Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Horoscopul lui Dom' Profesor. Klaus Iohannis - criză de tip Seldon!

Horoscopul lui Dom Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 2699 Vizualizari

Pe 5 ianuarie s-au născut Umberto Eco, Juan Carlos, Raisa Gorbaciova, DJ Bobo, George Calboreanu, Ion Numweiller III, Emil Gârleanu.

În calendar sunt Sfinţii Teopempt, Teona, Singlitichia. Este Ajunul Bobotezei. Se posteşte negru, cine nu este bolnav, sau călător.

Ajunul Bobotezei este a doua mare sărbătoare a noului an, după Sf. Vasile.

"Aşa cum se întâmplă în calendarul popular ziua care precede sărbătoarea propriu-zisă "ajunul", este chiar mai importantă decât sărbătoarea însăşi, atât prin numărul mare de practici magico-rituale, cât şi prin intensitatea sacralităţii ce se pogoară asupra ei. Din punctul de vedere ritual, sacralitatea ei se explică prin faptul că reprezintă ultima zi a sărbătorilor de iarnă, ziua în care se fac simţite cu deosebită forţă valenţele magice ale perioadei necurate de doăsprezece zile, deschise odată cu sărbătoarea Crăciunului. Că este aşa, ne putem da seama după numeroasele practici augurale şi propiţiatorii, ce se desfăşoară acum, ca şi în zilele precedente. Mai mult decât în prima zi a anului, în Ajunul Bobotezei se purifică vitele şi oamenii, se desfăşoară practici de stimulare a rodului de tot felul de peste an (colindul cu Kiraleisa), sunt acţionate numeroase tabuuri în vederea atingerii nivelului de bunăstare, sănătate şi rod necesare peste an."         Olteanu, CPR, pagina 33.

Cine posteşte în Ajunul Bobotezei are noroc (Gorovei). Cine spre ziua de Bobotează stă de priveghiu noaptea, vede cerurile deschizându-se şi orice ar cere i se dă de către Dumnezeu (Gorovei). În ajunul Bobotezei e rău de moarte dacă aperi popa de căţei (Gorovei).

Colindatul cu Kiraleisa. În ajun, sau de Bobotează colindătorii intră în curţile oamenilor şi înconjoară casele, garjdurile, ocoalele de animale, grădinile sunând din talăngi şi clopoţei, cu zarvă mare:

"Kiraleisa,

Spic de grâu,

Până-n brâu,

Roade bune,

Mană-n grâne!"

Dar, în această noapte, multe se fac şi se desfac, cine ştie ce şi cum! Solomonarii nu mănâncă, nici nu beau, până nu se înserează bine şi nu a trecut popa cu Botezul. Atunci, pe la miezul nopţii, cu o vărguţă de alun în mână, consacrată, ei repetă paşii pe care i-a făcut popa prin casă şi ciugulesc câte ceva de mâncare, din multele feluri aşezate pe o masă, dacă a gustat şi preotul din ele. (Olteanu, Marian)

Apoi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi ce poate să facă unul ca mine, care a văzut nevăzutul şi a trecut prin întâmplări cât toată lumea dintr-un orăşel. Ei bine, stăteam şi meditam, cu căţeluşele la picioare, uitându-mă în focul şemineului virtual.

Mă gândeam la lume, la noi, la viaţa noastră, la viitor, la politicieni, la presă, la toate de o dată. Când, brusc, mi-am dat seama! Ne aflăm în preajma unei crize Seldon! Provocată de prea marea speranţă pusă în preşedintele Klaus Werner Iohannis! Considerat de unii Mesia în persoană, el este doar un om cu multe limitări. Ceea ce o să se vadă din ce în ce mai pregnant în lunile următoare, cu un vârf în luna mai. Speranţa delirantă se va transformă urgent în decepţie satanizantă. Iohannis este, va fi, victima propriului succes, succes bazat doar pe o conjunctură virtuală!

Dar ce este aceea o "criză Seldon", o să mă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Răspunsul îl găsiţi în capodopera "Foundation" a lui Isaac Asimov. Acolo el rescrie istoria statului Israel cu metodele SF.

O criză de tip Seldon este o criză de sistem totală, periodică, prognozabilă şi statistic, controlabilă. Pentru a ieşi dintr-o criză Seldon trebuie să iei măsuri structurale, punerea în operare a unui nou sistem, soluţia "B", care nu are nimic comun cu primul sistem operaţional, decât... istoria!

BERBEC   O primă zi de muncă calmă şi liniştită în care îţi intri în ritmul obişnuit, după sărbători sau călătorii. Faci planuri pe anotimpuri, în acestă primă zi de luni din 2015. Nu pleca la drum! Domeniul favorizat de stele este cel emoţional. Astăzi nu te grăbi, nu te repezi, în delicata zonă a sentimentelor trebuie să ai când planuri bine întocmite, când să te laşi în voia pasiunii.

TAUR  Astăzi, fiind vorba despre nişte probleme, poate de bani cheltuiţi fără scop, nu trebuie să înveninezi atmosfera! Fii plăcut, vorbeşte cu zâmbetul pe buze şi toată lumea o să fie de acord! O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună va fi urmată de una nu tot aşa de bună. Un alt Taur şi poate un Săgetător te ajută să treci o cumpănă. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, sau o petrecere, pe seară.

GEMENI   În prima zi de muncă a anului orice activitate îţi apare ca muncile lui Hercule. Conjunctura te ajută să aduci logica carteziană în propriile gânduri. După vacanţă, trebuie să te acomodezi! Domeniul avantajat de conjunctură este cel al comunicării, dar astăzi nimeni nu e profet în ţara lui! Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă. Mai aşteaptă!

RAC   Azi poţi să întâlneşti unele persoane pe care le asociezi cu perioade trecute din viaţa ta. Perioade plăcute, sau sumbre, dar ceea ce te uimeşte e nepăsarea lor, lipsa lor de orice reacţie! E bine să ai mai multă ambiţie, dar astăzi să nu exagerezi cu efortul, cere ajutor de la familie. Trebuie să vrei să te simţi neapărat bine şi totul o să fie armonios, cum îţi place ţie! Cheltuielile si veniturile sunt dezechilibrate in bugetul tau personal – in perioada zilei de astăzi vrei să cheltuieşti, nu glumă! Poţi să-ţi temperzi pornirea – de fiecare dată când vrei să cumperi ceva, spune-ţi că poţi să găseşti ceva mai bun!

LEU  Încerci să-ţi impui punctul de vedere, chiar de la începutul activităţii, până se dezmeticesc cei din jurul tău. Gândeşti că o faci şi în interesul lor, că prea sunt distraţi şi nepăsători! O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă, în presă, de exemplu.

FECIOARĂ  Astăzi nu te implica în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Ai o problemă care te obsedează de anul trecut, dar astăzi, pe o conjunctură astrologică favorabilă şi împotriva logicii, printr-o abordare directă, te poţi lămuri despre ce este vorba. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Nu da crezare tuturor zvonurilor, mai ales dacă se referă la rude, la familie, sau la prietenii buni, la anturajul apropiat, în general.   

BALANŢĂ  Trebuie să dai dovadă de răbdare ca să echilibrezi unele aspecte nefavorabile. Dar, ai timp şi de distracţii, pe net, sau de vizite pe la prieteni. Seară culturală, împreună cu cei dragi! Poţi să te grăbeşti încet, ai talentul acesta! Cu toate că eşti în criză de timp, reuşeşti mai întotdeauna să salvezi situaţia, comunicând la timp, cu respect, unde eşti şi cât întârzii. Transformări în bine ale relaţiilor cu prietenii sau familia. Atenţie mărită la sfârşitul zilei când răbdarea iţi este pusă la încercare. Nativele din zodia Balanţei, mai ales, sunt astăzi avantajate în relaţiile amoroase.

SCORPION  Ziua de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei de la serviciu, şcoală, cu cei din jurul tău. O veste, pe seară, te poate iteresa mai mult. Afacerile personale sunt aspectate favorabil. Trebuie să fii atent la ceea ce promiţi, sau la ceea ce spui că o să faci. Nu te lansa în declaraţii fără acoperire, în familie sau cu prietenii. Oricum, bunele intenţii se uită repede! Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea copiilor sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent din Scorpion: în scenariul pe care-l construiesti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de afaceri şi bani nu trebuie sa uiţi nici un detaliu. Orice inceput este greu şi nesigur, iar începutul anului 2015 nu face excepţie!  

SĂGETĂTOR  Îţi este greu să înţelegi motivele atitudinii unor persoane din jurul tău. Ceva s-a întâmplat în vacanţa de iarnă! Trebuie să afli despre ce este vorba, ca să-ţi adaptezi comportamentul!  Nu crede tot ce ţi se spune şi nu te lua după sfaturi. Propria inteligenţă şi intuiţia vor rezolva situaţia. Controleză anumite tendinţe extravagante, mai ales în domeniul cheltuielilor şi al promisiunilor gen „trec eu pe la tine” . Aminteşte-ţi că nu ai timp. Schimbările bruşte de direcţie trebuie evitate, în viaţă, în afaceri, în dragoste ca şi pe şosea. Afacerile personale sunt foarte bine aspectate, mai ales pe seară.

CAPRICORN   În prima zi de lucru a anului 2015 primeşti o mulţime de informaţii, de veşti. Trebuie să dai dovadă de organizare, de tact şi să foloseşti datele care te avantajează imediat, în mod direct.  Azi ocupă-te de problemele de familie, sunt avantajate. Primeşti un cadou neaşteptat, oricum pentru un procent dintre Capricorni este ziua de naştere, sau o întâlnire neanunţată cu o persoană dragă. Seriozitatea şi consistenţa zodiei te ajuta sa faci faţă diversităţii de probleme şi să gaseşti soluţii, măcar temporare, pentru problemele cotidiene.

VĂRSĂTOR  Vrei să-ţi adaptezi imaginea, ca să placi la toată lumea. E o misiune imposibilă, rişti să fii considerat linguşitor şi neserios. Eşti uşor dezorientat la acest început de an, fii prudent! Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii.

PEŞTI  Ai un oarecare procent de noroc şi azi trebuie să acţionezi imediat, fără reţinere şi false prejudecăţi. Există o latură defensivă în zodia ta care se activează imediat ce apare o problemă! Nu încerca să controlezi evenimentele din viaţa prietenilor impunând date şi planuri de măsuri. Mai bine cască îndelung şi „fă frumos” ca un peştişor de aur în acvariu – vei găsi imediat pe cineva care să te ia în braţe! poate, cu acvariu cu tot!
Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 18:18 Grindeanu are sfaturi preţioase: „Viitorul prim-ministru să nu creadă în prietenia cu Liviu Dragnea" 17:00 CANCER ÎN JUSTIŢIE! Dezvăluirea anului vizează un judecător de la ÎCCJ. Relaţii incestuoase cu sora sa 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 16:21 Grindeanu este istorie. DRAGNEA ŞTIE CELE 4 NUME care POT AJUNGE PREMIER: „Sunt din PSD” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate