Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Justiţie cu televizorul

Radu Stefanescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3411 Vizualizari

Pe 28 ianuarie s-au născut Alan Alda, Auguste şi Jean Piccard, Arthur Rubinstein, Mihail Barîşnikov, Martha Bibescu, Camil Ressu, Jean Athanasiu, Florina Cercel.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie, Iacob Sihastrul şi Haris.

În „Kalendar”, continuă, până pe 7 februarie, sărbătorile lupilor, cu seria lor de interdicţii ciudate.

A patra zi a Filipilor de iarnă. Ziua de astăzi este „rea de arsuri şi de înec”. Trebuie ţinută ca să nu se întâmple înecul sau arsurile. Normal, nu este bine să te pui rău că... „ăia”, care te pot îneca, sau arde!

Trebuie să realizăm, dragi lupi, padawani şi hobbiţi prezenţa punitivă a celor două elemente primordiale: apa şi focul!

De astăzi încep să fie pregătite măştile şi costumele pentru „schimbarea destinului” şi ascunderea, disimularea, schimbarea numelui şi a înfăţişării celor păcătoşi ca să nu mai fie recunoscuţi de Dumnezeu, Sfinţi şi mai ales de executor, de Lupul Şchiop şi astfel oamenii să nu mai primescă pedepsa cuvenită.

Un ecou al acestui obicei de la începutul omenirii este carnavalul. De exemplu, carnavalul veneţian, rămas la nivelul Evului Mediu, când a avut maximum de simboluri, costume şi organizare. Dar originea carnavalului este mult mai veche, de la sărbătorile europene ale lupilor, probabil, după unii autori, sărbători vechi de zeci de mii de ani, din neolitic.

La noi „carnavalul” cu măşti şi reprezentări fixe a migrat spre sărbătorile de iarnă ale solstiţiului, Crăciunul, Anul Nou... Ţăranul, în general, iar ţăranul român nu face excepţie, ei bine, ţăranul a fost şi este mai comod, mai conservator, mai uşor de convins să nu facă ceva, decât să muncească, să facă ceva, chiar pentru un carnaval!

Toate aceste reguli, interdicţii, pedepse, sărbători, zei, apoi sfinţi, lupi, Filipi, aveau demult, la începutul istoriei, un singur scop: civilizarea europenilor. Civilizaţia se bazează pe reguli şi, mai ales, pe respectarea lor!

Istoricii sunt de acord asupra faptului că se poate vorbi despre „civilizaţia umană” numai după anul 1780 înainte de Hristos, când a apărut, în Babilon, codul de legi al lui Hamurabbi, sau Hamurappi, 282 de legi, care, unele dintre ele, supravieţuiesc, adaptate, şi astăzi. Legea desparte sălbăticia de civilizaţie. Bună, rea, legea ne-a făcut oameni. Sigur că unii sunt mai mult maimuţe, dar „dura lex, sed lex”! Sigur să sunt multe legi proaste, făcute de maimuţe, de exemplu legea uciderii căţeilor, care consfinţeşte moartea ca o regulă, nu ca o excepţie nefericită. Legi făcute sub presiunea străzii şi a televiziunilor.

Ştiţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că miercuri primesc curierul de la UE. Ei bine, un scurt raport mi-a atras atenţia. Este vorba exact despre ceea ce vă spuneam, despre justiţie făcută cu şi la televizor. Iată:

“Impactul media asupra deciziilor din justitie. Institutul pentru Politici Publice din Franţa a finalizat o analiza comparativa a condamnarilor penale si a conţinutului jurnalelor televiziunilor TF1 si France 2, ajungând la concluzia că există o influenţă clara asupra hotararilor pronunţate. Astfel, analiza arata ca pedepsele pronuntate sunt mai mari  dupa ce televiziunile au difuzat cu o seară inainte, reportaje referitoare la anchetele respective, dar se micşoreaza dacă la televizor se avansează ipoteza unei posibile erori judiciare. Acest efect nu se datoreaza evolutiei reale a criminalitatii, ci unei reactii la actualitatea mediatizata. Este vorba despre o influentare pe termen scurt, se mai spune în analiza, deoarece doar reportajele difuzate în ajunul pronuntarii pedepselor  conteaza, cu atat mai mult cu cat audienta este mai mare. Pe de alta parte, doar informatiile referitoare la justitie afecteaza pedepsele, in timp ce alte “veşti proaste” despre catastrofe naturale sau şomaj, de exemplu, nu au niciun efect asupra cuantumului pedepselor. Rezultatele analizei indica si faptul ca media inflenteaza justitia numai în instantele în care hotararile se iau în comun, adica de catre magistrati şi jurati din randul cetatenilor. Hotararile penale pronunţate doar de un judecător, în tribunalele corectionale sau in cele pentru minori, nu sunt afectate de media. Astfel incat, deduce analiza, experienta profesionala pare sa fie un mijloc de limitare a influentei mediei asupra deciziilor din justitie. Intre concluziile analizei efectuate de catre Institutul pentru Politici Publice de la Paris se afla cateva extrem de interesante. Astfel, in medie, fiecare reportaj despre un fapt divers cu intentii criminale difuzat de jurnalele televizate de la orele 20,00, mareste cu 24 de zile durata pedepselor pronunţate a doua zi, in timp ce fiecare reportaj referitor la posibile sau foste erori judiciare micşoreaza pedepsele pronunţate a doua zi cu circa 37 de zile. Aceste efecte sunt legate direct de mediatizarea faptelor şi nu de continutul real a faptelor comise. Probabilitatea achitarii, nu este insa influentata de continuturile mediatizate.”

Interesantă această justiţie influenţată de ceea ce spune unul şi altul. Nu vreau să mă gândesc la un sondaj, la o analiză făcută în România, pe acelaşi subiect. La noi se judecă şi se dau sentinţe cu şi la televizor. Până când nu o să se intenteze nişte procese răsunătoare cu daune-interes de milioane de euro acestor televiziuni, ştiţi domniile voastre care, probabil că va continua acestă practică imondă de presiune asupra magistraţilor. Nu ştiu de ce nu se adoptă şi pe la noi nişte legi ca cele de peste ocean. Acolo actul justiţiei este atât de propriu, fără niciun fel de interferenţe, încât nici fotografii nu poţi să faci într-un tribunal, ce să mai spun de dezbateri publice asupra unei cauze în pronunţare. Şi astăzi mai există desenatori de mare clasă care fac, pentru ziarele print, sau online, garfica necesară ilustraţiilor, din sala de judecată.

Prin influenţarea perversă a justiţiei, omul civilizat este tras înapoi, în sălbăticie, de către maimuţe! Sunt multe maimuţele, le vedeţi pretutindeni, mereu. Deschideţi televizorul şi gata, vă umpleţi de maimuţe! Doar bunul Dumnezeu a făcut 2 (doi) oameni, şi pe al doilea tot din primul, probabil că nu mai avea material potrivit, restul... maimuţe! Mai avem puţin şi intrăm în anul lor, în anul Regelui Maimuţă, Anul Maimuţei Roşii, de Foc! Iar în Anul Maimuţei, orice este posibil!

NOTĂ  Dragi cititori, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, gingaşe domniţe şi cinstiţi boieri, vă cer cu umilinţă şi respect, iertare! Sunt multe păcatele mele şi nu o dată le-aţi semnalat. Pe unele mi le asum şi mă rog pentru clemenţa domniilor voastre, că tot am vorbit de justiţie. Forma articolelor mele şi ale horoscopului, nu fondul! Pe fond, fac ca Gaius Mucius Scaevola, bag mâna în foc!

Dar, mai fac câte un dezacord, mai mănânc o literă – trebuie să vă mărturisesc că vocalele, în special litera “a”, sunt delicioase, mai sună fraza ciudat, mai confund zilele săptămânii – toate sunt la fel pentru mine, în pustnicia mea. Apoi, textul de pe pagină, uneori arată ca lovit de tren. Nu sunt paragrafele pe care le-am făcut, nu sunt sublinierile cu litere bold sau cursive, nimic, nimic. Totul pare, uneori, repet, nu este o regulă, ca aruncat dintr-o basculantă de un Dorel neîndemânatic. Vedeţi, aici, online, nu mai există un corector, sau o minte limpede, care să-mi îndrepte greşelile. Iar un autor niciodată nu-şi vede greşelile gramaticale – asta a spus-o Balzac. Sunt probleme tehnice, mereu sunt probleme tehnice.

Peste toate se suprapun reclamele la cine ştie ce joc tâmpit, sau la cumpărături de prostii. Îmi semnalaţi că v-a luat şi un sfert de oră ca să accesaţi horoscopul meu, nu vă lăsau reclamele. Vă cred! De aceea vă rog să mă iertaţi, pentru toate neplăcerile pe care vi le fac, când vreţi să intraţi pe horoscopul meu, sau când citiţi şi vă zgârie un dezacord, sau aspectul neglijent al textului. Iertare!

BERBEC   Atenţie, aspecte amestecate, evită confuziile şi interpretările greşite, mai ales la serviciu. Dacă nu înţelegi ceva, cere frumos explicaţii, să nu faci o eroare, care poate te costă bani. Este o vreme când transpirăcioasă, când foarte rece şi genul acesta de climă nu îţi prieşte. Cruţă-ţi forţele, nu intra la uzură nici fizică şi nici mentală. Eforturile pe care le faci, din ambiţie şi mândrie te sleiesc de putere şi te fac vulnerabil(ă).  Totuşi, Marte, chiar afectat, poate să îţi aducă o oportunitate neşteptată. Care prilej trebuie analizat pe îndelete - nu te repezi, ca de obicei. Nu te grăbi, dar nici nu refuza!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate