Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Legenda zodiacului chinezesc

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3644 Vizualizari

Pe 11 februarie s-au născut Thomas Alva Edison, Burt Reynolds, Leslie Nielsen, Sheryl Crow, Traian Filip.

În calendarul creştin ortodox sunt Sf. Sfinţit Mc. Vlasie, episcopul Sevastiei şi Sf. Teodora împărăteasa.

Prieten şi vindecător al animalelor, Sf. Vlasie are o legătură specială şi cu păsările. În popor se spune că Sfântul le dezleagă ciocul micilor zburătoare şi că de acum păsările încep să cânte. „Cine se roagă la Sf. Vlasie, acela nu rămâne fără para în pungă” – Sf. Vlasie este văzut şi sub aspectul minunilor pe care le făcea când ieşea din peştera unde pustnicea. Sf. Vlasie se ţine ca să nu se nască copiii şi animale monstruose, contra insectelor şi a viermilor, pentru sănătatea rudelor de sânge etc. (Speranţia, Pamfile, Olteanu)

Un sfânt pluricalificat, bun la orice, probabil o calchiere al cine ştie cărui zeu al primăverii, primăvară ce stă să vină, din mitologia greco-romană! Cred că este vorba de Marele Zeu Pan, primul şi cel mai vechi dintre zei, un zeu al naturii de dinaintea lui Cronos, Timpul.

Ieri a mai fost o sărbătoare, astăzi alta, mâine... nu se mai ştie! Timpul era organizat la geto-daci într-un fel care poate să pară ciudat omului de astăzi. În antichitate nu existau săptămâni de lucru şi weekend-uri, program fix de lucru.

Viaţa avea alte dimensiuni, altele erau interesele, pasiunile şi succesele şi realizările. Vă puteţi închipui că cea mai mare realizare la care visa un adolescent era să fie ales ca sol către Zamolxe! Iar o fată nu putea să dorescă ceva mai presus decât să devină păzitoarea "vetrei" cum se numea focul sacru din peştera-templu. Dacii aveau trei denumiri pentru foc, reflectând o filozofie adâncă, profundă, despre natură, zei şi oameni.

Timpul era organizat altfel de aceşti oameni fabuloşi, strămoşii noştri. În funcţie de ceea ce aveau de făcut, de comandamentele anotimpurilor, de ritmurile naturale ale culegătorilor, vânătorilor, păstorilor, agricultorilor. În general era o perioadă de câteva zile de muncă, hai să zicem maximum zece, urmate de trei zile de sărbători, zile de odihnă şi petreceri.

Ei nu îşi organizau munca după calendar, ci făceau calendarul după ce aveau de lucrat!

De aceea le ajungea timpul!

Îmi scrieţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că nu vă mai ajunge timpul, că sunteţi în criză de timp, că timpul fuge prea repede... o să vă spun la un momet dat teoria conspiraţiei despre contractarea timpului.

Mai mulţi dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi mă întrebaţi ce este cu zodiacul chinezesc, cum a fost stabilit. Cum să nu, mă grăbesc să vă răspund cu ceea ce ştiu şi eu, o legendă pe care mi-a spus-o, demult, Ţu Kă Wen, un chinez cu două doctorate adevărate, în istorie şi sociologie, din Hong Kong.

Legenda spune că miticul împărat Huan a stabilit Anul Nou la a doua Lună Nouă după solstiţiul de iarnă. Şi toată lumea a început să petreacă. Marele Budha a chemat, însă, pe animale şi pe oameni la sfat ca să stabilească organizarea timpului în săptămâni, luni, ani şi cicluri. Sfatul a avut loc în locul unde s-a aflat apoi primul Templul Shaolin. Primul s-a prezentat la sfat omniprezentul Şobolan, urmat de harnicul Bou. Apoi a sărit în poiana sfatului curajosul Tigru, însoţit de ruda sa, eleganta Pisică. Bătând puternic din aripile uriaşe a sosit şi magicul Dragon. Apoi au venit aproape în acelaşi timp înţeleptul Şarpe, nărvaşul Cal, drăguţa Capră, năzdrăvana Maimuţă, neliniştitul Cocoş şi credinciosul Câine. Mestecând preocupat o mlădiţă de bambus a venit, ultimul, norocosul Porc. Când sfatul era pe sfârşite au venit şi 12 oameni, cei mai înţelepţi din toată China, ceilaţi oameni şi animalele rămânând să petreacă mai departe.

Legenda spune că de atunci, de la acel Sfat a rămas organizarea calendarului, în care fiecare an poartă, în ordine, numele animalelor care s-au grabit să răspundă chemării marelui Budha. Tot atunci Budha a stabilit cele cinci elemente primordiale: pământul, aerul, apa, focul şi lemnul şi ciclul de 60 de ani în care fiecare zodie de un an trecea prin cele cinci elemente (12 x 5 = 60) – 60 de ani fiind considerată vârsta medie a omului, pe atunci. Iar cei 12 oameni, înţelepţii, au constituit cea mai veche şi perenă formă de conducere spirituală colectivă: “Cei Doisprezece Înţelepţi ai Chinei”, care, învăluită de mister şi protejată întotdeaună de cei puternici, există şi în ziua de astăzi, după o durată de peste cinci milenii. Ei stabilesc multe, printre care şi “culoarea” anului.

Legenda mai spune că de cinci mii de ani cei 12 Înţelepţi ai Chinei se adună periodic, uneori la sute de ani distanţă ca să stabilească culoarea anilor. O întrunire a înţelepţilor a avut loc în agitatul an 1934.  Pe drumul către locul adunării unul dintre Înţelepţi a pierit într-un accident. Dupa ce au consultat oracolul I Ching, Cartea Schimbărilor şi au interpretat diferite horoscoape, s-au gândit şi au luat informaţiile care le erau necesare, înţelepţii au trimis solie către cel pe care îl aleseseră să fie al 12-lea Înţelept al Chinei. Pentru că hotărârile se pot lua numai în prezenţa completă a celor 12 Înţelepţi, cu unanimitate de voturi.

La Statul Major al unei armate în marş s-a prezentat un trio ciudat. Un ţăran înstărit, un lucrător de la oraş, adică un muncitor şi un preot budist. Ţineau morţiş să vorbească cu comandantul, cu generalul. Cei trei aveau ceva deosebit, poate hainele curate şi de calitate, poate ţinuta deosebită, poate corectitudinea academică cu care vorbeau, ei bine toate acestea au convins santinelele şi pe subofiţerii de gardă să-i aducă pe cei trei în faţa Statului Major. Ajunşi acolo au făcut cel mai ciudat lucru: au scos hainele de pe ei şi au îngenucheat în faţa generalului spunând că au un mesaj numai pentru urechile lui. Generalul a făcut un semn şi cei de faţă au plecat. Atunci cei trei s-au ploconit din nou în faţa generalului spunând într-un glas formula rituală : „Stăpâne, ai fost ales cel de al 12-lea Înţelept al Chinei. Poţi să primeşti, sau să refuzi. Gândeşte-te bine! Gândeşte-te bine! Gândeşte-te bine!”

Tânărul general, avea puţin peste patruzeci de ani, tocmai începuse aventura grandioasă a vieţii lui, Marele Marş. Lucrurile nu mergeau deloc bine. Dar iată, Providenţa, Budha, îi surâdea. Să fie cel de al 12-lea Înţelept al Chinei înseamna un acces nelimitat la informaţii, la controlul diferitelor organizaţii secrete ale ţăranilor şi ale vechilor confrerii chinezeşti, printre care temuta Triadă este doar una dintre ele. Aşa că Mao Tze Dun surâse larg şi îi ajută pe soli să se ridice: „Primesc din toată inima. Ascult şi mă supun. Unde trebuie să merg?”

Întotdeauna, de cinci mii de ani se alege mereu şi mereu cel de al 12-lea Înţelept al Chinei. Pentru că niciodată nu au pierit simultan doi Înţelepţi. Legenda spune că atunci când se va întîmpla acest lucru, adică va dispare mai mult de un singur Înţelept, va fi data apusului Chinei. Adică Sfârşitul Lumii!

Bun, am asigurări că acest lucru nu se va întâmpla mâine, mâine este doar, în defintiv, o altă zi! 

BERBEC  Serviciul nu te pasionează, delicat spus. Eşti nemulţumit de bani şi de mitocanii pe care îi ai şefi. Bun, dacă nu erau mitocani nu ajungeau şefi! Găseşte-ţi un catharsis, poate un hobby! Anumite amintiri recente şi nu prea, nu-ţi dau pace. Simptomatic pentru zodia ta. Linge-ţi rănile, respiră adînc, uită-te pe sub sprâncene şi dă-i bice : „the show must go on!”. In a doua parte a zilei evita singurătatea – nu este oare mai bine sa ieşi cu familia, sau cu o prietena la o plimbare, în oraş? Poate şi la un film nou?

TAUR  Atenţie la ce îţi doreşti, să nu se îndeplinească! Încep să se lamurească unele probleme legate de domeniul sentimental. Reflectezi că nimic nou sub soare, că ai mai avut astfel de situaţii! Te poţi găsi într-o colectivitate favorabilă care îţi  aprobă ideile.  Călătoriile sunt din nou bine aspectate. Trebuie să-ţi afirmi autoritatea şi într-o problemă de familie, sau/şi o situaţie cu un prieten. O pierdere, sau ratăcirea unui obiect poate fi evitată. Probabil, prin grijă şi atenţie, normal! Trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti pozitiv, dar nu exagera. Nu uita ca optimismul este incapăţânarea de a spune ca te simţi bine cand totul in jurul tau merge rau. Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate