Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Marele Orient: „imigranţii sunt o şansă, sunt bineveniţi!”

Radu Ştefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3251 Vizualizari

Pe 26 octombrie s-au născut Francois Mitterand, Hillary Rodham Clinton, Mohammed Reza Pahlavi, Dimitrie Cantemir, Dosoftei, Barbu Catargiu, Corina Chiriac, Vasile V. Vasilache, Dinu Tănase, Constantin C. Giurescu, Nicoale Furdui Iancu.

Sinaxar, pe 26 octombrie este Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. „Sf. Dumitru este al patrulea Sfânt făcut de Dumnezeu” (Pamfile).

"Dacă Sf. Gheorghe reprezintă convenţional deschiderea pământului şi sosirea primăverii, Sf. Dumitru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii şi a frigului. Ca şi omologul său este patronul păstorilor şi garantul soroacelor" (Olteanu, CPR, 2001, pagina 451).

Înainte vreme, se făceau în acestă zi a Sfântului noi învoieli pastorale şi agricole.  "La Sângiorz se bat câinii, la Sâmedru se bat stăpânii" vorbă veche ce provine dintr-un univers al crescătorilor de oi. Primăvara, când se formează turmele, se bat căţeii, că nu se cunosc şi trebuie stabilită ierarhia. Toamna, când se împart oile, se bat stăpânii, pentru că nu se respectă contractele încheiate la Sf. Gheorghe. Şi lumea este şi sub influenţa tulburelului şi a vinarsului...

Sunt tot felul de obiceiuri, din vechea tradiţie: se tunde coama cailor până în trei ani, ca să aibă păr frumos şi des; nimeni nu se piaptănă, ca să-l păcălească pe Lupul Şchiop, să nu-i mai cunoască pe păcătoşi; usturoiul nu se mai seamănă, că este pagubă!

La Sâmedru se fac oamenii morţi moroi, vârcolaci, strigoi, ies din pământ şi năpăstuiesc pe cei vii - motiv european pe care-l găsim şi de Halloween, o săptămână mai târziu. De aceea se face o cruce cu creta pe uşa de la intrare şi se unge cu usturoi clanţa, sau se pun legăturie de usturoi la uşi şi ferestre să nu intre strgoii peste oameni, să nu se amestece morţii-vii, cu vii-morţi de beţi ce sunt!

Oracular, cum este vremea de Sâmedru, aşa va fi toată iarna. dacă este frumos şi soare, toamna va fi lungă. Dacă este Lună plină de Sf. Dumitru, ceea ce anul acesta era aproape-aproape, este Lună plină, mâine pe 27, şi este senin, iarna va fi uşoară.

Mai sunt unele superstiţii ciobăneşti care privesc oile. Dacă o oaie negră se trezeşte prima, va fi iarnă uşoară şi va fi grea dacă oaia este albă. Şi multe alte versiuni. Alba-neagra!

Sfântul Dumitru este un sfânt militar. Dacă vreţi să vedeţi ceva frumos, duceţi-vă la Mânăstirea „Ciolanul” înspre Munţii Buzăului, acolo este o absidă splendidă, pictată cu toţi sfinţii militari creştini. Mai sunt unele icoane superbe pictate de Gheorghe Tattarescu şi un exemplar rarissim din Biblia lui Coresi. Dar să nu-i deranjaţi pe călugări, acolo au un Şef Atotputernic, călugării doresc linişte şi înălţare spirituală, nu turism în pantaloni scurţi!

Sărbătoarea Sf. Dumitru este calchiată peste un vechi zeu geto-dacic, probabil cabir, Axieros, "cel vrednic". Varianta locală pentru Ares-Marte, zeul războiului în mitologia greco-romană, la o primă vedere. Dar lucrurile nu sunt aşa de simple... După cum aţi observat sunt trei zile în care se sărbătoreşte Sf. Dumitru: 25 octombrie Ajunul, pe 26 Martiriul, iar pe 27 Poitra lui Sf. Dumitru. Deci, cele trei zile caracteristice sărbătorilor vechi, foarte vechi, cu mii de ani înaintea creştinismului!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, ca în fiecare zi, mă delectez cu „Le Figaro”. Sub semnătura lui Bernard Bisson a apărut un editorial de toată frumuseţea: „Le grand maître du Grand Orient : "La République est en danger"” Daniel Keller este marele maestru al Marelui Orient al Franţei, prima obedienţă masonică cu 52.000 de membri din 171.250, câţi masoni ţin de lojile franţuzeşti din hexagon. A punctat în “Le Figaro” aversiunea lui faţă de FN (Frontul Naţional). Aceasta în ajun de alegerile locale. Daniel Keller, reputat sociolog, cunoscut pentru vederile lui de stânga, partizan al eutanasiei şi a laicităţii statului şi a învăţământului, este, paradoxal, unul dintre “patronii” de la “Renault”. Despre FN, marele maestru spune: “Fronul national este un bloc care, în definitiv, nu a admis niciodată Revoluţia franceză, nu a acceptat Republica şi ale cărui rădăcini filosofice, intelectuale şi politice sunt autentic reacţionare. Este un curent politic care a existat totdeauna în ţara noastră după 1789. A cunoscut perioade bune şi rele. Astăzi este într-o formă bună. Republica s-a constituit tocmai împotriva acestei vederi reacţionare a societăţii. Republica rămâne o luptă. Nu este un regim instalat definitiv. Şi pentru că nimeni nu face nimic, eu spun: Republica este în pericol!” Keller ne asigura că va fi “husarul negru al Republicii”, un simbol al mesagerului republican, ducând mesajul lui la toţi masonii. Se spune, pe surse, că auzind de atacul “anarhistului” cum este alintat Daniel Keller de către cei ostili lui, Marine Le Pen ar fi spus: “Avea şorţuleţul, când a zis ceea ce a zis? Că dacă nu avea şorţuleţul pe el, nu se pune!” Bun, în finalul interviului aflăm şi părerea lui Daniel Keller, marele maestru al  GODF, despre problema migranţilor, sau a imigranţilor, depinde de punctul de vedere: “Sunt o mare şansă pentru Europa. Nu zic că Franţa trebuie să primească toţi refugiaţii din lume, dar cifrele de care se vorbeşte acum nu au nimic extraordinar, dacă ne amintim de repatrierile din Algeria sau de refugiaţii spanioli care fugeau de teroarea franchistă.” Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi de aceea nu am primit să devin mason, senator, ambasador sau măcar ceva, acolo! Dacă aş fi avut un şef ca onorabilul şi venerabilul Daniel Keller?  

BERBEC   Zi de cumpărături, decretează stelele! Orice obiect cumpărat astăzi, fie ca este vorba de un autoturism, sau de o pereche de ciorapi, te pot bucura mult, mai ales sub raportul calitate-preţ!  Un horoscop neutru, sigur, cu unele aspecte nefavorabile, in care singurul pericol este plictiseala. Păstrează-ţi umorul mai ales în relaţiile de familie. Eficace şi dinamic, astăzi ai carisma la maxim. Profită! Convinge-i pe cei care nu sunt de părerea ta ca tu ai dreptate!

TAUR   Este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, în special electrocasnice. Cumpără cu încredere, negustoria este favorizată de Mercur! Ziua de azi este un bun prilej să cooperezi cu colegii, prietenii sau familia in realizarea unui proiect la care ţii foarte mult. Ai nevoie de ceva mai multă stabilitate. Foloseşte ziua ca să pui ordine în afacerile tale administrative, facturile şi documentele.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate