Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Klaus Iohannis - criză de tip Seldon!

Horoscopul lui Dom Profesor
Autor: | | 0 Comentarii | 2705 Vizualizari

Pe 5 ianuarie s-au născut Umberto Eco, Juan Carlos, Raisa Gorbaciova, DJ Bobo, George Calboreanu, Ion Numweiller III, Emil Gârleanu.

În calendar sunt Sfinţii Teopempt, Teona, Singlitichia. Este Ajunul Bobotezei. Se posteşte negru, cine nu este bolnav, sau călător.

Ajunul Bobotezei este a doua mare sărbătoare a noului an, după Sf. Vasile.

"Aşa cum se întâmplă în calendarul popular ziua care precede sărbătoarea propriu-zisă "ajunul", este chiar mai importantă decât sărbătoarea însăşi, atât prin numărul mare de practici magico-rituale, cât şi prin intensitatea sacralităţii ce se pogoară asupra ei. Din punctul de vedere ritual, sacralitatea ei se explică prin faptul că reprezintă ultima zi a sărbătorilor de iarnă, ziua în care se fac simţite cu deosebită forţă valenţele magice ale perioadei necurate de doăsprezece zile, deschise odată cu sărbătoarea Crăciunului. Că este aşa, ne putem da seama după numeroasele practici augurale şi propiţiatorii, ce se desfăşoară acum, ca şi în zilele precedente. Mai mult decât în prima zi a anului, în Ajunul Bobotezei se purifică vitele şi oamenii, se desfăşoară practici de stimulare a rodului de tot felul de peste an (colindul cu Kiraleisa), sunt acţionate numeroase tabuuri în vederea atingerii nivelului de bunăstare, sănătate şi rod necesare peste an."         Olteanu, CPR, pagina 33.

Cine posteşte în Ajunul Bobotezei are noroc (Gorovei). Cine spre ziua de Bobotează stă de priveghiu noaptea, vede cerurile deschizându-se şi orice ar cere i se dă de către Dumnezeu (Gorovei). În ajunul Bobotezei e rău de moarte dacă aperi popa de căţei (Gorovei).

Colindatul cu Kiraleisa. În ajun, sau de Bobotează colindătorii intră în curţile oamenilor şi înconjoară casele, garjdurile, ocoalele de animale, grădinile sunând din talăngi şi clopoţei, cu zarvă mare:

"Kiraleisa,

Spic de grâu,

Până-n brâu,

Roade bune,

Mană-n grâne!"

Dar, în această noapte, multe se fac şi se desfac, cine ştie ce şi cum! Solomonarii nu mănâncă, nici nu beau, până nu se înserează bine şi nu a trecut popa cu Botezul. Atunci, pe la miezul nopţii, cu o vărguţă de alun în mână, consacrată, ei repetă paşii pe care i-a făcut popa prin casă şi ciugulesc câte ceva de mâncare, din multele feluri aşezate pe o masă, dacă a gustat şi preotul din ele. (Olteanu, Marian)

Apoi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi ce poate să facă unul ca mine, care a văzut nevăzutul şi a trecut prin întâmplări cât toată lumea dintr-un orăşel. Ei bine, stăteam şi meditam, cu căţeluşele la picioare, uitându-mă în focul şemineului virtual.

Mă gândeam la lume, la noi, la viaţa noastră, la viitor, la politicieni, la presă, la toate de o dată. Când, brusc, mi-am dat seama! Ne aflăm în preajma unei crize Seldon! Provocată de prea marea speranţă pusă în preşedintele Klaus Werner Iohannis! Considerat de unii Mesia în persoană, el este doar un om cu multe limitări. Ceea ce o să se vadă din ce în ce mai pregnant în lunile următoare, cu un vârf în luna mai. Speranţa delirantă se va transformă urgent în decepţie satanizantă. Iohannis este, va fi, victima propriului succes, succes bazat doar pe o conjunctură virtuală!

Dar ce este aceea o "criză Seldon", o să mă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi. Răspunsul îl găsiţi în capodopera "Foundation" a lui Isaac Asimov. Acolo el rescrie istoria statului Israel cu metodele SF.

O criză de tip Seldon este o criză de sistem totală, periodică, prognozabilă şi statistic, controlabilă. Pentru a ieşi dintr-o criză Seldon trebuie să iei măsuri structurale, punerea în operare a unui nou sistem, soluţia "B", care nu are nimic comun cu primul sistem operaţional, decât... istoria!

BERBEC   O primă zi de muncă calmă şi liniştită în care îţi intri în ritmul obişnuit, după sărbători sau călătorii. Faci planuri pe anotimpuri, în acestă primă zi de luni din 2015. Nu pleca la drum! Domeniul favorizat de stele este cel emoţional. Astăzi nu te grăbi, nu te repezi, în delicata zonă a sentimentelor trebuie să ai când planuri bine întocmite, când să te laşi în voia pasiunii.

TAUR  Astăzi, fiind vorba despre nişte probleme, poate de bani cheltuiţi fără scop, nu trebuie să înveninezi atmosfera! Fii plăcut, vorbeşte cu zâmbetul pe buze şi toată lumea o să fie de acord! O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună va fi urmată de una nu tot aşa de bună. Un alt Taur şi poate un Săgetător te ajută să treci o cumpănă. Străluceşti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit. Poate un spectacol, sau o petrecere, pe seară.

GEMENI   În prima zi de muncă a anului orice activitate îţi apare ca muncile lui Hercule. Conjunctura te ajută să aduci logica carteziană în propriile gânduri. După vacanţă, trebuie să te acomodezi! Domeniul avantajat de conjunctură este cel al comunicării, dar astăzi nimeni nu e profet în ţara lui! Nu te enerva, oricum nu este la îndemana ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă. Mai aşteaptă!

RAC   Azi poţi să întâlneşti unele persoane pe care le asociezi cu perioade trecute din viaţa ta. Perioade plăcute, sau sumbre, dar ceea ce te uimeşte e nepăsarea lor, lipsa lor de orice reacţie! E bine să ai mai multă ambiţie, dar astăzi să nu exagerezi cu efortul, cere ajutor de la familie. Trebuie să vrei să te simţi neapărat bine şi totul o să fie armonios, cum îţi place ţie! Cheltuielile si veniturile sunt dezechilibrate in bugetul tau personal – in perioada zilei de astăzi vrei să cheltuieşti, nu glumă! Poţi să-ţi temperzi pornirea – de fiecare dată când vrei să cumperi ceva, spune-ţi că poţi să găseşti ceva mai bun!

LEU  Încerci să-ţi impui punctul de vedere, chiar de la începutul activităţii, până se dezmeticesc cei din jurul tău. Gândeşti că o faci şi în interesul lor, că prea sunt distraţi şi nepăsători! O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă, aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă, în presă, de exemplu.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Banii tai

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate