poate scandaliza, astăzi, pe un spirit protestant, pe un baptist, de exemplu. Braswll îl învinuieşte pe Alexandru că ar fi ucis un macedonean, la furie, fiind băut. Tell me, câţi a ucis în acelaşi condiţii Sfântul Ştefan cel Mare şi câte mii de ruşi a ucis Stalin la băutură? Cred că Alexandru cel Mare nu are ce căuta pe listă, decât dintr-un singur motiiv, pe care o să-l spun la sfârşit!

Frank Sinatra. Supranumit “baritonul bourbonului”, băiatul minune cu ochii albaştri era un mare amator de “Jack Daniels”. Atât de mare, încât famlia lui chiar l-a înmormântat cu o sticluţă din băutura menţionată în buzunar! Băutura nu l-a împiedicat pe Sinatra să devină The Godfather, şeful necontestat al industriei filmului şi a muzicii din State. Nimic nu se făcea fără aprobarea sa, de obicei un gest cu mâna stângă în care ţinea, mereu, paharul de cristal cu bourbon sau scotch.

Ernest Hemingway. Marele scriitor american bea mult, bea orice. Pentru el nu băteau niciodată clopotele! La fel ca şi compatriotul lui, Faulkner, avea o vorbă despre băutură: “A man does not exist until he is drunk.” În 1939 a avut probleme serioase cu inima şi doctorul i-a interzis să mai bea mult. Hemingway a înţeles că o cam încurcase şi a încercat să se limiteze la trei scotch whiskey înainte de cină. Dar, nu a reuşit să renunţe la micul dejun cu ceai şi gin şi masa de prânz cu absint, vodcă şi vin roşu. Aici trebuie să risipim un mit. Hemingway nu s-a sinucis pentru că era beat mort. Nici vorbă! La începutul anului 1961 a fost diagnosticat cu hemocromatoză, o bolală genetică metabolică care se manifestă prin reţinerea fierului în organsim peste limitele normale cu efecte devastatoare asupra sănătăţii. Nedorind să rămână o legumă sau un paralitic într-un cărucior, Ernst Hemingway, simţind cum boala avnsează, şi-a zburat creierii în dimineaţa zilei de 2 iulie 1961, cu câteva zile înainte de ziua lui de naştere. Atât tatăl lui, cât şi sora şi fratele au ales acelaşi mod hotărât, voluntar şi curajos de a rezolva problemele nerezolvabile.

Dorothy Parker. O femeie fină, subţire, micuţă şi frumoasă. Poetă prolifică, cu multe volume scrise. În anii prohibiţiei, în State, era recunoscută drept cea mai mare băutoare a tuturor timpurilor. A participat la sute de întreceri la băutură, pe care le-a câştigat pe toate, ba mai bea încă două-trei pahare după ce-şi băga concurentul sub masă. Episodul cu întrecerea la băutură din filmul cu Indiana Jones, “Raiders of the Lost Ark” este inspirat din viaţa şi opera poetei Dotty Parker. Doctorii spun că avea în plus o enzimă, alţii spun că nu avea o enzimă, ceea ce îi permitea să bea cantităţi enorme de alcooluri tari fără să simtă efectele. Este considerată de mulţi autori cel, sau cea mai mare băutoare din toate timpurile!

Ceea ce doream să subliniez neapărat este că aceşti oameni celebri nu erau nişte beţivi, nişte stâlpi de cărciumă. Erau conducători şi creatori, două “meserii” care înseamnă solitudine, efort intelectual, invidii, duşmănii de moarte, eşecuri răsunătoare, necazuri şi frustrări. Gloria este rară, recunoştiinţa un mit. Alcoolul le oferea acestor oameni de excepţie un moment de euforie, poate uitarea şi un impuls pentru creaţie, pentru idei noi şi bune. Sigur, unii exagerau, dar cine nu exagerează! Alexandru cel Mare, de exemplu.

Dacă ar fi să mă refer şi la marii oameni, mari băutori, din istorie sau din România modernă şi contemporană probabil că nu mi-ar ajunge o carte de telefon. Un sfat, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, oricum se apropie Revelionul cu băuturile lui: beţi băuturi curate, de producător, de la ţară, de la rude, prieteni, cu sursa şi conţinutul sigur şi ştiut. Puţin, dar bun şi sănătos!

BERBEC Febra de sărbători, s-ar putea putea numi această zi. Ai nevoie de puţină linişte şi de distanţă faţă de problemele altora. Seara aceasta odihneşte-te, ca să te poţi distra în continuare. Azi ai chef sa manânci ceva special, după mâncărurile grele şi indigeste de Crăciun. In lipsa unor alte satisfactii, dar nu te păcăli singur ca poţi sa slăbeşti mancând mult şi dulce! Mai bine du-te într-o sală şi fă puţin sport, pentru că afară nu este timp frumos să alergi într-un parc. Şi oricum, eşti prea comod ca să înfrunţi frigul care pare că se apropie!

TAUR Zi bună pentru cumpărături şi vorbe multe pe reţele. Descoperi cunoştinţe comune despre care nu mai aveai veşti demult. Sau, poate afli vreo reţetă-minune pentru petrecerea de Revelion! Dimineaţa este favorabilă lucrurilor ceva mai importante. Ai ocazia sa-ţi faci ceva invidii in plus, daca vei relata cu lux de amanunte, in cercul prietenilor, ce ai mai citit în ultimul timp, sau îi ameţeşti de cap cu citate din Caragiale. Păstrează-ţi calmul şi umorul mai ales în relaţiile de familie. Nu cheltui mai mult decât ţi se pare rezonabil. Nu întotdeauna un preţ mare înseamnă şi o calitate bună. La serviciu, dacă cumva lucrezi şi nu eşti în vacanţă, sau în societate încearcă să-ţi impui punctul de vedere prin paşi mici, dar siguri!

GEMENI Ai foarte multe planuri. Prea multe pentru un singur om, aşa că mai gândeşte-te şi la repaos. Conjunctura arată că domeniul prietenilor este favorizat, deasemenea şi călătoriile, drumurile! Oamenii se schimbă, situaţia se schimbă – nu este bine să încremeneşti în poză. Trebuie să ştii cel mai bine acest lucru, doar eşti ca argintul viu. Mercurul este metalul zodiei! Dar uneori uiţi lucrul acesta, mai ales dacă anturajul este obtuz şi mediocru. Întelegerile trecute trebuie mereu reînnoite, atât în afaceri cât si in dragoste, altfel partenerii işi cam "uita obligaţiile" ! Apoi, astăzi este o zi din perioada de sfârşit de an când toată lumea este sub presiunea gândului că „iar nu am făcut nimic anul ăsta”, aşa că ceva, ceva, trebuie să faci!

RAC Cu Luna în descreştere, ai mai multă nevoie de socializare, decât de obicei. Aştepţi Anului Nou, aşa că drept repetiţie, invită-ţi prietenii la o friptură cu cartofi prăjiti şi murături! Trebuie neaparat să analizezi evenimentele din ultimul timp, sa tragi concluziile care se impun şi să iei imediat măsurile necesare. De asemenea, trebuie să continui cu aceleaşi metode verificate de până acum. O zi de rutină, care te-ar plictisi dacă nu ar fi vestea de pe la ora prânzului. Pare a fi o mică criză, dar gestionează totul cu mare grijă, stelele arată că poate fi vorba de o păcăleală, o informaţie distorsionată de presă, prieteni sau rude. Chestii de vacanţă de iarnă!

LEU Ai sarcini şi griji noi de astăzi şi, în continuare, pentru câteva zile - şi nu prea îţi convine. Dar, dacă vrei să te distrezi de Revelion, nu ai de ales. Pe seară primeşti veşti de departe! Nu incerca sa impui anturajului si lumii intregi propriul sistem de referinta, ci mai bine respecta regulile jocului - asta ca sa obţii ceea ce vrei. Repet mereu şi lucrul acesta, poate odată şi odată chiar o să vrei să-l experimentezi călcând-ţi pe propria coadă imperială. Evită astăzi discuţiile seriose şi strategice cu femeile, de orice sex sau orientare sexuală ai fi. Cu un compliment bine plasat poţi schimba cursul discuţiei!

FECIOARĂ Trebuie să ai răbdare şi să analizezi cu atenţie figurile noi din jurul tău. Probabil că eşti pe drumul cel bun, dar trebuie să te concentrezi mai mult şi să fii atent la detaliile sociale. Nativii din zodia Fecioarei, ca cei mai mari consumatori de sapun din zodiac, au uneori înclinarea, din prea mare grija faţă de alţii să nu le vadă defectele evidente. Mai mult, în cazul tău încerci să-i “speli” de pacate in mod nepermis şi pana la urma pagubos. De aia ai dezamagiri pe care nu le meriţi! Pe seară un procent dintre Fecioare se gândeşte la o cină festivă cu ceea ce a mai rămas de la Crăciun, poate în doi.

BALANŢĂ Astăzi realizezi că anul care vine ai mai mult de construit pentru viitor decât măruntele griji pentru gospodărie. Pune pe hârtie gândurile tale bune şi pregăteşte-te pentru ceva minunat! Stelele spun să te plimbi prin mall, sau macar printr-un supermarket local in căutarea unui obiect dragut, util şi poate chiar şi ieftin. O informaţie în legătură cu nişte bani, dar nu spera că se rezolvă imediat. Toată ziua este sub semnul, care, de fapt nici nu este prea negativ, al amânării şi al întârzierii. Săracul Saturn, face şi el ce poate. Nu este rea ziua de astăzi, dar totul este statistic, stohastic, totul este probabilistic. Trăim într-o posibilă probabilitate!

SCORPION Trebuie să ai grijă de sănătatea ta. Începi să oboseşti, fapt care te avertizează că este necesar să încetineşti ritmul şi să îi mai laşi şi pe alţii la pregătirea petrecerilor de An Nou. Limitează-te la trăncăneala mondenă obişnuită. În Orient se spune că trebuie să-ţi oferi ajutorul de trei ori. Dacă eşti refuzat de trei ori înseamnă că ţi-ai făcut datoria. Nu poţi, nu este permis, să “ajuţi” pe cineva împotriva voinţei lui. Chiar dacă este rudă apropiată, chiar dacă este copilul tău! Astăzi evită schimbarile bruşte de program şi mai ales nu lasa anturajul, chiar bine intenţionat, să te conducă şi să-ti organizeze viaţa. După cum nici tu nu te băga prea mult în viaţa celor din jur.

SĂGETĂTOR Astăzi, pentru că nu eşti în apele tale, ai nevoie de o schimbare. Sau, poate, îţi cumperi ceva nou, un cadou de An Nou, pantofi, sau o căciuliţă. Eşti dispus să cheltuieşti pentru tine! Relaţiile cu familia şi anturajul pot sa sufere unele modificari in sensul unei segregatii urmare repetatelor tale declaratii ca vrei sa pleci din ţară. Trebuie să te hotărăşti dacă chiar vrei să emigrezi, să schimbi totul, sau este doar o scuză ca să nu-ţi asumi responsabilităţi. Secretul cel mare este că peste tot este la fel, ba în unele locuri este mai rău decât în România. Ceea ce s-a pierdut se va găsi. Regăseşti fie un obiect pierdut, fie ceva ce ai rătăcit, poate chiar sentimente sau trăiri. Evită incidentele domestice şi nu supralicita in discutiile cu anturajul la serviciu sau cu familia, dacă eşti înţelept şi stai acasă în acestă seară.

CAPRICORN Perioada aceasta dedic-o celor dragi, familiei, părinţilor, stai cu ei şi povesteşte-le ce ai făcut in ultimul timp, la un pahar de vin fiert. Exagerează chiar un pic, ca să le faci placere! Viaţa este o continuă succesiune de imagini şi iluzii... Poate este ziua ta şi chiar vrei să te bucuri de ea cum vrei tu - nu cum vor alţii. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, aşa că poţi avea o surpriză plăcută. Nu uita că in dragoste, ca şi în politică, este relativ uşor să caştigi increderea, dar este extrem de greu să-ţi respecţi promisiunile facute! Nu pleca la drum, mai ales la căderea serii...

VĂRSĂTOR Ziua aceasta este o ocazie bună pentru un bilanţ obiectiv al anului 2015 şi stabilirea scopurilor personale pentru anul care se apropie. Cine nu are planuri proprii, munceşte pentru altul! Experienţa acumulata, antrenamentul până la urmă, din discuţiile avute în ultimul timp cu colegii şi cu rudele te avantajează sa fii elocvent şi sa ai astăzi ultimul cuvant. Pe de altă parte, viata ta sentimentala nu este suficient de intensa pe cat ai dori. In orice caz, trebuie sa dai dovada de discreţie, diplomatie şi eleganta. Poate că, totuşi... în această perioadă relaţiile se stabilesc mult mai uşor!

PEŞTI Împăcarea creştina care domneşte între Craciun şi Anul Nou trebuie să te facă astăzi să te simţi bine. Eşti într-o perioadă empatică şi vulnerabil la amintiri. Drumurile nu sunt avantajate! O zi bună, care poate deveni şi mai bună dacă gândeşti pozitiv şi nu te repezi. Mai pe seară, o veste bună despre o călătorie, exceursie şi poate, nişte bani. Adesea, şi astăzi este unul dintre acele cazuri, soluţia problemei se gaseşte în analiza atentă a descrierii faptelor, aşa că analizeaza situaţia cu multă atenţie. Astăzi coopereaza, dar atentie la confesiuni. Nu te lega la cap, dacă nu te doare capul. Atenţie la un Leu sau Leoiacă din jurul tău!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate