Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Istorie despre aurul dacilor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3131 Vizualizari

Pe 9 ianurie s-au născut Richard Nixon, Simone de Beauvoir, Joan Baez, Lee Van Cleef, Domenico Modugno, Cristian Minculescu, Henriette Yvonne Stahl, Ioana Ieronim, Lucia Dem. Bălăcescu. Pe 10 ianuarie s-au născut Andreas Vesalius, Rod Stewart, George Foreman, Grigore Moisil, Zoe Alecu, Dan Damaschin, Petrache Poenaru, Valeriu Branişte.

Tradiţional, pe 9 ianuarie, este a treia zi după Bobotează - nu se aruncă cenuşa din sobe şi nu se împrumută foc. Legenda spune că lupoicele umblă să fure foc şi să înghită tăciuni ca să dea naştere la Lupii de Foc, garda personală a Filipului cel Şchiop, Lupul Şchiop, avatarul Sfântului Andrei, sfetnicul lui Zamolxe şi paznic al României.

Gromovnice vechi spun că până acum vreo patru sute de ani au apărut şase lupi de foc. Apoi cărţi ascunse, manuscrise, care nu sunt în librării, spun că în ultimii patru sute de ani au mai apărut încă trei, până în zilele noastre. Când numărul lor o să fie cât cel al Apostolilor, adică douăsprezece, atunci o să înceapă marea bătălie dintre lupi (lupul văzut ca arhetip al puterilor Nordului, reprezentant al omului european, alb, creştin) şi demoni. Armaghedonul. Sau cel puţin o parte din el. Sfârşitul Lumii, în variantă folclorică europeană, nordică.

Pe 10 ianuarie, tradiţional, Sf. Grigore, Episcopul Nisei, frate cu Vasile cel Mare. Numai Sf. Treime mai ştie cum se numea sărbătoarea veche peste care s-a aşternut ziua de astăzi din calendarul creştin ortodox. Mai ştiu şi Maica Domnului şi Filipul Şchiop, dar asta este altă poveste.

Nu este o sărbătoare importantă, cu roşu, în calendarul creştin, dar a fost un reper important, foarte important în alt calendar, poate cel al dacilor, tracilor, roxolanilor, al grecilor, sau al nordicilor, al europenilor, în general. Pentru că spre deosebire de alte popoare, noi nu nu am venit de nicăieri, suntem europeni vechi şi mărturie ne sunt obiceiurile şi tradiţiile cu conexiuni şi asemănări în toată Europa.

Poate de aceea nu se mai studiază astăzi folclorul, etnografia, antropologia, mitologia în general, pentru că s-ar dezvălui adevăruri incomode.

Ei bine, se spune că aşa cum este ziua de astăzi, aşa va fi tot anul. Ce vei face, pe cine vei întâlni, ce vei spune - vor influenţa tot anul tău!

Bănuiala mea, dar rămâne între noi, este că ziua aceasta era începutul, sau un reper foarte important al Misterelor Eleusis, a Marilor Taine din vechea credinţă europeană.

Da, vă răspund la întrebare, dragi lupi, padawani şi hobbiţi - am fost căutător de comori! Foarte reglementar, cu brevet şi cotizaţie la „Clubul căutătorilor de comori” pe vremea aceea era la Paris şi făcând parte din echipajul prinţului saudit Saad. Eram secund-navigator. Aproape doi ani de zile am căutat comori, în deşert. Nu aur, argint şi pietre preţioase, ci ceva mult mai preţios. Tectite! Aceste „lacrimi ale deşertului”, denumite şi moldavit, erau pasiunea unui unchi al lui Saad, imposibil de bogat, plătea oricât pentru ele. Aşa că Saad, care urma să fie bogat, prin moştenire, îi făcea hatârul unchiului căutând fabuloasele picături de sticlă, probabil produse de fenomene misterioase, sau de căderea vreunui meteorit. Să vitrifici nisipul, trebuie energie şi temperatură, nu glumă! Apoi, la bordul superbului iacht de 33 de metri „Red Barracuda 2” am căutat, timp de câteva luni de zile, pentru recompensa unei societăţi britanice de asigurări, un vas scufundat în Golf. Aia, da, meserie, nu glumă!

Dar ştiu, din corespondenţă, că vă interesează aurul dacilor, comorile ascunse, poate, sub picioarele noastre. O să vă spun, cum v-am promis, o istorie. Adevărată. Am auzit-o şi eu de la marii istorici ai nemului nostru.

În vara anului 1543 nişte pescari mureşeni şi-au îndreptat luntrea după peşte pe firul Streiului. La un cot al apei, iată, un stejar secular prăvălit în apă; iar printre rădăcini, lucea ceva. Acel ceva erau 40.000 de monezi de aur şi vreo douăzeci de sloiuri întregi de aur curat (pepită mare, sau o vînă de minereu foarte pur).  S-au bucurat pescarii de asemene noroc, şi-au umplut desagii de aur şi au plecat la Alba Iulia să-l schimbe la negustori pe crăiţari de bronz. Deh, ţărani proşti ! Numai că oamenii stăpînirii au aflat şi i-au pus în fiare pe  români, iar aurul l-a confiscat eminenţa sa, cardinalul Manuzzi . De doi dintre pescari nu s-a mai auzit niciodată, nimic, în cel mai bun caz au fost exilaţi în cealaltă parte a Imperiului, probabil în Italia.  Al treilea a reuşit să fugă, dar l-a trăsnit sfîrşeala în poarta bisericii şi n-a mai trăit mult, decît să spună sătenilor toată povestea. 

Să fi fost vorba de comoara regelui Decebal?  Istoricul roman Dion Cassius spune că Decebal, anticipînd căderea Sarmisegetusei în faţa lui Traian, a luat o bună parte a tezaurului şi l-a îngropat în albia rîului Sargeţia, după care a lăsat din nouă să curgă apa pe vechiul curs.  Romanii au aflat de la Bicilis, care a dezvălui locul ca să-i fie cruţată viaţa.  Cassius mai spune că o altă parte a comorii lui Decebal, partea cea mai mare, a fost ascunsă departe, în munţi, în grote ştiute numai de preoţi şi care nu au fost descoperite de romani. Marele tezaur al sacerdoţilor, constituit din sfere de aur şi argint.  Este cert că romanii au luat o cantitate enormă de aur şi argint din Dacia.  Pe de altă parte estimări de ultima oră, făcute pe baza evaluării aurului scos de daci din minele din Apuseni cifrează comoara regelui Decebal la o cantitatea uriaşă de mai multe sute de tone de aur. Romanii nu au prădat tot!  Paradoxal este că, probabil, comoara rămasă, ascunsă, a regelui Decebal este constituită din monezi numite kosoni, şi care nu poartă efigia mîndrului rege dac.  Kosonii sunt monezi de aur nezimţate, avînd pe o parte un vultur cu o coroană în gheare, iar pe cealaltă parte un senator între doi lictori şi inscripţia, în gracă, KOSON – aceasta dacă luăm în consideraţie varianta istorică oficială care spune că monezile dacice au fost copiate după un denar roman emis de Quintus Caius Brutus  între 42-43 î.Hr.

Dacă, însă, ţinem cont de teoria conspiraţiei, de tradiţia iniţiatică secretă a Ordinului Cavalerului Danubian, denumit în istorie Cavalerul Tracic,  kosonii au fost emişi în mai multe perioade, prima fiind a lui Cotiso, iar ultima a lui Decebal.  Vulturul este Pasărea Phoenix şi semnifică veşnica regenerare a poporului ales pe acest pămînt dintre Carpaţi, mare şi Dunăre, iar cei trei romani sunt de fapt stilizări ale slutelor şi chioarelor Parce sau Moire, Klotho, Lahesis şi Atropos, stăpînele Destinului.  Inscripţia KOSON nu este numele vreunui rege dac pierdut din istorie, sau vreo poreclă a lui Cotiso, înseamnă în limba dacă, pur şi simplu, „veşnicie” referindu-se la durata destinului poporului ales pe acest pămînt.  Oricum, tradiţia dacică nu permitea scrierea vreunui nume de persoană, chiar pe monezi, deoarece se credea că aduce mari nenorociri – totul plecînd, probabil, de la faimoasele pietre funerare etrusce care i-au impresionat mult pe călătorii daci, spunea marele Daicoviciu. 

Cu siguranţă că aurul regelui Decebal, estimat de  Club la peste un miliarde de euroi,  aşteaptă să fie descoperit de fii poporului ales. Iar tezaurul sacerdoţilor nu cred că va mai fi descoperit vreodată. Aflat într-o peşteră bine ascunsă, a fost pecetluit pentru vecie de cutremure şi alunecări de teren. Chirie pentru speranţă, ofrandă pentru viaţa veşnică a neamului. Oare suntem noi aceia?

Poate că există speranţa – renaşterea din propria cenuşă, ca Pasărea Phoenix, după cum au ursit, acum peste două mii de ani “tarabostes”, cavalerii traci şi sacerdoţii lui Zamolxe. Au plătit pentru asta!

Aurul, argintul, pietrele preţioase, bogăţia, comorile sunt înşelătoare, te ridică şi apoi, într-o secundă, îţi iau capul. Ca să te bucuri de o comoară descoperită trebuie să ai “baraka”, adică noroc, credinţă, smerenie şi dărnicie, milă - aurul nu apare binevoitor decât în faţa celui care este pregătit spiritual şi care îşi ia marea responsbilitate de a descoperi o comoară. Altfel, păţiţi ca ţăranii noştri din secolul XVI, sau ca alţi nefericiţi de-a lungul istoriei!

Aş mai pleca după comori, aş mai face un echipaj, dar aceasta mereu mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate